<

ТОВ «Аванті-Девелопмент» відмовляється брати в оренду тепломережі в Іваничах через порушення законодавства Лідією Томашевською

20:39 | 8.02.2024 / Іваничі / , , , , /
Перегляди
902
/ коментарі 4

Голова Іваничівської селищної ради Лідія Томашевська протягом року намагається віддати в оренду аварійні тепломережі за завищеною ціною та ще й численними технічними помилками й чималими порушеннями законодавства. Вона настільки хоче заробити на оренді мереж, що навіть намагалася провести підроблені гідравлічні випробування.

Нагадаємо, в Іваничах хочуть віддати в оренду тепломережі, через які опалюють комунальні установи селища: лікарню, дитсадочок, ліцей №1 та селищну раду. Наразі через них постачає тепло ТОВ «Аванті-Девелопмент». З цим підприємством в голови громади вже майже два роки триває «енергетичний конфлікт».

Впродовж року селищна рада провела два аукціони. Однак охочих орендувати теплові мережі так і не знайшлося. Відтак 2-го лютого почався вже третій аукціон. Щоправда, через відсутність учасників його перенесли на 9-те лютого. Логічне право на оренду цих тепломереж має ТОВ «Аванті-Девелопмент», яке опалює бюджетні установи та організації Іваничівської громади, використовуючи альтернативні джерела енергії. Однак директор теплопостачальної організації відмовляється брати участь в аукціоні й має для цього чимало вагомих підстав.

У коментарі БУГу Костянтин Богатов пояснив, чому саме не бере участі в аукціоні й не планує цього робити найближчим часом.

Він розповів, що коли в 2014 році брав в оренду місцеві котельні, тодішні керівники Іваничівського району чомусь віддали їх без тепломереж. Ймовірно, через газові конфлікти між росією і Україною, які виникли після Майдану, вони дуже спішили, оскільки наближався опалювальний період. Опісля, в процесі роботи “Аванті” вияснили, що мережі знаходяться в жахливому стані й потребують дороговартісної реконструкції. Аби хоч якось її компенсувати, “Аванті” довелося б значно підняти тариф на опалення комунальних установ. Керманичі селища тоді просто “заморозили” це питання.

“В процесі нашої роботи кілька разів виникало питання до нас: чи беремо ми мережі в оренду, чи ні. Тоді в 2016-2017-их роках були перші оголошення й проекти рішень про те, що будуть об’явлені аукціони на оренду цих мереж. Однак ми в районній раді робили доповіді, що вони знаходяться в жахливому стані. І якщо візьмемо їх в оренду, то змушені будемо робити їх реконструкцію й навіть заміну. А це буде коштувати чималих коштів. Їх доведеться вкласти в тариф, який відповідно значно збільшиться. Тоді був зроблений відповідний проект і пробували залучити державні інвестиції. Але через якісь політичні перипетії це не вдалося реалізувати”, – пригадав Костянтин Богатов.

Томашевська віддає в оренду тепломережі, незважаючи на закон, який забороняє це робити

Коли головою громади стала Лідія Томашевська, то знову підняла це питання. Вона неодноразово пропонувала директору теплопостачальної організації взяти тепломережі в оренду через аукціон. Однак Богатов вирішив вивчити це питання більш ретельно. Адже наполегливість і поспіх Томашевської його насторожили. І ці сумніви не були даремними. Бо з’ясувалося, що в 2019 році був прийнятий закон, який забороняє віддавати в оренду тепломережі. Влада вважала, що об’єкти критичної інфраструктури, в тому числі теплові мережі, мають стратегічний напрям і мають бути в державній власності.

Довідка. У відповідності до абзацу 17 підпункту 2 пункту 2 статті 3 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» – не можуть бути об’єктами оренди, зокрема, об’єкти інженерної інфраструктури та благоустрою міст, інших населених пунктів, включаючи мережі, споруди, устаткування, які пов’язані з постачанням споживачам води, газу, тепла, а також відведенням і очищенням стічних вод, крім випадків, передбачених законодавством.

Відтак передача теплових мереж в оренду протирічить прямій нормі закону, а відповідно сам аукціон є не правомірним і не легітимним.

Голова громади обминула законодавство й переназвала мережі “іншим окремо визначеним майном

За словами Богатова, Лідія Томашевська вирішила перехитрити державу” й обминути законодавство. Тому в тендерній документації тепломережі переназвали іншим окремо визначеним майном” і таки спробувати віддати їх в оренду.

“Ми показали голові громади витяг із Закону, який забороняє процес оренди тепломереж. Вона дуже різко на це все відреагувала, сказала, що ми це все спеціально робимо. І зауважила, що буде шукати юридичні можливості, аби таки віддати тепломережі в оренду. Єдине, що знайшли – це лист директора департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської облдержадміністрації Андрія Пирога, який написав, що теплові мережі в Іваничах не являються стратегічним об’єктом.

Ми з цього лише посміялися, бо звідки в начальника департаменту облдержадміністрації повноваження визначати, що є стратегічним державним об’єктом, а що ні. Такі питання вирішує Кабмін, або профільне міністерство. Опісля голова з Олександром Громиком посиділи, подумали і вирішили, що вони ці тепломережі назвуть іншим окремо визначеним майном”. Тобто з аукціону вони будуть передавати не тепломережі, а інше окремо визначене майно. Хоча там всюди в документах пишуться тепломережі”, – розповів Богатов.

Аукціон мають проводити балансоутримувачі: Томашевська немає права здавати тепломережі в оренду

Після цього виникло інше цікаве питання. Костянтин Богатов зауважив, що в законодавстві чітко вказано, хто саме має передавати в оренду те чи інше майно, або об’єкти. Ось, якби Томашевська відкрито виставила на аукціон саме тепломережі, тоді могла б його оголошувати і проводити селища рада. Але ж вона робить це завуальовано, приховавши мережі під терміном “окремо визначене інше майно”. Тож тоді займатись торгами їй забороняє законодавство. Бо, якщо це окремо визначене інше майно, то передавати його в оренду можуть лише балансоутримувачі, якими є очільниці відділу освіти та місцевої лікарні Алла Наумук і Алла Баранчук. Але вони, на думку Богатова, дуже розумні керівниці і не хочуть відповідальності за порушення законодавства, тому категорично відмовились порушувати Закон, навіть на прохання Томашевської.

“Власником іваничівських тепломереж є місцева селищна рада, а балансоутримувачами є лікарня і відділ освіти. Тобто, якби передавали в оренду саме тепломережі, то тоді аукціон мала б оголошувати і проводити саме селищна рада. Але так робити вони не можуть, бо ж це забороняє законодавство. Тож вони назвали тепломережі “іншим окремо визначеним майном”, тому тепер оголошувати і проводити аукціон мають балансоутримувачі. Або так, або так.

Але балансоутримувачі досить не дурні, як їх вважає голова, тому вони сказали: ви їх назвіть, хоч окремо визначеним майном, хоч космічним кораблем, але це ж по суті всерівно мережі, і ми їх здавати в оренду не будемо, бо є закон, який це забороняє. Тому Томашевська змушена була, з одного боку, назвати це “іншим окремо визначеним майном, а з іншого, самій здавати його в оренду й оголошувати аукціон”. Бо і Алла Наумук і Алла Баранчук сказали: ми цього робити не будемо, хоч звільняйте”, – повідомив директор теплопостачальної організації.

У результаті, за його словами, маємо аукціони, які не відповідають вимогам законодавства. На думку Богатова, ця ситуація – цікава й демонстративна, адже вчергове показує, що для Лідії Томашевської закони – не писані.

“Ця ситуація – така дуже цікава й демонстративна, адже показує наскільки Томашевська хоче обійти законодавство, ввести в оману державу й таки зробити те, що робити не можна”, – зауважив Костянтин Богатов.

Окрім порушень закону, Томашевська в організації аукціону зробила чимало “дитячих” помилок

Директор “Аванті” зазначив, що перед кожним аукціоном пише голові громади звернення, у яких вказує по 5-7 зауважень і просить їх виправити. За його словами, там навіть є звичайні арифметичні помилки. Деяку частину з них Томашевська таки виправила, але чимала кількість досі лишається.

“Ми щоразу їй пишемо 5-7 зауважень. Навіть не якогось глобального характеру, а на рівні арифметичних помилок. Наприклад, вони є в експертній оцінці цих мереж. Інший приклад, коли вони хотіли все скинути в одну купу і зрозуміли, що деякі мережі в них не використовуються, то в сумі їх виключили, а ось з довжини площі чомусь ні. Там такі бардаки, що жах”, – обурився Костянтин Богатов.

Аби збільшити протяжність тепломереж, Томашевська включила до їх складу мережі гарячого водопостачання

В склад тепломереж ввійшли мережі гарячого водопостачання лікарні, якими понад 10 років вже ніхто не користується. За інформацією Костянтина Богатова, це не відповідає цільовому призначенню майна, що виставляється на аукціон. До того ж, в зв’язку з невикористанням згаданих мереж, їх стан невідомий. Адже обстеження і гідравлічні випробування не проводилися більш, ніж 10 років.

“Вони виставляють на аукціон тепломережі лікарні, але по факту, коли детальніше ознайомитися з замірами, то виявляється, що там є мережі гарячого водопостачання. Вони не використовуються багато років, зокрема, більш ніж 10, через відсутність потреби у споживачів, адже вони обладнали свої приміщення індивідуальними засобами гарячого водопостачання. Через це не відомо в якому стані зараз знаходяться ці мережі. Я неодноразово просив представників місцевої влади надати підтверджуючі матеріали та документи стосовно технічного стану майна, виставленого на аукціон, в тому числі акти гідравлічних випробувань, однак досі нічого не отримав”, – розповів Богатов.

Томашевська обманула про ідеальний стан тепломереж і хотіла прикрити це фейковими випробуваннями, – Богатов

Директор “Аванті” зазначив, що наразі теплопостачальна організація за власний рахунок підтримує ці мережі в робочому стані. Хоча насправді, мовляв, їх стан – незадовільний. Однак голова громади в експертній оцінці спеціально обманула, запевняючи, що тепломережі знаходяться в ідеальному стані. На думку Костянтина Богатова, це зроблено для того, щоб виставити дорожчу вартість оренди цих мереж. А щоб виправдати свій обман, Томашевська восени намагалась провести гідравлічні випробування цих мереж. Однак, як зауважив підприємець, зробити це вона хотіла фейково – лише документально. Проте, власники компаній, до яких зверталась голова селищної ради, вирішили уточнити усі нюанси по тепломережах в Богатова. Й після розмови з ним, відмовились порушувати закон.

“Літом-осінню Томашевська хотіла провести фейкові гідравлічні випробування цих мереж. Я про це відповідально заявляю. Вона намагалася знайти компанію, яка напише акт випробувань, але при цьому жодних випробувань насправді не проводячи. Вона зверталася в компанії в Луцьку, Львові й Нововолинську. Однак там начальники в тюрму не хочуть, тому зателефонувати до мене і перепитали про ситуацію з тепломережами. Бо, мовляв, акт мають написати. А в цьому акті вони мали б зазначити, що, згідно нормативів, дали тиск шість атмосфер в мережі і вона витримала.

Я кажу: “Ми даємо в мережу до двох атмосфер, бо коли даємо більше, мережі рвуться. Тому, коли напишете, що дали шість атмосфер, ми вийдемо і скажемо, що ніяких випробувань ви не проводили. А коли будете проводити реальні випробування, то вийдемо і будемо контролювати, скільки точно атмосфер ви запустили”. Після цього всі три компанії відмовились давати фейковий акт, а сказали голові громади, що приїдуть і будуть проводити реальні випробування. Але всі розуміли: якщо вони дійсно проведуть ці випробування і дадуть шість атмосфер, то по всіх Іваничах будуть фонтани бити з-під землі. В результаті ніяких гідравлічних випробувань не проведено”, – пояснив Богатов.

Очільниця громади намагалась все замнути, але Богатов прагне працювати, дотримуючись закону

Директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» зауважив, що Лідія Томашевська намагалась це якось замнути. Тому неодноразово зверталась до нього й намагалась врегулювати ситуацію. Однак Костянтин Богатов категоричний – все має бути виключно за законом і ніяк інакше. Відтак обов’язково мають бути проведені усі гідравлічні випробування, усі помилки й порушення неодмінно виправленні й усі документи приведені в норму, згідно законодавчих вимог.

“Я сказав: “Ні. Я знаю як це зазвичай формально робиться, але в нашому випадку мають бути фактично проведені усі гідравлічні випробування і усі документи приведені в норму”. Я ніколи в житті не підпишу фейковий документ. Тобто зараз тепломережі в такому стані, в якому вони є. В такому собі, м’яко кажучи. При цьому є експертна оцінка в якій вказано, що вони в дуже задовільному стані. І нам ніхто не може дати документи з результатами проведених випробувань”, – наголосив бізнесмен.

Він зазначив, що надіслав місцевій владі чимало листів й запитів з проханням привести аукціон у відповідність до законодавства. Однак “віз і досі там”. Богатов наголосив: братиме участь в торгах лише тоді, коли все буде чесно і прозоро.

Голова громади продовжила термін експлуатації мереж без проектної документації

Вказав Богатов і на ще одне порушення Томашевською чинного законодавства. Вона, не зрозуміло яким чином, продовжила термін експлуатації мереж з 25 до 40 років без проектної документації.

“Є термін експлуатації мереж. По закону це 25 років. Якщо ти продовжуєш термін експлуатації, то маєш зробити проектну документацію і потім, відповідно до неї, провести реконструкцію і відповідний ремонт цих мереж. Але якимось дивним чином в експертній оцінці, яку провели на прохання Томашевської, вказано, що нормативний термін експлуатації тепломереж 25 років, але він продовжений до 40 років. На наш запит, яким чином його продовжили настільки років і що для цього було зроблено – тишина”, – зауважив Костянтин Богатов.

Намагання місцевої влади зухвало розтоптати норми закону і досягти мети будь-яким способом – обурює, – Богатов

За словами бізнесмена, намагання місцевої влади настільки зухвало розтоптати всі норми закону і досягти мети будь-яким способом, навіть незаконним, переступаючи через все, – обурює. Костянтин Богатов стверджує, що Лідія Томашевська хоче за будь-яку ціну провести аукціон, незважаючи на численні порушення, і змусити його таки взяти теплові мережі в оренду. Однак “Аванті”, мовляв, брати участі в порушенні законодавства не буде.

“З урахуванням всієї цієї ситуації, яка виникла в наших взаємовідносинах з Томашевською, ми прекрасно розуміємо: як тільки ми виграємо фейковий аукціон і візьмемо з порушеннями ті тепломережі, прийдуть хлопці в погонах і почнуть задавати нам цілу купу питань. Або це буде аукціон чистий, як сльоза немовляти, або ми з цим гратися не будемо”, – наголосив Богатов.

Директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» переконаний, що Томашевська намагається за дуже великі кошти “впихнути” йому ці тепломережі, але у неї не вистачає кваліфікації, компетентності й совісті, щоб все це зробити правильно й законно. До речі, прямо в процесі минулого аукціону відповідальний за його проведення фахівець селищної ради Олександр Громик, отримавши чергову порцію зауважень від “Аванті”, раптом звільнився за три дні.

“Насправді, якщо вона з тими порушеннями проведе аукціон і здасть тепломережі в оренду, то питання, насамперед, будуть до неї: як вона допустила такі порушення при передачі об’єкта в оренду. Потім прокуратурою будуть усі договори розірвані й скасовані. Вона до такої степені хоче зробити нам погано, що не розуміє, що в першу чергу робить погано сама собі”, – зазначив Костянтин Богатов.

Як бачимо, конфлікт очільниці громади Лідії Томашевської з ТОВ «Аванті-Девелопмент» лише набирає обертів. Адже працювати і вести справи чесно і законно вона не вміє, або ж не хоче. А з усього прагне отримати якнайбільше вигоди. У своїй діяльності Томашевська, ймовірно, користується принципом “мета виправдовує засоби”. Тож усіх, хто вважає по-іншому і намагається дотримуватись законодавства, всіляко виживає і вважає своїми ворогами.




коментарів: 4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця