<

«Освіта — без комуністів»: у Львові студенти організували мітинг проти Ірини Фаріон

20:35 | 14.11.2023 / Новини / , /
Перегляди
383
/ коментарі 4

Студенти Національного університету «Львівська політехніка» організували мітинг проти викладачки вишу та мовознавиці Ірини Фаріон на тлі скандалу через її висловлювання та публікацію листа з даними студента з окупованого Криму.

Про проведення акції повідомили студенти Львівської політехніки, пише Громадське.

Під стіни вишу вийшли десятки людей. У низки мітингувальників можна було побачити плакати з написами «Геть комуністку Фаріон» і «Легко прикриватися патріотизмом, коли твою спину прикривають військові». Учасники акції також скандували «Фаріон».

Згодом учасники акції зайшли всередину будівлі — начебто під кабінет мовознавиці. Там люди скандували: «Освіта — без комуністів».

Нагадаємо, у своєму телеграм-каналі Ірина Фаріон оприлюднила електронний лист, який надійшов їй від кримського студента Максима Глєбова. Він підтримав мовознавицю щодо важливості української мови.

Лист надійшов після скандалу за участі Фаріон: мовознавиця заявила, що «категорично не приймає» те, що деякі військовослужбовці бригади «Азов» та 3 окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою. Ця заява викликала хвилю критики на адресу Фаріон. Однак у своєму телеграм мовознавиця публікувала заяви тих, хто став на її бік.

«Навіть не уявляю собі, як під час звільнення рідної Керчі я вийду на [вулицю імені] Чкалова і буду зустрічати українських воїнів, які будуть говорити кацапською. Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму. 

[…] Ви для мене — промінь серед темряви окупації. Знаю, Україна переможе рашу. Знаю, Мова переможе язик», — написав хлопець.

Фаріон не приховала імені хлопця та місто, де він навчається, попри зауваження в коментарях. Проросійський ресурс «Крымский СМЕРШ» заявив, нібито завдяки цьому студента знайшли.

Телеграм-канал опублікував відео з хлопцем, який відрекомендовується Максимом Глєбовим, підтверджує, що це він надіслав листа Фаріон, «визнає свою провину» та «відмовляється від своїх поглядів». 

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента з Криму.

Представниця президента в Криму Таміла Ташева заявила, що «буде вчиняти дії, щоб притягнути до відповідальності» мовознавицю. Народна депутатка від партії «Голос» Інна Совсун повідомила, що написала на Фаріон заяву до правоохоронних органів.




коментарів: 4
  1. Це чим мені Львів завжди подобався: шо там діючі люди.
    Ше б мене, Дìga, вчасно слухали, то ту пришелепкувату ФСБ-шницю вже давно за насип винесли б.
    Надіюсь те скажене координати своїм не скидає, сцуко!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя