<

«Замість користі – небезпека»: в центрі Іванич поклали «лежачого поліцейського» із накладної бруківки та пошкодили асфальт

Днями в Іваничах навпроти нового спортмайданчика, що на вулиці Грушевського, поклали «лежачого поліцейського». Для цього з місцевого бюджету виділили майже 49 тисяч гривень. Зробили це, нібито, задля безпеки дітей, які, через відсутність на майданчику огорожі, часто вибігають на дорогу за м’ячем. Однак мешканці селища переконані, що від цього «лежачого поліцейського» буде більше шкоди, ніж користі, краще було б зробити огорожу для майданчика.

Зазначимо, що «лежачого поліцейського» на центральній вулиці Іванич зробили в оригінальний спосіб – посередині дороги вирізали асфальт і на його місце наклали кілька шарів бруківки.

Волонтер Ігор Маковський переконаний, що від такого оригінального «лежачого поліцейського» буде лише шкода. Адже тут, на його думку, збиратиметься стічна вода і від цього повністю зруйнується асфальт на дорозі.

«Тут на головній вулиці є нахил до залізничного вокзалу. І вся вода тече туди. А вони взяли розрізали асфальт, видерли його і на його місце наклали бруківку. Через це сюди йтиме вся вода, яка впреться в цього «лежачого поліцейського», а потім піде під асфальт. Мороз трішки вдарить і за якийсь рік-два доведеться повністю міняти 30-40 метрів асфальтного полотна», – зазначив Маковський у відео, яке розмістив на своїй сторінці у фейсбуці.

Волонтер зауважив, що варто було б покласти накладного «лежачого поліцейського» на дорогу. І при цьому не нищиться асфальт.

Також Ігор Маковський наголосив, що цей «лежачий поліцейський» ніяк не впливає на безпеку дітей, які, граючи на спортивному майданчику футбол, часто вибігають на дорогу за м’ячем і можуть потрапити під колеса автівки. Тож, волонтер вважає, що замість «лежачого поліцейського», краще б загородили територію спортмайданчика високою сіткою.

«Діти дуже часто грають тут футбол і м’яч вилітає на дорогу. Скільки вже разів просили натягнути з обох сторін сітку, щоб м’яч не вилітав, але результату нуль. А йдеться про безпеку дітей. Тут, на цьому спортмайданчику є загроза для їхнього життя. Адже діти часто вибігають на дорогу за м’ячем, а там їздять автомобілі. І діти, особливо менші, не завжди дивляться: їде машина чи ні.

Поклали «лежачого поліцейського», але ж діти й далі будуть вибігати на дорогу. Тим більше, що лежачий поліцейський є тільки з однієї сторони, а з іншої немає. Ще й там поріжуть асфальт. Це жах», – обурився Маковський.

Під дописом активіста розгорілася жвава дискусія. Обурені мешканці селища не стримували своїх емоцій. Вони зазначили, що владі просто байдуже на безпеку дітей, вона, нібито, зекономила кошти, які потім використає на власні інтереси.

Так, Ольга Чміль впевнена, що місцевій владі «головне все зруйнувати і на тому нажитися».

«Може годі? Вставаймо, іваничівці і берімо у свої руки наші обов’язки і права, бо це окупанство доведе до краху селище. Не бійтеся, адже це все наші гроші, важким трудом зароблені, і вони йдуть на їхні премії. Ось вам і сьогоднішній «лежачий поліцейский», – наголосила Ольга.

Світлана Глух вважає, що кошти, використані для облаштування «лежачого поліцейського», краще було спрямувати на встановлення огорожі спортмайданчика, яка убезпечила б діток. Жителька Іванич вважає, що влада спеціально знищує все в громаді, навіть те, що могло стояти ще десятки років.

А Олесь Олександрович взагалі переконаний, що «лежачий поліцейский» – небезпечний. Адже відтепер під час дощів центр селища підтоплюватиме. І чималі калюжі стануть постійною «окрасою» вулиці. А взимку вони замерзатимуть і перетворюватимуться на «безкоштовний каток».

«Нахил в сторону вокзалу має важливу функцію: там знаходиться злив ливневої каналізації (квадратна решітка така). Якщо дорогу перекрили «лежачим поліцейським», то ще перед тим, як вода попаде під асфальт, центр підтопить при першому ж серйозному дощі. І будуть стояти калюжі постійно! Відповідно дітям радість – бігти за мʼячем по калюжах, заодно і охолонуть.

А зимою будуть калюжі замерзати і перетворюватися на безкоштовний каток, при чому не тільки для дітей, а й для машин. Так що все робиться з піклуванням про населення», – зазначив із гірким сарказмом Олесь.

В телеграм-каналі «Іваничі» провели анонімне опитування. Жителів селища просили відповісти на питання «Що не так із «лежачим поліцейским?». Із 191 опитаного, більшість – 77% вважають, що без огорожі м’яч і далі буде вилітати на дорогу.

До слова, ситуацію із «лежачим поліцейським» навпроти спортмайданчика, яка вже стала скандальною, прокоментувало і Виробниче управління житлово-комунального господарства. На його офіційній сторінці у фейсбуці розмістили допис, у якому зазначили, що проєкт організації дорожнього руху був розроблений ще в 2020 році та ніякого відношення до стадіону не має.

До того ж, за їхньою інформацією, роботи по встановленню дорожніх знаків та елементів примусово зниження швидкості, нібито, ще не завершені. А загорожу на стадіоні наразі, мовляв, встановити неможливо, оскільки тривають суди з виконавцем робіт.

До речі, відповідно до інформації на Prozorro, місцеве ВУЖКГ уклало кілька договорів на встановлення дорожніх знаків та облаштування «лежачого поліцейського» з МП «Грант», що знаходиться в Луцьку. Вартість робіт по вулиці Грушевського становить 48 тисяч 884 гривні.

Що цікаво, покласти пристрій примусового зниження швидкості планують ще на одній вулиці – Валовій. Вже навіть провели аукціон, перемогло в ньому знову отримало МП «Грант», яке зголосилося виконати роботи за 52 тисячі 849 гривень. Ймовірно, незабаром такий же оригінальний «лежачий поліцейський» із накладної бруківки з’явиться і на цій вулиці.

Не менш цікавим є й те, що якість робіт щодо покладання «лежачого поліцейського» мав би контролювати технагляд. Його виконує ФОП Козак Василь Веніамінович, який переміг в тендері. За свою роботу він отримає «копійки»: 733 гривні за нагляд по виконанню робіт на вулиці Грушевського і 793 гривні – на вулиці Валовій.

Тож, як бачимо, в Іваничівській громаді знову зробили все «не як у людей». Гроші з місцевого бюджету використали без толку, а новий «лежачий поліцейський» не має жодної користі: дітей не захищає та ще й зроблений із серйозними технологічними помилками, які можуть призвести до підтоплення вулиці.




коментарів: 5
  1. Тобто по 40 тисяч на непотрібні нікому лежачі поліцейські у Лідії є, а на щебінь для вулиці Спортивної щоб не було болота, в неї нема таких коштів?

  2. Побільше таких “поліцейських”!
    Бо коли Іваничі накінець проснуться і там буде Майдан, то буде чим кидати у держиморд

  3. В Ліди немає ще грошей на оздоровчі і чесно зароблені відпускні вчителям, але для себе і своїх заступників і премії, і оздоровчі вчасно і в повному обсязі. В Ліди громада “самодостатня”. Можна мільйон на ремонт поліції кинути, другий – на додаткові лічильники в котельні (не передбачені в договорі) спалити. Грошей нема – відправимо за власний рахунок вчителів. Але не себе і членів слухняного бабкому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота