<

Проти голови Іваничівської громади Лідії Томашевської відкрили кримінальне провадження за розтрату бюджетних коштів

Слідчі Нововолинського відділення поліції не хотіли вносити до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення, яке вчинила очільниця Іваничівської громади Лідія Томашевська. Проте суд звелів правоохоронцям таки відкрити справу і належним чином зареєструвати відповідне провадження. А відтак, тепер розпочнеться спеціальне розслідування. Звинувачують Томашевську в нецільовому використанні коштів 100 тисяч грн з місцевого бюджету.

До Нововолинського міського суду надійшла скарга на слідчих СВ ВП №1 (м.Нововолинськ) Володимир-Волинського РВП ГУНП у Волинській області щодо невнесення відомостей про кримінальні правопорушення до ЄРДР.

Згідно з матеріалами справи, 6-го вересня до Волинської обласної прокуратури надійшла заява про вчинення Іваничівським селищним головою розтрати коштів місцевого бюджету в сумі 100 тисяч гривень шляхом оплати завідомо фіктивних договорів. Йдеться про надання послуг з юридичного консультування та юридичного представництва. Томашевську підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Зокрема, у заяві вказувалось про те, що Лідія Томашевська, зловживаючи своїм службовим становищем, уклала ряд договорів щодо надання послуг з юридичного консультування та юридичного представництва, які насправді не виконувались через наявність у селищній раді штатних юристів. Опісля Томашевська оплатила ці фіктивні договори й, за попередньою змовою з невстановленими особами, розтратила кошти місцевого бюджету громади у загальній сумі 100 тисяч гривень. Зробила це голова громади, нібито з корисливих мотивів, ще й в умовах воєнного стану.  

Винуватість Томашевської підтверджується відомостями на офіційному сайті публічних закупівель, відповідно до яких, впродовж 2023 року Іваничівською селищною радою укладено договорів щодо надання послуг з юридичного консультування та юридичного представництва на загальну суму 153 тисячі 100 гривень.

У заяві, яку надіслали в прокуратуру, стверджують, що послуги приватного юриста станом на 6-те вересня оплачені на суму 100 тисяч гривень, що підтверджується роздруківками деталей трансакцій між Іваничівською селищною радою та ФОПом. Також інформація, яка це підтверджує, розміщена на офіційному інформаційному ресурсі з відкритими даними про використання бюджетних коштів в Україні.

Справу зі звинуваченням Томашевської в кримінальному злочині обласна прокуратура спрямувала до Володимирської окружної прокуратури. А там її скерували начальнику відділення поліції №1 Володимирського районного відділу поліції, що знаходиться у Нововолинську, для вирішення питання про внесення відомостей до ЄРДР. Однак там цього чомусь не зробили.

Відтак заявник вважає, що така поведінка посадової особи щодо ігнорування процесуальних дій свідчить про бездіяльність.

Тому скаржник і звернувся до суду з вимогою визнати протиправною бездіяльність начальника Нововолинського відділення поліції й зобов`язати внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення Лідією Томашевською розтрати коштів місцевого бюджету в сумі 100 тисяч гривень. Голову громади звинувачують в кримінальному правопорушенні, передбаченому ч.4 ст.191 КК України. Також заявник прагне, аби у цій справі розпочали досудове розслідування.

Розглянувши справу, суд вирішив, що у діяльності Томашевської дійсно є ознаки кримінального правопорушення щодо розтрати коштів місцевого бюджету. А відтак отриману заяву повинні були внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

«Згідно із ч.1 ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відповідно до ч.4 ст.214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається», – йдеться в ухвалі суду.

Оскільки відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою не були внесені до ЄРДР, то суд зробив висновок, що посадові особи Нововолинського відділення поліції допустили бездіяльність.

Відтак суд вирішив задовільнити скаргу, зобов`язати начальника Нововолинського відділення поліції внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення Іваничівським селищним головою кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, розпочати досудове розслідування і надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

До слова, ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили та підлягає негайному виконанню з моменту її оголошення.

Нагадаємо, приймаючи неправомірні рішення, Томашевська змусила постачальника теплової енергії – ТОВ «Аванті-Девелопмент» оскаржувати їх в суді. Усі три судові справи очільниця громади програла. Однак і на цьому Томашевська не зупинилася. Оскільки програвати вона не любить, то вона подала апеляції на дві судові справи. Але знову Закон був на стороні “Аванті”. В результаті чотирьох програних судових справ “на вітер пішло” щонайменше 110 тисяч гривень з місцевого бюджету. За ці кошти Томашевська оплатила послуги юриста, який представляв селищну раду в судах. Однак, окрім розтринькування коштів громади на суди й адвоката, в цій ситуації є ще одне “але” – в селищній раді працює свій юрист. Посаду начальника юридичного відділу обіймає Людмила Іванчук.

Тут постає цілком логічне питання: навіщо наймати приватного юриста, якщо є “свій”? А якщо він не справляється зі своїми обов’язками і його робота є неефективною, тоді можливо краще найняти кваліфікованого працівника, а не вчергове витрачати сотні тисяч гривень “на вітер”? Тут вже йдеться про нецільове використання коштів місцевого бюджету.

Зауважимо, що місцеві активісти переконанні, що голові громади таки вдасться якось викрутитись і «вийти сухою з води». Адже, вона може скористатись знайомствами з впливовими людьми або ж просто відкупиться, адже кошти, необхідні для цього, в неї є.

Читайте також:

За кошти місцевого бюджету Томашевська наймає приватного адвоката, хоча в апараті селищної ради є свій юрист

Зібрали «зі світу по нитці»: юристка Іваничівської селищної ради заветувала рішення про виділення коштів військовим

За крок до опалювального сезону очільниця Іваничівської громади спровокувала новий «енергетичний конфлікт»

Попри обіцянку Томашевської, чиновники в Іваничах отримують «за вірну службу» премії і надбавки




коментарів: 5
  1. йoп-тє, лідка, знала б шо за такі копійки почнуть у сpaку клювати, то краще б на пару десятків лямів наконсультувалась би. пра?

    • я ось подумав: може в неї у тому танку заначка? треба буде якось навідатись

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця