<
Катерина Матвіїва

Голова Іваничівської громади Лідія Томашевська вчиняє тиск на мене, як на журналіста

14:07 | 13.03.2024 / Погляд / , , /
1938
/ 1 коментар

Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою професійну репутацію.

Голова Іваничівської громади Лідія Томашевська у публікації «Селищний голова – «В черговий раз «БУГ» безпідставно звинуватив селищну раду», яка розміщена на офіційній сторінці селищної ради, звинуватила мене у брехні, порушенні законодавства і розпалюванні ворожнечі.

Це вже третє, аля-спростування моїх статей пані Томашевською на адмінресурсі – ссайті селищної ради, який вона використовує у власних цілях. Вочевидь голова дуже боїться впливу моїх матеріалів на думку жителів громади, боїться, що мої правдиві матеріали зруйнують її репутацію. Боїться правди, яка для неї є неприємною, і б’є по її амбіціях.

Хочу нагадати, що статтею 34 Конституції України кожному громадянинові України незалежно від його професії гарантується право на свободу думки та слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

У своїй статті «Нема конкретики. Лише загальні цифри»: депутати Іваничівської громади заслухали звіт про виконання бюджету за 2023 рік» я дійсно зазначила, що активних депутатів в селищній раді наразі меншість. Однак це моя власна думка, на яку я маю законне право. До такого висновку я дійшла, проаналізувавши декілька років їхню роботу на сесії.

Я вважаю, що активні депутати — це не ті, які мовчки голосують на сесіях, а ті, хто виступає, задає уточнюючі питання, висловлює власну думку, відстоює свою позицію, навіть якщо вона суперечить більшості, подає запити, чи проєкти рішень, бере участь в дискусіях, цікавиться життям громади та турбується про своїх виборців з якими регулярно спілкується і допомагає розв’язувати їхні проблеми. А саме таких депутатів – дійсно меншість. Оскільки я ходжу майже на усі пленарні засідання, то бачу, як і хто себе там поводить. А ще я спілкуюсь з місцевими мешканцями та багато з них навіть не знають, хто саме є депутатом на їхньому окрузі. Тож у своїй публікації я лише проаналізувала діяльність місцевих депутатів.

Наголошу: відповідно до статті 47 Закону України «Про інформацію» журналіст має право на оціночне судження. А критика та оцінка певних дій – це і є оціночні судження. І вони, до речі, не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості.

Тож, пані Лідіє, перш ніж звинувачувати в чомусь людину, порадьтесь з юристом, який є у штаті селищної ради. Чи за що юристка отримує чималу зарплатню?

Кожні мої публікації підкріплені доказами: коментарями людей, диктофонними записами, документами або ж фотографіями і відео. Тож звинувачення мене в брехні – безпідставне.

Щодо розпалювання ворожнечі, то висвітлення критичних матеріалів – це не розпалювання ворожнечі. Я просто хочу, аби жителі громади знали, якою насправді є Томашевська та її діяльність.

Якщо хтось і дестабілізує ситуацію в громаді, то це сама ж пані Лідія. Адже замість того, щоб об’єднати і згрупувати місцевих мешканців під час війни в країні, вона конфліктує з активістами і волонтерами.

Нагадати хоча б ситуації, коли Томашевська забороняла проводити благодійні ярмарки, віддала дівчатам, які виготовляють бійцям на фронт сухі супи, овочі лише тоді, коли вони на 80% погнили, вигнала місцеву волонтерку, коли та прийшла просити кошти бійцям на автівку, або ж коли Томашевська зазначила, що в громаді нема жодного волонтера. Ймовірно, маючи на увазі, що жоден з них ніби-то не зареєстрований офіційно, хоча Ігор Маковський давно має волонтерське посвідчення. А ще ситуація з військовим Віктором Вілентком, якому Томашевська та її заступники відмовили в допомозі.

Доказовим підтвердженням, що голова громади не дбає про місцевих мешканців був випадок, коли вона через власні амбіції 2,5 місяці не платила ТОВ «Аванті-Девелопмент» за опалення комунальних установ і врешті майже тиждень дітям в садочку і ліцеї №1 та захворілим в лікарні довелося мерзнути. І це посеред зими. Суд, до речі, визнав ці дії Томашевської незаконними, хоча вона потратила сотню тисяч грн з місцевого бюджету на дорогого київського адвоката, попри те що у штаті селищної ради є власний юрист. І таких прикладів чимало. Однак, ймовірно, в пані Лідії коротка пам’ять.

До речі, інтернет-видання «БУГ» – єдине медіа, яке залишилося в Іваничах. Адже газета «Колос» закрилась, бо ж пані Лідія відмовилась фінансово підтримувати її видання. А наразі намагається вплинути й на функціонування БУГу.

Щодо порушення законодавства, то Томашевська сама ж його і порушує. Вона неодноразово виганяла мене з сесій, погрожувала, забороняла вести фото і відеозйомки. А тепер своїми статтями, у яких мене звинувачує, вчиняє тиск на мене, як на журналіста.

Ще хочеться зазначити, що офіційні сайти громад призначені для висвітлення інформації про функціонування сіл чи міст, діяльності їхніх очільників, важливих подій та заходів, які стосуються життя мешканців.

Однак Томашевська чомусь використовує його в особистих цілях – для вияснення стосунків з БУГом та покращення свого рейтингу. Але ж для пані Лідії використовувати ресурси громади в особистих цілях – звична справа. Так, зокрема, було з ТОВ «Аванті-Девелопмент», коли в результаті чотирьох програних судових справ “на вітер пішло” щонайменше 110 тисяч гривень з місцевого бюджету. А все тому, що очільник теплопостачальної організації Костянтин Богатов прагне працювати лише в законному руслі й відмовляється підтримувати її махінації. До слова, практично усі суди пані Лідія програла.

Хочеться, аби голова громади, у якій я живу, дбала про добробут місцевих мешканців, максимально допомагала військовим на фронті, розвивала і розбудовувала селище, залучала якісь додаткові інвестиції чи бізнеси, шукала міжнародні проєкти, чи якісь інші способи збільшення місцевого бюджету. Однак наразі вона лише розбирається зі своїми опонентами: журналістами, бізнесменами, активістами і волонтерами.

А ще не хочеться, аби очільниця громади соромила її на всю область. А саме так сталося з відеоматеріалом «Конкурента». В коментарі журналістам цього інтернет-видання вона зазначила, що волонтери «печуть бійцям носки», місцеве ЖКГ отримало від іноземних партнерів «USB-трактор», а також, що в Іваничах є «волонтерські ХАПи».

З цього вже сміється вся Волинь.

Пані Лідіє, невже Вам не соромно з власної необізнаності?

Єдине, чого добивається Лідія Томашевська, аби журналісти єдиного ЗМІ, яке залишилось на Іваничівщині, замовчували правдиві факти, які псують її репутацію, а ще «танцювали під її дудку».

Пані Лідіє, зауважу, що Вашу репутацію псують не журналісти своїми матеріалами, а Ви ж самі, своїми вчинками. А ще наголошу: тиск, який Ви вчиняєте на мене, як на журналістку БУГу – порушення чинного законодавства.

Зокрема, статтею 171 Кримінального кодексу України встановлено відповідальність за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Джерелом для публікації став пост на фейсбук-сторінці журналістки інтернет-видання «БУГ» Катерини Матвіївої

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
один коментар
  1. Катюха, розумію твій праведний гнів, але не дозволь старому емоційному вампірові томашевській їсти тебе з середини.
    роби свою роботу, а люди і так знають шо до чого.
    останнім часом спостерігаю, шо лідка ше більше помарніла на лиці, а значить недовго залишилось.
    все буде добре, Катюха!
    твоя професія вимагає “твердошкірості”, тому старайся відкидати емоції у професійному житті!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...
Тарас Завгородній
28.02.2024
В інформпросторі час від часу зустрічаю обговорення теми проведення/непроведення виборів президента цієї весни. І ...