<

Депутати райради вимагають у Погуляйка не продовжувати договір оренди Успенського собору релігійній громаді УПЦ мп у Володимирі

12:16 | 29.12.2023 / Володимир / /
Перегляди
1019
/ Коментарі відсутні

Депутати Володимирської районної ради звернулись до начальника Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка щодо недопустимості продовження договору про користування УПЦ МП комплексом Успенського собору у Володимирі.

Пропозиції вніс голова районної ради Віктор Хиць на сесії, що відбулась 14-го грудня. Зазначимо, що термін дії договору оренди комплексу Свято Успенського собору з Українською православною церквою мп завершується 1-го липня 2024 року.

Як йдеться у зверненні депутатів Володимирської районної ради, керівний центр Української православної церкви московського патріархату перебуває за межами України – в державі, що здійснює збройну агресію проти України.

“Станом на початок жовтня 2023 року 16 представників УПЦ МП мають офіційні підозри від правоохоронних органів, 21 діяч внесений до санкційних списків або позбавлений громадянства. Як правило, підставою для внесення їх до реєстру та вручення підозр є виправдання збройної агресії рф проти України та розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

Той факт, що така велика кількість представників УПЦ МП виправдовують збройну агресію рф, свідчить про те, що московська «церква» становить загрозу національній безпеці України та діє не як релігійна організація, а як важлива організаційна та адміністративна структура російської церкви та агентурна мережа окупаційних спецслужб. СБУ неодноразово проводила обшуки у представників московського патріархату в різних областях. У них знаходили російські паспорти, рублі, пропагандистські матеріали”, – йдеться у зверненні до Погуляйка.

Нагадаємо, у квітні цього року Володимирська райрада заборонила діяльність УПЦ мп: із Зимненським, Низкиничівським монастирями та Успенським собором хочуть розірвати договір оренди.

Водночас голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко та голова Володимирської районної військової адміністрації Юрій Лобач продовжують саботувати належну перевірку храмів УПЦ мп із залученням громадськості, ініційовану Ігорем Гузем та 46-ми депутатами Верховної ради. Не зважаючи на повторне доручення від Міністерства культури та інформаційної політики провести перевірку Зимненського і Низкиничівського монастирів, Успенського собору у Володимирі, чиновники знову все зробили приховано, не виявивши жодних порушень.

Нагадаємо, що народний депутат Ігор Гузь від 19-го виборчого округу ініціював припинення договорів оренди релігійними структурами московського патріархату наступних українських православних святинь – Успенського собору у Володимирі, Зимненського та Низкиницького монастирів.

Комплекс Успенського собору XII-XVII ст. у. Володимирі включає в себе:

  • Свято-Успенський собор (Мстиславів храм) (мур.) 1156 р.
  • будинок з дзвіницею (мур.) 1494 р.
  • мури з брамами (мур.) XVII ст.

Зазначимо, що на території Успенського собору знаходиться Володимир-Волинська єпархія, керуючий якої, митрополит Володимир нещодавно “засвітився” у церковному календарі очільника Російської православної церкви патріарха Кирила

9-го квітня 2023 року у Володимирі біля Успенського собору небайдужі мешканці зібралися на акцію протесту проти московського патріархату. Організатори й присутні вважають, що релігійні громади, які є часткою російської православної церкви, в Україні не мають права на функціонування.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок