<

Родина з Іванич згрупувала в допомозі військовим дві країни – Україну і Чехію

11:02 | 22.09.2023 / Іваничі / , /
Перегляди
2012
/ Коментарі відсутні

Жителька Іванич Галина Дзеньків разом зі своєю родиною після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну присвятила своє життя допомозі війським на передовій і наближенню перемоги. Зокрема, нещодавно їй разом з командою однодумців з України і Чехії вдалося зібрати кошти, придбати і передати на передову п’ять дронів.

Жителька Іванич Галина Дзеньків – маленька, тендітна жінка з великим, добрим серцем. Кілька разів на тиждень її можна побачити на Новій пошті, де вона надсилає бійцям на передову посилки. А перед цим її родина намагається віднайти, придбати і передати усе, що просять військові і обов’язково додають якісь домашні смаколики, аби потішити “своїх” хлопців, як пані Галина їх ласкаво називає.

Журналісти БУГу поспілкувались з Галиною Дзеньків про те, як війна змінила її життя, чому вирішила допомагати, з чого розпочинала, як і де бере необхідні бійцям речі та хто її в цьому підтримує.

Зауважимо, що розповісти про свою допомогу бійцям скромна пані Галина погоджується не відразу. Мовляв, допомагає не заради слави чи подяки. Вона дає добро лише після нашого переконання, що так про неї дізнається більше людей і, можливо, долучаться до допомоги хлопцям.

Війна розділила розмірене життя родини на «до» та «після»

Галина та Микола Дзеньків – подружжя пенсіонерів. До війни в них було звичайне, розмірене життя. Однак після початку повномасштабного вторгнення росії в нашу країну, воно розділилося на «до» та «після». Залишатися байдужими і стояти осторонь того жахіття, що почало відбуватися в Україні вони просто не змогли. Їх серця розривалися від болю, суму, співчуття до постраждалих, загиблих та їхніх сімей, а також від бажання хоч чимось допомогти, аби якнайшвидше знищити окупантів і здобути бажану перемогу.

Відтоді подружжя намагається якнайбільше зробити для бійців, адже майже усіх, кому допомагає, знає особисто. Тому всі втрати й невдачі військових пропускає крізь серце й гостро переживає, тішиться кожному повідомленню і дзвінку від хлопців й радіє кожній хорошій звістці від них.

Допомогою військовим загорівся і син подружжя Сергій, який вже багато років проживає з сім’єю в Чехії, а потім долучив до благородної справи і своїх друзів, колег та знайомих.

Допомога військовим – першочергове завдання сім’ї Дзеньків

Відтак вже півтора роки допомога військовим та наближення перемоги – першочергове завдання сім’ї Дзеньків. Пані Галина з чоловіком та їхній син з дружиною докладають для цього максимум зусиль.

Спочатку Галина кілька місяців допомагала місцевій волонтерці Олександрі Шептор у виготовленні сухих супів і борщів. А потім син Галини Сергій створив в Чехії самостійну малу волонтерську організацію. Він об’єднав навколо допомоги ЗСУ чимало однодумців: друзів, колег, чехів та місцеву діаспору українців. І усі разом вирішили збирати кошти та усе необхідне військовим, а потім передавати це все в Україну. Однак, аби це було адресно і бійці на передовій дійсно отримували цю допомогу, їм потрібен був посередник в Україні. Ним і стала пані Галина.

За півтора роки війни їм вдалося придбати і передати на передову чимало необхідного: продукти, медикаменти, засоби гігієни, одяг, техніку й амуніцію.

“В березні 2022 року в Чехії мій син Сергій разом зі своїми однодумцями Олександром Стрюченком, Владиславом Молдовяном та Ярославом Кузьмінським організували збір для наших захисників, як самостійна мала волонтерська організація. З часом вони зупинились на адресній допомозі нашим бійцям.

Дякуючи їм, їхнім друзям, колегам, громадянам Чехії, які відгукнулись на прохання допомогти, 2022-го року були внески і в придбання автівок, дронів, розгрузок, спальників, термобілизни, карематів, різного військового спорядження, медикаментів, турнікетів, бандажів, форми, ковдр, одягу, побутової хімії, засобів дезінфекції, продуктів. Допомагали і дітям, зокрема передавали дитяче харчування, іграшки, засоби гігієни та памперси”, – розповіла Галина Дзеньків.

Родина Дзеньків намагається виконати всі прохання бійців

Небайдужа жителька селища контактує з військовими, зазвичай, це жителі Іваничівської громади та їх побратими, дізнається про їхні потреби, а потім її син шукає це все в Чехії. А пані Галина вже отримує ці посилки і перенаправляє військовим на передову. Робить це завдяки Новій пошті, яка безкоштовно відвозить їх за необхідними адресами, або ж передає рідним військових чи волонтерам, які вже доставляють цінні передачі бійцям.

Півроку подружжя Дзеньків розприділяло і передавало бійцям ту допомогу, яку отримувало з Чехії. Їх син Сергій шукав там однодумців, збирав кошти та купував і знаходив там те, про що просили бійці.

Однак війна продовжувалась, а потреби військових лише зростали. Тому в кінці вересня 2022 року пані Галина разом зі своїми однодумцями відкрили і місцевий збір коштів. Відтоді вона збирає гроші, смачні ласощі, продукти харчування, та усе необхідне на місці – в Іваничах. Гроші, які вдалося зібрати завдяки небайдужим, вона, зазвичай, передає сину, адже в Чехії легше придбати військову техніку й амуніцію.

Пані Галина зізнається: розуміла, що великих коштів від збору в Іваничівській громаді не буде. Однак, кожен донат має значення, адже, як кажуть, копійка гривню береже, а гривня до гривні і буде військовому потрібна річ.

Один в полі не воїн: родина Дзеньків допомагає бійцям завдяки команді однодумців

Жителька Іванич скромно наголошує, що один в полі не воїн. Так, мовляв, і вона без моральної і матеріальної підтримки небайдужих людей, яких – чимало, нічого б не зробила і нічим не допомогла б нашим військовим. Тому вона щиро вдячна усім, хто долучається до збору пакунків на передову.

“Хочу подякувати тим благодійникам, які щомісяця, а часом і частіше знаходять кошти для придбання необхідних речей нашим захисникам. Це: М. Т. Шумик, Н.М. Шумик, А.М. Дзеньків, І.М. Дзеньків, Л. Лущенко, П.Ф. Мудринець, Л.І. Мудринець, О.А. Костецька, М.А. Мазурок, М.М. Єфімова, А.О. Жук, Н. Островська, С.Л. Дудкевич, О.П. Смірнова, С.В. Дармофал, В.О. Мартинюк, А.А. Романюк, О.Є. Мишей та Л.В. Лихваренко.

Також хочу подякувати тим, хто приєднався до збору на закупівлю дронів. Це земляки за кордоном: Людмила Злотко, Андрій Бучко та Павло Матушевський, Сергій Булгаков (Шумик). А ще продуктами і смаколиками дуже допомагає БФ “Незабудка” та організація “Іваничівські господиньки”. Окрім цього, Анатолій Бартновський пошив евакуаційні системи, а Світлана Глух – балаклави. Щиро вдячні за допомогу і Віктору Мондровському”, – повідомила пані Галина.

За півтора роки злагодженої й клопіткої праці родина Дзеньків разом з командою однодумців передала хлопцям на передову дуже багато необхідної для них допомоги.

Зокрема, цьогоріч вдалося придбати: 3 газові плитки, 6 приладів нічного бачення, 6 міношукачів, 3 біноклі, 80 зимових комплектів військової форми (куртки і штани), 98 навушників, 600 теплих штанів, 250 хімічних устілок, 64 USB-обігрівачі, 95 пар тактичних рукавиць, 80 пар термошкарпеток, 56 карематів, 122 турнікети, 65 наколінників, 30 ізраїльських бандажів, 20 рюкзаків, 6 пилок, 45 тактичних окулярів, 350 дощовиків, 64 розкладушки, 5 плитоносок, 7 носилок, 5 аптечок-чемоданів, 60 евакуаційних систем, 100 термоковдр, 122 балаклави та чимало інших потрібних речей: маскувальні плахти, спреї, переноски, футболки, берці, спальники, інвалідні візки, ходунки та дуже багато різноманітних медикаментів.

Найцініша допомога бійцям – 5 дронів

Найцінішою допомогою, яку пані Галині вдалося нещодавно передати на передову, були 5 дронів: Mavic3, Mavic 3 Classic, 2 Mobula7 з системами управління та дрон FPV (камікадзе), а ще 2 батареї до дронів, балістичний шолом з навушниками і окулярами, бронежилет з плитами та запчастини до Mavic3. Більшість коштів на придбання дронів зібрала команда сина пані Галини в Чехії.

Допомагає команда пані Галини не лише військовим на передовій гарячих місць бойових дій, але й тим, хто лікується в госпіталях. Так, протягом вересня, завдяки колективу відділення внутрішніх хвороб лікарні міста Соколов Чеської республіки, вдалося відправити для госпіталів на Лиманський і Куп’янський напрямки більше трьох тонн необхідних речей: медикаментів, шприців, постілі, подушок та продуктів.

“Колектив відділення внутрішніх хвороб лікарні міста Соколов Чеської республіки та особисто завідуючий відділенням Мартін Страка та головна медсестра Луція Рашкова, а також неймовірна й невтомна команда Сніжани Горбачук і Оксани Шелест зібрали для госпіталів більше 3 тонн необхідних речей. Їх ми завезли в госпіталі, в яких лікуються військові”, – зауважила пані Галина.

Аби все було чесно і прозоро, пані Галина регулярно, щотижня звітує про збір коштів та закупівлю і передачу військовим необхідних для них речей на своїй сторінці у фейсбуці.

Бійці віддячують родині прапорами зі своїми побажаннями

У подяку за допомогу вдячні бійці надсилають пані Галині прапори з підписами і побажаннями. Наразі їх в пані Галини 10. Частину з них вона подарувала хлопцям в Чехію. Майже усі стяги розписані українськими захисниками. Хтось залишив просто автограф, а хтось і слова вдячності волонтерам від бійців. А нещодавно бійці передали Галині Дзеньків прапор підписаний Головнокомандувачем ЗСУ генералом Валерієм Залужним.

Галина Дзеньків закликає інтенсивніше донатити для ЗСУ

Пані Галина закликала усіх небайдужих інтенсивніше донатити для ЗСУ. Адже війна триває і щоденно потреби та запити українських військових лише збільшуються. Потрібно дуже багато: від засобів гігієни до дронів. Тому не залишайтесь осторонь, адже наші захисники і захисниці щосекунди ризикують своїм життям ради нас з вами. І вони потребують нашої регулярної допомоги.

“Працюємо далі з вдячністю нашим захисникам. Прошу кожного з вас долучайтесь! Не будьте байдужі! Кожна ваша гривня має значення! Кожне ваше поширення теж має значення!”, – зазначила пані Галина, вкотре запевнивши, що лише спільними зусиллями ми зможемо перемогти.

Перерахувати кошти на придбання усього необхідного військовим можна на картку:

4149 4991 5991 5279 – Шумик М. Т.

Родина Дзеньків показує, що об’єднавшись можна зробити дуже багато. Вони згрупували в допомозі військовим дві країни – Україну і Чехію. Небайдужі і активні жителі Іванич та Чеської республіки півтора роки живуть, поставивши на перше місце турботу про бійців на передовій і докладають колосальних зусиль, аби їм допомогти і закрити їхні потреби. Адже вони щиро люблять свою країну, а ще мають чуйні, щирі й добрі серця і вміють співпереживати.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота