<

Незважаючи на обіцянку Томашевської, «Аванті» ніхто не повідомив: в Іваничах віддають в оренду мережі, якими користується теплопостачальна організація

20:48 | 8.07.2023 / Іваничі / , , /
Перегляди
4413
/ Коментарі відсутні

В Іваничах здають в оренду теплові мережі, якими наразі користується ТОВ «Аванті-Девелопмент», подаючи тепло місцевим бюджетним установам та організаціям. Наразі триває аукціон, проте постачальника теплової енергії, який має першочергове право на оренду цих тепломереж, про це ніхто не попередив. Хоча голова громади неодноразово публічно запевняла, що запропонує «Аванті» взяти участь в торгах і орендувати теплові мережі. Проте, як бачимо, це були чергові неправдиві обіцянки Лідії Томашевської.

Налагоджувати відносити з теплопостачальною організацією, яка сплачує в місцевий бюджет чималі податки й дає роботу жителям селища, Томашевська навіть і не думає. Власні амбіції їй важливіші. Спочатку вона вирішила не платити “Аванті” за опалення, потому тричі “воювала” з нею в суді, а тепер ще й хоче забрати в них теплові мережі й по-тихому віддати їх в оренду.

Томашевська погрожує «Аванті» судом

Віддати тепломережі, які йдуть від котелень ТОВ «Аванті-Девелопмент» до бюджетних установ, Томашевська збиралась давно. Адже, як неодноразово наголошувала, це принесе в місцевий бюджет чималі кошти. До того ж, за її словами, теплопостачальна організація користується тепловими мережами «незаконно», заробляючи на них мільйони, якими має ділитися.

Окрім цього, під час свого річного звіту Томашевська зазначила, що буде вимагати, аби «Аванті» повернуло кошти за користування тепловими мережами у минулі роки. Якщо, мовляв, теплопостачальна організація, не захоче їх віддати добровільно, то вона відстоюватиме справедливість у суді. А судитись, і розтринькувати кошти місцевого бюджету, нагадаємо, Томашевська полюбляє. Однак, вже тричі програла “Аванті” в суді…

“Ми зробили оцінку теплових мереж і вона сягає мільйони гривень. Щорічна орендна плата близько 600 тисяч гривень. Я вважаю, що забирати у нас плату за транспортування, не маючи в оренді чи у власності тепломереж, які постачають тепло від котелень – незаконно.

Десь 1 мільйон 700 тисяч гривень вони отримали за транспортування тепла. Ми проведемо з “Аванті” переговори, якщо не буде результату, то будемо звертатися в суди, щоб “Аванті” повернуло частину коштів за користування тепловими мережами”, – наголосила очільниця громади.

Зазначимо, що на сесії 7-го червня депутати погодили оцінку вартості цих тепломереж та затвердили умови їх оренди. А перед цим була розроблена проєктно-кошторисну документацію та експертно-грошова оцінка на користування цими тепловими мережами.

Відтак, відповідно до цих документів, вартість теплових мереж від котельні на вулиці Львівська по вулиці Грушевського та Паркова, протяжністю труб 1400,58 метра та теплової мережі від котельні на вулиці Банківська по вулиці Грушевського та вулиці Банківська, протяжністю труб 572,86 метра, становить 3 мільйони 109 тисяч гривень. До слова, належать вони відділу освіти, культури, молоді та спорту.

Тепломережі протяжністю 700,38 погонних метрів на вулиці Грушевського, 45, які належать Іваничівській багатопрофільній лікарні, вартують 1 мільйон 995,5 тисяч гривень.

За оренду тепломереж хочуть 600 тисяч гривень в рік

Під час цієї сесії начальник відділу комунального майна та житлово-комунального господарства Олександр Громик доповів, що за транспортування тепла через тепломережі постачальник заробляє 1 мільйон 779 тисяч гривень в рік. Тому, все порахувавши, вирішили за оренду теплових мереж брати 600 тисяч гривень в рік.

“Для селища це дійсно велика сума за оренду. Але, якщо порахувати вартість послуги транспортування, яку будуть здійснювати через тепломережу, то це нормально. Давайте порахуємо. За цей сезон було транспортовано цими тепломережами 3 тисячі 700 Гігакалорій. Помножимо цю цифру на середньозважену вартість транспортування, яка є по Волинській області.

Наприклад, візьмемо червень минулого року. Це 481 гривня. Виходить один мільйон 779 тисяч. Тобто цією трубою заробили мільйон 779 тисяч гривень. Проти 600 тисяч, які ми будемо брати оренди. Це ставкова ціна. А заробіток один мільйон 200 тисяч гривень”, – зазначив тоді Громик.

Орендну плату розділять між місцевим бюджетом, відділом освіти і лікарнею

Однак, початкова ціна на оренду тепломереж в пропозиції на Prozorro значно нижча.

Відтак, за оренду теплові мережі від котельні, що на вулиці Львівська, по вулиці Грушевського та по вулиці Паркова, протяжністю труб 1400,58 метра, та теплової мережі від котельні, що вулиці Банківська, по вулиці Грушевського та вулиці Банківська протяжністю труб 572,86 метра селищна рада хоче щонайменше 31 тисячу 91 гривню.

За тепломережі протяжністю 700,38 погонних метрів на вулиці Грушевського, 45, що йдуть до лікарні, селищна рада рада хоче отримувати щонайменше 19 тисяч 954,5 гривень оренди.

Прийом пропозицій стартував 4-го липня і завершиться ввечері 10-го липня. А вже 11-го липня відбудеться аукціон, де і визначиться орендар.

Тепломережі віддають в оренду на 1 рік. Використовувати їх можна для транспортування і розподілу теплової енергії від джерела до теплового вводу споживача. Стартова орендна плата становить 12% від ринкової вартості тепломереж, визначеної у висновку про вартість майна. Орендну плату розподілятимуть 70/30% між місцевим бюджетом і балансоутримувачами, якими є відділ освіти і лікарня.

Директор Аванті підловив Томашевську на брехні

До слова, і в цьому питанні Томашевська відзначилась. Її піловили на черговій брехні. Голова громади неодноразово на сесіях, комісіях і виконкомах запевняла, що запросить власника теплопостачальної організації до участі в аукціоні, адже “Аванті” має першочергове право оренди на тепломережі, адже користується ними, постачаючи в комунальні будівлі тепло. Томашевська запевняла, що кілька разів пропонувала Богатову взяти ці тепломережі в оренду. Однак той, нібито, відмовлявся.

Але, як виявилося, все це чергова брехня. І очільниця громади знову показала, що вірити її словам не варто. Це стало зрозуміло під час розмови з директором теплопостачальної організації Костянтином Богатовим.

Аукціон хотіли провести по-тихому, щоб тепломережі не дістались Аванті

У коментарі БУГу Богатов розповів, що Томашевська жодного разу йому не пропонувала взяти в оренду тепломережі. Та й по документах не було що орендувати. Адже вони не були офіційно оформлені. До того ж про проведення аукціону на оренду теплових мереж Богатову ніхто не повідомив. Він випадково дізнався, що стартувала подача пропозицій. І то запізно. Тож тепер ризикує не встигнути зареєструватися.

“Мій помічник шукав на Prozorro зовсім іншу інформацію і випадково побачив, що стартував аукціон на оренду тепломереж. Я ж не можу безвилазно сидіти на Prozorro, щоб моніторити дії Томашевської. У мене багато інших справ. Тож можна було мені зателефонувати і повідомити завчасно. Бо ж треба ще документи підготувати, віднайти кошти на гарантійний внесок. А це не робиться за один день.

Мені ніхто й нічого не повідомив. Якби мій помічник не зайшов на Prozorro зовсім по іншій справі, то я так нічого й не знав би. Тепер я, найімовірніше, не встигну і не братиму участь в аукціоні. Хоча хотів”, – зазначив Богатов.

Зважаючи на конфлікт Томашевської з Богатовим, найімовірніше, голова грмоади хоче, щоб аукціон виграв “свій” претендент.

Нагадаємо, конфлікт між Томашевською та ТОВ «Аванті-Девелопмент», яка опалює бюджетні установи селища альтернативними джерелами енергії, триває вже кілька місяців. Спочатку очільниця громади перевела приміщення теперішньої початкової школи ліцею №1 з опалення тріскою назад на обігрів газом, потім викинула з місцевого бюджету майже мільйон гривень на вітер, повторно встановивши в котельнях «Аванті» лічильники.

А опісля взагалі вирішила не платити за опалення. Відтак це призвело до того, що комунальні установи, а це об’єкти критичної інфраструктури на кілька днів залишилися без тепла.

Потому Томашевська тричі програла «Аванті-Девелопмент» у суді. В результаті трьох програних судових справ “на вітер пішло” щонайменше 95 тисяч гривень з місцевого бюджету.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя