<

Чому мовчить Борис Карпус?

09:30 | 29.06.2023 / Нововолинськ / /
Перегляди
7986
/ коментарів 8

Поки стурбовані нововолинці задають один одному запитання про те, чи буде все ж біля Нововолинська побудовано сміттєпереробний завод, міський голова Борис Карпус мовчить.

Поки містяни вимагають громадських слухань, місцеві депутати збирають підписи, а народний депутат з командою виступають проти, Карпус мовчить.

До цього часу! Не дивлячись на важливість питання для міста та громади – адже йдеться про побоювання людей щодо початку будівництва сміттєпереробного заводу, який може додати місту  нових «запахів» та впливу на екологію.

Перші пташки про можливе будівництво польським інвестором з фірми “Меріт Груп” нововолинці почули у грудні 2022 року. Але більшого розголосу будівництво заводу почало набувати у травні 2023 року (не враховуючи реакцію мера). Як виявилося, пан інвестор Роберт Корнатовський, раніше пропонував свій план будівництва з переробки відходів на рівненщині, але там, чомусь, не склалося. Довелося шукати нових місць.

Так він з’явився у Нововолинську.

Як розповідав пан Корнатовський пізніше, завод перероблятиме лише екологічні відходи, тобто листя та трава. Навіть взимку, залежно від погодних умов. Проте на громадських зборах 27-го червня  пролунало, що в майбутньому сміттєзавод все ж має намір переробляти пір’я і кістки. Тобто сміттєвий завод від Меріт Груп – це можливий ще один «Екопротеїн» (якщо не ветсанзавод).

І той і другий вже побачила Волинь.

Читайте також:

Тиждень на ліквідацію підприємства “Екопротеїн”, інакше закривати його доведеться “силою”.

Спричинив забруднення земель відходами: директора ковельського ветсанзаводу, якого розшукували три роки, взяли під варту

До речі, в закритті Екопротеїну брав участь сам Борис Карпус.

Першим публічним «проти» будівництва сміттєпереробного заводу була заява народного депутата Ігоря Гузя. Він зазначив, що Нововолинську не потрібне шкідливе виробництво, а чи хочуть біля міста завод – треба запитати в самих мешканців Нововолинська. Адже громадських слухань так і не відбулося.

Після цієї заяви інвестор все ж виступив перед депутатами, а ввечері перед мешканцями. Це відбулося 27-го червня. Тут інвестор зазначив, що в майбутньому, окрім листя та ековідходів завод може переробляти і залишки птахів чи тварин – кістки та пір’я або відходи з ресторанів.

А у статті для Телеграфу, яка, ймовірно, вийшла в інтересах інвестора і за його кошти, він обмовився що “на весь Нововолинськ смердіти не буде”.  

Деякі депутати міської ради все ж вирішили взяти ситуацію у свої руки, аби потім не відповідати за бездіяльність перед цілим містом. Як ідеться в дописі В’ячеслава Спиридонова, 12 депутатів підписалося під заявою про скликання позачергової сесії міської ради з питанню сміттєпереробного заводу, а саме зняти з торгів дану ділянку, яку хотів орендувати інвестор.

Не дивлячись на такі «рухи» в громаді і часті запитання громадян про те, що все ж таки буде з заводом, міський голова Борис Карпус мовчить. Чому? Відповіді є дві: або мер зацікавлений у такому будівництві, або ж він не має власної волі, а хоче, щоб за нього рішення зробили депутати.

Слідкуємо за ситуацією і шукаємо відповіді.




коментарів: 8
  1. Не повністю зрозумілий зміст для мене особисто, тому що немає конструктивну, немає пропозиції вирішення наявної проблеми. Я б для початку зробив аналіз нашого звалища і шукав методи врегулювання і так назріваючої сміттєвої катастрофи. Чи задумувався хтось про те, що коли нинішній майданчик заповниться, прийдеться шукати місце для нового. Я не вважаю доцільним обкладали місто сміттям, а шукати альтернативу. Ми рано чи пізно постанемо перед проблемою вирішення цього питання.
    Перероблення зелених відходів, чому це погано, не розумію. Просте запитання, хто може надати кількість трави чи листя, яке місто вивозить на звалище? Відповідь- ніхто. Ніхто не проводив аналіз і не зважував це. Тоді виникає питання, як це зробити, складати траву і листя на якомусь майданчику, а далі переважити, щоб зрозуміти кількість? Так для цього знову потрібна територія. Впевнений, що й безліч аграріїв мають зелені відходи і думаю, були б не проти співпрацювати з даним підприємством. Просто виставити людину за двері не зрозумівши всю проблематику, на яку поки що ніхто не звертає увагу, не зовсім правильно.
    Чому мовчить мер?)) ну таке запитання, є депутатський корпус і громада, але немає пропозицій, лише самі заперечення. З таким підходом ми ніколи не зробимо нічого доброго, а проблема назріває.

  2. Карпус мовчить, бо вже взяв гроші від інвестора? Пане Миколо, переробляти хочуть не “зелені залишки” а біологічні : відходи ” Курчака ” м’ясокомбінату і т.п. А переробити зелену масу може ВУКГ.Підвозити скошену траву на переробку – трата грошей наших городян.

  3. Ух, Миколо, щось у Львові про такі проблеми мовчать! А Львів у скільки разів більше Нововолинська?

  4. Також згідна з паном Миколою. Питання переробки відходів треба вирішувати так, як це робить весь цивілізованих світ. В іншому випадку доведеться дійсно шукати місце для нового сміттєзвалища. І хто тоді захоче мати купу відходів біля власних домівок?

    • У всьому цивілізованому світі після косіння трави-її прибирають…а в Нововолинську і це не навчились робити . Дитина в шість років йде до школи,а не в університет…або в депутати.

  5. Так він же у нас начитаний:)))
    Отже розумний. А розумні коли знаходяться біля дурнів що зазвичай роблять?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця