<

У Володимирській раді створили комісію щодо декомунізації та виконанням рішення про заборону УПЦ мп

15:31 | 26.03.2024 / Володимир / , , /
Перегляди
642
/ Коментарі відсутні

Володимирська районна рада створила комісію з питань перевірки виконання законодавства України щодо декомунізації та виконання рішення про заборону УПЦ Московського патріархату в територіальних громадах району.

Відповідне рішення прийняли на сесії 22-го березня.

По даному питанню доповідав автор проєкту голова районної ради Віктор Хиць. Він розповів, що комісію створили у зв’язку з тим, що в районну раду надходить дуже питання щодо деколонізації та тих, що стосується церков, зокрема закінчення договорів оренди. Тому він закликав присутніх підтримати дане питання.

«Дуже багато питань до нас надходить, зокрема, які пов’язані з переходами церков, перейменуванням населених пунктів, з питаннями завершення терміну оренди приміщень храмів. Тому це питання є на часі», – зазначив Віктор Хиць.

Також виступав у районній раді архієпископ Володимирський та Нововолинський Православної церкви України владика Матфей. Він закликав депутатів сприяти, щоб не продовжували договори оренди релігійним організаціям УПЦ мп, зокрема й вирішували питання по Володимирському району, адже на початку липня закінчується договір на користування релігійною організацією УПЦ мп комплексом споруд Успенського собору. Заступниця Погуляйка Мирослава Якимчук у Волинській обласній раді обіцяла договір оренди не продовжувати.

«Питання церкви мп патріархату все ж таки – політичне. Тому що знаходячись з центром у москві, ми бачимо кричущі випадки. Де колаборанти, навідники здають інформацію, позиції і серед них дуже багато священнослужителів і церковнослужителів.

І хоч церква УПЦ московського патріархату заперечує свою причетність до росії, посилаючись на статут, де пише, що це Українська православна церква, без прив’язки до мп. Проте релігієзнавча комісія, яка засідала, довела звязок УПЦ з духовним центром московського патріархату. І важливо тепер, щоб депутати Верховної Ради прийняли законопроєкт. У своєму статуті УПЦ мп посилається на грамоту московського патріарха Олексія ІІ, тож вона є залежною. Кого ми визнаємо, тому й підпорядковуємося. У нас в церкві є канони, чию грамоту ти приймаєш, в тому ти підпорядкуванні і знаходишся. Ми автокефальна церква, тому маємо томос, УПЦ має грамоту з 1990 року і знаходиться в залежності від московського патріархату. За межами нашої країни їх всі помісні православні церкви так і сприймають, як одну з єпархій російської православної церкви», – наголосив владика.

Комісія складатиметься із шести осіб. ЇЇ очолить депутат з Нововолинська, голова постійної комісії з питань  депутатської діяльності та етики, дотримання прав людини, законності та правопорядку Андрій Нагорний.

Серед інших членів:

  • Гиць Ярослав Григорович;
  • Динько Юрій Іванович;
  • Фіщук Віктор Сергійович;
  • Юрчук Оксана Миколаївна;
  • Яльницький Анатолій.    

Нагадаємо, 13-го квітня минулого року, рішенням № 13/2 Володимирська районна рада заборонила діяльність УПЦ московського патріархату на території Володимирського району та рекомендувала голові Волинської ОВА Юрію Погуляйку розірвати договори оренди (користування) з релігійними громадами УПЦ МП, що користуються храмами, які є пам’ятками архітектури, це зокрема стосується Успенського собору у Володимирі, Низкиницького монастиря біля Нововолинська та Зимненського жіночого монастиря.

Водночас, пізніше, голова Зимнівської громади В’ячеслав Католик разом з депутатами побоялися прийняти аналогічне категоричне рішення про заборону УПЦ мп на території своєї громади. Лише після розголосу та тиску суспільства, вони прийняли рішення про звернення до президента України з проханням заборони діяльність УПЦ мп. Взимку цього року туди знову приїжджав настоятель УПЦ мп митрополит Онуфрій, роздавав вірянам шоколадки з грішми, за що ті, цілували йому руки.

Контрольна комісія діятиме два місяці, її основними завданнями є:

– перевірка виконання територіальними громадами району  законодавства України  щодо декомунізації та  вивчення поточного стану виконання  рішення  районної  ради від  13.04.2023 року № 13/2  «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території Володимирського району»,

– вивчення роботи старостатів населених пунктів територіальних громад району в проведенні інвентаризації об’єктів, меморіалів і пам’ятників, які підлягають під визначення радянської, комуністичної, тоталітарної і колонізаційної символіки;

– надання рекомендацій щодо належного виконання рішення районної від 13.04.2023 року № 13/2.

Нагадаємо, наприкінці минулого року депутати райради вимагали у Погуляйка не продовжувати договір оренди Успенського собору релігійній громаді УПЦ мп у Володимирі. Також звернення про непродовження договору Успенському собору підписали депутати Володимирської міської ради.

Водночас у червні 2023 року 46 депутатів Верховної Ради, за ініціативою народного депутата Ігоря Гузя, звернулися до прем’єр міністра Дениса Шмигадя з проханням перевірити три волинські святині, які перебувають в руках упц мп – Зимненський і Низкиницький монастир та Успенського собору у Володимирі. Водночас Погуляйко та обач знову саботували реальні перевірки цих храмів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця