<

Війна, перемоги, церкви, виплати: топ-20 загальноукраїнських та волинських новин, які найбільше цікавили читачів БУГу у 2022 році

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:21 | 27.12.2022 / Новини / , , /
Перегляди
382
/ Коментарі відсутні

Підходить до завершення 2022 рік. Рік, який перевернув з ніг на голову життя українців, рік, де більшість людей кажуть, що запам’ятали лише січень і лютий, а далі жили, “як в тумані”. А все через повномасштабне вторгнення країни, яку ми вважали братньою, на нашу територію 24-го лютого. Та попри все, українці не зламалися, ми продовжуємо жити, ми навчилися радіти кожному дню. Український народ заявив про себе гучно на весь світ, тепер нас точно не сплутають з росіянами і більшість хоче бути такими міцними, витривалими, стійкими, хоробрими, спраглими до волі, як ми. Підбиваючи підсумки року, БУГ зібрав найцікавіші українські та волинські новини, які зібрали найбільше переглядів від наших читачів.

Війна

24-те лютого розділило життя українців на до та після. Путін почав повномасштабну війну: в Україні ввели воєнний стан. Близько 5 ранку 24-го лютого по центрах військового управління у Києві та Харкові завдали ракетних ударів. Почались обстріли військових об’єктів по всій Україні, від Луганська до Житомира. Повідомляли також про початок проведення десантної операції силами Чорноморського флоту в Азовському морі та Одесі. Ракетних ударів завдали й по Луцьку.

Президент України, Володимир Зеленський, який не втік за кордон, а залишився зі своїм народом, оголосив воєнний стан. Також ми писали, що відбувалося в нашій державі на другий та третій день повномасштабного вторгнення в загальній новині.

І хоч війна триває досі, та ми перемагаємо на багатьох фронтах і поступово повертаємо загарбані території. План путіна “Київ за три дні” провалився, а наші ЗСУ показують всім, хто є найкращою армією світу.

У Дніпрі знайшли повішеним нацгвардійця, який напередодні розстріляв товаришів

Ще до початку повномасштабної війни з росіянами громадськість сколихнула новина про загибель нацгвардійця Рябчука у Дніпрі, який спочатку розстріляв товаришів по службі та цивільну жінку. А згодом його самого знайшли повішеним.

Кордони цілі: Погуляйко інформував про стан справ на Волині

Голова Волинської військової адміністрації Юрій Погуляйко у щоденному зверненні повідомив, що кордони Волині з Білорусі “цілі”, а за кожну повітряну тривогу, яка закінчується без бомбардувань, варто дякувати нашим військовим, зокрема й силам ППО.

Звернення українських активістів та блогерів

Український активіст Сергій Стерненко, який також пішов у тероборону поділився роздумами про напад росії та нашу перемогу.

Інший активіст та воїн Євген Карась розповів, чому росія уже програла.

А блогер Павло Лісниченко розповів, що відбувається на російському ринку насправді. За його словами, «простиє рускіє» вже страждають від дефіциту нержавіючої сталі, сантехніки, пива, прокладок, підгузків, паперу і картону, а ще від закриття кінотеатрів та здорожчання відпочинку в Туреччині.

На війні загинула медик з 14 бригади з Рівненщини

На початку березня Україну сколихнула новина про загибель жінки – військової медички Катерини Ступницької на війні, яка, до слова, служила у володимирській бригаді. 26-річна Катерина була родом з Рівненщини. Згодом, на жаль, ми мали ще не одну втрату серед жінок-військовослужбовиць, за які наші ЗСУ неодмінно помстяться.

Лікар з Маріуполя, який переїхав до Луцька розповів про тижні “у пеклі”

В той час, колу російські терористи рівняли із землею Маріуполь, його мешканці змушені були покидати свої домівки та шукати прихистку деінде. Громадськість сколихнула історія лікаря-анестезіолога Олександра Бєлаша, який провів у блокадному Маріуполі перші три тижні війни. Останні миті життя пораненої дівчинки, розбомблений пологовий, відчайдушний порятунок вагітних жінок та їхніх ненароджених дітей. Лікар був свідком та безпосереднім учасником історій, які облетіли увесь світ. Втікаючи від війни, він переїхав та влаштувався на роботу у Луцьку.

Звільнили заступника голови ОВА через скандал з гуманітаркою

З початком повномасштабного вторгнення активізувалася волонтерська діяльність. Частина допомоги, яка надходила з-за кордону переходила під контроль обласних адміністрацій.

Проте не всі виявилися чесними. Так у квітні Звільнили заступника голови Волинської ОДА Андрія Ярмольського. Посадовця запідозрили у махінаціях з гуманітарною допомогою. Коли батальйон «Луцьк», який отримав наказ взяти об’єкт під охорону, не впустили на склад. Власника складу, який погрожував бійцям зарядженою зброєю, приїхав виручати такий собі Тарас Дембіцький, який є давнім товаришем Андрія Ярмольського.

Чи має право тероборона перевіряти документи

Наприкінці квітня БУГ поспілкувався з юристом,я кий пішов служити у тероборону. Він роз’яснив, хто має право перевіряти людей на вулицях під час воєнного стану.

Військові сили ТРО, сприяючи здійсненню заходів з протидії інформаційним операціям агресора, мають право оглядати ваші речі, добровольці територіальної оборони – ні.

Україна вчергове заявила про себе на весь світ, перемігши на Євробаченні-2022

Український гурт «Kalush Orchestra» здобув перемогу на пісенному конкурсі «Євробачення-2022», який цього року проводився в італійському Турині 15-го травня.

На ;аль, конкурс, через безпекові заходи, відбудеться у Британії, яка посіла 2-ге місце.

Нагадаємо, що вже стало відоме ім’я гурту, який представлятиме Україну на Євробаченні-2023, ним стали TVORCHI.

Військовий Олексій Кушнєр звернувся до волинян із закликом активніше впроваджувати процеси дерусифікації та декомунізації

Який сенс солдатам проводити дерусифікацію на Сході, якщо Волинь досі «червона», – питає медик князівської бригади у волинських чиновників.

Путінський режим вбиває і ґвалтує наших громадян і йому було соромно знати, що у Луцьку, є стільки вулиць, названих на честь радянський діячів.

У Луцьку активізувалися щодо переходу церков з УПЦ МП до ПЦУ, нардеп Гузь запустив платформу “Єднаймося”

Керуючого Волинською єпархією Української православної церкви так званого московського патріархату Нафанаїла пропонували вивести з Луцької ради церков. Відповідну петицію зареєструвала 11 травня депутатка Луцькради Алла Доманська. А в апараті Волинської обласної ради зареєстрували проєкт рішення про звернення щодо заборони діяльності УПЦ МП в Україні.

Також Із вимогою заборонити участь духовенства УПЦ МП на офіційних заходах Волинської та районних військових адміністрацій, – Бокоч звернувся до Погуляйка.

Водночас керуючий Волинською єпархією УПЦ московського патріархату Нафанаїл заборонив служіння настоятелю луцького храму, що перший в місті перейшов до ПЦУ.

А синод УПЦ МП, який збирався 12-го травня, звинуватив у війні попередню владу і ПЦУ, а не Путіна. Там занепокоєні тим, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону московського патріархату, а у низці громад це вже зробили на місцевому рівні. Такі дії там назвали «розпалюванням ворожнечі та розбрату». 

Нардеп Ігор Гузь запустив всеукраїнську кампанію підтримки переходу до ПЦУ “Єднаймося”. На новоствореній платформі, яка спрямована на допомогу парафіянам у переході до ПЦУ, повідомили, як діяти при зміні підлеглості.

Вручення повісток

З початком повномасштабного вторгнення військомати були переповненні. Згодом наплив призовників дещо спав. Мешканців все більше турбує питання вручення військових повісток.

Таємний острів на озері Світязь

Влітку журналісти БУГу відвідали безлюдну зону Світязя – «острів кохання». Згідно з розповіддю місцевих, дане місце приховує чимало таємниць історії.

На острові справді відчувається поодинокість, навколо усе зеленіє та чутно лише спів рідкісних птахів. Дістатись до нього можна, орендувавши катамаран або ж човен. Ціна такої насолоди у цьому році – 300 гривень.

На Ягодині зловили псевдостудентів, які прямували до Польщі, а на Устилузі нардеп із Сумщини зміг перетнути кордон

На жаль, не всі чоловіки готові та хочуть йти захищати свою державу від ворога. Більшість із них намагаються правдивими й не правдивими шляхами виїхати за кордон.

Так, у липні на митному пункті «Ягодин» затримали двох молодих чоловіків, які під виглядом студентів польських вишів намагалися перетнути кордон.

20-го липня через пункт пропуску «Устилуг» до Польщі вдалось виїхати народному депутату України Михайлу Ананченко із Сум. Депутат сходив до прикордонників і його пропустили без черги, після чого Михайло Ананченко покинув країну.

Журналісти БУГу написали нардепу у фейсбуці та запитали причину виїзду та на якій підставі Михайлу Ананченку дозволили покинути країну у воєнний час, але відповіді досі не отримали.

На Турійщині священник судиться з батьком загиблої медикині Олени Созонюк

У селі Обенижі на Турійщині священник УПЦ МП Святослав Чижук судиться з батьком загиблої на війні медикині Олени Созонюк.

Раніше громада Хресто-Воздвиженського храму села Обенижі проголосувала за перехід з УПЦ МП до ПЦУ. Однак, спокійно здійснити перехід не давав колишній настоятель храму отець Святослав Чижук. Нині священник вимагає від батька загиблої медикині гроші, кажучи, що через нього він втратив церкву. 

5-го листопада у Ковелі відбулось перше судове засідання по цій справі, проте священник на нього не з’явився. 14-го листопада у Ковелі відбулося нове засідання суду. Цього разу священник Святослав Чижук приїхав на засідання, де дав покази як потерпілий. Однак ніхто не бачив, як він приїхав, люди змогли побачити його лише через відео на офіційній прямій трансляції із залу суду.

В Україні збільшаться соціальні виплати

Під час війни багато людей втратили роботи. Крім того, значно виросли ціни на продукти та інші товари, курс долара зріс майже вдвічі. Тож не дивно, що читачів БУГу цікавило питання соціальних виплат.

У Луцькому районі обікрали церкву

У Свято-Воскресенському храмі села Кияж Доросинівської громади сталася крадіжка. З приміщення винесли велику кількість церковного вжитку. За словами людей, зокрема з храму зник хрест, плащаниця та деякі ікони. 

Після важкої боротьби офіційно перейшли до ПЦУ: у селі Олеськ на Любомльщині вперше провели літургію українською мовою

26-го листопада у селі Олеськ колишнього Любомльського району зірвали пломби на дверях церкви та винесли звідти цінні речі. За словами місцевих, це були представники УПЦ МП. Раніше релігійна громада проголосувала за перехід до ПЦУ. Але їм не надали релігійного статуту. Священник московського патріархату заявив, що він загублений.

Шукаючи правди, люди неодноразово зверталися в ОВА, в поліцію до чиновників. Щоб убезпечити храм від інших можливих крадіжок, організували цілодобове чергування.

Та все ж, 18-го грудня у Церкві Святого Духа в селі Олеськ Вишнівської громади Ковельського (колишнього Любомльського) району провели недільну службу за канонами ПЦУ. Вірянам, попри важкі протистояння з прихильниками московського патріархату, вдалося домогтися повного переходу церкви до Православної церкви України та ввійти в храм.

На Волині викрили чиновницю з Донецької області, яка співпрацювала з окупантами

На Волині заочно повідомили жительці міста Волноваха Донецької області про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану.

Обіймаючи посаду «начальника відділу адміністрації», вона надавала окупантам допомогу у веденні підривної діяльності проти України та просувала ідеї проросійської спрямованості. Зрадниці прокуратура повідомила про підозру.

Повідомили, чи будуть вихідні на Новий рік та Різдво в Україні

Не зважаючи на всі негаразди, українці з нетерпінням чекають нового року, сподіваючись, що він принесе таку бажану перемогу та мир.

Видно, що люди втомилися від постійної рутини та чекають свят, щоб трішки відпочити, тож не дивно, що читачів БУГу дуже цікавило, скільки вони матимуть вихідних на новорічно-різдвяні свята.

Це далеко не всі події, які відбувалися в Україні цього року, варто згадати й події у Маріуполі, Рубіжному та інших містах і селищах, які росіяни зрівнюють із землею. Але наші ЗСУ поступово, клаптик за клаптиком повертають загарбані землі Київщина, Харківщина, Херсон, сподіваємось незабаром Запорізька область, а там – і до Криму недалеко. А пам’ятаєте подарунок путіну до дня народження, феєрверк на Кримському мосту? У цьому нам значно допомагають міжнародні партнери, як гуманітарною допомогою, так і зброєю. Також ми щиро радіємо, коли вдається повернути додому наших змучених, зголоднілих, але нескорених полонених бійців, прикордонників, морпіхів, військових Азовсталі.

Чого вартий нещодавній візит Володимира Зеленського до США, його прийом у білому домі та виступ у Конгресі. А, як українці пишаються головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, чого варті хитромудрі продумані спецоперації очільника ГУРу Кирила Буданова. А скільки ще невідомих героїв щодня роблять подвиги, заради нашого з вами спокійного життя на Волині, інколи ціною власного?

Впевненні, що у новорічну ніч ми з вами всі загадаємо одне спільне бажання – “ПЕРЕМОГА!”. І в наступному 2023 році ми, одні із перших, повідомимо вам про неї у наших новинах. Дякуємо, що читаєте БУГ!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця