<

Мешканець Іваничівської громади знайшов на городі тисячолітню писанку

19:05 | 28.09.2023 / Іваничі / , , /
Перегляди
1953
/ Коментарі відсутні

Житель села Древині Іваничівської громади випадково знайшов на своєму городі середньовічну писанку. Він вирішив показали яйце спеціалістам, які встановили вік і цінність артефакту.

Мешканець села Древині Олександр Міщук під час сільськогосподарських робіт помітив незвичне глиняне яйце, яке, імовірно, вимило з землі дощем. Чоловік не розгубився та звернувся до знайомого краєзнавця, який і порадив йому показати знахідку музею. Спеціалісти оглянули артефакт і визначили, що писанці приблизно тисяча років.

Як повідомив Волинський краєзнавчий музей на своїй сторінці у Facebook, виріб зовні покритий поливою та розписами, а всередині має калатальце – музичний інструмент.

Завідувач відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Тарас Верба у коментарі ZAXID.NET розповів, що писанка була виготовлена орієнтовно в XI-XII столітті.

Вік писанки оцінили за аналогією з подібними розписаними яйцями, які вже знаходили на території західної України. До прикладу, в 2013 році на території сусідньої Рівненщини знайшли дуже подібну тисячолітню писанку зі схожим малюнком.

“Писанка менша, ніж звичайне куряче яйце, її довжина становить 4,5 см. У порожнині яйця є глиняне, або ж кам’яне калатальце. Скоріше за все, виріб не був іграшкою чи звичайною побутовою річчю. Імовірно, це виріб, пов’язаний з релігією”, – зазначив Тарас Верба.

За його словами, ціна таких писанок на чорному ринку доволі висока. Тому чоловік, який безкоштовно передав музею цінний експонат, зробив закладу велику послугу. Незабаром писанка стане частиною нової експозиції.

До слова, чорний колір писанки може символізувати зв’язок із чимось невідомим чи навіть потойбіччям. Також він асоціюється із нескінченністю життя і його продовженням після смерті.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота