<

Змушують взяти на баланс лічильники, які «плавають у воді»: Аванті знову подало до суду на Іваничівську селищну раду

13:44 | 13.04.2024 / Іваничі / , , /
Перегляди
765
/ Коментарі відсутні

Постачальник теплової енергії – ТОВ «Аванті-Девелопмент», який опалює бюджетні установи та організації Іваничівської громади, використовуючи альтернативні джерела енергії, знову подав позов до суду проти керівництва селищної ради. Чергове незаконне рішення, прийняте виконкомом селищної ради, призвело до нової судової справи. Тож судова епопея директора Аванті Костянтина Богатова і голови Іваничівської громади Лідії Томашевської продовжується.

Цього разу «каменем спотикання» стали лічильники, які нагадаємо, Томашевська повторно встановила для котелень «Аванті» на початку 2022 року, викинувши на вітер з місцевого бюджету майже мільйон гривень. Мало того встановили їх в жахливих умовах, вони затоплені, щоб дійти до лічильників, працівникам навряд чи вистачить гумових чобіт до колін.

Увага, на відео присутня ненормативна лексика, 18+

Як розповів у коментарі БУГу директор теплопостачальної організації Костянтин Богатов, всупереч діючому законодавству виконком селищної ради намагався примусити теплопостачальну організацію користуватися показниками нових лічильників, які самостійно встановила Томашевська у приміщеннях дитячого садочка, шкіл, лікарні, селищній раді та будинку культури. Оскільки Аванті прагне працювати в законному руслі, то змушене знову шукати правди в суді. Богатов уточнив, що подав позов в адмінсуд, щоб скасувати незаконну частину рішення виконкому від 12-го січня.

Директор теплопостачальної організації вважає, що саме зараз не було необхідності встановлювати ці лічильники, адже Аванті не може взяти їх на облік до тих пір, поки не візьме в оренду теплотраси. Тому, на його думку, це нераціональне використання коштів місцевого бюджету Томашевською.

“Взагалі, то добра справа лічильники, це підвищує якість обліку, дозволяє ретельніше підходити до витрат. Але, як я неодноразово казав представникам сільради і споживачам, саме зараз не було негайної необхідності їх встановлювати, тому що ми не можемо взяти їх на облік до взяття в оренду теплотрас. Тому, зараз – це марно потрачені кошти громади”, – зазначив Богатов.

Зауважимо, що голова громади неодноразово наголошувала, що ТОВ «Аванті-Девелопмент» зобов’язане взяти на облік ті лічильники, які повторно були встановлені для котелень Іванич за кошти місцевого бюджету. Однак Костянтин Богатов це заперечує. Він підкреслив, що теплопостачальна організація має працювати по лічильниках, встановлених на межі балансової належності мереж, і саме там зараз стоять прилади обліку Аванті по яких вони працюють вже 10 років. До того ж, як переконує Богатов, те, як ці лічильники встановлені, суперечить здоровому глузду. Адже вони встановленні у затоплених підвальних приміщеннях. Це підтверджує фото і відео затоплених, майже на метр, підвалів Будинку культури і місцевої лікарні.

“Навіть після оренди теплотрас, ми б не взяли лічильники, змонтовані пані Томашевською, бо те, як вони встановлені, суперечить здоровому глузду. Вона так поспішала витратити бюджетні кошти, що зробила це в геть непридатних місцях. Подивіться на ці фото і відео. Це майно і гроші Іваничівської громади. Ми знімали це не в підтопленому Херсоні. Це Будинок культури і лікарня в Іваничах. Я не хочу мати стосунку до цього безладу. Хай депутати і громада питають за це з виконавців, а не з моєї компанії. Ми таки лічильники ніколи не візьмемо на облік”, – запевнив Костянтин Богатов.

Він запевнив, що ні цього, ні минулого року лічильники не потрібно було ставити. Адже в закон “Про комерційний облік”, на який посилається Томашевська, внесли правки. Через початок війни, необхідність встановлення приладів обліку відтермінували на рік після закінчення воєнного стану. Богатов зауважив, що раціональний керівник спочатку передав би в оренду мережі, а потім орендар сам був би змушений поставити лічильники власним коштом. Тож селищна рада взагалі не зобов’язана була їх встановлювати. А витрачений на них майже мільйон гривень — не що інше, як нераціональне використання коштів місцевого бюджету, які можна було б витратити на нагальніші потреби.

“Я вам більш того скажу, що згідно з законом про комерційний облік, після взяття в оренду мереж, це взагалі-то був би мій обов’язок встановити ці лічильники. І я би зробив це за рахунок своєї компанії, і, повірте мені, зробив би це не так бездарно. Ствердження пані Томашевською, що цього вимагає Закон про комерційний облік, – маніпулятивні. Вона завжди забуває додати якусь юридичну дрібницю. В цьому випадку вона забула, що законодавці, у зв’язку з війною, відтермінували цей обов’язок на рік після закінчення воєнного стану, тобто робити це поспіхом раніше не було жодної необхідності”, – пояснив директор теплопостачальної організації.

Богатов зазначив, що розглянув би питання взяття продубльованих Томашевською лічильників на свій облік, після взяття ним в оренду мереж, однак наразі це питання “зависло в повітрі”, адже селищна рада не хоче виправляти помилки в підготовці аукціону. А їх там, мовляв, чимало. Він вважає, що лічильники, які встановили за вказівкою Томашевської в жахливих умовах, згниють раніше, чим вирішиться це питання.

Начальниця відділу освіти Іваничівської ради Алла Наумук підтвердила, що проблема підтоплення підвалів в Іваничах справді існує. Ця проблема виникла не сьогодні і для її вирішення потрібні дуже великі гроші.

«Можливо, це результат затоплення шахт, бо саме з того періоду і в Будинку культури, і в сусідніх будинках почала з’являтися велика вода. І в моєму будинку така ж проблема. На жаль, бюджет ОТГ не дозволяє зробити капітальну реконструкцію всіх фундаментів для відновлення гідроізоляції. Шукатимемо можливості отримати додаткове фінансування з обласного бюджету, але як ви розумієте це теж малореально, всі ресурси сьогодні йдуть на ЗСУ, це для нас усіх пріоритет номер один», – додала Алла Наумюк.

Нагадаємо, торік депутат Руслан Мартинюк звинуватив Лідію Томашевську в нераціональному використанні коштів місцевого бюджету. Він обурився дублюванням лічильників і наголосив, що майже мільйон гривень з місцевого бюджету просто “викинули на вітер”. Мартинюк зазначив, що краще ці кошти було віддати бійцям, які захищають нашу країну від окупантів.

Зауважимо, цей позов Аванті проти керівництва селищної ради – це вже другий в цьому році. Невдовзі почнеться розгляд судової справи, яку ініціювала теплопостачальна організація через недоплату по актах виконаних послуг щодо транспортування тепла з котельні “Аванті” до місцевої лікарні.

Нагадаємо, 2023 року, приймаючи незаконні рішення, Томашевська змусила власників теплопостачальної організації оскаржувати їх в суді. Усі три судові справи очільниця громади програла. Однак і на цьому Томашевська не зупинилася. Оскільки програвати вона не любить, то подала апеляції на дві судові справи, а одна справа дійшла навіть до Верховного суду. В результаті чотирьох програних судових справ “на вітер пішло” щонайменше 110 тисяч гривень з місцевого бюджету.

Читайте також:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок