<

Скандал з Фаріон щодо російськомовних військових: омбудсмен звернувся до поліції та СБУ

10:41 | 7.11.2023 / Новини / /
Перегляди
605
/ коментарі 2

Український омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до відповідних органів через висловлювання мовознавиці та ексдепутатки Ірини Фаріон. Вона нещодавно заявила, що не може назвати українцями російськомовних бійців бригади «Азов».

Про це Лубінець написав у телеграмі, повідомляє Громадське.

Омбудсмен зазначив, що в мережі поширюється відеоматеріал, на якому транслюються негативні висловлювання та звинувачення стосовно військовослужбовців ЗСУ, які спілкуються мовами нацменшин. Вочевидь, йдеться про Фаріон, адже саме її заява про російськомовних «азовців» напередодні викликала медійний шум.

«Особисто звернувся до відповідних органів державної влади — Національної поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування», — підкреслив омбудсмен.

Він наголосив, що порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками — карається відповідно до статті 161 Кримінального кодексу України.

Лубінець додав, що в ЗСУ служать і захищають Україну чоловіки й жінки з різних груп суспільства, різних національних спільнот, різного віросповідання та переконань, різного місця проживання тощо.

Що заявила Фаріон?

Вона напередодні була гостею програми «Рандеву з Яніною Соколовою». Під час розмови журналістка зазначила, що деякі військовослужбовці бригади «Азов» та 3 окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою. На це Фаріон заявила, що «категорично не приймає» цього.   

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть “рускими”. Чому вони такі очманілі? […] Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка», — наголосила мовознавиця. 

Фаріон заявила, що має питання до таких військових щодо того, що їм «заважає» дотримуватися українського закону, який передбачає, що мовою Збройних сил та інших військових формувань є державна. 

Деякі військові та громадські діячі обурилися через заяву мовознавиці. 




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 Травня, Вівторок
6 Травня, Понеділок