<

За крок до опалювального сезону очільниця Іваничівської громади спровокувала новий «енергетичний конфлікт»

В Іваничах напередодні опалювального сезону вчергове розгорівся конфлікт між головою громади Лідією Томашевською і постачальником теплової енергії – ТОВ «Аванті-Девелопмент», який опалює бюджетні установи та організації, використовуючи альтернативні джерела енергії. Впертість і власні амбіції Томашевської можуть призвести до того, що хворим в лікарні, учням в ліцеї №1, а також вихованцям дитсадочка знову доведеться мерзнути.

Замість того, щоб дбати про потреби місцевих мешканців і шукати порозуміння чи компроміс, з теплопостачальною організацією голова селищної ради за кілька тижнів до початку нового опалювального сезону, навпаки, ще більше загострює ситуацію. Вона звинувачує директора “Аванті” в незаконній діяльності й провокує новий «енергетичний конфлікт».

У публікації на сторінках «Волинської газети» Томашевська спровукувала новий «енергетичний конфлікт»

Нещодавно, у «Волинській газеті» – вийшла сумнівна публікація «Монополія проти самоврядування». В селищі подейкують, що Томашевська замовила цю статтю, аби відбілитись в очах місцевих мешканців й потішити власне самолюбство. До речі, у селищній раді, Томашевська самостійно роздавала цю газету, й рекомендувала всім почитати. У цій публікації автори «обливають брудом» Костянтина Богатова – директора “Аванті”, неодноразово звинувачуючи його в порушенні законодавства й закулісних іграх.

Наприклад, що теплопостачальна організація минулої зими не мала права припиняти теплопостачання до комунальних установ селища, хоча до цього призвело те, що Томашевська спеціально майже 3 місяці не платила за спожите тепло. Або ж те, що ТОВ «Аванті-Девелопмент» не хоче орендувати зовнішні теплові мережі і незаконно, ніби то, отримує надприбутки. Хоча керівництво селищної ради саме спочатку не повідомило про проведення аукціону, а потім взагалі скасувало його.

В статті «брехня на брехні їде і брехнею поганяє»: коментар директора «Аванті»

Директор теплопостачальної організації Костянтин Богатов прокоментував БУГу цю скандальну публікацію й відповів на усі звинувачення Томашевської.

Так, за його словами, в цій статті “брехня на брехні їде і брехнею поганяє”, мовляв, є брехня, є зухвала брехня, а є інтерв’ю Лідії Томашевської.

Богатов зазначив, що готовий розглядати оренду теплових мереж, але виключно в законний спосіб. Однак Томашевська сама, нібито через хворобу відповідального за цю сферу тоді ще Олександра Громика, спочатку відмовляла в зустрічах, а потім зовсім скасувала аукціон. Тож у нього не було можливості навіть обговорити оренду цих тепломереж.

До того ж, директор “Аванті” зазначив, що, провівши юридичний аналіз і отримавши роз’яснення від профільних держорганів, виявили у процедурі проведення аукціону численні порушення законодавства. Тож, ймовірно, це було спеціальною пасткою для них від Томашевської. Адже, якби вони орендували тепломережі з цими правопорушеннями, то мали б проблеми з прокуратурою.

“Аукціон складається з трьох кроків, на кожному з них є свої умови оренди. Голова відмовилася проводити 3-й крок і скасувала перший аукціон. Після цього на сесії селищної ради знов прийняли рішення про повторне проведення аукціону. Теж в три кроки. Зараз оголошено про 2-й. Нас дійсно ніхто не повідомляв. Більше того, я намагався зустрітися з головою та виконавцями, але мені було відмовлено, ніби знову через хворобу Громика. Невже там, крім нього не було з ким розмовляти? В мене є листи в підтвердження цього.

Хочу закцентувати – ми виявили по аукціонах оренди тепломереж численні порушення. Саме про це я намагався декілька разів поговорити з Томашевською. Якщо ми отримаємо по аукціону оренду комунального майна хоч з будь-якими, навіть дрібними порушеннями, то будемо в проблемах з прокуратурою по самі вуха. При тому розголосі, якого набрала справа, треба робити все не просто по закону, а бездоганно.

Зараз наші запити щодо проблемних питань знаходяться на розгляді в селищній раді. Подивимося, яку відповідь ми отримаємо. Щось мені здається, що відповідальний за аукціони Олександр Громик недарма після наших запитів розрахувався з посади за три дні. Бо це не жарти. Відповідати криміналом за амбіції пані Томашевської немає бажаючих. Тому це повна брехня, що аукціон не відбувся через нас”, – зазначив Богатов.

Директор “Аванті” додав, що на порушення законодавства його підприємство точно не піде і залишає за собою право звернутися з цього приводу до компетентних органів.

Томашевська маніпулює зривом опалювального сезону, – Богатов

У статті «Волинської газети» автори маніпулюють зривом опалювального сезону. Мовляв, якщо представники «Аванті» не прибудуть на аукціон, то селищна рада не матиме підстав для оплати за транспортування тепла від котелень, що знаходяться на території лікарні та на вулиці Львівська, 6 а. Це, в кінцевому результаті, може призвести до зриву опалювального сезону.

Однак Богатов запевнив, що аукціон ніяк не стосується оплати, бо оплата йде по договору, згідно встановленого тарифу, який затверджується виконкомом.

“Так що не треба маніпулювати «зривом сезону», – наголосив директор “Аванті”.

Томашевська передчасно встановила в котельнях лічильники і витратила майже мільйон гривень, а вину перекладає на «Аванті»

Томашевська зазначила, що після вступу в дію Закону «Про комерційний облік» у 2017 році ТОВ «Аванті-Девелопмент» мало б встановити лічильники на теплових вводах у всі приміщення, які вони опалюють. Однак, мовляв, й досі цього не зробило.

Однак Богатов наголосив, що це неправда. За його словами, згідно законодавства, “Аванті” повинне встановити лічильники на межі подачі тепла і вони всі встановлені ще в 2014 році і по них йдуть розрахунки зі споживажами.

“Якщо встановлення лічильників в приміщеннях це був наш обов’язок, то нащо Томашевська це зробила коштом сільради?”, – зауважив директор “Аванті”.

Ще одне безпідставне звинувачення, на думку Богатова, те, що “Аванті”, мовляв, не хоче брати участь в аукціоні через відмову взяти на абонентський облік лічильники тепла, які вже встановлені на вводах у приміщення дитячого садочка, шкіл, лікарні та будинку культури.

Нагадаємо, активісти вважають, що повторне встановлення лічильників в котельнях Іванич – нераціональне. Цієї ж думки і Костянтин Богатов.

Він запевнив, що ні в цьому, ні в минулому році лічильники можна було не ставити. Адже в Закон “Про комерційний облік”, на який посилається Томашевська, через початок війни внесли зміни і відтермінували його виконання на рік після закінчення військового стану.

“Тобто Томашевська передчасно заплатила гроші бюджету через свої амбіції і зараз просто не знає як це пояснити депутатам і громаді. Раціональний керівник спочатку передав би в оренду мережі, а потім орендар сам був би змушений поставити лічильники власним коштом. Але це раціональний, а в пані Томашевської одні емоції, в результаті мінус кілька мільйонів гривень із бюджету”, – пояснив Богатов.

Кого ж таки звинувачують в отриманні неправомірної вигоди?

Лідія Томашевська в коментарі “Волинській газеті” звинуватила теплопостачальну організацію в зловживанні й отриманні незаконних коштів. Мовляв, діяльність “Аванті” нанесла збитки бюджету в особливо великих розмірах. Тому голова селищної ради звернулася до Головного управління національної поліції у Волинській області. Вказані відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення.

Богатов в коментарі БУГу підтвердив, що Томашевська дійсно звернулась в поліцію і цю справу наразі дійсно розслідують. Однак, за його словами, вона забула додати що в цій справі ще є окрема підозра в намаганні деякої посадової особи отримати неправомірну вигоду від суб’єкта підприємницької діяльності.

“І це не про «додатковий оклад» тієї посадової особи в лікарні, це про інше. На жаль, зараз більш широко я не можу це коментувати, але прийде час”, – повідомив Костянтин Богатов.

Томашевська нацьковує на «Аванті» безліч перевірок, але ті не виявляють жодних порушень

У публікації автори за вказівкою Томашевської звинувачують “Аванті” в незаконному виставлені рахунків на оплату за транспортування теплової енергії лікарні, закладам освіти та культури. Мовляв, для цього не було відповідних ліцензій. Однак Богатов зауважив, що завдяки старанням Томашевської в “Аванті” було чимало перевірок АМКУ, Держаудиту, Держрпродслужби, Держенергонагляду та правохоронних органів і вони не виявили жодних порушень. Тож, на його думку, ці звинувачення є безпідставними.

“По-перше, якщо в нас були б якісь порушення, то про це вже було відомо після незчисленних перевірок. За цей час нас тричі перевіряв АМКУ, по декілька разів усі види правоохоронних органів, Держаудит, Держрпродслужба, Держенергонагляд тощо… Більше того, справи розглядалися навіть в суді, де також було доведено відсутність порушень.

По-друге, усі наші заяви на тариф уважно розглядаються виконкомом і, оскільки тарифи встановлені, можна вважати, що документи ми готуємо коректно”, – зазначив керівник теплопостачальної організації.

Заява про неодноразові перемовини щодо оренди тепломереж, за словами Богатова, – повна нісенітниця

Томашевська запевнила, що довго намагалася домовитися з керівниками ТОВ «Аванті-Девелопмент» аби вони взяли в оренду зовнішні теплові мережі. Однак, неодноразові перемовини, мовляв, так ні до чого й не привели. До того ж ініціатором аукціону, на думку голови громади, мала стати саме теплопостачальна організація.

Богатов заперечив ці слова очільниці громади. За його словами, хто б не був «ініціатором» аукціону, документи повинен все одно готувати власник.

“Кожного разу на запитання про мережі ми відповідали – проводьте аукціон, ми подивимось на його законність та умови і, якщо ок, то приймем участь. Хто б не був «ініціатором» аукціону, документи повинен все одно готувати власник, так що це все маячня про ніби «перемовини»”, – наголосив керівник ТОВ «Аванті-Девелопмент».

Томашевська фігурує в кримінальній справі по тиску на бізнес, – Богатов

Чергова брехня Томашевської, за словами Богатова, те, що він, як монополіст, публічно тисне на селищного голову, виконавчий комітет та депутатів, безпідставно звинувачуючи особисто селищну голову в тиску на бізнес.

Однак, директор теплопостачальної організації наголошує, що саме він звинувачує Томашевську в тиску на свій бізнес. І робить це зовсім не безпідставно. Адже цьому є докази. І з цього приводу навіть заведене кримінальне провадження – за ст.206 ч.3 «Протидія законній господарській діяльності», фігурантом якого є саме Томашевська.

Голова Іваничівської громади виграла один із судів і вихваляється цим, замовчуючи при цьому, що «Аванті» подало касацію у Верховний Суд

Не оминули в публікації “Волинської газети” і судову тяганину Томашевської й “Аванті”. Однак, як зауважив Богатов, аби хоч якось виправдити свій програш в 4 справах, очільниця громади все перекрутила на свій лад. Зокрема, вона зазначила, що ТОВ «Аванті-Девелопмент» взимку 2023 року не мало жодного права припиняти теплопостачання до шкіл, дитячого садочка, лікарні та в інші приміщення.

Однак очільниця громади забула повідомити, що в середині опалювального сезону, маючи кошти, свідомо не платила “Аванті” за подане тепло і змушувала працювати безоплатно. За 2,5 місяці вона заборгувала за опалення комунальних установ понад 2,5 мільйона гривень.

Також Лідія Томашевська похвалилась, що один із судових позовів їй все-таки вдалось виграти, хоч і з другого разу. Адже апеляційний адміністративний суд Львова став на захист селищної ради, визнавши рішення виконкому законним. Однак, знову ж таки забула додати, що в цій справі ще зарано ставити крапку. Адже “Аванті” подало касацію у Верховний Суд України.

“Ми дійсно подали три позови до сільради і усі три перемогли в суді першої інстанції. Третій суд був найбільш цікавим. Він стосувався рішення виконкому про тариф. Ми виграли першу інстанцію в Луцьку, було 5 або 6 декількагодинних засідань, але незважаючи на спробу Томашевської повпливати на процес, адже вона особисто зустрічалась з головою суду, ми довели свою правоту.

А от в апеляції у Львівському суді дійсно вийшла зрада, ми програли за 12 хвилин. Тобто ніхто й нічого не розглядав по суті. В мене є думки, як це вийшло, але це теж з часом, зараз йдуть певні процеси. Ця справа не завершена, зараз вона знаходиться в Верховному суді і ми чекаємо на справедливе рішення”, – розповів Богатов.

Також директор теплопостачальної організації зауважив, що за його підрахунками, витрати селищної ради на юридичний супровід по судових справах з “Аванті” вже перевищили 150 тисяч гривень. Це, мовляв, ще без врахування зарплати юриста, який працює в апараті ради, поїздок на суди і до адвокатів та компенсації судових витрат підприємства. Богатов зізнався, що вже втомився доводити свою правоту там, де це досить очевидно.

Воюючи з «Аванті», Томашевська підставила керівників місцевих комунальних установ, – Богатов

Костянтин Богатов, коментуючи тезу зі статті, що, мовляв, суд на боці громади, зазначив, що Томашевська в боротьбі з його підприємством, зовсім забулася, що насамперед має думати про потреби мешканців селища.

У підтвердження своїх слів він навів факт про те, що очільниця громади закінчила минулий опалювальний сезон, незважаючи на мінусову температуру. За словами Богатова, Лідії Томашевській було байдуже, що в дитсадочку будуть мерзнути маленькі дітки, а в лікарні захворілі пацієнти. Керівниці лікарні та відділу освіти Алла Баранчук і Алла Наумук, турбуючись про жителів громади, ослухались Томашевську і попри її волю, продовжили подачу тепла в свої установи.

Однак голова селищної ради пізніше, скориставшись першою ж можливістю, на думку Богатова, помстилась їм. Адже ініціювала перевірку Держаудитслужби, яка присудила двом Аллам чималий штраф.

«Це стосується позову, що стосується розпорядження голови громади про закінчення теплового сезону весною 2022 року. Це був початок війни й кожен керівник і я в тому числі, якщо не боронив країну в лавах ТРО чи ЗСУ, то намагався налагодити роботу в умовах військового стану. Керівники освіти і лікарні в Іваничах робили теж саме і надавали нам заявки про подачу і зупинку тепла в ручному режимі.

Тоді весна була холодна, в квітні ще були мінуси. І от в цей час, наприкінці березня, голова громади за межами своїх повноважень видає розпорядження «про закінчення теплового сезону» з 31-го березня, незважаючи на те, нагадаю, що в квітні ще була мінусова температура. Що повинні були зробити Алла Наумук і Алла Баранчук? В однієї садочок з дітками і Будинок культури, у якому облаштували прийом біженців, у другої лікарня з хворими та пораненими. Звичайно, ми разом продовжили опалювати приміщення, поки погода не дозволила безпечно зупинитися.

І от ця історія з подачі голови попадає в Держаудитслужбу і ті нараховують обом керівникам збитки. Алла Наумук повинна була повернути в бюджет зі свого кармана за опалення садочка 36 тисяч гривень. Алла Баранчук за опалення лікарні взагалі 250 тисяч гривень. Кажуть, що навіть товстошкірі інспектори аудиту не дуже хотіли це включати в акт, адже якось воно не по людські, але Томашевська наполягала. Це був другий суд, який ми виграли і зняли тягар з двох ваших керівників, винних лише в тому, що намагалися зробити краще для людей під час війни», –  зазначив Богатов.

Він наголосив, що суд дійсно на стороні громади, але аж ніяк не на боці незаконних рішень Томашевської.

Томашевська надала неправдиву інформацію, незважаючи на аудіозапис, який спростовує її слова

Ще однією брехнею Томашевської, за словами Костянтина Богатова, стало те, що під час останньої вересневої зустрічі в селещній раді не вдалося домовитися про взяття в оренду зовнішніх теплових мереж. Керівник “Аванті” запевнив, що ця тема тоді навіть не обговорювалася. А йшлося тоді зовсім про інше – тарифи на опалення.

“Я приїхав з’ясувати суть претензій виконкому до нашої заяви на тариф, з’ясував і поїхав. Не можу сказати, що розмова була дружня, але питання оренди мереж не обговорювалося. Якщо треба, то у обох сторін є аудіозапис цієї наради”, – наголосив Богатов.

«Який замовник, такі й виконавці»: автори публікації, «Волинської газети», на думку Богатова, нічого не знають про стандарти журналістики

Зауважимо, що дісталося від авторів цієї статті, опублікованій у “Волинській газеті”, і журналістам БУГу. Наше інтернет-видання безпідставно й без жодних доказів звинуватили в публікації, нібито, недостовірної інформації. Зокрема, зазначили, що ТОВ «Аванті-Девелопмент», як монополіст, публічно тисне, використовуючи Інтернет-видання «Буг», на членів виконавчого комітету та відповідальних працівників селищної ради. А також зазначили, що у публікаціях БУГу неодноразово безпідставно звинувачували особисто Лідію Томашевську у тім, що ніби-то з її приходом на посаду розпочалася судова тяганина та тиск на бізнес.

Однак, як зауважив Костянтин Богатов, автори цієї публікації, написаної під диктовку Томашевської, не знають нічого про стандарти журналістики. Адже написали таку велику статтю і навіть не спробувати отримати коментарі опонента. Але, мовляв, який замовник, такі і виконавці.

До слова, Томашевська не вперше використовує адмінресурс – сайт селищної ради для спростування інформації, висвітленої на БУЗі. Кілька разів вона записувала спеціальні відеозвернення до жителів громади, у яких намагалася виправдатися й вчергове “викрутитися”. А також неодноразово виганяла журналістку інтернет-видання з сесій. А все тому, що їй не до вподоби критичні, але правдиві матеріали про її бездіяльність чи незаконні рішення. Адже це “псує її репутацію і задіває її самолюбство”.

Власні амбіції Томашевської й особисті інтереси можуть призвести до зриву опалювального сезону

Богатов зазначив, що Іваничі за десять років зекономили більше двох десятків мільйонів гривень на опаленні. Йдеться про різницю між собівартістю на газі й тарифом “Аванті”. До того ж теплопостачальна організація платить чималі кошти за оренду і податки в місцевий бюджет, а майже 2 десятка мешканців мають роботу і “білу” зарплату. Однак Лідія Томашевська чомусь не бере цього до уваги.

Байдуже їй і на місцевих мешканців, адже конфлікт з теплопостачальною організацією знову може призвести до зриву опалювального сезону. І тоді хворим в лікарні, учням в ліцеї №1, працівникам комунальних установ, а також маленьким вихованцям дитсадочка вчергове доведеться мерзнути у холодну пору року. Однак Томашевська, ймовірно, готова пожертвувати ними заради власних амбіцій й особистих інтересів.

«На початку війни мені здавалося, що ми усі разом, що нам є з ким воювати. Але, на жаль, інколи внутрішній ворог гірше зовнішнього», – наголосив Костянтин Богатов.

Читайте також:

Під час війни в Іваничах назрів «енергетичний конфлікт»: Томашевська – за газ, приватна фірма і населення – за альтернативні джерела

«Кошти пішли на вітер»: активісти вважають, що повторне встановлення лічильників в котельнях Іванич – нераціональне

Кошти місцевого бюджету «йдуть на вітер»: голова Іваничівської громади програла суд ТОВ «Аванті-Девелопмент»

Голова Іваничівської громади, вдруге програвши суд ТОВ «Аванті-Девелопмент», розтринькала майже 40 тисяч з місцевого бюджету

Голова Іваничівської громади втретє програла суд ТОВ «Аванті-Девелопмент»

«Аванті» – 3:0, далі буде: Томашевська подала апеляції на виграні позови теплопостачальника й продовжує витрачати кошти місцевого бюджету

Незважаючи на обіцянку Томашевської, «Аванті» ніхто не повідомив: в Іваничах віддають в оренду мережі, якими користується теплопостачальна організація

4:0, або перемога знову за «Аванті»: Томашевська програла апеляцію у Львові

За кошти місцевого бюджету Томашевська наймає приватного адвоката, хоча в апараті селищної ради є свій юрист




коментарів: 2
  1. ст.206 ч.3 ККУ «Протидія законній господарській діяльності» – караються позбавленням волі на строк від шести до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого та з конфіскацією майна

  2. Томашевська-медик. Вона стала вже на облік? Відправте її на фронт, вона тут цілій армії дає ради, на трьох роботах бідолага працює, то там хоть відпочине, заодно і земляків своїх побачить, москалів мається на увазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота