<

Щоб листя не спалювали, його можна переробляти: у Нововолинську інвестор розповів про підприємство з переробки органічних відходів

15:35 | 29.06.2023 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
1250
/ коментарів 10

27-го червня у Нововолинському палаці культури відбулась друга відкрита зустріч з польським інвестором, який хоче побудувати підприємство з переробки зелених відходів в місті.

Інвестор Роберт Корнавський наголосив, що йдеться про переробку тільки зелених відходів – листя, трави, гілок за польською технологією Біостабілізатора К-16. На виході отримують біодобриво для грунту, яке будуть продавати українським фермерам, також можуть експортувати за кордон. Тверді побутові відходи їхня технологія не переробляє.

Дивіться у відео про компанію та ідею, яку Роберт хоче втілити в Нововолинську:

За словами інвестора, система роботи Білстабілізатора К-16 повністю закрита, без запаху та шкідливих викидів. Це «бочка» в яку поміщають зелені відходи, де вони висушуються і перетворюються на покращувач для грунту (детальніше про роботу біостабілізатора нижче).

Інвестор разом зі співвласником (Лукаш Фітух) створили компанію в Україні «Мерітт груп Україна», щоб вести розмову у діловому полі та показати, що вони готові до співпраці. Також ПриватБанк повністю перевірив походження коштів та рахунки інвестора. Основні види діяльності фірми: збирання безпечних відходів, оброблення та видалення безпечних відходів.

Представники міської ради та депутати наглядно бачили роботу аналогічного підприємства в Польщі. Взимку вони їздили на комунальну фірму в Островці-Свєнтокшиському, де Біостабілізатор К-16 працює вже 7 років. Вони переконались, що неприємного запаху та інших негативних моментів немає, так розповіли присутні на зустрічі депутати.

Відео другої частини зустрічі, відповіді на питання присутніх громадян:

Тверді відходи

Роберт зазначив, що тверді побутові відходи не будуть завозитися зі Львова або з-за коридору, як хибно говорять люди. Адже майбутнє підприємство не переробляє їх і жодна організація ЄС не може здійснювати транскордонні перевезення комунальних твердих відходів. Це заборонено резолюцією Європейського парламенту.

Також доставка зеленої сировини, наприклад, з інших міст не вигідна і суттєво вплине на собівартість біодобрива.

Земельна ділянка

У міській раді Роберту запропонували три ділянки: індустріальний парк, цегельний завод та найбільше йому підійшла біля другої шахти. Бо в інших вказаних місцях вантажівки, які доставлятимуть зелені відходи, заважатимуть людям.

Ділянку біля другої шахти було сформовано та змінено її цільове призначення під сміттєпереробний завод ще у 2015 році, за часів Сапожнікова. Тоді був інвестор, який хотів збудувати таке підприємство. Однак далі розмов робота не пішла. Тож територія біля другої шахти у генеральному плані міста й до сьогодні мала призначення для переробки сміття. Її Роберту на сесії не виділяли, як думають люди.

На цю ділянку тільки оголосили аукціон на право оренди, у якому всі бажаючі могли взяти участь. Право оренди дається на декілька років, наприклад, 3 чи 5 і якщо б інвестор порушив свої зобовʼязання, або його підприємство б доставляло незручності містянам, оренду б не продовжили і своє обладнання він був би змушений забрати.

Інвестор розглядав ділянку біля другої шахти під встановлення установок, але мешканці були проти, тож він відмовився від неї і в аукціоні участі не бере. Він завершиться на початку липня.

«Я не привʼязаний до конкретної ділянки, нам тільки потрібно площа близько 3 гектарів. Давай ви разом з міською радою знайдете місце, де моє обʼєднання нікому не заважатиме і всі мешканці будуть задоволені», – звернувся до присутніх у залі людей Роберт.

Роберт повідомив, що найняв компанію в Україні, яка вивчить роботу його обладнання та вкаже на якій відстані від будинків його можна встановлювати. Також його біостабілізатор перевірять на шкідливість, викиди, заключення він оприлюднить.

Депутати на зустрічі додали, що цільове призначення ділянки, де було б встановлено підприємство, буде – переробка органічних відходів, іншої діяльності він там не зможе здійснювати.

Закон про сортування сміття

Роберт говорить, що скоро в Україні буде прийнято закон про сортування сміття. Адже Україна хоче приєднатись до Європейського союзу, а цей закон буде обов’язковий. Тож його інвестиція довгострокова, він розуміє, що не заробить за рік чи за два. Це тривалий процес. Так само було в Польщі після прийняття цього закону. Всі змушені сортувати сміття й платити за вивезення зелених відходів. Навіть компостування згідно з законом має бути відповідне, просто вивести листя та траву в лісі, спалити чи компостувати не так як прописано в законодавстві не можна. За це є величезні штрафи. Тож через декілька років всі українці та зокрема нововолинці будуть сортувати відходи й продукції для його біостабілізаторів буде щороку більше.

Про Рівне

Роберт відповів на питання про інвестиції в Рівному:

«Я навчався у Сумах та Києві й мій одногрупник запитав у мене, чи не можу я знайти інвестора з Польщі, який збудує підприємство з переробки стічних вод в Рівному. Через те, що я 10 років співпрацюю з польським компанією я знайшов інвестора, який зацікавився цією ідеєю. Ми вирушили в Рівне, але інвестувати він не став, бо зʼясувалось, що є додаткові фінансові витрати і це буде не вигідно».

Що отримає громада?

Будуть створені нові робочі місця, вже наразі у компанії «Мерітт груп Україна» працює 4 людини. Компанія сплачуватиме податки у Нововолинську. Також користь для екології. Листя та траву люди не спалюватимуть. Нововолинці вчитимуться сортувати відходи. Інвестор закупить сміттєвози та контейнери, куди люди поміщатимуть зелені відходи і він їх забиратиме.

Сміттєзвалище

Сміттєзвалища і сміття з нього Роберт не перероблятиме, єдине, що він може пообіцяти, що після запуску його обладнання зелених відходів на ньому не буде, бо його туди не викидатимуть. Щодо переробки сміттєзвалища потрібні величезні кошти та зовсім інші проєкти.

Плани на майбутнє

Спершу Роберт хоче встановити один біостабілізатор, бо ніхто не може йому сказати, який обʼєм зелених відходів у громаді. У планах – 10. Один переробляє 3,5 тисячі тонн зелених відходів на рік. Далі після запуску роботи одного стабілізатора і впевненості громади, що запаху, викидів від обладнання немає, можна почати вести розмову з мешканцями про переробку стічних вод, кісток та шкіри від тваринництва. Але це можливо тільки з дозволу громадян.

Громадські слухання

Ці збори не були громадськими слуханнями, а можливістю поспілкуватися з містянами, почути їхні зауваження та все виправити. Громадські слухання будуть проведені згідно з законом, перед початком встановлення обладнання. Але наразі сам пан Роберт не впевнений, чи взагалі він буде реалізовувати у Нововолинську свій проєкт. Каже, що дуже багато брехні та хибних звинувачень приходить на його адресу, немає конструктивного діалогу між громадою, більшість просто не хочуть слухати.

Детальніше про Біостабілізатора К-16

Від його роботи не «смердітиме» на все місто, розповідає Роберт.

Біостабілізатор працює в безперервному русі – кожні кілька годин відбувається підзарядка партії при цьому циклічно спустошується барабан від отриманого компосту.

Принцип роботи:

  • Характеризується низьким енергоспоживанням і низькими експлуатаційними витратами;
  • Це мобільне обладнання;
  • Має теплоізоляційне покриття, завдяки чому може працювати на відкритому повітрі;
  • Короткий час процесу компостування дозволяє безперервно отримувати компост або інертний матеріал; 
  • Конституція обладнання вирішує проблему виділення запаху та утворення фільтратів.

Під час роботи пристрою не виникає проблеми надмірного виділення запахів. Контроль здійснюється електронним способом – датчики, що вимірюють вміст газів ( СО2 та NH3) в повітрі, що випускається, встановлені в місці, де повітря видувається з барабана.

Якщо під час процесу підвищується концентрація СО2 або NH3, вмикається приливний вентилятор, який забезпечує аерацію шахти, а отже, зниження концентрації цих газів. Завдяки цьому Біостабілізатор працює в межах допустимих нормами викидів, не перевищуючи цих норми. Рівень шуму, який видає працюючий пристрій, не перевищує допустимих норм і становить близько 40 дБ.

Інвестор говорить, що для громади буде тільки користь, адже в безпечний спосіб будуть утилізувати органічні відходи, також зʼявляться нові робочі місця.

Читайте:

Перероблятимуть органічні відходи: інвестор з Польщі зустрівся з мешканцями Нововолинська.

У Нововолинську планують залучити польських інвесторів для реалізації проєкту з переробки відходів.




коментарів: 10
  1. То хай це все переробляє, але десь в іншій місцині. Чим йому недобрий полігон? Головне аби далеко від наших будинків!!!

  2. Біостабілізатор к16 призначений для нейтралізації і утилізації післязабійних відходів категорії 2-3. Датчики, що вимірюють концентрацію CO2 i NH3 це вуглицевий газ і аміяк. При вуглицевому газі якщо 2% і більше в шахті то згідно техніки безпеки усі працівники повинні покинути місце роботи. А за аміак я вже мовчу, людина просто не витримає. Те і інше шкодить здоров’ю людини. І це усе має відбуватися на відкритому повітрі. Користь від цього буде тільки тому хто буде цим займатися. І це усе проштовхує Карпусь без громадських слухань. Висновки робіть самі.

    • Вася, ти раніше був нормальний пацан, ми на шахті робили разом, а зараз бачу як ти скотився до обсасування чуток. Я теж проти заводу, але ти думай головою що пишеш.

  3. Брехня чиста. Нововолинськ не забезпечить його стількома тоннами зелених відходів. І як це вже не збирається трогати сміттєзвалище. На першій зустрічі ж кричав що допоможе з ним і його не буде. Гнати в шию того інвестора

  4. Які вантажівкі будуть мішати? В нас максимум дві машини які возять зелені відходи. То вони пробку зроблять?

  5. Чому саме Нововолинськ??? Досить людей труїти!!! Будуйте десь біля Львова, там листя та сміття таки більше!

  6. Чинуші продажні прокляті, давайте згоду будівництво тої “народної благодаті ” десь недалеко від своїх фортець ! Теж нюхайте

  7. Треба було пану поляку з томашевською домовлятись, минуючи запроданця бадзюня.
    Ту б не зрушили з місця, якшо пообіцяла б

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа