<

[ОНОВЛЕНО] Депутати Зимнівської громади відмовились заборонити діяльність УПЦ мп: звернулися до Зеленського та Погуляйка

16:20 | 14.06.2023 / Володимир / , , /
Перегляди
5662
/ коментарі 3

14-го червня у Зимнівській сільській раді проходила 32 чергова сесія сільської ради на якій знову розглядали питання діяльності УПЦ московського патріархату в громаді та Зимненського монастиря, зокрема. Проте у ньому не йшлося про заборону діяльності УПЦ мп на території громади, а лише про звернення до президента, ВРУ та голови Волинської ОВА.

Зазначимо, що депутати змінили суть попереднього рішення. У ньому вже не йшлося про саму заборону діяльності релігійних організацій УПЦ мп на території громади і розірвання з ними договорів оренди. Нині ж голосували лише за звернення до Зеленського та ВРУ про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території Зимнівської громади та рекомендацію голові Волинської ОВА Юрію Погуляйку розірвати договори оренди з УПЦ мп, що користуються храмами, які є пам’ятками архітектури. Пункт 2 із проєкту рішення виключили “Заборонити діяльність УПЦ мп (офіційно зареєстрованої, як Київська митрополія УПЦ) на території Зимнівської громади”.

А також депутати рекомендували релігійним організаціям УПЦ мп провести загальні збори і самим внести відповідні зміни та доповнення до своїх статутів.

На сесії були присутні настоятелька Зимненського монастиря ігуменя Стефанія з монахинями, депутати, небайдужі мешканці та громадські активістки, які прийшли з плакатами, щоб висловитися проти діяльності УПЦ мп на території громади.

Засідання розпочалось на 40 хв пізніше оскільки перед сесією депутати збиралися на комісії, щоб обговорити дане та інші питання.

Ініціаторкою даного рішення, як і минулого разу, виступила Лілія Стащук. Вона розповіла, що хоче раз і назавжди розібратися з питанням існування московського патріархату в Україні, щоб наші діти могли вільно жити у своїй країні.

“Я не сприймаю це рішення як політичне, про що багато хто говорить. Для мене це звільнення нашої української нації від московського патріархату. Якщо ми дуже добре розтлумачимо ціну нашої перемоги, тоді ми ніколи не передамо у спадок нашим дітям і онукам цю проблему”, – зазначила депутатка.

Вона додала, що 90% мешканців громади прагнуть мати свою Православну українську церкву на чолі з митрополитом Епіфанієм. І її потрібно розвивати.

“Тож наше сьогоднішнє рішення – це молитва за нашу перемогу. навіть не мир, бо мир нам потрібен був раніше, а зараз українцям потрібна перемога. І саме вона принесе українцям такий довгоочікуваний мир в кожну душу українця, в кожну родину і громаду”, – додала Лілія Стащук.

Попри те, що винесене рішення було спрощеним та фактично нічого не змінювало для Зимненського монастиря, його настоятелька ігуменя Стефана всіляко намагалася переконати депутатів не голосувати за нього. На початку виступу вона заявила, що дуже хвора, але все ж прийшла на засідання. Вона розповідала, що відбудовувала монастир з монахинями у 1991 році, який був у занедбаному стані.

Попри дозволених 10 хвилин регламентом, не зважала на зауваження голови і продовжувала доповідь, намагаючись довести свою проукраїнську позицію. Та водночас кажучи, що дітей та онуків депутатів, які приймуть рішення проти УПЦ мп “чекатиме кара Божа”.

Також слова надавали й іншим представникам Зимненського монастиря та священнику Володимир-волинської єпархії УПЦ мп Володимиру Мазуру. Їхня риторика була подібною до ігумені.

Голова громади В’ячеслав Католик, який проводив засідання сесії, знову свою позицію не озвучував, у голосуванні участі не брав.

В результаті, з 22 присутніх, 20 депутатів проголосували за дане рішення. Двоє депутатів (працівниць селищної ради) утримались, як і минулого разу: Світлана Юрчук та Любов Вишняк.

Нагадаємо, нещодавно гучного резонансу набуло останнє голосування, де мешканці обурились рішенням Зимнівської селищної ради, яка не підтримала розірвання договору оренди із Зимнівським монастирем та заборону УПЦ московського патріархату на території громади. Тоді для позитивного рішення не вистачило одного голосу.

Раніше Володимирська райрада заборона діяльність УПЦ мп: із Зимненським, Низкиничівським монастирями та Успенським собором хочуть розірвати договір оренди.

 11-го квітня Волинська облрада заборонила діяльність УПЦ мп на території Волинської області.

Напередодні 19-го квітня Нововолинська міська рада прийняла рішення про заборону діяльності УПЦ мп та припинення договорів користування земельними ділянками трьом храмам УПЦ мп на території громади, а саме: Низкиницькому монастирю, Свято-Вознесенському храму на 15-мі мікрорайоні та церкві Святого великомученика і цілителя Пантелеймона, що біля 4 шахти. А 24-го квітня у Володимирі припинили право оренди релігійним громадам Успенського собору та Миколаївської церкви УПЦ мп.

Читайте також:

Ігор Гузь та 46 народних депутатів звернулися до Шмигаля, аби перевірити Успенський собор, Зимненський та Низкиницький монастирі.




коментарів: 3
  1. Скільки вже таких звернень до ВР і президента було ,і щось тихенько ,все думають ,як би і вовки ситі були і кози цілі.Совок залишається совком, як би себе не називали.

  2. Смерті подібно, голові Зимненської ОТГ, не вирішувати та затягувати давно назрілу проблему про подальше перебування промосковсько налаштованих осіб на своїх посадах. Й надалі, приймати на роботу, тільки патріотів України. А працівниці селищної ради хай ідуть монахинями до ігуменії, матушки Стефани, поки-що, до пори. В іншому випадку, й голові селищної ради, у княжому Зимному, теж не буде місця на тій роботі.

    • Щоб піти туди, треба дати ще добре, думаєте, то так просто? Не кожна хату відпише

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота