<

«Об’єднані заради Перемоги»: на аукціоні в Павлівці продали картини художника Василя Бондарчука і зібрали для ЗСУ близько 100 тисяч гривень

14:10 | 12.10.2023 / Іваничі / , , , , /
Перегляди
716
/ Коментарі відсутні

11-го жовтня в приміщенні Павлівського ліцею відбулася благодійна виставка-аукціон робіт Заслуженого художника України Василя Бондарчука під назвою «Об’єднані заради Перемоги». Вторгувати вдалося біля 100 тисяч гривень. Усі виручені кошти спрямують на потреби ЗСУ.

Ініціатива проведення аукціону належить військовій частині Т0910, воїни якої дислокуються і на Волині, і у сусідній Львівщині. Підтримали ідею військових і організували аукціон Павлівська громада і Львівська Національна Академія мистецтв.

На виставці було представлено близько 40 робіт Заслуженого художника України, Члена Національної спілки художників України Василя Бондарчука зі Львова. Здебільшого це були неймовірної краси традиційні пейзажі та оригінальні керамічні панно. Твори автора, який малює ‘не лише фарбою, а й керамікою, поєднують у собі мальовничу красу природи, яскраві кольори та глибокі почуття, якими пронизано кожну картину.

Щоб підтримати благодійну акцію в Павлівку приїхали заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт, депутатка облради Ористлава Сидорчук, депутат облради, помічник нардепа Ігоря Гузя Андрій Бокоч, голова Поромівської громади Олег Савчук, заступниця голови Іваничівської громади Оксана Рубан, меценати з Володимирської громади, освітяни Павлівської громади, представники місцевого духовенства та небайдужі жителі й поціновувачі прекрасного.

Командир 710 бригади охорони Держспецтрансслужби, полковник Олег Шеремет розповів про роботу свого підрозділу, основні досягнення й перемоги у війні з росією, труднощі й проблеми, з якими військові стикаються під час виконання бойових завдань та нагальні потреби, які їм необхідні для продовження боротьби з окупантами. Зокрема, зазначив, що для потреб батальйону розмінування вкрай необхідне спеціальне обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів, а також квадрокоптер з можливістю їх пошуку. З цією метою і збирають кошти.

Заступник голови Волиньради Григорій Пустовіт поділився враженнями від експозиції вставки й водночас лотів для благодійних торгів – авторських робіт Василя Бондарчука й подякував йому за добре серце й небайдужість до долі країни.

«Я вперше знайомлюся з творчістю Василя Бондарчука. Здавалось би, класичний жанр пейзаж, в тому числі й урбаністичний, а викликає такі нетривіальні чуттєві вібрації. У кожній роботі присутня авторська енергетика і неповторність. Мені здалося, що через експозицію робіт, їхню кольорову палітру автор передав свою тривогу. Він ніби відчував випробування, які очікують на Україну та її націю. Єдина робота, де є сонце, – це Крим. І хай зараз це сонце криваве, однак воно символізує перемогу, яка неодмінно буде.

Дякую вам дуже, пане Василю, за можливість пережити неймовірні емоції, ваша кераміка – це взагалі щось унікальне! На ваших полотнах – Крим, Карпати, відчувається львівський шарм. Але є ще Волинь, Луцьк зі своїм особливим шармом. Тож пізнавайте і наш край, бо для митця тут непочатий край роботи», – звернувся до художника-кераміста Григорій Пустовіт.

Подякував художнику за участь в благодійній справі і Андрій Бокоч. Він наголосив, що зараз дуже важливо допомагати ЗСУ, а також відзначив, що картини Василя Бондарчука вражають реалістичністю виконання і яскравістю барв. Їх хочеться розглядати і милуватися ними.

Опісля художник представив свої роботи. Розповів, який сенс у них вкладав, чому почав працювати в оригінальний спосіб – малювати керамікою і як йому вдається завдяки глині писати такі реалістичні краєвиди. А також поділився тим, чому малював саме ці пейзажі, що саме вони для нього означають, й чому долучився до цього аукціону.

“Мені хочеться долучитися до боротьби з окупантами, до визволення рідної землі та наближення Перемоги. Але я вже старша людина, зброю мені не дадуть. Але я можу долучатися до боротьби за допомогою свого ремесла. І своєрідною зброєю можуть стати мої роботи. Адже кошти від їх продажу можна спрямувати на допомогу армії. Що я і роблю”, – зазначив художник.

Зауважимо, що для продажу на аукціоні Василь Бондарчук пожертвував 40 своїх картин, серед яких 11-ть оригінальних керамічних робіт та решта традиційне малярство. Окрім цього він поклав у спеціальну скриньку, в яку збирали кошти для потреб батальйону розмінування військової частини Т0910, власних 10 тисяч гривень.

Після урочистої частини відбувся аукціон, який вів ведучий програми “Музичний креденс” на Радіо Перше Ростислав Ваврів. А на перервах присутніх розважав проникливою грою ансамбль “Високий Замок”. Вразив усіх чуттєвий спів солістки Ольги Фенюк, яку слухали, затамувавши подих.

Із 40 робіт, які представив художник, продати вдалося лише 10. Дехто з присутніх не брав участі в торгах, бо початкова ціна картин була не дешевою – від 5 до 20-ти тисяч гривень, тому вони просто не мали фінансової можливості, аби їх придбати. До того ж чимало місцевих підприємців благодійний захід просто проігнорували. Хоча вартість картин для їхніх гаманців була б мізерною і в них є можливість долучитися до допомоги військовому батальйону. Проте, як виявилось, нема головного – бажання це робити.

Відтак у результаті торгів та донатів було виручено близько ста тисяч гривень.

Усі зібрані кошти спрямують на придбання спеціальних наборів для розмінування EOD-1M та квадрокоптеру з можливістю пошуку вибухонебезпечних предметів для потреб батальйону розмінування військової частини Т0910 Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок