<

Під час сутичок під Верховною Радою постраждали журналісти та поліцейські

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:18 | 17.12.2019 / Новини / /
Перегляди
1
/ коментарі 4

17 грудня під Верховною Радою відбуваються одночасно чотири акції протесту, в яких беруть участь кілька тисяч осіб. Під час мітингів у поліції і протестуючих виникли сутички, внаслідок яких постраждали двоє правоохоронців та журналісти Громадського.

Про це повідомляє Українська правда та поліція Києва.

Зокрема, мітингують проти відкриття ринку землі. Люди продовжують підходити до парламенту колонами від метро “Арсенальна”. Їх супроводжують правоохоронці з собаками та поліція діалогу.

 

Також поліцейські стоять групами по кілька осіб через певні проміжки аж до площі Слави.  

Рух транспорту у напрямку ВР обмежили правоохоронці.

 

Мітингарі тримають плакати “Продаж землі – зрада України”, “Руки геть від державних земель”. 

Крім того, на площі Конституції кілька сотень людей із прапорами організації “АвтоЄвроСила” вимагають від депутатів спростити систему розмитнення автомобілів на реєстрації країн ЄС. Після мітингу біля Верховної Ради вони мають намір пройти колоною до будівлі Кабінету Міністрів, розташованої поблизу на вулиці Грушевського.

Також під стінами Ради присутні противники законопроекту №0931, який передбачає приведення до європейських стандартів законодавства у сфері протидії дискримінації. Вони називають себе захисниками християнських цінностей і тримають у руках плакати з вимогою припинити знищення свободи віросповідання, а також введення гендерної теорії в систему освіти. 

 

Члени Федерації профспілок України прийшли підтримати законопроєкти Трудового кодексу України №2410, Кодексу України про працю №2410-1. Вони вимагають не допустити тотальну приватизацію державних підприємств зі знищенням робочих місць, виступають проти руйнування наявної системи соціального захисту і за збереження соціальних стандартів.  

Автомобільний рух на вулиці Грушевського від Кріпосного провулка до вулиці Садової перекрито. Також перекрито рух на вулиці Шовковичній на ділянці від Інститутської до Грушевського. 

 

Поліція Києва повідомляє, що правоохоронці заступили на посилене чергування.

До охорони громадського порядку в урядовому кварталі залучені поліцейські, нацгвардійці, співробітники ДСНС, кінологи, вибухотехніки та поліція діалогу. 

 

Правоохоронці закликали організаторів та учасників заходів дотримуватися закону, не порушувати громадський порядок та сприяти поліцейським у виконання ними службових обов’язків.

Згодом, окремі учасники заходів намагалися встановити на проїжджій частині на вулиці Грушевського військовий намет. Правоохоронці зупинили громадян та почали проводити з ними профілактичну бесіду з метою недопущення вчинення правопорушень, але мітингувальники розпочали з поліцейськими штовханину, яка переросла в сутичку.

За попередніми даними, внаслідок конфліктної ситуації тілесні ушкодження отримали двоє поліцейських. Їх доставили у лікарню для надання медичної допомоги. За підозрою у скоєнні протиправних дій до територіального управління поліції доставили одного активного учасника інциденту. Після з’ясування усіх обставини його діям буде надана правова оцінка.

Одночасно поліція Києва вкотре звертається до організаторів та учасників акцій з проханням дотримуватись вимог чинного законодавства та не порушувати громадський порядок. 

Також під час сутичок постраждали журналісти Громадського.

Зокрема, журналістку hromadske Вікторію Рощину та оператора Олексія Нікуліна забризкали сльозогінним газом, який застосували у сутичках між спецпризначенцями й мітингувальниками.

Також у журналістки з рук вибили телефон, коли вона фільмувала сутички. Крім того, у бік журналістів летіли палки від наметів, які протестувальники хотіли встановити біля будівлі парламенту.

Видання зазначає, що мітинг організували низка політичних сил, серед яких «Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Аграрна партія» та «Національний корпус». Загалом, за даними поліції, в акції протесту взяли участь 1,5-2 тисячі людей.

Зазначимо, що станом на ранок 17 грудня у порядку денному парламенту не було законопроєкту про запровадження ринку сільськогосподарських земель у другому читанні, проте 16 грудня голова фракції більшості «Слуги Народу» Давид Арахамія повідомив, що Рада може почати розглядати цей законопроєкт 17 грудня.

«Я не бачу яких-небудь причин, чому зараз ми маємо відкладати голосування по ринку землі. Там багато правок. Я не маю на увазі, що ми проголосуємо та ухвалимо — ми просто почнемо», — повідомив Арахамія у відповідь на запитання журналістів.

Загалом депутати подали до законопроєкту про ринок сільськогосподарської землі понад 4 тисячі правок. Більшість з них стосуються права іноземців купувати українську землю, а також максимально можливої площі сільгоспземель, яку можна буде концентрувати в одних руках.




коментарів: 4
  1. Як Беркут бив, то було погано, як зараз поліцаї так само б’ють людей то вже добре?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя
18 Травня, Субота