<

В Іваничах хочуть удвічі збільшити тариф на вивезення сміття, хоча якість цієї послуги бажає кращого

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:57 | 4.08.2022 / Іваничі / , , /
Перегляди
560
/ коментарі 4

В Іваничівській громаді збираються підвищити тарифи на вивіз сміття майже на 95%: зі 12,86 грн за одну особу до 24,25. Відповідне рішення винесла комісія з питань ТЕБ і НС. А селищна рада розмістила спеціальне оголошення на офіційній сторінці.

На сайті селищної ради оприлюднили оголошення щодо встановлення нового тарифу на послугу вивозу твердих побутових відходів. 

“З метою належного функціонування Виробничого управління житлово-комунального господарства в селищі Іваничі, виникла необхідність приведення тарифів на надання послуг зі збирання, вивезення та складування твердих побутових відходів до економічно обґрунтованого рівня”, – йдеться в повідомленні.

Тарифи хочуть збільшити, бо, мовляв, цьогоріч значно подорожчали паливно-мастильні матеріали, запчастини та інші матеріали. Також збільшились витрати на електроенергію та зріс розмір мінімальної заробітної плати.

Відтак, вже незабаром мешканці громади платитимуть за вивіз сміття майже вдвічі більше коштів.

Зараз розрахунок тарифу на одного мешканця багатоквартирних будинків становить 12,86 грн, а для будинків приватного сектору 13,72 грн в місяць, на збирання і вивезення побутових відходів для населення, бюджетних установ та інших споживачів – 100,03 грн/м.куб (з ПДВ), на складування твердих побутових відходів – 14,31 грн/м.куб (з ПДВ).

Новий тариф планують встановити такий:

Виробниче управління житлово-комунального господарства запевняє, що підняти тариф необхідно, бо без цього вони не зможуть стабільно функціонувати та забезпечувати послуги населенню зі збирання, вивезення та складування твердих побутових відходів.

Рішення щодо збільшення тарифу на вивезення сміття вже прийняла комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Відповідна інформація є на сайті селищної ради.

Тоді під час засідання цієї комісії керівник ВУЖКГ Олександр Істомін наголосив, що при існуючому тарифі може порушитись графік вивезення сміття. Через значне здорожчання паливно-мастильних матеріалів, іншого виходу, мовляв, немає: або піднімати вартість вивезення сміття, або його почнуть вивозити з під будинків мешканців рідше.

Однак, у цьому випадку на території громади погіршиться санітарно-епідемічна ситуація. До того ж, це може спровокувати значні незручності для жителів та стати однією з причин росту інфекційної захворюваності.

Мешканці селища, з якими поспілкувалися журналісти БУГу, рішенням про підняття тарифу на вивіз сміття – обуренні. Вони нарікають, що сміття й так вивозять рідко – лише раз в тиждень. До того ж контейнери для відходів в Іваничах – рідкість. Здебільшого людям доводиться виносити сміття на вулицю лише в день вивозу, а до того тримати його десь вдома.

А за сім днів відходів, за словами людей, назбирується чимало. Особливо, якщо родина велика і є багато маленьких дітей. І це спичиняє чимало незручностей.

“Ось у мене двоє дітей маленьких. Сміття – багато, зокрема памперси, і рештки їжі, які мають дуже неприємні запахи. А його забирають комунальники лише раз в тиждень. Я живу в невеличкій квартирі. Не маю ні кладовки, ні підвалу. Контейнерів біля будинку тоже немає.

То де мені дівати пакети зі сміттям? А їх не раз є 5-7. Доводиться на кухні тримати, нюхати це все і дихати ним. А ще повно мошки й інших комах розводиться біля назбираного сміття. То за що платити ще більше?”, – розповіла Галина.

Мешканці кажуть, що розуміють комунальників, однак згідні платити більше, лише, тоді, коли покращиться якість і збільшиться кількість вивозу сміття.

Що стосується контейнерів зі сміттям, то в Іваничах вони майже завжди переповненні. І оскільки відходи забирають не вчасно, то вони валяються на території обабіч них. А це картина далеко не приваблива.

Зауважимо, що зросте тариф на вивезення сміття і у сусідньому Володимирі. Однак, там різницю на час воєнного періоду жителям компенсуватимуть з місцевого бюджету. Але в Іваничах про це навіть не йдеться.

До слова, в Іваничах наразі є економія коштів місцевого бюджету – біля 50 тисяч гривень за призупинення вуличного освітлення. Тож жителі селища пропонують, аби ці кошти спрямували на оплату вивезення сміття.




коментарів: 4
  1. А контейнер скинутись всім будинком купити не варіант?) 2500 грн коштує величезний контейнер. Чому ви люди привикли що за вас все мають робити? Чому самі ніколи ініціативу не проявите?

    • совок тому шо.. звикли, шо за них держава пилкуеться, и 30 рокив видвикнути не можуть… ганьба…

  2. То томашевську накінець-то вже вивезуть чи для біо-сміття спеціальний контейнер треба?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота