<

Пів каденції Томашевської: ТОП-25 зашкварів голови Іваничівської громади

19:54 | 31.07.2023 / Іваничі / , , /
Перегляди
5373
/ коментарів 29

Лідія Томашевська обіймає посаду голови Іваничівської громади вже половину терміну, тобто 2,5 роки. За цей час вона відзначилась багатьма скандалами, які не оминули шпальти видання. Серед них: самоуправство, любов до радянщини і збереження пам’яток радянського союзу, ігнорування проблем мешканців громади, байдужість до потреб військових на передовій, скандали і суди, пов’язані з опалювальним періодом та ін.

За половину своєї каденції Томашевська пересварилася зі всіма: з місцевими активістами і волонтерами та бізнесменами. За цей час БУГ назбирав інформації про чимало зашкварів очільниці громади, а їх було чимало. Далі – ТОП-25 таких.

Незважаючи на похолодання, Томашевська закінчила опалювальний сезон: в дитсадку мерзли діти

Цей випадок трапився, як голова тільки освоїлась у своєму кріслі. Незважаючи на похолодання, вона припинила в громаді опалювальний сезон. Відповідне розпорядження Томашевська підписала 13-го квітня 2021 року, хоча на вулиці ще було досить холодно. Відтак мерзнути довелося працівникам бюджетних установ, учням в школах та навіть малесеньким вихованцям дитсадочка «Калинонька», яких на той час було приблизно 260. Діток від холоду рятували обігрівачами та теплим одягом. Тоді пояснень від голови БУГ так і не отримав.

Хотіла віддати в оренду місцеві водойми, які роками облагороджували активісти

Озеро Татарка і так званий ставок «Торфовисько», що в Іваничах, голова громади вперто намагалася віддати в оренду на 15 років. Відтак місцеві мешканці не мали би до цих водойм ніякого доступу. Активісти власними силами і коштами облаштували там зони відпочинку.

«Торфовисько» власними силами облагородив місцевий активіст Ігор Маковський, а на Татарці навів порядок місцевий фермер Анатолій Питання оренди водойм розглянула і погодила земельна комісія селищної ради, проігнорувавши при цьому звернення місцевих мешканців з вимогою зберегти їх на балансі громади. Проте на заваді стали депутати, які на сесіях стали на захист інтересів своїх виборців.

Процвітає монархія: голова призначала керівників установ без жодних конкурсів

Так, у кінці травня 2021 року змінився начальник Виробничого управління житлово-комунального господарства.Попередній Петро Крась звільнився, нібито, за станом здоров’я, а на зміну йому прийшов колишній працівник поліції Олександр Істомін. Новий керівник призначений розпорядженням голови селищної ради. І що цікаво, без конкурсу, випробувального терміну, строком на 5 років.

12-го січня цього року Томашевська прилаштувала в Іваничах ексзаступника ексмера Нововолинська Сапожнікова та колишнього заступника голови Володимирської РДА, ексдиректора Нововолинської лікарні Андрія Сторонського. Він став директором Іваничівського Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Попереднього директора Центру ПМСД Романа Кицю, який займав цю посаду з 2014 року, звільнили без жодного попередження.

А з 21-го лютого робота в селищній раді найшлася і для іншого заступника Сапожнікова Олександра Громика. Він очолив відділ комунального майна та житлово-комунального господарства, який створили 15-го лютого на сесії, ліквідувавши при цьому відділ містобудування та архітектури.

Таким чином Томашевська пригріла колишню команду мера Нововолинська, якій, потрібно ж за щось жити. 

Хотіла відібрати землю в благодійної організації, яка утримує реабілітаційні центри і сиротинець

Іваничівська селищна рада 3-го червня хотіла відмовити в продовженні договору оренди землі ФГ «АРК», яке належить благодійній організації «Ковчег». І це не дивлячись на те, що земельна ділянка, яку вони орендують – єдиний дохід, який дозволяє утримувати 7 реабілітаційних центрів і сиротинець у Нововолинську.

Причина була у тому, що ФГ «АРК» боргувало і невчасно сплачувало кошти, хоча, як виявилося, по оренді навпаки – переплата. Однак, депутати не підтримали проект рішення. До слова, цю земельну ділянку планували виставити на аукціон і, за чутками, її хотів отримати великий фермер Діброва.

Томашевська відмовилась модернізувати вуличне освітлення, тому мешканці зробили це самі

В Іваничах на вулицях Дубинка та Перемоги 2021 року з’явилось нове вуличне освітлення із сучасними світлодіодними cвітильниками. Їх встановили місцеві жителі за власний кошт, адже влада громади і більшість депутатів проігнорували звернення людей і відмовились виділити кошти з бюджету. Ініціювали оновлення освітлення депутат Руслан Мартинюк та активіст Ігор Маковський.

В Іваничівському дитсадку закрили дві групи: рішення виконкому оприлюднили постфактум

В Іваничівському дитсадку місцева влада закрила дві групи: молодшу і середню. Тож у новому навчальному році заклад прийняв вже менше діток, ніж торік. А в селищі, до слова, є лише один дитячий садочок. Рішення про закриття груп прийняли члени виконкому під час засідання ще 30-го квітня. Однак, відповідне рішення оприлюднили на сайті селищної ради чомусь лише у середині вересня 2021 року. Поставили батьків перед фактом.

Ігнорування депутатського запиту

Керівництво і працівники селищної ради Іваничівської громади проігнорувало депутатське звернення. Депутат Руслан Мартинюк надіслав його 12-го серпня 2021 року й адресував його голові селищної ради Лідії Томашевській. Однак, відповіді на нього так і не отримав. У зверненні він назвав наболілі проблеми іваничівців, які якнайшвидше потрібно вирішити.

Стримування виплат підрядникам

Влада Іваничівської громади пів року не розплачувалася повністю з підрядниками ні за чистку снігу зимою, ні за ямковий ремонт. За словами підприємців, вони роботи виконали, однак коштів за них станом на кінець серпня 2021 року не отримали. Йдеться про ямковий ремонт доріг на вулицях, а також розчищання вулиць від снігу. Люди побоювалися, що селищна голова почала впроваджувати свої старі методи правління – чекає поки підприємці самі з’являться до неї «на доріжку».

Скандал з атовцем, якому за документами двічі виділили землю

Наприкінці січня 2022 року до БУГу звернувся учасник антитерористичної операції Віталій Пасічник. Чоловік розповів, що у 2021 році звернувся в селищну раду для виділення йому земельної ділянки і виявилося, що на нього вже у 2015 році оформили землю, про яку він не знав, як стверджує, документів не підписував.

Одразу після того, як атовець написав заяву у прокуратуру та ДБР голова селищної ради Лідія Томашевська пішла у відпустку. Відразу на 42 дні.  Через три тижні після виходу матеріалу БУГу про повторне і незаконне виділення земельної ділянки атовцю Лідія Томашевська вирішила все ж-таки прокоментувати його. Вона зазначила, що усі крапки над «і» в цій справі мають розставити правоохоронні органи. Однак що це було: корупційна складова чи службова халатність – не відомо й досі.

За вказівкою Томашевської двічі підряд підвищили плату за харчування дітей в садках і школах

Депутати селищної ради на сесії 28-го січня переглянули ціни на харчування в місцевих школах і дитсадках. Сталося це другий місяць підряд. Адже на попередньому пленарному засіданні, 23-го грудня, батьківську плату за харчування дітей вже збільшували, однак, як кажуть, недостатньо, а тому вирішили зробити це знову.

Вплинула на депутатів, щоб не виділяти кошти на «Варту порядку», яка допомагає військовим та ВПО

Варта порядку займається волонтерською діяльністю і возить допомогу у віддаленні регіони України. Тоді завдяки перевиконанню місцевого бюджету було кілька мільйонів вільних коштів, однак 20 тисяч гривень, які попросив Мартинюк, не знайшлося. До слова, Томашевська не допомагає “Варті порядку” й “пхає палки в колеса” її діяльності, ймовірно, через особисту неприязнь до активіста Мартинюка, який неодноразово критикував її бездіяльність.

Комуністичний острів в Іваничах: Томашевська категорично відмовилася зносити радянський танк

Селище, за бажанням очільниці громади, лишилося окремою республікою в питаннях дерадянізації. Тобто таких дій у Іваничах не проводиться. Адже Томашевська наполегливо наполягала на збереженні пам’ятників тоталітарних символів совєтщини в селищі. Так, в Іваничах досі стоїть на п’єдесталі радянський танк, який нагадує про «освободітєлєй», «руській мір» і про «братні народи», які пішли війною на українські землі. Журналісти БУГу з’ясували, що танк в Іваничах стоїть даремно, адже не має до селища ніякого відношення.

Найцікавіше те, що ніяких кардинальних змін на острові радянізму та русифікації навіть і не думають робити. Адже голова громади Лідія Томашевська зазначила, що це “не на часі”.

Знищує прояви патріотизму молоді: зафарбований малюнок випускників про рускій корабель

В Іваничах одинадцятикласники ліцею №1 на прощання зі школою намалювали сучасний патріотичний малюнок про рускій корабель. Однак він чимось не сподобався дирекції ліцею і через кілька днів, вона за підтримки Лідії Томашевської звеліла його зафарбувати. Через кілька днів випускники відновили картину, яка стала квадратом Малевича, на стенді. Зробили це спеціально для ярмарку, який організовували в Іваничах. Потім вона брала участь у благодійному марафоні в Павлівці.

Конфлікти з волонтерами та саботування допомоги ЗСУ

Лідія Томашевська весь рік систематично вставляла палиці в колеса місцевим волонтерам. Все почалося з того, що вона відмовилась надати приміщення місцевим волонтеркам під заготівлю сухих супів бійцям на передову, потім заборонила проводити благодійний ярмарок на допомогу ЗСУ. Опісля Томашевська невідомо де два місяці тримала овочі, які жителі позносили для бійців на фронт. І лише, коли вони почали гнити, віддала волонтерам.

Обурив місцевих активістів і несправедливий, на їх погляд, розподіл коштів бюджету громади. Адже на укриття в селищній раді депутати за вказівкою Томашевської виділили майже 400 тисяч, а на допомогу бійцям та їх сім’ям лише 50 тисяч.

Всидіти на трьох стільцях одночасно

Врешті активістам набридло і вони почали Томашевською “воювати”. Так, їм вдалося вияснити, що вона намагається всидіти на трьох стільцях одночасно. Окрім поста очільниці селищної ради, Томашевська ще й працює в місцевій лікарні, де обіймає дві посади: лiкаря-методиста та лiкаря-епiдемiолога. Виявилося, що Томашевська отримує три хороших зарплати, навіть не ходячи на роботу.

Терпець обірвався і в місцевого депутата, вчителя ліцею №2, а нині – військового, який добровольцем пішов захищати рідну країну від рашистів Романа Чипинюка. Вже, перебуваючи на фронті, Роман зробив проєкт рішення про зняття премії з селищної голови за високі досягнення у праці. Пропозицію винесли на чергове пленарне засідання, яке відбулося 22-го грудня. Однак, депутати її відхилили.

Голова Іваничівської громади за одну основну роботу щомісячно отримує орієнтовно 24 тисячі гривні. З них майже 8 тисяч гривень – надбавка за високі досягнення в роботі.

Не передано військовим на передову жодної техніки, екіпіровки чи спецобладнання

Влада громади за два роки війни не передала на передову бойових дій жодного автомобіля, дрона, тепловізора, каски чи бронежилета. Про це стало відомо під час звіту Лідії Томашевської 27-го червня. Лідія Томашевська сказала, що для цього не має законної можливості. Однак, керівництво сусідніх громад знаходить шляхи і регулярно допомагає військовим.

Ігнорувала звернення людей й не дозволяла переносити закинутий дитмайданчик в зону відпочинку

Дитмайданчик в селі Долинка, який встановили за сприяння нардепа Ігоря Гузя та ініціативності й активній роботі місцевого депутата Ярослава Когута, рік пустував, занепадав і заростав травою. Адже знаходився на території давно місцевої школи, яку закрили. Щоб його забрати і встановити в іншому місці, був необхідний дозвіл селищної ради, а там його ніяк не хотіли давати. “Боротьба” за перенесення майданчика, у більш зручне для дітей місце, тягнулася весь рік. Адже селищна рада звернення людей просто ігнорувала, або ж давала різноманітні “відмовки”.

«Таємні» сесії і виконкоми

Сесії і засідання виконавчих комітетів в селищній раді відбуваються у режимі повної секретності. Адже про їх проведення знає обмежена кількість людей, а оголошення про них на офіційному сайті просто відсутні, або появляються там заднім числом, чи занадто пізно, щоб їх побачити. Таким чином напевно зручно приймати рішення, про які не повинна знати громада? Є що приховувати?

Як розподілити бюджетні кошти без “зайвих вух”? Вигнати журналістів з сесії

Ймовірно, очільниці громади “є, що приховувати”, адже вона регулярно виганяє журналістку БУГу із сесій. Вперше Томашевська вчинила розборки із представницею ЗМІ 10-го березня 2022 року. Так, журналістку інтернет-видання не хотіли пускати на засідання сесії. Мотивуючи тим, що селищна рада під час воєнного стану – це об’єкт критичної інфраструктури, тут поставили охорону – представників тероборони. І саме вони запевнили, що стороннім зараз сюди вхід заборонений.

Вдруге Томашевська виганяла журналістку 7-го червня цього року під час позачергової 26-ї сесії депутатів. Врешті голова громади навіть порушила статтю Конституції України та низку інших законів, заборонивши представниці БУГу вести фотозйомку. Зауважимо, що, вчиняючи розборки із журналісткою, Томашевська вчергове підтверджує, що закони їй не писані.

«Чи потрібне правдиве слово? Людям – так! Владі – ні!»: Томашевська проігнорувала проблеми газети «Колос» і та закрилась

22-го грудня 2022 року вийшов останній номер районної газети «Колос», який був для Іваничівщини цілою епохою, адже видавався 77 років – з 1945 року.

За останні роки видання пережило чимало труднощів, які довелось долати самостійно. Адже місцева влада, на підримку якої розраховував колектив, вирішила не втручатись й не допомагати. І врешті виданню довелося зупинити свою діяльність. Основна причина – брак коштів. Головний редактор газети Леон Кондратюк  вважає, що місцевій владі просто “не потрібне правдиве слово” і сама газета теж, бо жодного кроку для підтримки видання не було зроблено. 

Небезпечні лежачі поліцейські – «інноваційне рішення» за 100 000 гривень

Наприкінці травня в Іваничах на вулицях Грушевського та Валовій поклали «лежачих поліцейських». Для цього з місцевого бюджету виділили майже 100 тисяч гривень. Посередині дороги вирізали асфальт і на його місце наклали кілька шарів бруківки. Такий  «лежачий поліцейський» на думку мешканців не має жодної користі: дітей не захищає та ще й зроблений із серйозними технологічними помилками, які можуть призвести до підтоплення вулиці.

На розвиток громади грошей немає, а на премії й надбавки є: Томашевська регулярно виплачує соратникам “подяку” за відданість

Чиновники селищної ради таки отримують премії, хоча на одній із перших сесій новообрана очільниця громади обіцяла роботи протилежне. Зокрема, премії в розмірі 100% посадового окладу деякі керівники ради отримали до Дня Незалежності України в 2021 році.

Окрім премій, чиновники отримують чималу матеріальну допомогу для покращення соціально-побутових питань, матеріальну допомогу на оздоровлення та відпускні.

Так, на зарплату та премії керівництва Іваничівської громади у 2022 році з місцевого бюджету витратили майже 900 тисяч гривень. Під час війни! З них понад 310 тисяч отримала Томашевська. Найближчі соратники Томашевської:  Оксана Рубан, Валентина Бабусюк, Віктор Березюк.

Незважаючи на війну, за вказівкою Томашевської в громаді вдвічі підвищили тарифи на вивезення сміття і на воду

В громаді вдвічі підвищили тарифи на вивіз сміття. Зі 12,86 грн, за одну особу, до 24,25 грн. Відповідне рішення прийняли на черговому засіданні виконкому 31-го серпня 2022 року. А з липня цього року майже вдвічі зросла ціна на воду. Так, тариф на централізоване водопостачання тепер становить 21,60 грн/мз ПДВ, а тариф на централізоване водовідведення – 32,89 грн/мз ПДВ.

Зауважимо, що жителі Іванич неодноразово нарікали на тривалу відсутність води на кількох вулицях селища. Та й вивезенням сміття мешканці теж були не задоволенні. Зауважимо, що тарифи підвищили “по тихому”. Адже, вже традиційно, на сайті селищної ради оголошення про засідання виконкомів розмістили лише напередодні ввечері.

Керуючись власними амбіціями, Томашевська “воює” з теплопостачальною організацією й свідомо тринькає бюджетні кошти

Вже більше року триває конфлікт між Томашевською та ТОВ «Аванті-Девелопмент», яка опалює бюджетні установи селища альтернативними джерелами енергії. А все почалося з того, що очільниця громади перевела приміщення теперішньої початкової школи ліцею №1 з опалення тріскою назад на обігрів газом, потім викинула з місцевого бюджету майже мільйон гривень на вітер, повторно встановивши в котельнях «Аванті» лічильники.

Опісля черговим “каменем спотикання” стала вартість тарифів. Томашевська і керівництво ТОВ «Аванті-Девелопмент» не могли дійти консенсусу щодо того, по якій ціні платити за теплопостачання. Голова селищної ради вперто запевняла на тому, що розрахунковий тариф на тепло має бути такий, який був на 24-те лютого 2022 року, тобто до війни – це 3,190 грн/Гкал. Тоді, як директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов був переконаний, що законним є тариф 3,004 грн/Гкал. Нонсенс у тому, що постачальник пропонував нижчий тариф – 3,004 грн/Гкал. 

Врешті через особисті амбіції Томашевської частина селища лишилась без тепла. Адже вона на пустому місці спричинила скандал, а також, не маючи жодних законних підстав, понад два місяці не сплачувала за тепло й заборгувала «Аванті» 2,5 мільйони гривень, через що в ліцеї №1, дитсадочку та лікарні кілька днів не було опалення.

Та й на цьому конфлікт з “Аванті” не завершився. Приймаючи незаконні рішення, Томашевська змусила власників теплопостачальної організації оскаржувати їх в суді. Усі три судові справи очільниця громади програла.

Однак і на цьому Томашевська не зупинилася. Оскільки програвати вона не любить, то вона подала апеляції на дві судові справи. Але знову Закон був на стороні “Аванті”. В результаті чотирьох програних судових справ “на вітер пішло” щонайменше 110 тисяч гривень з місцевого бюджету.

Звітуючи про річну роботу, Лідія Томашевська привласнила чужі досягнення

27-го червня голова громади прозвітувала про роботу, яку виконала минулого 2022 року. Однак, у звіті здебільшого йшлося не про її власні заслуги й досягнення, а очільників комунальних установ, волонтерів та жителів громади. Томашевська просто привласнила чужі результати роботи. Адже, виходить, у звіт нічого не могла більше додати? Виправдалася очільниця селищної ради тим, що в країні важкі часи через війну.




коментарів: 29
  1. А ви тут на пані Ліду накидаєтесь, що вона нічого не робить. Насправді, як бачимо, робить. Не те, чого всі очікують, звісно, але ж робить!

  2. На ті Іваничі та села дивитися страшно , всюди безлад , а всі очі закривають , що дасть ця стаття? Президенту статтю відправте ! Нема на неї управи ?

  3. Вчителі мовчать про махінації з відпустками і відпускними. Органам не цікаво, які гроші пішли на бомбосховища. Громаді байдуже, де лежать куплені за мільйон лічильники, замість дронів. Вибрали- маєте.

  4. Іваничівці,та перекрийте трасу ,,щоб її зняти з посади,, дуже не приємна особа!! Що ви терпите?

  5. Таке враження, що війна закінчилась. Бо почався передвиборчий зашквар зі всіх боків. Так Томашевська ще та зірка радянського союзу, але що люди вибрали те і мають. На наступних виборах зроблять розумні висновки, можливо. Тільки чогось всі забувають, що виборів може не відбутися взагалі, бо є небезпека втратити країну!

    • Таке враження, що Червоний і Сірий захищає Лідочку, а якщо згадати решту коментувань, то і Сапожнікова. Буду про то нагадувати при кожному наступному коментарі писаки

      • Мені ваша Томашевська ні в хату ні в сарай. Так само як і Сапог. Так що якщо ти Вася не балабол то студія чекає від тебе посилань на мої коментарі на захист Сапожнікова. Добре не на захист – просто коментарі.
        Тепер по суті – мій коментар про неприйнятність політичних розбірок і підготовки до якихось ефімерних виборів під час того коли в країні воєнний стан.
        До речі схожу концепцію сьогодні тут на сайті виклав і пан Бабійчук, якщо цікаво можеш прочитати.
        Тільки нажаль суть написаного до тебе не дійде, бо ми з тобою Вася живемо в різних реальностях. Ти Вася сидиш на теплому дивані в прикордонному місті де ворони розвертаються, а надімною, поки я набираю цей коментар, пролетів винищувач.

    • Певно, хтось із працівників ради пише з її розпорядження, бо ніхто нормальний не зможе заступитись за цю любитильку танків

    • Цю схожість помітили ще десяток років тому. Кажуть, що родичка далека, тим більше Лідія не приховувала ніколи свого расійского проісхождєнія

  6. Там значить і місцеві депутати такі самі безмозглі, і виконком, бо сама бабулька нуль без палочки. Де ті свободівці Іваничівські геройські поділись? Чи мо здриснули за кордон?

  7. Моя похресниця малювала отой малюнок перед школою. Дитина плакала, коли його знищили.

  8. А вона нам лікарню нову зробила. Що забули що вона добилась виділення коштів, щоб люди лікувались як.. думайте самі.. в нас найкраща лікарня… і це все Лідія Томашевська…

    • Ти путаєш. Не “вам”, а СОБІ, бо пристроїла свою сраку на 2 ставки у ту організацію.
      А скільки ше “мертвих душ” там зарплату отримують – то поки не копнеш, то не дізнаєшся

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця