<

Погуляйко і Лобач саботують ініційовану 46 нардепами перевірку Успенського собору, Зимненського і Низкиницького монастирів та прикривають московську церкву – факти

13:01 | 11.09.2023 / Новини /
Перегляди
12693
/ коментарів 6

Голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко та голова Володимирської районної військової адміністрації Юрій Лобач саботують ініційовані 46 народними депутатами перевірки Успенського собору, Зимненського та Низкиницького монастирів, які перебувають в користуванні московського патріархату. 

За словами народного депутата Ігоря Гузя, ще наприкінці червня, тобто 2,5 місяці тому Погуляйко отримав завдання від прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля створити комісію, яка би детально перевірила договори оренди/користування та обстежила культові споруди задля подальшої передачі рухомого і нерухомого державного майна на баланс і під охорону відповідних держорганів. 

Все, що зробив голова Волинської ОДА (ОВА) – передав завдання нижче – голові РВА Юрію Лобачу, який дуже поспішив його виконати – блискавично створив  комісію, яка в один день виїхала на три місця та створила робочий вигляд.

Зазначена комісія 28.06.2023 року провела обстеження всіх наведених у депутатському зверненні пам’яток у м. Володимирі, с. Зимне та с. Низкиничі Володимирського району. Чиновники  нафотографували пейзажів біля пам’яток та видали в один день, 28 червня, три документи-акти візуального обстеження, у яких продублювали текст “Об’єкт знаходиться у доброму стані”. Типу – все чудово, нема чого переживати. 

Як розповів у відеозверненні народний депутат Ігор Гузь, який ініціював перевірку святинь за підтримки 46 колег-народних депутатів, після цього він звернувся до пана Погуляйка повторно з заявою про створення нової комісії, яка би складалася з громадських активістів, істориків, краєзнавців, культурних діячів, журналістів, людей з різними точками зору, які є небайдужими до збереження історичних пам’яток краю. Проте до цього часу такої комісії створено не було.

Проігнорували в Волинській обласній державній адміністрації і лист від Міністерства культури та інформаційної політики, підписаний колишнім міністром культури Ткаченком, який підтримав створення нової дієвої комісії, за участі вищеперечислених фахівців. Проте наразі Ткаченко вже не обіймає посаду міністра культури і вся країна очікує на призначення нового. Поки ці процеси йдуть, Погуляйко не поспішає обстежувати культові споруди – ними і далі повноправно користуються представники московського патріарахту. 

“Паном Погуляйком ігнорується ініціатива 46 депутатів, лист від міністра культури, запит від громадськості. 

Висновок у мене один – Погуляйко на Волині прикриває московську церкву, робить все можливе аби не дати жодним чином громадськості почати перевірку святинь, де за попередніми даними є порушення. Шукає шляхи, аби зберегти культові споруди, які мали би бути оплотом української церкви, в руках москви. Це ганебна позиція, з моєї точки зору”, – зазначає народний депутат Ігор Гузь на своїй сторінці у фейсбуці. 

Гузь розповідає, що громадськість неодноразово задає йому запитання про святині, волинян цікавить ситуація і вони вболіваються за те, аби культові споруди були суто українськими. 

“Ми всі маємо розуміти, що позиція пана Погуляйка може призвести до вибуху в соціумі, коли питання присутності московського патріархату в святинях не вирішить ніяка комісія, а назріє зовсім інший спосіб. Це зле, як на мене і я закликаю не ігнорувати запит людей, пане Погуляйко. 

Хочу попередити, що в Успенському соборі у червні 2024 року завершується договір оренди. Якщо ви в час війни посмієте продовжити його ще на 50 років, впевнений, що громадськість докаже вам, що такого робити не можна. 

Як патріот, депутат, як той, хто вболіває за українську Церкву, буду тримати ситуацію на контролі і прошу всіх активістів допомогти поборотися спільно проти руского міра в українських храмах”, – резюмував Гузь.




коментарів: 6
  1. Питання скільки ще це одоробло буде перебувати на Волині. В області вистачає політиків, які б на місті Погуляйка вже б давно закрили тему московського патріархату. А це тільки комісії ствоює з тьолок-інстаграмщиць. Прийшли, подивились, написали що “красіво”… Клоуни.

  2. Та там всі такі як той Погуляко, ви тільки подивіться які там зашквари відбуваються! Мовенко, Гупало – зажерлись теж, а той малий Хвіщук що керує в області культурою, взагалі ні в чому не розбирається

  3. А відкати від цих кацапських сатаністів Погуляйко не отримує ,не мішало б розібратись ,бо кацап на попівські війни грошей не шкодує .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця