<

«Чи потрібне правдиве слово? Людям – так! Владі – ні!»: закрилась іваничівська газета «Колос»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:08 | 23.02.2023 / Іваничі / , /
Перегляди
1468
/ коментарів 5

Іваничівська районна газета «Колос» припинила вихід у світ. За останні роки видання пережило чимало труднощів, які довелось долати самостійно. Адже місцева влада, на підримку якої розраховував колектив, вирішила не втручатись й не допомагати.

22-го грудня 2022 року вийшов останній номер районної газети «Колос».  Про це повідомив її головний редактор Леон Кондратюк на сторінках видання. Проте за його словами, газета лише тимчасово зупинила діяльність на період війни. Основна причина – брак коштів.

“Таке непросте рішення далося не відразу, а протягом декількох місяців болючих роздумів та боротьби за виживання. Адже і не секрет, що ми опинилися на грані банкрутства. Причин тут багато, але основне те, що нам не вистачає грошей, аби оплатити друк кожного чергового номера газети”, – написав Леон Кондратюк.

За його словами, виданню потрібна була фінансова підтримка. Сподівались на допомогу місцевої влади. Проте голови тих громад, які раніше входили в Іваничівську громаду, проігнорували проблеми «Колоса». Кондратюк вважає, що місцевій владі просто “не потрібне правдиве слово” і сама газета теж, бо жодного кроку для підтримки видання не було зроблено. 

“Скажу чесно, що ми не хотіли, аби сільські ради виділяли нам кошти. Ми зверталися до них із проханням, аби друкувати на сторінках нашого часопису оголошення, інші матеріали і відповідно їх оплачувати. Вигода у цьому очевидна: і люди були б поінформовані, і ми б мали хоча б невеличку матеріальну підтримку.

Однак, як не прикро, але у своїй більшості, очільники громад мотивують це тим, що вони викидають на свої сайти потрібну інформацію. З одного боку їх можна зрозуміти: триває війна, потрібні кошти для наших захисників. З іншого – бюджет громади не збідніє на тих 30–40 тисяч, які вони б могли виділити на нашу підтримку”, – зазначив головний редактор на сторінках останнього номеру газети.

Він зізнався, що рішення, хоч і тимчасово, але зупинити випуск газети далося йому дуже важко.

“Скажу щиро, що не одна безсонна ніч пройшла у глибоких роздумах щодо прийняття цього рішення. Але таки переважив здоровий глузд”, – написав Леон Кондратюк.

Очільник видання, який, до речі, присвятив улюбленій роботі 35 років життя, все-таки вірить у краще майбутнє і сподівається, що після війни і перемоги України, газета відновить свою роботу.

Зазначимо, що “Колос” був для Іваничівщини цілою епохою. Він видавався 77 років – з 1945 року. За цей час змінилось чимало журналістів й редакторів, зокрема Валенитина Петрощук, Тамара Гаврилюк і Катерина Бонюк, виникали нові рубрики та оновлювався стиль видання. Однак незмінним лишалось те, що на сторінках газети висвітлювались проблеми й досягнення району, діяльність місцевої влади, важливі події політичного, соціально-економічного, суспільного та культурного життя регіону й України, а також життєві історії, успіхи, перемоги, труднощі й болі жителів Іваничівщини. І робили це, за словами Леона Кондратюка, щиро, правдиво, й не кривлячи душею.

“У міру сил та можливостей ми старалися подавати цікаву та перевірену інформацію. Правда, не завжди все вдавалося, як того хотілося. Але ми готували черговий номер, незважаючи на те, що маємо значні борги по виплаті заробітної плати, інші платежі та за друк газети”, – зуважив очільник газети.

Місцеві мешканці, з якими поспілкувались журналісти БУГу, засмучені закриттям газети. Особливо гостро обурені люди похилого віку, які не вміють користуватись ґаджетами, й інтернет-видання для них недоступні. Тож тепер такі пенсіонери не знатимуть, як і чим живе громада і колишній Іваничівський район. Адже “Колос” був для них єдиним джерелом місцевої інформації.

Іваничівці нарікають, що районний центр перетворюється на село, у якому нічого не має. Адже тут все закривається і не відкривається нічого нового.

До слова, розказати деталі про закриття газети і її роботу журналістам БУГу Леон Кондратюк чомусь відмовився.




коментарів: 5
  1. Лідочка прийде, порядок наведе….. Вот вам і свобода слова, як тільки Катя щось написала в фейсбуці не за планом, газета зникла на другий тиждень

  2. Району немає, а грошики на газету дай? Так як в Новіку – 200 м.кв площі на халяву плюс 400 тисяч грошей з бюджету громади – на прославляння міського голови?

  3. Добре було б, щоби прикрили друковану філію “старої гвардії” під керівництвом “будівельника комунізму” в Нововолинську. Яку так береже та фінансує місцева влада.

  4. Проблем нема ,зробіть інтернет газету для Іванич ,на зразок Бугу і всі проблеми ,а те що у вас влада совкова самі винні, що вибрали таке лайно .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота