<

Чим жила Іваничівщина у 2023 році: топ-70 найцікавіших подій

21:34 | 29.12.2023 / Іваничі / , /
Перегляди
1312
/ Коментарі відсутні

БУГ нагадує найрезонансніші, найцікавіші й найважливіші події, які відбувалися на Іваничівщині цьогоріч. Більшість з них пов’язані з війною, допомогою нашим бійцям, а також зашкварами очільниці громади Лідії Томашевської, яка продовж цього року пересварилася зі всіма: з місцевими активістами і волонтерами та бізнесменами. Однак за цей час сталося й чимало хорошого, або того, чим можна пишатися.

За рік на Іваничівщині сталося чимало всього: як хорошого, так і не дуже. Однак найбільше 2023-й запам’ятається скандалами, пов’язаними з діяльністю голови Іваничівської громади Лідії Томашевської, серед яких: самоуправство, любов до радянщини і збереження пам’яток радянського союзу, ігнорування проблем мешканців громади, байдужість до потреб військових на передовій, скандали і суди, пов’язані з опалювальним періодом та ін.

Давайте разом пригадаємо, як і чим жили на Іваничівщині 2023-го.

Військовий з Іванич потрапив у новорічне звернення президента

У традиційному відеозверненні президента України показали найвизначніші і найважливіші кадри з життя України в період війни. Серед них – встановлення військовим з Іванич українського прапора на вежі визволеного від окупантів селища Харківської області. Напередодні завдяки 14-й окремій механізованій бригаді імені князя Романа Великого український прапор повернувся в смт Чкаловське Харківської області. 

Начальницю Служби в справах дітей Литовезької сільради звинувачували в домашньому насильстві

Жінку, яка працює начальником Служби в справах дітей Литовезької сільради, звинувачували в психологічному насильстві над своїм співмешканцем. Ображений чоловік звернувся до поліції, а потім і в суді просив покарати свою співмешканку. Але суд не знайшов в діях жінки ознак правопорушення і виправдав її.

В Іваничах оштрафували чоловіка за крадіжку 15 качанів кукурудзи з поля фермерського підприємства

Жителя села Менчичі Іваничівської громади судили за крадіжку 15-ти качанів кукурудзи з поля місцевого фермера. Земельна ділянка, на якій тоді росла кукурудза, належить ПП «ЗАХІД-МЕН». Своєю крадіжкою пенсіонер завдав підприємству збитків на 75 гривень. І хоч пенсіонер своєї вини не визнав, суд визнав його виним та призначив 340 гривень штрафу. Також чоловік сплатив в дохід держави 496 гривень судового збору.

«Випив 50 грам горілки під час сніданку»: в Іваничах покарали водія, який сів п’яним за кермо

Водія, який керував автомобілем «напідпитку», поліцейські зупинили в селі Топилище Павлівської громади. Тест на стан алкогольного сп`яніння проводився за допомогою алкотестера «DRAGER». Результати огляду показали 1,04 ‰. В судове засідання чоловік не з`явився, однак у своїх письмових поясненнях зізнався, що того дня під час сніданку випив 50 грам горілки. Суд визнав чоловіка винним та призначив йому 17 тисяч гривень штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік. Також водію довелося сплатити в дохід держави 496 гривень судового збору.

Процвітає монархія: голова Іваничівської громади призначала керівників установ без жодних конкурсів

12-го січня цього року Томашевська прилаштувала в Іваничах ексзаступника ексмера Нововолинська Сапожнікова та колишнього заступника голови Володимирської РДА, ексдиректора Нововолинської лікарні Андрія Сторонського. Він став директором Іваничівського Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Попереднього директора Центру ПМСД Романа Кицю, який займав цю посаду з 2014 року, звільнили без жодного попередження.

А з 21-го лютого робота в селищній раді найшлася і для іншого заступника Сапожнікова – Олександра Громика. Він очолив відділ комунального майна та житлово-комунального господарства, який створили 15-го лютого на сесії, ліквідувавши при цьому відділ містобудування та архітектури. Однак, вже через пів року Громик звільнився. Подейкують, що він не хотів відповідати за махінації своєї начальниці.

З 2-го листопада голова Іваничівської громади Лідія Томашевська «пригріла» ще одного посадовця з Нововолинська. Цього разу йдеться про Романа Подлевського, який працював начальником відділу економіки Нововолинської міської ради та надалі генеральним директором Житлово-комунального об’єднання Нововолинської міської ради за часів Сапожнікова.

Подлевський зайняв місце Громика й керує відділом комунального майна та житлово-комунального господарства в селищній раді.  Таким чином Томашевська пригріла колишню команду мера Нововолинська, якій, потрібно ж за щось жити. 

Штраф утричі менший за судовий збір: покарали мешканця Іваничівщини, який дав «підпотиличника» доньці

Мешканець Іваничівщини вчинив домашнє насильство фізичного та психологічного характеру відносно своєї доньки. Він дав їй ляпаса в потиличну частину голови та ображав нецензурною лайкою. Суд визнав чоловіка винним та призначив йому 170 гривень штрафу. Також чоловік сплатить в дохід держави 496 гривень судового збору.

Першим підгузки навчився міняти батько, – подружжя з Іванич, яке 19 років чекало народження дитини, розповіло свою історію

Хоч 2022-й рік через війну для українців став нещасливим і трагічним, родина Івана і Тетяни Морозів з Іванич все ж згадуватиме його з вдячністю. Адже після стільки років шлюбу, надій і зневіри, Бог саме цього року благословив їх довгожданою дитиною. На початку 2023-го, якраз у Різдвяні свята, народився їхній первісток

Майже 240 тисяч, зібраних на благодійному марафоні, спрямували на потреби військових з Павлівської громади

Під час культурно-мистецького благодійного марафону «До Перемоги з колядою та Йорданською водою» у Павлівській громаді на потреби ЗСУ зібрали майже 239 тисяч гривень. До благодійного заходу, який організували з ініціативи сільської ради, долучилися усі села й клубні заклади громади. У рамках святкового марафону активні й талановиті мешканці колядували, щедрували, посівали й заодно збирали кошти, які направили для придбання необхідних речей на передову для військовослужбовців Павлівської громади.

Маленькі сестрички-волонтерки з Павлівської громади наколядували в магазинах Володимира та Іванич 25 тисяч гривень на потреби військових

Сестрички 8-річна Валентинка і 6-річна Злата Рода із села Самоволя Павлівської громади під час Різдвяних свят наколядували 25 тисяч гривень. Вони завітали в заклади торгівлі Іванич та Володимира з колядками і віншуваннями. Продавці і покупці у магазинах із задоволенням слухали вітання дівчаток і жертвували кошти, адже збирали їх на покупку речей, необхідних бійцям, які захищають рідну країну на передовій. Заручившись підтримкою ще однієї волонтерки з Павлівської громади Тетяни Грицюк, яка з перших днів повномасштабної війни збирає кошти бійцям, зокрема організовує благодійні ярмарки та онлайн-марафони, Злата і Валя спрямували 10 тисяч гривень на придбання каски для захисника з села Жашковичі, який з перших днів війни став на захист нашої країни. Ще 15 тисяч гривень передали на STARLINK для захисника з селя Самоволя і його побратимів.

Забрав унітаз та здер ламінат: як священник упц мп звільняв парафіяльний будинок у селі Біличі Литовезької громади

Мешканці села Біличі Литовезької громади, що у Володимирському районі, розповіли подробиці переходу Свято-Михайлівського храму в користування релігійної громади Православної церкви України. Священник УПЦ мп, звільняючи парафіяльний будинок, забрав з собою туалет, котел, світильники та навіть здер ламінат.

«Чи потрібне правдиве слово? Людям – так! Владі – ні!»: Томашевська проігнорувала проблеми газети «Колос» і її закрили

22-го грудня 2022 року вийшов останній номер районної газети «Колос», який був для Іваничівщини цілою епохою, адже видавався 77 років – з 1945 року. За останні роки видання пережило чимало труднощів, які довелось долати самостійно. Адже місцева влада, на підтримку якої розраховував колектив, вирішила не втручатись й не допомагати. І врешті виданню довелося зупинити свою діяльність. Основна причина – брак коштів. Головний редактор газети Леон Кондратюк вважає, що місцевій владі просто “не потрібне правдиве слово” і сама газета теж, бо жодного кроку для підтримки видання не було зроблено. 

В лісі Павлівської громади затримали пенсіонера-браконьєра, який полював на диких тварин

В мисливському угідді неподалік села Завидів Павлівської громади на «гарячому» спіймали браконьєра, який полював на диких тварин. Порушника помітили під час спільного рейду місцевих мисливців з екологічною службою. Пенсіонер розставив у лісі петлі на диких тварин і чекав поки якась з них туди потрапить. Проте горе-мисливця вдалося помітити і затримати. На порушника склали адмінпротокол за ч.1. ст. 85 КУпАП. 

В Іваничівській громаді водій шкільного автобусу поїхав на червоне світло та зіткнувся з потягом

9-го лютого близько 16:00 у селі Іванівка Іваничівської громади на залізничному переїзді шкільний автобус зіткнувся з потягом. Автобусом марки Еталон проігнорував червоний сигнал. В автобусі перебував водій та вчитель, потерпілих немає. На місце події направили 1-й хід 18 пожежно-рятувальної частини смт Іваничі. За допомогою пневматичної подушки, гідравлічних ножиць та шанцевого інструменту здійснили деблокування та буксирування шкільного автобуса з залізничного переїзду.

Захотів отримати компенсацію від держави: на Іваничівщині мама сама виховала сина-Героя, а після його загибелі об’явився батько

Історія Тетяни Дмитрук із села Хренів Володимирського району – мами 37-річного Героя Анатолія Левончука – шокує: її колишній чоловік згадав про сина після того, як він віддав своє життя за Україну. Жінка сама ростила свого сина. Чотири роки було йому, як розлучилася із чоловіком Віталієм Левончуком. Маючи другу сім’ю, він ніколи не згадував, що в нього є дитина («поки працював у колгоспі, то ще сякі-такі аліменти з нього в конторі вираховували, а потім виконавчі листи не могли його наздогнати»). Зате тепер, коли Анатолій загинув, біологічний батько об’явився й хоче отримати грошову компенсацію від держави.

Ліцей №1 Іванич передав бійцям на передову позашляховик за 45,5 тисяч гривень

Учні та вчителі Іваничівського ліцею №1 купили для бійців на передову вже другу автівку. Кошти зібрали на благодійному ярмарку. Тоді школярі продавали домашню випічку, цукерки, фрукти, салати, солодощі та ін. У такий спосіб вони заробили 34 тисячі 780 гривень. Ще 10 тисяч 720 гривень зібрали педагоги навчального закладу. 13-го лютого відбулась урочиста передача автівки бійцю 63 бригади, у якій служить багато волинян.

Школа і садочок лишились без тепла: в Іваничах зупинилися котельні

Посеред опалювального сезону в комунальних установах Іванич вимкнули опалення. Зранку 6-го лютого зупинилась котельня, яка опалює дитсадочок і ліцей №1. Батьків не попередили, тож дітям довелося мерзнути. А післяобіду опалювати перестали й місцеву лікарню. Перед цим селищна рада боргувала за опалення комунальних установ понад 2,5 мільйона гривень. Теплопостачальна організація опалювала комунальні установи селища понад 3 місяці у борг. Адже голова громада вперто не хотіла платити за тепло постачальнику теплової енергії – ТОВ «Аванті-Девелопмент» через особистий конфлікт. Томашевській власні інтереси й амбіції вищі, ніж комфорт і здоров’я маленьких вихованців дитсадочка, яким від двох років, учнів та вчителів ліцею №1 та медиків і захворілих пацієнтів лікарні, серед яких були й військові. У цьому переконаний директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов.

Керуючись власними амбіціями, Томашевська “воює” з теплопостачальною організацією й свідомо тринькає бюджетні кошти

Вже більше року триває конфлікт між Томашевською та ТОВ «Аванті-Девелопмент», яка опалює бюджетні установи селища альтернативними джерелами енергії. А все почалося з того, що очільниця громади перевела приміщення теперішньої початкової школи ліцею №1 з опалення тріскою назад на обігрів газом, потім викинула з місцевого бюджету майже мільйон гривень на вітер, повторно встановивши в котельнях «Аванті» лічильники.

Врешті, через особисті амбіції Томашевської, частина селища лишилась без тепла. Адже вона на пустому місці спричинила скандал, а також, не маючи жодних законних підстав, понад два місяці не сплачувала за тепло й заборгувала «Аванті» 2,5 мільйони гривень, через що в ліцеї №1, дитсадочку та лікарні кілька днів не було опалення.

Та й на цьому конфлікт з “Аванті” не завершився. Приймаючи незаконні рішення, Томашевська змусила власників теплопостачальної організації оскаржувати їх в суді. Усі три судові справи очільниця громади програла. Однак і на цьому Томашевська не зупинилася. Оскільки програвати вона не любить, то вона подала апеляції на дві судові справи. Але знову Закон був на стороні “Аванті”. В результаті чотирьох програних судових справ “на вітер пішло” щонайменше 110 тисяч гривень з місцевого бюджету.

«Вважаю ганебною позицію голови Іваничівської громади», – Ігор Гузь про процес дерадянізації в регіоні

Процес дерусифікації в Україні триває. У багатьох громадах округу, до якого входять колишні Володимирський, Іваничівський та Любомльський райони, підтримали ініціативу щодо знесення російських та радянських символів та пам’яток, перейменування вулиць. Проте, совєтський танк в Іваничах навіть не зрушився з місця.

Народний депутат Ігор Гузь в інтерв’ю БУГу зазначив, що вважає позицію голови громади щодо питань дерадянізації ганебноюЛідія Томашевська просто гальмує процес знесення радянського пам’ятника. За словами парламентаря, історія з радянським танком в Іваничах завершиться виявленням народного гніву, коли патріотично налаштовані люди не втримаються і просто знімуть танк.

Не помічала булінг учня та не повідомила правоохоронцям: судили директорку Іваничівського ліцею

Директорку Іваничівського ліцею №1 судили за те, що вона не повідомила поліції про кібербулінг щодо десятикласника. Відповідно до матеріалів справи, школярі створювали фейкові акаунти хлопця в інстаграмі і TikTok та монтували його фото з непристойними надписами. Матір хлопця продемонструвала суду скриншоти акаунтів, листування, записи розмов, які підтверджували булінг саме щодо її сина. Вона зазначила, що перевела сина в школу у Нововолинську, адже іншого виходу з цієї ситуації, мовляв, вже не бачила. Попри те, що керівництво школи не визнало своєї вини, суд визнав очільницю ліцею винною та оштрафував її на 850 гривень. Крім того, вона має заплатити 537 гривень судового збору.

Зауважимо, що багаторічною директоркою ліцею №1 в Іваничах є Марія Шевчик.

Директорка Іваничівського ліцею через суд скасувала штраф у справі про булінг

Директорка Іваничівського ліцею №1 оскаржила у суді штраф за неповідомлення про випадок булінгу. Згідно з рішенням суду першої інстанції, Марія Шевчик повинна була заплатити 850 грн штрафу за те, що не звернулась у поліцію через кібербулінг десятикласника, але жінка подала апеляцію і домоглась, аби гроші з неї не стягували.

Суддя Олег Клок вирішив частково задовольнити скаргу. Він визнав, що суд першої інстанції дійшов до правильного висновку щодо винуватості жінки, але вирішив на підставі ст. 22 КУпАП звільнити посадовицю від штрафу “у зв’язку з малозначністю порушення”. Тож Марія Шевчик не повинна буде платити 850 грн штрафу. Суддя постановив звільнити її від адмінвідповідальності та обмежитись усним зауваженням. Постанова набрала законної сили.

Навчальні заклади Іваничівської громади передали бійцям на передову 130 індивідуальних сухпайків

Мишівський ліцей та Іваничівський ліцей №2 імені Юрія Лелюкова передали бійцям на передовій продуктові набори. Долучитися до хорошої справи навчальним закладам Іваничівської громади запропонувала волонтерка з Павлівської громади Тетяна Грицюк. З таким продуктовим набором військовий може пробути в складних критичних умовах декілька днів. У кожен сухпайок входять: м’ясна або рибна консерва, пакетики із сухофруктами, мюслі, печиво, поживні енергетичні батончики та сухий суп, який вже більше року виготовляють в імпровізованому сушильно-пакувальному цеху волонтерки з Іванич.

Спортсменка з Іванич здобула золото на Чемпіонаті Європи з вільної боротьби

Спортсменка з Іванич чемпіонка Європи серед юніорів Анастасія Алпєєва здобула перемогу на чемпіонаті Європи з боротьби вільної U23 у ваговій категорії до 76 кг. У фінальному поєдинку, який відбувся ввечері 16-го березня у румунському Бухаресті Анастасія Алпєєва вийшла на ринг, де зустрілася з 23-річною литовською борчинею Камілою Гаукайте. І здобула впевнену перемогу.

Півфіналістів визначали за підсумками двох раундів. Згідно з результатами у чвертьфіналі 21-річна волинянка виборола перемогу у 23-річної сербської борчині Фанні Нагі Надь, де їхня сутичка закінчилася з рахунком 10:0 на користь Алпєєвої. Супутницею волинянки у півфінальному поєдинку стала 22-річна борчиня з Норвегії Маріон Брілантес.

СБУ, рятувальники, прикордонники, поліція та суд: в Іваничах перерозподілили понад 8 мільйонів бюджетних коштів

В Іваничах перерозподілили понад 8 мільйонів гривень вільних коштів. Їх здебільшого спрямували на виплату заробітної плати, комунальні послуги, судові справи й адвокатів, а також допомогу СБУ, поліції, рятувальникам, прикордонному Волинському загону та добровольчому формуванню громади.

Так Управління Служби безпеки України у Волинській області отримало 50 тисяч гривень на придбання спеціальних засобів зв’язку. Ще 100 тисяч гривень виділили підрозділу 18 державної пожежно-рятувальної частини на покращення матеріально-технічної бази та соціально-побутових умов особового складу. Володимирське РВП ГУНП у Волинській області отримало 500 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення капітального ремонту фасаду адмінбудівлі відділу поліцейської діяльності №1 (смт Іваничі), 50 тисяч гривень – на придбання паливно-мастильних матеріалів для патрульної поліції та дільничних офіцерів поліції ВПД №1 (смт Іваничі), та ще 50 тисяч гривень – для придбання паливно-мастильних матеріалів на службовий автомобіль для поліцейського офіцера громади Іваничівської ТГ.

Запропонували чекати місяць або зробити платно: хворий військовий у відставці з Іванич скаржиться на байдужість медиків

Комісований військовий з Іванич Микола Тисько обурювався несправедливістю, якої, мовляв, зазнав під час звернення за меддопомогою у Волинську обласну лікарню. Чоловік, який 8 років захищав рідну країну в найгарячіших точках бойових дій, каже, що повернувшись додому, зіткнувся з байдужістю медиків. Чоловік каже, що у нього раптово почалось кровохаркання, тож він звернувся до лікарів. Спочатку пішов до Іваничівської лікарні, але там його направили у Волинську обласну лікарню. Пульмонолог Оксана Михальчук оглянула його і направила на комп’ютерну томографію грудної клітки з внутрішньовенним контрастуванням.

Однак, військового записали в загальну чергу очікування й КТ призначили через місяць. Але, оскільки Микола побоювався, що кровохаркання може бути симптомом раку легень, то кожен день в нього був “на вагу золота”. Він вважав, що затягування з лікуванням може вартувати йому життя, тому попросив, швидше зробити обстеження. Чоловік наголосив, що є інвалідом війни, однак, за його словами, медики відреагували на це з байдужістю і запропонували пройти КТ платно, якщо не хоче чекати. Врешті військовому довелося зробити платне обстеження у Нововолинську, за яке заплатив 2 400 грн.

На розвиток громади і допомогу ЗСУ грошей немає, а на премії й надбавки є: Томашевська регулярно виплачує соратникам “подяку” за відданість

Чиновники Іваничівської селищної ради отримують не лише високу зарплатню, але й тисячі гривень надбавок за високі досягнення в праці та навіть матеріальну допомогу для покращення соціально-побутових питань. Хоча на одній із перших сесій новообрана очільниця громади обіцяла, що цього під час її головування не буде. Однак знову переконуємося, що слова й обіцянка очільниці громади нічого не варті. Хоча премії й надбавки отримують лише найближчі соратники Лідії Томашевської – ті, які повністю підтримують політику своєї начальниці: заступниця селищного голови з гуманітарних питань Оксана Рубан, керуюча справами виконкому Валентина Бабусюк та заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Віктор Березюк.

Так, у квітні-травні на зарплату та премії керівництва Іваничівської громади з місцевого бюджету витратили 253 тисячі 944 гривні. Левова частина цих коштів пішла на виплату матеріальної допомоги для покращення соціально-побутових питань. У вересні-жовтні на зарплату та премії керівництва Іваничівської громади з місцевого бюджету витратили 274 тисячі 364 гривні

В Іваничах хулігана, якого бояться всі сусіди, оштрафували на 100 грн

Житель Іваничівщини причепився до свого сусіда: ображав його нецензурною лайкою та вдарив в область грудної клітки, що не спричинило тілесних ушкоджень. В суді потерпілий пояснив, що його сусід кожен день вживає спиртні напої. І цього дня він, мовляв, прийшов до нього додому в стані алкогольного сп`яніння та почав чіплятись, безпричинно сварився, ображав, погрожував, що підпалить будинок. Такі випадки, за словами сусіда обвинуваченого, є непоодинокими. Додатково потерпілий зазначив, що хулігана бояться всі сусіди, оскільки він в п’яному стані дуже агресивний. Суд визнав чоловіка винним та призначив йому покарання – 102 гривні штрафу. Також він сплатить в дохід держави судовий збір в розмірі 537 гривень.

Вирощував коноплю замість вазонів: в Нововолинську покарали жителя Іваничівської громади

Мешканець села Соснина Іваничівської громади з травня по липень 2022 року в себе вдома незаконно посіяв та вирощував у двох горщиках з-під вазонів 24 рослини конопель, за якими доглядав, систематично поливаючи та прополюючи. Відтак, проти чоловіка відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 310 КК України (Незаконний посів та незаконне вирощування конопель у кількості від 10 до 50 рослин). У суді житель Іваничівської громади повністю визнав свою вину і зізнався, що вирощував коноплю для власного вживання. Суд визнав чоловіка винуватим та оштрафував на 6 тисяч 800 гривень.

Небезпечні лежачі поліцейські – «інноваційне рішення» за 100 000 гривень

Наприкінці травня в Іваничах на вулицях Грушевського та Валовій поклали «лежачих поліцейських». Для цього з місцевого бюджету виділили майже 100 тисяч гривень. Посередині дороги вирізали асфальт і на його місце наклали кілька шарів бруківки. Такий  «лежачий поліцейський» на думку мешканців не має жодної користі: дітей не захищає та ще й зроблений із серйозними технологічними помилками, які можуть призвести до підтоплення вулиці. Врешті саме так і сталося.

«Лежачий поліцейський» із накладної бруківки в центрі Іванич призвів до підтоплення вулиці

«Лежачий поліцейський» навпроти нового спортмайданчика в центрі Іванич, якого зробили із серйозними технологічними помилками, призвів до підтоплення вулиці. Його поклали наприкінці травня, однак вже в серпні через нього підтопило усю вулицю Грушевського. На дорозі утворились чималі калюжі. І як наслідок почав руйнуватися асфальт.

Випускниця з Іванич набрала максимальну кількість балів на мультитесті

Випускниця Іваничівського ліцею №2 імені Юрія Лелюкова отримала максимальних 200 балів на національному мультипредметному тесті. Олена Просова набрала 200 балів з української мови.

Конституція України і закони писані не для голови Іваничівської селищної ради? Томашевська заборонила журналістці БУГу проводити фотозйомку на сесії

Позачергова 26-а сесія депутатів 7-го червня в Іваничівській селищній раді виявилася скандальною, адже голова громади не хотіла бачити на ньому журналістку інтернет-видання і намагалася її вигнати. Врешті Лідія Томашевська навіть порушила статтю Конституції України, заборонивши представниці БУГу вести фотозйомку. Очільниця селищної ради аргументувала свою позицію тим, що, мовляв, журналістка не правильно зареєструвалася, а тому не має права бути на засіданні.

До слова, місцева влада робить все можливе, аби на сесіях та виконкомах було менше “зайвих вух”. Напевно, очільниці громади “є, що приховувати” і вона не просто так виганяє журналістку з сесій. І, до речі, робить це не вперше.

На благодійному марафоні в Іваничах для ЗСУ зібрали понад 32 тисячі гривень

11-го червня в центрі Іванич відбувся другий благодійний марафон на підтримку ЗСУ. Його організували місцеві волонтерки Олександра Шептор-Крась і Тетяна Грицюк, які від початку повномасштабної війни допомагають військовим. Завдяки підтримці і небайдужості жителів селища, на допомогу Збройним Силам України вдалося зібрати 32 тисячі 420 гривень. Благодійний марафон, який об’єднав у собі патріотичний концерт та ярмарку, відвідали кілька десятків людей. Дехто приходив чималими компаніями: з друзями, родинами і маленькими дітками. Адже організаторки подбали, аби програма була цікавою для усіх: і дорослих, і дітей.

«Рішення прийняли по-тихому»: в Іваничівській громаді вдвічі підвищили тарифи на воду

В липні жителі Іваничівської громади у своїх платіжках побачили нові, значно вищі суми за воду. Адже члени виконавчого комітету підтримали пропозицію місцевого ВУЖКГ і підвищили тариф на водопостачання майже в два рази. Якщо раніше в громаді послуги водопостачання вартували 13,06 грн./мдля населення, бюджетних установ та інших споживачів, то тепер 21,60 грн/м3. Послуги водовідведення з 16,69 грн./м3 зросли до 32,89 грн3.

До речі тарифи підвищили “по тихому”. Адже, вже традиційно, на сайті селищної ради оголошення про засідання виконкому розмістили лише напередодні ввечері. Ймовірно, зробили це спеціально, щоб жителі не піднімали шуму, не прийшли зі своїми зауваженнями й не завадили прийняти це рішення. Зауважимо, що жителі Іванич неодноразово нарікали на тривалу відсутність води на кількох вулицях селища. Тож, як бачимо, якість надання послуги бажає кращого, однак, замість того, щоб покращити її, людей змушують платити за неї ще дорожче.

Поліцейські затримали на хабарі заступника начальника Іваничівського військкомату

Співробітник Володимир-Волинського РТЦК та СП та спеціаліст Камінь-Каширського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді вимагали від волинянина понад 25 тисяч гривень за звільнення від військової служби в ЗСУ під час мобілізації. 8-го липня фігурантів викрили на хабарі правоохоронці. Як повідомили БУГу у пресслужбі поліції Волинської області, частину коштів вони отримали на карту, їх було затримано на отриманні чергового траншу. Пізніше стало відомо, що на отриманні неправомірної вигоди (ч. 3 ст.368 КК України) затримали заступника начальника Іваничівського РТЦК та СП.

На дорозі Бубнів – Менчичі утворився небезпечний «тунель кохання»: обурені мешканці закликали почистити зарослі

Влітку на дорозі Бубнів – Менчичі, що веде із Зимнівської до Іваничівської громад, із зарослів обабіч дороги утворився свій «тунель кохання». От тільки замість краси – небезпека для водіїв. Мешканці сіл, яким часто доводиться їздити цим автошляхом, закликали відповідні служби зреагувати і почистити узбіччя. Вони нарікали, що вздовж дороги значно виросли дерева та кущі, їхні гілки вже заступають на асфальт і звисають над ним. Це досить небезпечно для водіїв, адже дорога тут вузькувата й іноді, аби розминутися із зустрічним автомобілем, доводиться «підрізати» ці зарослі. Тож була цілком реальна загроза для ДТП.

Як з’ясувалось, ця дорога знаходиться на балансі Служби автомобільних доріг у Волинській області. Тож відповідає за її стан саме вона. Однак тендер на обслуговування доріг у Володимирському районі виграло МП «Шлях». І отримало за це не малу суму коштів – 60 мільйонів гривень. Однак гроші отримало, а свої обов’язки по догляду доріг чомусь не виконує. Хоча, відповідно до умов тендеру, саме це підприємство має обрізати дерева та кущі на узбіччях.

В Литовезькій й Іваничівській громадах відмовилися перейменувати вулиці, які пов’язані з радянським минулим

Через російську агресію у багатьох містах України, у тому числі й на Волині, активізувалися процеси декомунізації: демонтовували танки, пам’ятники російським письменникам та радянські серпи з молотами, в рамках дерусифікації – активно перейменовували вулиці. Однак Іваничівщина, ніби застрягла в колоніальному минулому й продовжує берегти радянську спадщину. Зокрема, у Литовезькій та Іваничівській громадах категорично відмовилися перейменовувати частину вулиць, які пов’язані з радянським минулим. Хоча деякі радянські назви вулиць все-таки змінили.

В Литовезькій громаді лишили назви вулиць Першотравнева і 8-го Березня в селі Кречів та Інтернаціональну в селі Мовники. Голова громади Олена Касянчук у відповіді на звернення активістів щодо гальмування процесу дерусифікації усю вину переклала на місцевих мешканців. Мовляв, це вони не хочуть перейменовувати вулиці, на яких проживають. Відмовляючись дерусифікувати вулиці, Литовезька громада прирівнялася до Іваничівської, де теж важко проходять процеси декомунізації, зокрема продовжує стояти радянський танк. І хоч в Іваничах перейменували 10 вулиць, які мали назви російсько-радянського минулого і були маркерами чужої культури та історії, проте тут теж змінили не всі радянські назви. В Іваничах та Мишеві досі є вулиці 8 Березня, та Першотравнева. Їх також вирішили лишити.

Тож дерусифікація вулиць в цих громаді нібито й відбулась, але не повністю. Ці вулиці – ніби ниточки, які досі зв’язують Україну із варварською росією та нагадують про радянський союз.

Звітуючи про річну роботу, голова Іваничівської громади Лідія Томашевська привласнила чужі досягнення

27-го червня голова Іваничівської громади Лідія Томашевська прозвітувала про роботу, яку виконала минулого 2022 року. Однак, у звіті здебільшого йшлося не про її власні заслуги й досягнення, а не очільників комунальних установ, волонтерів та жителів громади. Томашевська просто привласнила чужі результати роботи. Виправдалася очільниця селищної ради тим, що в країні важкі часи через війну з росією. Адже, мовляв, саме через неї зупинили реалізацію проєкту капітального ремонту харчоблоку, утеплення фасаду й завершення ремонту даху, виготовлення проєктно-кошторисної документації й проведення робіт з утеплення фасаду корпусу ліцею №1, капітальний ремонт дороги по вулиці Шкільній (колишня вулиця Єрьоміна) в Іваничах та інші проєкти.

За два роки війни влада в Іваничах не передала військовим на передову жодної техніки, екіпіровки чи спецобладнання

Влада громади за два роки війни не передала на передову бойових дій жодного автомобіля, дрона, тепловізора, каски чи бронежилета. Про це стало відомо під час звіту Лідії Томашевської 27-го червня. Лідія Томашевська сказала, що для цього не має законної можливості. Однак, керівництво сусідніх громад знаходить шляхи і регулярно допомагає військовим.

 В Іваничах водій так поспішав до ресторану, що їхав по тротуару для пішоходів

В центрі Іванич невідомий водій Мерседесу їхав до місцевого ресторану по тротуару для пішоходів. Порушник вирішив на заморочуватися, наплював на ПДР, та об’їхав сфери на дорозі, де заборонений рух, по пішохідній зоні. Після чого Мерседес заїхав на територію ресторану «Старий замок». Зауважимо, що поблизу ресторану знаходиться парк у якому завжди відпочиває чимало діток. Тож йшлося і про їх безпеку. Невідомо, чому саме водій порушив правила, чи був дуже голодний, чи боявся проїхати біля військкомату, адже саме там потрібно було об’їхати, щоб потрапити до ресторану.

На благодійному ярмарку в Іваничах зібрали понад 57 тисяч гривень для онкохворих дітей

19-го серпня в Іваничах на території Свято-Покровського храму ПЦУ відбувся благодійний ярмарок на підтримку онкохворих дітей та молоді. Захід організувала релігійна громада разом із Благодійним фондом «З Богом у серці».

Парафіяни Свято-Покровського храму приготували домашню випічку та смаколики, місцевий мешканець Іван Пасічник зварив три казани кулішу, а отець Андрій дав свій кавовий автомат на якому готували смачнющу каву і та, незважаючи на жару, розійшлася “на ура”. На ярмарок прийшло чимало небайдужих жителів громади і навколишніх сіл. Відтак разом вдалося зібрати понад 57 тисяч гривень.

Мешканці трьох багатоповерхівок в Іваничах регулярно потерпають від підтоплень, а місцевій владі байдуже

В Іваничах після кожної зливи затоплює три багатоповерхівки: № 30 і 32 на вулиці Незалежності та №8 на вулиці Дружби. Вода стоїть на подвір’ях та навіть під’їздах. Рівень води настільки глибокий, що автомобілям та й людям, які тут живуть, доводиться практично плавати. На прибудинкових територіях утворюються справжні «озера», які не можна «ні пройти, ні проїхати». Жителі будинків кажуть, що чекати, поки вода самостійно хоч трішки спаде, доводиться годинами. Або ж добиратися до своїх квартир “мокрими до останньої нитки”. Оскільки теперішнє літо було дощовим, то будинки затоплювало вже разів 10. Мешканці цих трьох будинків неодноразово зверталися за допомогою до місцевої влади, зокрема до голови громади Лідії Томашевської, яка обіцяла допомогти. Однак «віз і досі там».

Відтворили 50 старовинних національних костюмів: мешканки Поромівської громади збирають вишиванки

Зараз під час війни з російськими загарбниками особливо важливо плекати українські традиції і берегти нашу народну спадщину, адже це те, що нас ідентифікує, як самостійну й особливу націю. В Поромівській громаді цим займаються мама й донька – Світлана Василюк і Тетяна Гордієвич. Жительки села Бужанки, які працюють вчительками в місцевому ліцеї, захопились вишитими роботами давно. Адже їхні предки лишили їм цінну спадщину – неймовірної краси вишиті рушники, сорочки та фартухи. Світлані Василюк вдалося зібрати кілька десятків вишитих елементів одягу і побуту: жіночі й чоловічі сорочки та комплекти костюмів, рушники, серветки, доріжки, набори постільної білизни тощо. Найдавнішим понад сто років. Однак найціннішими є вишивки, які пошили прабабці. Адже це своє, рідне, яке є пам’яттю про близьких людей.

Дуже любить вишивати і сама Світлана Василюк. А також вона прищепила любов до вишиванок і своїй доньці Тетяні Гордієвич. Відтак минулого року на День вишиванки Тетяна потішила всіх своїм результатом – відтворити вдалося 50 народних костюмів. 

Мешканець Іваничівської громади знайшов на городі тисячолітню писанку

Мешканець села Древині Олександр Міщук під час сільськогосподарських робіт на своєму городі помітив незвичне глиняне яйце, яке, імовірно, вимило з землі дощем. Виріб зовні покритий поливою та розписами, а всередині має калатальце – музичний інструмент. Чоловік не розгубився та звернувся до знайомого краєзнавця, який і порадив йому показати знахідку музею. Спеціалісти оглянули артефакт і визначили, що писанці приблизно тисяча років. Ціна таких писанок на чорному ринку доволі висока. Тому чоловік, який безкоштовно передав Волинському краєзнавчому музею цінний експонат, зробив закладу велику послугу. Тепер писанка стала частиною нової експозиції.

Автошкола орендувала приміщення колишньої початкової школи ліцею №1 в Іваничах за заниженою ціною

В Іваничах віддали в оренду частину колишнього приміщення початкової школи ліцею №1, що на вулиці Незалежності 12а. Торги на prozorro виграло ПП «Автошкола «Захід – Авто», яке займається підготовкою водіїв транспортних засобів. Ціна, яку сплачуватиме тимчасовий власник будівлі, площею 328,6 кв.м., порівняно мізерна, всього 8 тисяч гривень щомісячно. Автошкола орендувала приміщення колишньої початкової школи відразу на 5 років. До слова, ринкова вартість цього приміщення – 804 тисячі 29 гривень.

Тут можна виділити два аспекти розгляду даного питання. З позитивного – те, що в Іваничах працюватиме автошкола, і мешканцям не потрібно буде їздити в інші населенні пункти, щоб навчатися водінню. З негативного – те, що за це приміщення можна було б виручити в бюджет громади значно більшу суму коштів.

Родина з Іванич згрупувала в допомозі військовим дві країни – Україну і Чехію

Галина Дзеньків разом зі своєю родиною після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну присвятила своє життя допомозі війським на передовій і наближенню перемоги. Каже, відгукнулась на пропозицію сина, який багато років живе в Чехії. Він разом зі своїми друзями, колегами-чехами та місцевою українською діаспорою вирішили купувати бійцям військову техніку й амуніцію та відправляти в Україну. Однак, аби це було адресно і бійці на передовій дійсно отримували цю допомогу, їм потрібен був посередник в Україні. Ним і стала пані Галина. Відтак вже півтора року жителька Іванич разом із сином регулярно передають військовим необхідні їм речі, продукти, медикаменти, засоби гігієни, одяг, техніку й амуніцію. Так за майже два роки війни їй разом з командою однодумців з України і Чехії вдалося зібрати кошти, придбати і передати на передову 15 дронів, чотири тепловізори та чимало іншого важливого і необхідного їм спецобладнання.

У подяку за допомогу вдячні бійці надсилають пані Галині прапори з підписами і побажаннями. Наразі їх назбиралося 10. Частину з них вона подарувала хлопцям в Чехію. Майже усі стяги розписані українськими захисниками. Хтось залишив просто автограф, а хтось і слова вдячності волонтерам від бійців. спеціально до Дня прапора бійці передали Галині Дзеньків стяг підписаний Головнокомандувачем ЗСУ генералом Валерієм Залужним.

Був мудрий не за роками, ремонтував автомобілі і мріяв стати військовим: спогади про загиблого Героя Олександра Маргіту з Іванич

22-річний сержант Національної гвардії Олександр Маргіта з Іванич помер у Вінницькій лікарні 28-го серпня після страшної ДТП, яка сталася 11-го серпня. Герой повертався із завдання, яке отримав від свого командира. Водій автомобіля, який мчав навпроти, втратив свідомість і влетів у пікап військових, розтрощивши його. Наразі триває слідство. До того ж, виявилось, що жодної компенсації — одноразової грошової допомоги, яку держава виплачує за загибель військових, сім’я Сашка не отримає. Тепер, оплакуючи сина – Героя, його батьки ще й змушені наймати дороговартісного адвоката, шукати справедливість і боротись з бюрократичним свавіллям. Тато Героя поділився спогадами про свого сина, розповів, чи вдасться покарати винуватця аварії та з якою несправедливістю зіткнувся після його загибелі.

В Іваничах вшанували пам‘ять загиблих Героїв

11-го вересня року в Іваничах біля пам’ятного знаку борцям за волю та незалежність України «Герої не вмирають» відбулася зустріч-реквієм «Пам’ятаємо – не забудемо» під час якої вшанували пам‘ять загиблих Захисників. Участь в заході взяли родини загиблих Героїв Іваничівської, Павлівської, Поромівської та Литовезької громад, а також представники духовенства, поліції, влади, громадськості та військовослужбовці. Присутні запалили свічки пам’яті, помолилася за спокій душ загиблих Героїв та поклали квіти і лампадки до пам’ятного знаку. Продовжився захід в Іваничівській публічній бібліотеці. Там відбулась зустріч з родинами загиблих Героїв за круглим столом. Присутні поспілкувались один з одним, а також та з представниками влади й отримали відповіді на запитання, які їх турбували.

«Об’єднані заради Перемоги»: на аукціоні в Павлівці продали картини художника Василя Бондарчука і зібрали для ЗСУ близько 100 тисяч гривень

11-го жовтня в приміщенні Павлівського ліцею відбулася благодійна виставка-аукціон робіт Заслуженого художника України Василя Бондарчука під назвою «Об’єднані заради Перемоги». Ініціатива проведення заходу належить військовій частині Т0910, воїни якої дислокуються і на Волині, і у сусідній Львівщині. Організували аукціон Павлівська громада і Львівська Національна Академія мистецтв. Щоб підтримати благодійну акцію в Павлівку приїхали заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт, депутатка облради Ористлава Сидорчук, депутат облради, помічник нардепа Ігоря Гузя Андрій Бокоч, голова Поромівської громади Олег Савчук, заступниця голови Іваничівської громади Оксана Рубан, меценати з Володимирської громади, освітяни Павлівської громади, представники місцевого духовенства та небайдужі жителі й поціновувачі прекрасного.

 Із 40 робіт, які представив художник, продати вдалося лише 10. Дехто з присутніх не брав участі в торгах, бо початкова ціна картин була не дешевою – від 5 до 20-ти тисяч гривень, тому вони просто не мали фінансової можливості, аби їх придбати. До того ж чимало місцевих підприємців благодійний захід просто проігнорували. Хоча вартість картин для їхніх гаманців була б мізерною і в них є можливість долучитися до допомоги військовому батальйону. Проте, як виявилось, нема головного – бажання це робити. Все ж вторгувати вдалося біля 100 тисяч гривень. Усі виручені кошти спрямують на потреби ЗСУ.

В Свято-Покровському храмі Іванич вшанували новітніх захисників України та їхні родини

1-го жовтня у свято Покрови Божої Матері та День захисників і захисниць в Іваничах вшанували воїнів, які боронять Батьківщину. А також згадали Героїв, які загинули в бою за свободу України та її народу. Захід відбувся у Свято-Покровському храмі ПЦУ. Участь в заході взяли родини загиблих Героїв Іваничівської, Павлівської, Поромівської та Литовезької громад, а також представники духовенства, поліції, влади, громадськості, військовослужбовці та члени тероборони.

Спочатку відбулося урочисте богослужіння та панахида, яку провели настоятелі Свято-Покровського храму отці Андрій і Василь та духовенство Іваничівщини. Опісля на території храму відбувся патріотичний концерт. Працівники Центру культури, дозвілля та спорту підготували цікаву святкову програму, під час якої потішили присутніх зворушливими піснями. На заході учасники подякували матерям загиблих військових за те, що народили і виростили справжніх Героїв, які віддали найцінніше, що мали – свої життя за рідну країну і її народ, а також висловили свої співчуття і підтримку діткам та дружинам полеглих бійців. Насамкінець присутніх почастували смачним кулішем, ухою, прохолодним квасом та солодощами.

Наймолодший голова ТГ в Україні з Поромова став багатодітним батьком

У голови Поромівської громади Олега Савчука народився син. Знаковим є те що малюк з’явився на світ 1-го жовтня у свято Покрови. День захисника та захисниць України, День українського козацтва. Хлопчика назвали Семеном, зріст – 52 сантиметри, вага – 3 180 грам. Це вже третя дитина у сім’ї. Тож 27-річного Олега Савчука, який чотири роки тому став наймолодшим очільником громади в Україні, можна привітати зі статусом наймолодшого багатодітного очільника ТГ в нашій державі.

Військовий з Литовезької громади отримав нагрудний знак «Золотий хрест»

Високу нагороду – почесний нагрудний знак «Золотий хрест» від Головнокомандувача Збройних сил України отримав 39-річний мешканець села Литовеж Юрій Світлицький. Він вступив до лав ЗСУ у травні 2022, і до сьогодні несе службу у 1 ОБМП.

Допомагаючи військовим, староста Поромівської громади наїздив п’ятдесят тисяч волонтерських кілометрів

Фельдшер, шахтар, сільський голова, староста. Всі ці щаблі кар’єри пройшов староста Морозовичівського округу Поромівської громади Микола Тюхта. Серед основних досягнень старости – заміна частини водопроводу на вулиці Шевченка у Морозовичах, утеплення й ремонт дитсадочка у цьому ж селі, а також налагодження автобусного сполучення з Нововолинськом. Аби запустити автобус, Микола за три місяці об’їздив біля 40 перевізників. Повномаштабне вторгнення росії відкорегувало усі плани старости. Тепер у нього в пріоритеті 36 хлопців, які на фронті захищають Україну. Майже кожного відвіз на пункт збору. Наїздив своїм бусом, за 14 місяців, 50 тисяч кілометрів. Одного захисника возив аж 13 разів, бо постійно повертали. Микола має волонтерське посвідчення і активно допомагає ЗСУ.

«Якщо хлопці на сході віддають за нас життя, то ми тут, в тилу, повинні жертвувати майже усім: часом на сім’ю, коштами, автомобілем, відпусткою, вихідними, ночами. Усе це в порівнянні з людським життям ніщо», – переконаний староста.

Поки одні боронять землю, інші — її плюндрують: в Іваничах посеред поля влаштували стихійне сміттєзвалище

Просто посеред поля, відразу за ветлікарнею, жителі Іванич накидали величезні купи побутових відходів. Про факт засмічення території розповів місцевий волонтер Ігор Маковський. Він обурився, що поки одні боронять землю, інші — її плюндрують. І закликав відповідальні за це служби вирішити цю проблему. На звернення Маковського відреагувала Державна екологічна інспекція у Волинській області, яка направила Іваничівській селищній раді вимогу ліквідувати сміттєзвалище поблизу очисних споруд. А також рекомендувала недопускати в подальшому утворення несанкціонованих звалищ на підлеглій території. Відтак, керівництво громади виконало вимоги екологічної інспекції і своїми силами ліквідувало несанкціоноване складування побутових відходів.

В Іваничах жінку оштрафували на 6800 гривень за продаж пачки цигарок

В обід 1-го жовтня жінка, перебуваючи на території дачної ділянки №10 дачного масиву «Прикордонник», що в районі річки Західний Буг села Литовеж, продала пачку цигарок марки «Chesterfield blue» за 50 гривень. Проти жінки порушили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 156 КУпАП (Порушення правил торгівлі тютюновими виробами). У суді свою вину не визнала, ствердила, що сигарети з рук не продавала, а також зазначила, що являється особою з інвалідністю ІІ групи, просила суворо її не карати. Проте суд визнав жінку винною та призначив їй покарання у виді 6 тисяч 800 гривень штрафу з конфіскацією предметів торгівлі.

Батькам полеглих захисників з Іваничівської громади вручили ордени «За мужність»

Мамі полеглого захисника з Іванич Андрія Шимонюка та батькам загиблого військового із села Мишів Віталія Дідика вручили ордени «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Андрій Шимонюк загинув 6-го вересня в результаті ворожого обстрілу від рук росіян. На війну він пішов добровольцем. 27-річний житель села Мишів Віталій Дідик загинув 14-го травня 2022 року в результаті ворожого обстрілу під час виконання бойового завдання.

Військові за час служби проявили себе як мужні та відважні воїни, тож за свій героїзм і були відзначені нагородою, але, на жаль, посмертно. Відповідні укази про присвоєння ордену «За мужність» ІІІ ступеня Андрію Шимонюку та Віталію Дідику за особисту мужність і самовіддане служіння Батьківщині, захист її суверенітету і територіальної цілісності підписав Президент України Володимир Зеленський. Нагороди батькам передали під час пленарних засідань. Свої глибокі співчуття, слова подяки та підтримки рідним загиблих Героїв висловив Начальник Третього відділу Володимир-Волинського РТЦК та СП підполковник Сергій Маринець.

Герої до останнього подиху зберігали вірність військовій присязі та українському народові. Їхні імена навіки вписані в історію України!

Термінової допомоги так і не дочекався: військовий 14 бригади вважає, що владі Іваничівської громади байдуже на потреби ЗСУ

Воїн 14-ої бригади, колишній очільник Іваничівської райради, а нині депутат Володимирської райради Віктор Вілентко вперше за 9 років свого перебування на передовій звернувся за допомогою в селищну раду. У своєму зверненні він попросив придбати надважливе спецобладнання. Потреба була нагальною. Від цього залежало життя його побратимів. Однак замість того, щоб допомогти, керівництво Іваничівської громади почало шукати будь-які, навіть дріб’язкові причини для відмови й тягнути час, який і так був “на вагу золота”. В результаті влада Іванич вкотре проігнорувала потреби військових на передовій й «зажала» кошти.

Голова Іваничівської громади переклала вину за відмову в допомозі військовому 14 бригади на підлеглих

На черговій сесії Іваничівської селищної ради 9-го листопада депутати порушили тему ігнорування запитів і звернень військових керівництвом громади. Обурений байдужістю Томашевської і її заступників депутат Сергій Лойко прямо поцікавився, чому виникла така ситуація. Депутат зауважив, що не розуміє, чому, маючи перевиконання бюджету майже 10 мільйонів, не можна було виділити 250 тисяч гривень на придбання обладнання, про яке просив Віктор Вілентко.

Лідія Томашевська всю вину переклала на підлеглих. Мовляв, вона тоді була на лікарняному. А її заступникам, мовляв, ніхто не забороняв зібрати сесію. А чому вони не захотіли цього робити і чекали її виходу на роботу, не знає. А, коли вийшла з лікарняного, то шукала законні шляхи для виділення і спрямування коштів. Наприклад, опитувала голів інших громад, як допомагають військовим вони. Однак, зрозуміла, що Закон не дозволяє напряму виділяти кошти чи щось купувати напряму військовій частині. Саме, тому, мовляв, і відмовила.

Секретар Іваничівської селищної ради Володимир Сарабуна звільнився з посади

9-го листопада депутати Іваничівської селищної ради погодили відставку секретаря ради Володимира Сарабуни. Він звільнився із займаної посади за власним бажанням. Секретарем Іваничівської селищної ради Сарабуна працював з 2015 року. За ці 8 років він проявив себе як сумлінний, відповідальний і справедливий управлінець та хороша, мудра і чесна людина. Він був чи не єдиним опозиціонером до політики очільниці громади Лідії Томашевської і відкрито обурювався її бездіяльністю, або ж самоуправством. І за цю опозиційну діяльність його неодноразово позбавляли премій і надбавок до зарплати. Наразі Сарабуна працює начальником організаційно-виконавчого відділу Нововолинської міської ради.

Новим секретарем селищної ради обрали Наталію Мазурок

7-го грудня під час чергового пленарного засідання депутати обрали нового секретаря Іваничівської селищної ради. Ним стала депутатка Наталія Мазурок, яка дотепер очолювала відділ соціально-економічного розвитку та інфраструктури. Представляючи її кандидатуру, голова громади Лідія Томашевська наголосила, що та є принциповою жінкою з досвідом роботи на керівній посаді і користується повагою серед депутатів, працівників селищної ради та виборців, а тому заслуговує зайняти цю посаду. Врешті в результаті таємного голосування депутати одноголосно підтримали кандидатуру Наталії Мазурок на посаду секретаря селищної ради.

Штраф на 100 тисяч гривень Іваничівський центр ПМСД компенсував коштом місцевого бюджету

Депутати Іваничівської селищної ради під час чергової сесії 29-го листопада виділили 100 тисяч гривень з місцевого бюджету на зарплату працівникам Центру первинної медико-санітарної допомоги. Таким чином вони компенсували штраф, який медзакладу нарахувала Національна служба здоров’я України за надмірно використані кошти ще у 2021 році. Тоді комунальному підприємству нараховували зарплату за працівників, які на той час вже не працювали. Ці кошти потрібно було повернути НСЗУ, однак цього не зробили. А недавно Національна служба здоров’я провела аудит, який виявив це порушення. Відтак, Іваничівський ЦПМСД оштрафували й медикам не вистачало коштів на зарплату, а тому за допомогою звернулися до депутатів.

Пропозицію про виділення 100 тисяч гривень на зарплату працівникам ЦПМСД з бюджету громади на пленарне засідання, яке відбулося 9-го листопада, винесла депутатка Катерина Будь. Однак, після бурхливого обговорення депутати вирішили перенести це питання на наступну сесію, щоб мати час детальніше все вияснити. І вже під час цього пленарного засідання без жодного обговорення ухвалили його.

Випив не менше трьох пляшок горілки: в Іваничах водія оштрафували на 40 тисяч гривень

Водія т/з ВАЗ поліцейські зупинили в селі Будятичі на вулиці 8-го березня. Виявилось, що він не мав права кермувати, адже був позбавленим водійських прав. До того ж це правопорушення чоловік вчинив повторно протягом року.  Крім цього, водій перебував в стані алкогольного сп`яніння, яке підтвердив алкотест Драгер. Результат – 5,0%, що більш, ніж у 20 разів вище допустимої норми. Це означає, що чоловік випив не менше трьох пляшок горілки. Поти горе-водія порушили два кримінальних провадження: за ч. 5 ст. 126 КУпАП (Повторне протягом року керування автомобілем без документів) та за ч. 2 ст. 130 КУпАП (Повторне протягом року керування транспортними засобами особами в стані алкогольного сп`яніння). Суд визнав чоловіка винним та призначив йому покарання в розмірі 40 тисяч 800 гривень штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами на 5 років і 8 місяців.

Проігнорувала запит депутата: голова Іваничівської громади Лідія Томашевська порушила регламент сесії

Під час чергової сесії 29-го листопада депутати внесли зміни до бюджету громади на 2023 рік. Зокрема, 83 тисячі гривень забрали з програми “Надання дошкільної освіти”, які вдалося зекономити на заробітній платі працівників. Ці кошти вирішили спрямувати на виплату премій працівникам централізованої бухгалтерії, фінансового відділу та відділу освіти. Під час розгляду цього питання виникла палка дискусія та навіть суперечка між депутатами та начальницею відділу освіти, культури, молоді та спорту Аллою Наумук. Депутат Сергій Лойко наголосив, що потрібно ставитися до всіх працівників комунальних установ громади однаково. І якщо виплачувати заохочувальні кошти, то не вибірково, а усім. Наприклад, освітяни, за його словами, премій цьогоріч так і не отримали. Але працівникам селищної ради кошти на премії то є завжди. І ось зараз їх знову відшукали.

Найцікавіше почалося, коли Сергій Лойко запропонував винести питання щодо виділення коштів на премії на окреме голосування депутатів. Однак голова громади Лідія Томашевська проігнорувала прохання депутата і не винесла його запит на депутатське голосування. Свій вчинок вона пояснила тим, що питання, мовляв, було “погано сформульоване”. Проігнорувавши запит депутата, Томашевська вкотре продемонструвала, що їй байдужа думка інших, особливо опонентів і, керуючи громадою, вона дотримується лише власних поглядів й інтересів. Протилежні думки, або ж ігноруються, або ж пригнічуються. Зауважимо, що такий спосіб правління чимось нагадує ненависну усім росію.

Випив пляшку пива – заплатив 17 тисяч: покарали водія, який в Поромівській громаді п’яним їздив мотоблоком

Житель Поромівської громади, якого впіймали нетверезим за кермом мотоблока, заплатить 17 тисяч гривень штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на один рік.

Правоохоронці зупинили водія мотоблока ZUBR в селі Морозовичі Поромівської громади на вулиці Прикордонній. Виявилось, що він перебував в стані алкогольного сп`яніння. Огляд здійснювався за допомогою приладу «Alcotest Drager 6820». Його ре­зуль­тат — 0,42 про­мі­ле. Проти горе-водія порушили адміністративне провадження за ч. 1 ст. 130 (Керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння). В суді чоловік зізнався, що напередодні випив одну пляшку пива. Суд визнав чоловіка винним та призначила йому покарання – 17 тисяч гривень штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами на один рік. Також водію довелося сплатити в дохід держави 537 гривень судового збору.

Іваничівська громада отримала від німецьких благодійників два пожежні автомобілі

26-го листопада у німецькому місті Ерцгаузен відбулася передача двох пожежних автомобілів для Іваничівської громади від німецьких міст Пфунгштадт та Вайтерштадт, земля Гессен. Очільники цих німецьких міст вручили ключі від автомобілів волинським водіям-вогнеборцям. Наразі пожежна техніка (автомобілі на шасі Мерседес та Івеко-Магірус) доставлена у 18 ДПРЧ смт. Іваничі та незабаром стане у бойовий розрахунок для виконання дій за призначенням.

За кошти місцевого бюджету Томашевська наймала приватного адвоката, хоча в апараті селищної ради є свій юрист

Цьогоріч Іваничівська селищна рада на чолі з головою Лідією Томашевською 10 разів замовляла на Prozorro послуги з юридичного консультування та юридичного представництва. На оплату роботи приватного адвоката з місцевого бюджету витратили понад 153 тисячі гривень. І це при тому, що в апараті селищної ради є юристка, яка щомісячно отримує зарплату від 12 тисяч і до 31 тисячі гривень. Здебільшого приватного юриста наймала Томашевська для судів з постачальником теплової енергії – ТОВ «Аванті-Девелопмент», які вона, до речі, всі програла. За нецільову розтрату бюджетних коштів Томашевській, ймовірно, таки прийдеться відповідати.

Проти голови Іваничівської громади Лідії Томашевської відкрили кримінальне провадження за розтрату бюджетних коштів

Слідчі Нововолинського відділення поліції не хотіли вносити до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення, яке вчинила очільниця Іваничівської громади Лідія Томашевська. Проте суд звелів правоохоронцям таки відкрити справу і належним чином зареєструвати відповідне провадження. А відтак, тепер розпочнеться спеціальне розслідування. Звинувачують Томашевську в нецільовому використанні коштів 100 тисяч грн з місцевого бюджету.

Згідно з матеріалами справи, Лідія Томашевська, зловживаючи своїм службовим становищем, уклала ряд договорів щодо надання послуг з юридичного консультування та юридичного представництва, які насправді не виконувались через наявність у селищній раді штатних юристів. Опісля Томашевська оплатила ці фіктивні договори й, за попередньою змовою з невстановленими особами, розтратила кошти місцевого бюджету громади у загальній сумі 100 тисяч гривень. Зробила це голова громади, нібито з корисливих мотивів, ще й в умовах воєнного стану.  

Пів каденції Томашевської: ТОП-25 зашкварів голови Іваничівської громади

Лідія Томашевська обіймає посаду голови Іваничівської громади вже половину терміну, тобто 2,5 роки. За цей час вона відзначилась багатьма скандалами і пересварилася зі всіма: з місцевими активістами і волонтерами та бізнесменами. За цей час БУГ назбирав чимало інформації про зашквари очільниці громади, а їх було багатенько. Детальніше про них читайте в спецматеріалі.

Зібрали «зі світу по нитці»: юристка Іваничівської селищної ради заветувала рішення про виділення коштів військовим, а в подяку отримала чималу премію

Юристка селищної ради Людмила Іванчук заветувала проєкт рішення про виділення 50 тисяч гривень для формування нової військової частини. Ймовірно, за вказівкою голови громади Лідії Томашевської. А вся причина, на думку місцевих активістів, в тому, що керівництво громади не хоче відкривати механізм видачі грошей для ЗСУ. Подейкують, саме за таку “послушність” юристка отримала майже 16 тисяч гривень премії. У результаті замість того, щоб віднайти ці кошти в місцевому бюджеті, їх зібрали з працівників селищної ради та лікарні.

У ДТП загинула дружина військового з Литовезької громади

У ДТП загинула дружина військового Володимира Кіндія з Литовезької громади Наталія. Як повідомили БУГу знайомі родини, Наталія їхала до чоловіка на Схід України, везла волонтерську допомогу. Авто, на трасі між Полтавою та Харковом знесло в кювет. У Наталії діагностували перелом шийних хребців. На жаль, жінка не вижила. Без матері залишились троє діток.

Внаслідок ДТП загинув сержант патрульної поліції Іваничівського відділу

5-го грудня передчасно пішов із життя сержант поліції Василь Стаднік, який працював у поліцейському відділі в Іваничах. Понад два тижні медики боролись за його життя, однак у 40-річному віці патрульний помер внаслідок отриманих під час ДТП травм. Аварія трапилась поза несенням служби. Василь Стаднік розпочав службу у 2004 році. Його поважали як професіонала та порядну людину. Сім’я втратила люблячого чоловіка та батька.

На придбання квадрокоптерів військовим влада Іваничівської громади виділила не 600 тисяч, як ті просили, а лише 345

Бійці однієї із військових частин ЗСУ звернулися до голови Іваничівської селищної ради Лідії Томашевської з проханням придбати три квадрокоптери, необхідні для виконання бойових завдань. Лист прохання, підписаний командиром військової частини, на черговій сесії селищної ради 29-го листопада озвучив депутат, який добровольцем захищав рідну країну від окупантів, Роман Чипинюк.

І ось на пленарному засіданні 7-го грудня це питання винесли на голосування депутатів. Однак, як вияснилось, Томашевська погодилась виділити на покупку квадрокоптерів лише 345 тисяч гривень. Адже саме така сума була прописана в проєкті рішення, винесеному на сесію. Хоча, за підрахунками Романа Чипинюка, три квадрокоптери вартують приблизно 600 тисяч гривень. Однак навіть ці кошти очільниця громади не хотіла виділяти. Їх дали лише завдяки наполегливості депутата Чепенюка, який за свою патріотичну позицію отримав від Томашевської “на горіхи”. Вона навіть погрожувала “натравити” на нього СБУ.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Вересня, Неділя
7 Вересня, Субота