<
Віктор Марчак

Сміттєпереробка 2.0 або Чому польським інвесторам не вдалось у Рівному

18:58 | 23.06.2023 / Погляд / /
1166
/ Коментарі відсутні

Нововолинська і Поромівська громади в активному очікуванні, чим же завершаться перипетії із сміттєпереробним заводом. Аудиторія у соціальних мережах розділилась на дві групи – переважна більшість, що і так потерпає від результатів роботи ряду промислових об’єктів, не дуже схвально вітає  ініціативу, але є і такі, котрі стверджують, що знайомі із принципами переробки відходів та не бачать нічого поганого у новому підприємстві.

На захист польського інвестора стають і ті, хто вболіває за створення нових робочих місць. А ще окремі представники депутатського корпусу, щоправда, з-поміж тих, які були запрошені на ознайомчу поїздку до Республіки Польща.

Якщо дивитись об’єктивно – переробка твердих побутових відходів є необхідною і дуже важливою для екології. Ба більше – навіть можливою та успішною, що показує діяльність релокованого із Маріуполя “Грін компані”, яке спеціалізується на ПЕТ-пляшках.

На презентації у стінах ТНЕУ, яка відбулась 8-го червня, інвестор озвучив, що раніше намагались створити подібне підприємство у Рівному, але не вдалось. Спробував  вияснити, що сталось і чому полякам не вдалось розпочати переробку сміття в Україні.

Дійсно, у ЗМІ Рівненщини за 2018 рік є ряд матеріалів про дану ініціативу. Пишуть і про зустріч  тогочасного міського голови Володимира Хомка із делегацією представників комунального господарства Ченстохова (Республіка Польща). Голова товариства підприємців комунальної галузі Ченстохова Роберт Каліновський та член крайової ради господарства з роботи із відходами Роберт Корнатовський звернулися до мера Рівного щодо можливої співпраці міст у сфері комунального господарства. Проте на перешкоді стали … українські реалії.

Якщо говорити про технологічні чи організаційні проблеми в питанні вивезення та переробки сміття, то їх немає. Проблема в іншому.

Станом на липень 2018 року тариф на вивезення і захоронення сміття в Україні коливався від 8 до 20 гривень. Актуально у Нововолинську розмір оплати з одного мешканця на місяць це 17,32 грн (для багатоквартирних будинків) і 20,23 (для приватного сектора), в Благодатному – 19,58 грн. Станом на липень 2018 року оплата за такі ж послуги у Польщі становить близько 160 гривень, у Європі ця сума  орієнтовно у півтора раза вище.

А тепер скажіть – чи реально підняти вартість вивезення сміття в одній окремій громаді у надцять разів? В умовах війни?

Сьогодні пан Роберт Корнатовський знову має намір здійснювати переробку відходів уже на Волині і діє як представник ТзОВ “Meritt Group Ukraine”. Чи вдасться йому втілити свій намір, покаже час.

Читайте також:

Нововолинців запрошують на другу зустріч з інвестором 27-го червня, який хоче будувати сміттєпереробний завод

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наталія Тарковська
30.04.2024
Під час розмов з цивільними я чую, як люди в селі ховаються від оборони своєї держави, як хваляться тим, що «краще живий ...
Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...