<

Вперше пішли проти волі голови громади: в Іваничах депутати виділили на ЗСУ 2 мільйони гривень

17:10 | 30.03.2024 / Іваничі / , , , , , /
Перегляди
1703
/ Коментарі відсутні

З бюджету Іваничівської громади виділили 2 мільйони гривень на допомогу ЗСУ. Хоча очільниця громади хотіла виділити військовим частинам вполовину менше коштів. Проте депутати чи не вперше пішли проти волі Лідії Томашевської.

На черговій сесії селищної ради 28-го березня депутати перозподілили 5 мільйонів 790 тисяч 700 гривень, які надійшли в скарбницю громади, завдяки перевиконанню бюджету. Розгляд цього питання був доволі “гарячим” і дискусійним. Головна дилема полягала в тому на що спрямувати кошти: на допомогу військовим на фронті, або ж на зарплати працівникам бюджетних установ.

Більшість коштів на зарплати бюджетникам: проект рішення, запропонований Томашевською

Насамперед начальниця фінансового відділу Тетяна Бартновська зазначила, що відповідно до змін в законодавстві, які діють з осені 2023 року, вільні залишки коштів в бюджеті можуть спрямовуватись виключно на збільшення асигнувань на захищені статті видатків: заробітна плата працівників лише бюджетних установ, оплата енергоносіїв теж лише бюджетних установ, придбання продуктів харчування і медикаментів, надання соціальної підтримки соціального захисту, заходи щодо місцевої тероборони, заходи по будівництву фортифікаційних споруд та на підтримку військових формувань.

Зауважимо, що раніше голова громади саме цим і прикривала свої відмови допомагати військовим на фронті: мовляв, забороняє законодавство напряму виділяти кошти. Отож тепер Закон вже дозволяє виділяти кошти з місцевих бюджетів на ЗСУ.

Вітак Бартновська зачитала проєкт рішення в якому передбачили:

  • 1 мільйон 100 гривень – на підтримку військових формувань шляхом надання субвенції
  • 500 тисяч гривень – на організацію програми підтримки жителів Іваничівської селищної територіальної громади, яких мобілізовано до лав Збройних Сил України та які беруть участь у відбитті військової агресії російської федерації проти України, та членів сімей загиблих військовослужбовців
  • 55 тисяч – для надання одноразової матеріальної допомоги на лікування місцевій спортсменці Анастасії Алпєєвій
  • 710 тисяч гривень – на оплату зарплати працівників дошкільних навчальних закладів
  • 300 тисяч гривень – на придбання продуктів харчування для дітей пільгових категорій, які відвідують дошкільні навчальні заклади
  • 200 тисяч – на оплату теплопостачання дошкільних навчальних закладів
  • 610 тисяч – на оплату праці працівників закладів середньої освіти
  • 300 тисяч – для придбання продуктів харчування для дітей пільгових категорій, які навчаються в школах
  • 400 тисяч – для оплати праці працівників музичної школи
  • 18 тисяч 500 гривень – для оплати праці технічним працівникам Інклюзивно-ресурсного центру
  • 370 тисяч – на оплату праці працівникам Центру культури та дозвілля
  • 100 тисяч – на зарплату працівників Центру надання соціальних послуг
  • 100 тисяч – на зарплату працівникам дитячо-юнацької спортивної школи
  • 60 тисяч – на оплату праці працівників відділу освіти, культури, молоді та спорту
  • 100 тисяч – на оплату праці працівників централізованої бухгалтерії відділу освіти, культури, молоді та спорту
  • 60 тисяч – на оплату праці працівників відділу соціального захисту та охорони здоров’я
  • 650 тисяч – на зарплату працівників селищної ради
  • 125 тисяч – на оплату праці працівників фінансового відділу.

Більше коштів – на ЗСУ: рішення бюджетної комісії

Однак голова постійної бюджетної комісії Олег Новосад зазначив, що депутати, які до неї входять, прийняли рішення скоротити суми кошти на зарплати працівникам бюджетних установ, а натомість більше грошей виділити на допомогу ЗСУ.

“Зняття коштів із зарплат були зумовлені тим, щоб збільшити надходження коштів на рахунки військових частин. Вільних лишків залишається ще 800 тисяч гривень. Ці кошти потім, після надходження заяв із військових частин, будуть їм виділені. Із зарплат поки що знімемо і зробимо резерв для військовий частин”, – зазначив Новосад.

Він ознайомив присутніх із пропозицією бюджетної комісії, відповідно до якої: зменшуються кошти на зарплату працівників дошкільних навчальних закладів – на 150 тисяч гривень, закладів загальної середньої освіти – на 200 тисяч, селищної ради – на 400 тисяч, фінансового відділу – на 50 тисяч, а також на 100 тисяч – видатки на організацію програми підтримки жителів Іваничівської селищної територіальної громади, яких мобілізовано до лав Збройних Сил України та які беруть участь у відбитті військової агресії російської федерації проти України, та членів сімей загиблих військовослужбовців.

Залучення адмінресурсу і маніпуляції: обговорення проєкту рішення

Опісля почалось бурхливе обговорення обох пропозицій. Аби депутати проголосували за проєкт рішення, запропонований головою громади Лідією Томашевською, та залучила адміністративний ресурс. Відтак очільники навчальних закладів, виступаючи, пробували “давити на жалість”. Мовляв, якщо зараз зменшити виділення коштів на зарплати бюджетникам, то це призведе до того, що працівники почнуть, або самі звільнятись, бо ж забезплатно працювати не буде ніхто, або ж їх доведеться скорочувати.

Очільниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Алла Наумук проінформувала, що наразі на зарплати бюджетникам не вистачає 3 мільйони гривень.

“Зарплата бюджетникам є на вісім місяців року, а війським потрібно вже”, – пояснення депутата Романа Чипинюка

Однак, депутат Роман Чипинюк запевнив, що самих зарплат ніхто зменшувати не буде. Працівники отримуватимуть свою зарплатню. Він пояснив, що бюджетники забезпечені зарплатнею на 8 місяців. В бюджеті громади не вистачає коштів на зарплату лише на останні 4 місяці року. Однак їх, мовляв, можна буде виділити і пізніше. Наприклад, влітку, коли надходження в бюджет значно більші, ніж зараз. А от військовим, допомога потрібна вже зараз. Адже вони чекати не можуть. Бо ж на кону їхні життя.

“Ми не забираємо зарплат. Просто зараз трішки менше дамо, а після півріччя обов’язково виділимо вже більше коштів. Не треба маніпулювати. Тоді буде більше надходжень. Зараз у нас на 8 місяців все закрито”, – зауважив депутат.

Депутат Руслан Мартинюк нагадав ситуацію, коли наприкінці 2023 року кошти із рахунку Іваничівського дитсадочка перенаправили на виплату премій бухгалтерів селищної ради. Він здивувався: виходить на премії іншим працівникам кошти забирати можна, а ось на ЗСУ – чомусь ні.

Не маніпулювати закликала голову селищної ради і депутатка Катерина Бонюк.

“Вами, Лідіє Михайлівно, штучно складається враження, що із завтрішнього дня наші бюджетники перестануть отримувати зарплату. Не створюйте штучних маніпулятивних ситуацій”, – зазначила вона.

“За кожною гривнею стоїть життя бійців”, – депутат Сергій Лойко

Депутат Сергій Лойко, який і сам понад рік воював на передовій, закликав думати першочергово про потреби військових. Адже, за кожною гривнею стоїть життя бійців.

“Коли ми затверджували бюджет, то всі знали, в якій ситуації ми живемо, що триває війна, і для чого в майбутньому будуть потрібні гроші першочергово. І ми всерівно свідомо затверджуємо бюджет в якому є премії й стимулюючі доплати. Тепер, коли ми це вже зробили, давайте правильно до цього ставитися. З кожним днем потреби на ЗСУ будуть лише збільшуватись. За кожною гривнею стоїть життя наших бійців, зокрема й наших земляків, які там воюють з росією. Ми ж усі прагнемо Перемоги? Чи хтось проти? Тож маємо думати, першочергово, за це”, – наголосив Сергій Лойко.

“Віддайте максимально на зарплату”, – виступ Лідії Томашевської

Голова громади Лідія Томашевська, у свою чергу, зазначила, що в першу чергу треба виділяти кошти на зарплату бюджетникам і оплату комунальних послуг. А військовим, за її словами, вистачить і мільйона гривень. Тим паче, що лишки в бюджеті, які зараз розподіляють, це, мовляв, не лише від його перевиконання, а й зекономлені й навіть виборені в судах. Вона теж попередила, що, якщо не виділити зараз кошти на зарплати, то це може призвести до скорочення персоналу.

“Якою ціною є ці вільні лишки в нашому бюджеті? Це щоденна економія по енергоносіях. Це наші суди з ТОВ «Аванті-Девелопмент». Цього року ми не заплатили за транспортування, оскільки в них немає мереж в оренді. На нас подали до суду. Завдяки цьому маємо один мільйон 200 тисяч вільних лишків в бюджеті. Це велика сума. Отак ми економимо бюджет. І маємо вільні лишки завдяки судам.

Завжди, коли приймається бюджет, ми направляємо його на погодження в обласне управління фінансів. І там дають висновок. У висновку за цьогорічний бюджет йшлося про те, що при не забезпеченні заробітної плати, енергоносіїв і харчування ми жодної копійки не можемо виділяти на інші речі. Завжди з вільних лишків ми зобов’язані віддати кошти на зарплати, енергоносії і харчування. Якщо цього не зробити, це може призвести до скорочення персоналу. У нас незабезпеченість зарплатою на 4 місяці. Я прошу вас – віддайте максимально на зарплату”, – наголосила Томашевська, звертаючись до депутатів.

Свою начальницю підтримала і заступниця селищного голови Оксана Рубан. Вона зазначила, що треба дати працівникам зарплати. Бо ті, мовляв, теж зі свого заробітку допомагають ЗСУ.

2 мільйони гривень на ЗСУ: рішення депутатів

Та все ж таки депутати більшістю голосів підтримали пропозицю бюджетної комісії. І виділили 2 мільйони гривень – на підтримку військових частин. Відтак 8 військових частин отримають по 100 тисяч гривень, одна 250 та ще 150 тисяч гривень – той підрозділ ЗСУ, у якому наразі воює місцевий депутат Петро Лобаєвський та більше 10 жителів громади. Ці кошти у своїх листах, адресованих керівництву селищної ради, просили на придбання безпітотних літальних апаратів, дронів, квадрокоптерів та інші спецзасобів, необхідних для боротьби з окупантами.

До слова, спостерігаючи за роботою обранців Іваничівської громади й аналізуючи їх діяльність, можна зробити висновок, що ця ситуація з розподілом коштів місцевого бюджету – чи не перша, коли більшість депутатів наважились піти проти волі Лідії Томашевської і показали свою чітку громадянську позицію, яка націлена, на найважливіше на нинішній час – перемогу України і підтримку ЗСУ.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок