<

«Іваничі – це окремий федеральний округ в законодавчому полі країни»: Аванті судитиметься з місцевою лікарнею через несплату послуг за тепло

15:18 | 3.04.2024 / Іваничі / , , , , /
Перегляди
862
/ коментарі 4

Судова епопея голови Іваничівської громади Лідії Томашевської та постачальника теплової енергії – ТОВ «Аванті-Девелопмент», який опалює місцеві бюджетні установи та організації, використовуючи альтернативні джерела енергії, продовжується. Чергове незаконне рішення, прийняте керівництвом селищної ради, призвело до нової судової справи. Цього разу Томашевська відмовляється оплачувати послуги з теплопостачання, наданні Аванті.

Нагадаємо, 2023 року, приймаючи незаконні рішення, Томашевська змусила власників теплопостачальної організації оскаржувати їх в суді. Усі три судові справи очільниця громади програла. Однак і на цьому Томашевська не зупинилася. Оскільки програвати вона не любить, то подала апеляції на дві судові справи, а одна справа дійшла навіть до Верховного суду. Але знову Закон був на стороні “Аванті”. В результаті чотирьох програних судових справ “на вітер пішло” щонайменше 110 тисяч гривень з місцевого бюджету.

Розтринькувати кошти місцевого бюджету Лідія Томашевська продовжує і цьогоріч. Хоча наразі прикривається “економією грошей”. Так, під час пленарного засідання 28-го березня, коли розподіляли вільні лишки в бюджеті громади, вона повідомила, що значна частина цих коштів – зекономлена на енергоносіях. Мовляв, не заплатили ТОВ «Аванті-Девелопмент» за транспортування тепла. Й завдяки цьому в місцевій скарбниці залишився один мільйон 200 тисяч гривень. Томашевська визнала, що це рішення призвело до нового суду з теплопостачальною організацією.

“Цього року ми не заплатили за транспортування, оскільки в них (ТОВ «Аванті-Девелопмент», – авт.) немає мереж в оренді. Завдяки цьому маємо один мільйон 200 тисяч вільних лишків в бюджеті. На нас подали до суду. Це велика сума. Отак ми економимо бюджет. І маємо вільні лишки завдяки судам”, – наголосила Томашевська.

Журналісти БУГу вирішили розібратися в цій ситуації детальніше. Виявилось, що йдеться про суд за недоплату по актах виконаних послуг щодо транспортування тепла з котельні “Аванті” до місцевої лікарні. Про це БУГу повідомив директор теплопостачальної організації Костянтин Богатов

За його словами, ця ситуація — абсурдна. Адже є усі необхідні документи: діюча ліцензія на всі види послуг, є рішення виконкому селищної ради про тариф на всі види послуг, а також акти, які підтверджують факти надання послуг. Однак оплати немає.

“Складно абсурд коментувати. Є діюча ліцензія на всі види послуг, є рішення виконкому про тариф на всі види послуг, є акти, підтверджуючі факти надання послуг, зрештою є прецедентне рішення суду від 2018 року про таку ж ситуацію з лікарнею. Все є, а оплати немає”, – обурився Богатов.

Оскільки формальним неплатником в цьому випадку є лікарня, то ТОВ «Аванті-Девелопмент» подало до суду саме на неї. Відповідно відповідачем в цій судовій справі буде очільниця медзакладу Алла Баранчук. Однак, Костянтин Богатов переконаний, що за цим стоїть голова громади Лідія Томашевська, яка приказала своїй підопічній не платити.

“Лікарня каже, що не було транспортування теплової енергії. Хтось бачив, як співробітники лікарні тягали відра з окропом на 5-й поверх лікарні? Ні? А як тоді туди тепло «без транспортування від “Аванті”» потрапило? Якісь дива на кшталт трансформації часу та простору, коли ваша голова встигає не тільки керувати ОТГ, а ще й підпрацьовувати в тій лікарні.

Взаємовідносини між адміністрацією та підпорядкованими її відділами або КП, таке ж, як зараз між офісом Президента та держустановами. Ніби по уставу і по закону всі незалежні, але по факту все робиться за прямими вказівками. А якщо не виконаєш, то звільнення, догана, не продовження контракту, або інший примус. Тому я особисто не вважаю, що в цьому правовому безладі винні керівники установ, які будуть змушені судитися з нами і витрачати кошти на все це, а потім ще й відповідати за безглузді збитки. Все тут для нас досить прозоро і беніфіціар нам відомий”, – зазначив директор теплопостачальної організації.

Голова громади стверджує, що не заплативши кошти за транспортування тепла, зекономила місцевий бюджет. Однак, якщо суд задовольнить позов Аванті, то ці гроші, а це загалом по чотирьох споживачах більше мільйона гривень, таки доведеться заплатити. До того ж судова справа – це додаткові витрати, які ляжуть на сторону, що програє: судовий збір, гонорари за юридичні послуги, компенсація за доїзд, а також штрафні санкції. За словами Богатова, це влетить в чималу “копієчку”. Тож це явно не економія коштів місцевої казни, а чергове витрачання грошей “на вітер”.

До того ж, відповідно до інформації на Prozorro, Іваничівська багатопрофільна лікарня вже провела торги і уклала договір з адвокатом Денисом Деркачем. Його послуги в суді обійдуться медзакладу в 30 тисяч гривень.

Ці кошти потім, лікарня, ймовірно, намагатиметься компенсувати з бюджету громади. А їх можна було б краще спрямувати на допомогу ЗСУ, або ж зарплату бюджетникам, за яку так на минулій сесії переживала Томашевська. Але, напевно, для неї “розправа” з Аванті та судова тяганина важливіша.

Зауважимо, що в лікарні є штатний юрист, а в апараті селищної ради взагалі є юридичний відділ, який очолює Людмила Іванчук. Тож представляти інтереси громади в судах мала б вони. Однак для позовів винаймають приватного юриста. До слова, 2023 року селищна рада на чолі з головою Лідією Томашевською 10 разів замовляла на Prozorro послуги з юридичного консультування та юридичного представництва. На оплату роботи приватного адвоката з місцевого бюджету витратили понад 153 тисячі гривень. Здебільшого приватного юриста Томашевська наймала для судів саме з ТОВ «Аванті-Девелопмент». За таку нецільову розтрату бюджетних коштів Томашевській, ймовірно, таки прийдеться відповідати. Адже проти неї відкрили кримінальне провадження за розтрату бюджетних коштів.

“Лікарня шукає гроші на зарплати і енергоносії, але не шкодує 10% відсотків позову віддати адвокату при тому, що є штатний юрист. Я бачив договір на Прозоро, там 30 тисяч гонорар адвоката. В цьому контексті можу лише нагадати, що подібні дії очільниці громади вже розслідуються в рамках кримінального провадження, бо сільраді теж найняли за сотні тисяч адвокатів при наявності штатного юридичного відділу. Не впевнений, що Алла Володимирівна Баранчук сама собі придумала цю потенційну проблему”, – зауважив Костянтин Богатов. 

Ще одне рішення, яке, на думку Костянтина Богатова, не відповідає законодавству, – закінчення теплового сезону 2023-2024 років. Він підкреслив, що закон не передбачає відкладних умов в цьому випадку, а намагання перекласти відповідальність на теплопостачальника і споживачів, мовляв, – абсурдне. Директор “Аванті” вважає виконком в Іваничах – “генератором випадкових рішень“.

“Вони прийняли дуже хитре рішення про закінчення теплового сезону 2023/2024. Але воно, як і багато інших їхніх рішень, не відповідає законодавству. Минулого року подібне рішення пані Томашевської вже привело до зауважень Держаудиту і загрозі штрафів на двох керівників споживачів в декілька сотень тисяч гривень. Тому врешті-решт нам прийшлось скасовувати його в суді. Але Іваничі – це окремий федеральний округ в законодавчому полі країни. Як жартують мої підлеглі, виконком в Іваничах легко може ввести фінську мову другою державною на території громади і їм за це нічого не буде. Ну хіба Аванті піде до суду і оскаржить це”, – іронізує Костянтин Богатов.

Справу ТОВ «Аванті-Девелопмент» проти Іваничівської лікарні розглядатиме Господарський суд Волинської області. Перше засідання відбудеться 24-го квітня. Костянтин Богатов стверджує, що закон на стороні його теплопостачальної організації, тож він вважає, що суд це підтвердить.

Читайте також:




коментарів: 4
  1. Нововолинськ – теж окремий федеральний округ України, адже тут законодавство України не працює?

  2. О так
    Іваничівський суд то повне дно
    В них своє іваничівське законодавство

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок