<

«Нема конкретики. Лише загальні цифри»: депутати Іваничівської громади заслухали звіт про виконання бюджету за 2023 рік

19:46 | 7.03.2024 / Іваничі / , , , /
Перегляди
654
/ коментарі 3

Минулого 2023 року Іваничівська громада 77% свого місцевого бюджету, а це понад 72 мільйони гривень, витратила на фінансування соціально-культурних галузей, зокрема освіту. На підтримку ЗСУ спрямували мільйон 604 тисячі гривень.

Загалом за весь рік громада розтратила 91 мільйон 98 тисяч гривень. З них 88 мільйонів 650 тисяч гривень – із загального фонду та 2 мільйони 448 тисячі – із спеціального. Про це йшлося на черговій сесії селищної ради. Начальниця фінансового відділу Тетяна Бартновська прозвітувала про виконання бюджету громади за 2023 рік.

Бюджет збільшився на понад 9 мільйонів

Тетяна Бартновська повідомила, що минулого року доходи громади, в порівняні з 2022 роком, зросли на 9 мільйонів 42,3 тисячі гривень. Це сталося завдяки збільшенню надходжень єдиного та акцизного податків та плати за землю.

“Минулого року до загального фонду бюджету надійшло 42 мільйони 879 тисяч гривень власних доходів. Понад план одержали 970 тисяч гривень. Найвагомішим джерелом надходжень до загального фонду бюджету є податок та збір на доходи фізичних осіб. Це 24 мільйони гривень. Єдиного податку надійшло 8 мільйонів 344,8 тисячі гривень, що на 2 мільйони 170 тисяч гривень більше минулорічних надходжень. Плати за землю ми отримали 5 мільйонів 483,6 тисячі гривень. Акцизного податку – 2 мільйони 535 тисяч.

До спеціального фонду бюджету громади зараховано 2 мільйони 376 тисяч гривень, з яких: власні надходження бюджетних установ – 2 111 тисяч, доходи від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення – 256 тисяч гривень та екологічний податок – 7,4 тисячі”, – проінформувала Бартновська.

Крім того, за її словами, до місцевої скарбниці надійшло 3 мільйони 55 тисяч гривень субвенції, одержаної із бюджетів сусідніх громад, які раніше входили до Іваничівського району, а наразі продовжують користуватися послугами бюджетних установ Іванич. Так 995,4 тисячі гривень сплатила Поромівська громада, 67,3 тисячі – Литовезька та один мільйон 948,3 тисячі – Павлівська.

Найбільше коштів з бюджету громади спрямували на соціально-культурні галузі

Як доповіла очільниця фінансового відділу, минулоріч у пріоритеті була своєчасна виплата заробітної плати, проведення розрахунків за спожиті енергоносії, забезпечення виплат соціального спрямування та видатки на територіальну оборону. Найбільше коштів72 мільйони 239 тисяч гривень спрямували на соціально-культурні галузі. Зокрема, на фінансування:

  • установ та закладів освіти виділили 53 мільйони 256 тисяч,
  • на охорону здоров’я – 9 мільйонів 317 тисяч,
  • соціальний захист та соціальне забезпечення населення – 2 мільйони 413 тисяч,
  • культуру та мистецтво – 5 мільйонів 715 тисяч,
  • фізичну культуру і спорт – один мільйон 537 тисяч гривень.

“Минулого року на оплату праці з нарахуваннями спрямували 58 мільйонів 314 тисяч гривень. Це 62,5% загального обсягу видатків. На оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 7 мільйонів 803 тисячі, на поточні трансферти – 17 мільйонів 200 тисяч, на соціальне забезпечення – 743 тисячі, на оплату товарів і послуг – 4 мільйони 122 тисячі, на капітальні видатки – 2 мільйони 405,5 тисяч, на інші видатки – 2 мільйони 698 тисяч”, – зазначила Тетяна Бартновська.

За її словами, одним із пріоритетних напрямів використання коштів місцевого бюджету була підтримка сил безпеки і оборони України. На ЗСУ минулого року виділили один мільйон 605 тисяч гривень. Їх передали як цільову субвенцію державному бюджету. Відтак фінансову допомогу від 50 до 640 тисяч гривень отримали вісім військових частин. Кому саме і на що пішли ці кошти – не вказується.

Серед інших значних видатків, на які минулого року спрямовували кошти, був капітальний ремонт приміщення рентгенкабінету під створення кабінету комп’ютерної томографії в місцевій лікарні, який обійшовся в один мільйон 335 тисяч гривень. Ще 3 мільйони 816 тисяч гривень виділили на утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури. Окрім цього, 787 тисяч гривень використали на реалізацію Програми соціального захисту Іваничівської селищної ради та Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей. Зокрема, для надання допомог на поховання – 15 тисяч, мобілізованим – 154 тисяч, сім’ям загиблих військовослужбовців – 30 тисяч, на лікування – 138 тисяч, на оплату ритуальних послуг та для придбання ритуальних товарів – 113,5 тисяч, на придбання продуктових наборів – 20 тисяч гривень.

Звіт варто було зробити більш детальним, а то немає ніякої конкретики – депутат Сергій Лойко

Після доповіді Бартновської, яка, до слова, була досить загальною, без жодних уточнень і пояснень, почалось бурхливе обговорення. Депутати також звернули увагу, що цьогоріч звіт не має жодної конкретики. Так депутат Сергій Лойко наголосив, що доповідь варто було зробити більш детальною і пояснити не лише скільки саме коштів було виділено, а й чи використали їх. Бо, мовляв, було чимало випадків, коли гроші виділялись, але потім чомусь не використовувались. Окрім цього, Лойко провів порівняння і виявив, що минулого року коштів на певні галузі було виділено значно менше, ніж 2021-го і 2022. І він би хотів почути, чому так сталося.

“Треба було більш детально зробити звіт. Не просто зазначити на що спрямовували і виділяли кошти, а й чи були вони використанні, чи ні. Й пояснити, чому саме вони осталися, щоб зрозуміти, об’єктивна ця причина, чи ні. Це ж не важко зробити. Але тоді можна було б побачити нашу роботу на сесіях. Коли ми приймаємо рішення про виділення коштів, то хочемо бачити результат цього. Також я помітив суттєву різницю в цифрах. Чомусь 2021 року на заробітну плату витратили 7 мільйонів 245 тисяч гривень, 2022 року 8 мільйонів 120 тисяч, а минулого 2023-го 9 мільйонів 200 тисяч. Однак на освіту коштів виділили чомусь навпаки значно менше: 2021-го – 28 мільйонів 600 тисяч, 2022-го – 28 мільйонів 450 тисяч, а в 2023-му – 26 мільйонів 800 тисяч. Чому так? З чим це пов’язано? Це ж не нормально. Чому така різниця?

У минулому звіті детально розписано на що виділено кошти. А цього разу все узагальнили та й все. Чому не конкретизувати? Щоб можна було порівняти з минулими роками. А так порівняти можна лише загальні цифри. Так ось: на придбання предметів минулого року було виділено 405 тисяч, а позаминулого року лише 280 тисяч. Чому так? Оплата додаткових послуг. Позаминулого року 652 тисячі, минулого 447 тисяч. Мене дивує, що ми до цього ставимось якось байдуже: проголосували та й проголосували. Так не можна. Потрібна конкретика. По кожному підрозділу й установі. Які залишки й чому вони не використані?”, – обурився депутат.

Кожен розпорядник коштів має самостійно відповідати за використання коштів, – Тетяна Бартновська

Тетяна Бартновська пояснила, що перераховані Лойком суми – це кошти державної субвенції. А форма звіту, мовляв, затверджена Департаментом фінансів облдержадміністрації. Щодо того, що в звіті мало конкретики, то очільниця відділу фінансів погодилася, що можна було б зробити детальніше. Але, за її словами, кожен розпорядник коштів має самостійно відповідати за використання коштів. Бо фінансовий відділ, мовляв, не володіє всією інформацією.

“Нема ніде вимоги, що в звіті має бути порівняння з певними періодами минулих років. Що стосується інформування, скільки коштів було виділено, скільки використано і причин їх невикористання, то я згідна, що ця інформація була б повна, необхідна і з неї можна було б зробити певні висновки. Але, якщо брати такого розпорядника коштів, як, наприклад, фінансовий відділ, то можна детально все зробити, бо мало працівників і мало функцій. Але у відділі освіти, коли чимало установ і великий потік коштів на різноманітні заходи й цілі, це дуже важко. Такий звіт займе чимало часу”, – зауважила Тетяна Батновська.

Однак депутати наголосили, що за використання коштів на сесії мав би прозвітуватися кожен підрозділ і відділ селищної ради. А щодо того, що з розширеним звітом багато роботи, то, на думку Сергія Лойка, за ті чималі премії, які наприкінці минулого року отримали працівники відділу освіти, такий звіт можна було б зробити. Однак присутні депутати більшістю голосів все-таки затвердили звіт про виконання бюджету громади за 2023 рік. Адже активних депутатів, які не бояться висловлювати свої думки і відстоювати свої погляди наразі меншість.




коментарів: 3
  1. Активних депутатів- аж раптом 2-3, а інших все влаштовує. Як Томашевська скаже- так тому і бути. І звіт, і все інше. Бо Л.М. Не звикла рахуватися з думками мислячих людей, її повністю влаштовують підлеглі, які не мають своєї думки, слабодухі, боягузи, 6-ки тощо.

  2. Як Томашевська скажуть – так депутати й ляжуть. І в Нововолинську така ж історія. :)))

  3. Ігор, вказівного пальця міг би також загнути – я б тебе і зрозумів і підтримав би :)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця