<

Голова Іваничівської громади втретє програла суд ТОВ «Аванті-Девелопмент»

19:25 | 7.06.2023 / Іваничі / , , /
Перегляди
1559
/ коментарів 10

Постачальник теплової енергії – ТОВ «Аванті-Девелопмент», який опалює бюджетні установи та організації Іваничівської громади, використовуючи альтернативні джерела енергії, виграв вже третій суд проти голови селищної ради Лідії Томашевської. Відтак майже 35 тисяч гривень з місцевого бюджету, витрачені на адвоката та судові витрати, вчергове «пішли на вітер».

Про це БУГУ повідомив директор теплопостачальної організації Костянтин Богатов. За його словами, 2-го червня відбулося засідання суду, який виніс рішення, задовольнивши вже третій позов ТОВ «Аванті-Девелопмент». Цього разу йшлося про скасування розпорядження голови Іваничівської селищної ради №53 від 28-го березня 2022 «Про закінчення опалювального сезону 2021-2022 років».

Приймаючи незаконне рішення, Томашевська прикривалась економією коштів та воєнним станом

Зазначимо, що цим рішенням голова громади Лідія Томашевська закінчила опалювальний сезон в закладах бюджетної сфери 31-го березня, незважаючи на холодну погоду. Тоді вона мотивувала своє розпорядження тим, що в країні діє воєнний стан, очне навчання в закладах освіти відсутнє, бо ліцеї спеціально перевели на дистаційну роботу, середньодобова температура повітря підвищилась і до того ж йдеться про економію коштів місцевого бюджету.

Точно такі ж самі пояснення наводив в суді й адвокат Томашевської, виправдовуючи її рішення. Він запевнив, що очільниця громади діяла законно і її розпорядження повністю правомірне.

Однак, Богатов свої позовні вимоги обґрунтував тим, що голова Іваничівської селищної ради, приймаючи це розпорядження, діяла поза межами свої повноважень, адже приймати рішення про припинення опалювального сезону має право лише виконавчий комітет. Тому таке розпорядження, на думку Богатова, є незаконним та підлягає скасуванню.

Також він нагадав, що у відповідності до чинного законодавства, тоді, а саме минулорічного березня, не існувало будь-яких правових передумов та підстав для закінчення теплового сезону, оскільки середня добова температура зовнішнього повітря не перевищувала визначеної законодавством норми.

Рішення Томашевської – це перевищення службових повноважень: вердикт суду

Суддя, розглядаючи матеріали справи, також зазначив, що рішення про закінчення опалювального періоду приймається з урахуванням кліматичних умов. Тобто, опалювальний сезон закінчується не раніше, ніж коли протягом трьох діб середня добова температура зовнішнього повітря перевищує 8°С.

До того ж, суддя визнав, що в Томашевської відсутні правові підстави для одноосібного прийняття рішення про закінчення опалювального сезону.

“В Іваничівського селищного голови відсутні правові підстави для одноосібного прийняття рішення про закінчення опалювального сезону, оскільки таке право надано лише колегіальному органу місцевого самоврядування та його виконавчому комітету, який приймає рішення шляхом обговорення та голосування на пленарному засіданні відповідної ради.

З наведеного суд дійшов висновку, що селищний голова хоча й входить до системи місцевого самоврядування, однак не є органом місцевого самоврядування селищною радою або її виконавчим органом, а тому, видаючи розпорядження від 28.03.2022 №53 «Про закінчення опалювального сезону 2021-2022 років», голова Іваничівської селищної ради діяв не у межах повноважень та не у спосіб визначений законами та Конституцією України, що свідчить про невідповідність такого вимогам частини другої статті 2 КАС України, а відтак оскаржене розпорядження є протиправним”, – йдеться в рішенні суду.

Відтак, суд повністю задовольнив позов ТОВ «Аванті-Девелопмент», а розпорядження Томашевської №53 від 28.03.2022 «Про закінчення опалювального сезону 2021-2022 років» визнав протиправним та скасував.

“Аванті” вже втретє довело, що Томашевська знову вийшла за межі повноважень, визначених законодавством України. Адже керується не законами, а власними амбіціями.

Приймаючи незаконні рішення й змушуючи “Аванті” їх оскаржувати в суді, Томашевська розтринькує кошти місцевого бюджету

Лідія Томашевська, вчергове програвши суд, як і в попередні рази, лише даремно розтринькала кошти місцевого бюджету. Хоча могла б спрямувала їх на розвиток громади та потреби людей, які в ній живуть.

Нагадаємо, перший програш судової справи від ТОВ «Аванті-Девелопмент» вартував місцевому бюджету – щонайменше 33 тисячі гривень. Вдруге, програвши суд, розтратила ще майже 40 тисяч гривень.

Цього разу суд стягнув зі скарбниці громади на користь “Аванті” 2 тисячі 684 гривні судових витрат. До того ж, згідно інформації з Prozorro, послуги з юридичного консультування та юридичного представництва знову вартували селищній раді 15 тисяч гривень.

Отож в результаті трьох програних судових справ “на вітер пішло” щонайменше 95 тисяч гривень з місцевого бюджету.

Від рішення Томашевської постраждали діти, захворілі в лікарні та керівники установ, – коментар Богатова

У коментарі БУГу Костянтин Богатов зазначив, що саме ця судова справа з усіх трьох – найбільш показова, адже показує справжнє ставлення Томашевської і до своїх підлеглих, і до усіх мешканців громади. За словами керівника “Аванті”, тут вже йшлося про справу честі, тому було дуже важливо її виграти в суді. Що він і зробив.

Богатов пояснив, що від прийняття цього рішення “Про закінчення опалювального сезону” постраждали не лише малесенькі вихованці в дитсадочку, учні й працівники ліцеїв та захворілі й медики лікарні, але й персонально керівники закладів й управлінь селищної ради, які насмілились, незважаючи на пряму заборону Томашевської, продовжити опалювальний сезон. Адже очільниця громади вимагала, аби вони повернули в місцевий бюджет чималі кошти, нібито «за безпідставно отриману теплову енергію».

Тепер же, за словами Богатова, вигравши суд, він захистив не лише себе, а й цих керівників, які, мовляв, зазнали багатьох утисків, просто за те, що виконали свій обов’язок перед громадою.

“Наприкінці сезону – 28-го березня – голова з перевищенням своїх повноважень, бо це повноваження виконавчого комітету, і здорового глузду, адже тоді ще було холодно, видає розпорядження про закінчення теплового сезону. Притому, що їй достеменно відомо і про температуру повітря, і про те, що в лікарні поранені, і про діточок в садочку, і про необхідність тримати будинок культури теплим для переселенців. Але тоді кожен керівник закладів виконав свій обов’язок перед громадою і споживав тепло стільки, скільки це було необхідно, хто до 4-го квітня, хто до 18-го квітня. А як інакше? Чи треба було хворих і дітей залишити без тепла? Ми, звісно, це тепло їм постачали.

Згодом, в листопаді, голова селищної ради ініціює перевірку Держаудиту і вони пишуть керівникам споживачів тепла акти з вимогою повернення коштів у бюджет – головний лікар винен 257 тисяч гривень, начальник відділу освіти 48 тисяч гривень, керівнику Центру первинної  медико-санітарної допомоги 11 тисяч «за безпідставно отриману теплову енергію». Тобто вони “не послухались” пані Томашевську і свавільно у холоди опалювали лікарню та садочок, і через це повинні бути персонально покарані.

Мені розповідали, що навіть не схильні до сентиментів інспектори Держаудиту, на нараді з Томашевською, ставили під сумнів моральність таких висновків, але вона на цьому наполягала.

Лише задумайтесь, з позиції Томашевської,  ваші місцеві керівники (її підлеглі), які в квітні минулого року, на початку вторгнення, робили все від них залежне, щоб втримати ситуацію під контролем, зараз повинні компенсувати власними коштами опалення для суспільних потреб – поранених і діточок”, – наголосив Богатов.

Він зауважив, що Томашевська спеціально знущалася з підлеглих, бо намагалася регресом покласти ці збитки на компанію ТОВ “Аванті-Девелопмент”. Тобто, вона, мовляв, хотіла спровокувати ситуацію, коли правоохоронці почали б стягувати гроші з її підлеглих, то вони були би вимушені звертатись з позовами до теплопостачальної організації.

“Вам нічого це не нагадує? Так-так, «стара добра» школа КДБ, коли створюються певні умови і підлість чужими руками робиться. Тому для мене ця справа була питанням принципу. Радий, що суд надав належну оцінку цьому питанню і ми вкотре довели порядність керівників ваших закладів, вони дійсно працюють на благо вашої ОТГ”, – підкреслив Богатов.

До слова, за повідомленням Богатова, Держаудит перевірив 4 споживача теплової енергії і таки встановив, що всі вони минулої весни, хоч на пару днів, але вийшли за межі незаконного розпорядження голови селищної ради. Персонального припису на повернення коштів не має лише Томашевська, яка теж є споживачем тепла, оскільки відповідає за обігрів приміщення селищної ради. І це дуже вже якось підозріло.

Уся ця судова волоканина вчергове підтверджує, що приймаючи свої рішення, Томашевська керується не законами, які просто ігнорує, не турботою про громаду та її мешканців, а виключно власними амбіціями й особистими інтересами.

Читайте також:

Кошти місцевого бюджету «йдуть на вітер»: голова Іваничівської громади програла суд ТОВ «Аванті-Девелопмент»

Голова Іваничівської громади, вдруге програвши суд ТОВ «Аванті-Девелопмент», розтринькала майже 40 тисяч з місцевого бюджету





коментарів: 10
  1. Скажіть дякую мешканцям ,їм напевно такі керівники імпонують раз вибрали .

  2. Яке тупе це старе чудо, що керує громадою. Шевченко про москалів сказав так:

    Кацапа звідусіль жени!
    Хай здохне в ямі при дорозі!
    Ти подаєш йому води,
    а він вже сере на порозі!

    Наша пані родом не з України)))

  3. Просто цікаво, а адвокат такий самий ідіот як і ця пані, чи як? Просто іншої відповіді на жаль не напрошується.

  4. Оскільки суд визнав що Томашевська перевищила службові повноваження, відповідно це є автоматичним кримінальним провадженням за Ст.365 КК України. І це правоохоронні органи ЗОБОВ”ЯЗАНІ розслідувати, незалежно від того чи дали їм мільйон на ремонт відділення чи ні. А після порушення кримінального провадження головиха має бути відсторонена на період розслідування. Все просто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 Травня, Четвер
8 Травня, Середа