<

Штраф на 100 тисяч гривень Іваничівський центр ПМСД хоче компенсувати коштом місцевого бюджету

16:36 | 15.11.2023 / Іваничі, Новини / , , , /
Перегляди
5083
/ Коментарі відсутні

Національна служба здоров’я України оштрафувала Іваничівський Центр первинної медико-санітарної допомоги на 100 тисяч гривень за надмірно використані кошти. Тепер медикам не вистачає коштів на зарплату, а тому за допомогою звернулися до депутатів.

Пропозицію про виділення 100 тисяч гривень на зарплату працівникам ЦПМСД з бюджету громади на пленарне засідання, яке відбулося 9-го листопада, винесла депутатка Катерина Будь. Вона працює сімейним лікарем, тому ця ситуація стосується і її також.

Катерина Будь повідомила, що напередодні, 8-го листопада, Центр ПМСД сплатив 100 тисяч гривень штрафу, який нарахувала Національна служба здоров’я України. Причина – надмірно використані кошти ще у 2021 році. Тоді комунальному підприємству нараховували зарплату за працівників, які на той час вже не працювали. За словами Катерини Будь, ці кошти потрібно було повернути НСЗУ, однак тодішній керівник Роман Киця звелів цього не робити. А недавно Національна служба здоров’я провела аудит, який виявив це порушення. Відтак Іваничівський ЦПМСД оштрафували.

“Ці кошти треба було повернути, бо вони не були зароблені комунальним підприємством. Але тоді їх не повернули. Попередній керівник Роман Киця звелів цього не робити. Тиждень тому НСЗУ провело перевірку, все вияснило і виставило нам штраф – 100 тисяч гривень. 8-го листопада ми його заплатили”, – пояснила депутатка.

Тепер через цей штраф медпрацівникам не вистачає коштів на зарплату. Тому розраховують покрити цю нестачу за рахунок коштів місцевого бюджету.

Однак під час розгляду цього запиту в депутатів виникло чимало питань. Так, Олег Новосад поцікавився, чому пропозицію про виділення коштів винесла Катерина Будь, яка працює сімейним лікарем, а не керівник медзакладу, як це мало б бути.

Очільник Центру ПМСД Андрій Сторонський пояснив, що просто не встиг надіслати лист зі зверненням.

“Ми до останнього дня не знали, чи будемо повертати кошти. Тому я просто не встиг. А Катерина, як депутатка, брала участь в комісії, тому скористалась можливістю й подала пропозицію”, – зазначив він.

Руслан Мартинюк запитав, чому бухгалтер, який бачив ці надмірні кошти в залишку, допустив цю ситуацію. Він зазначив, що тоді медзаклад свідомо пішов на приховування цих грошей, а зараз “розхльобують”.

Катерина Будь запевнила, що тоді просто виконували вказівку керівника. А нинішній очільник ЦПМСД і медики, мовляв, нічого не знали аж до отримання штрафу.

Врешті депутати запропонували перенести це питання на наступну сесію, щоб мати час детальніше все вияснити.

Катерина Будь погодилась і зняла це питання з порядку денного сесії. Однак запевнила, що наступного пленарного засідання знову винесе його на розгляд депутатів і проситиме їх про допомогу. Інакше медики залишаться без зарплати.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця