<

Релокація бізнесу, допомога військовим та переселенцям, псевдоволонтер: як живе Нововолинськ в умовах воєнного стану, розповів мер Борис Карпус

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:41 | 16.05.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
2367
/ коментарі 4

З початком війни життя у Нововолинську, як і в багатьох містах України, перевернулось верх ногами. Частина першочергових завдань, які здавались дуже важливими, відійшли на другий план. Натомість з’явились нові сфери діяльності: волонтерство, переселенці, допомога військовим та правоохоронцям, залучення нового бізнесу. Про те, як живе Нововолинська громада в умовах війни, говорили з мером Борисом Карпусом.

Найбільш резонансною темою, яка сколихнула громадськість у Нововолинську, була ситуація з псевдоволонтером, якого викрили на хабарі. З цієї теми і почали інтерв’ю.

Також говорили про волонтерські ініціативи у місті, переселенців та допомогу для них, виділення коштів для військових, правоохоронців та тероборони. З початком війни держава заборонила виділяти кошти на соціальні проєкти, то ж питали, про долю відпочинкову зону біля озера, ТЦ “Форест” та інші оновлення в рамках держкоштів, що були започатковані минулого року. Говорили про ямковий ремонт і роботу комунальних служб в умовах війни.

А також про час на особисте життя, якого під час війни лишилось дуже мало, бо крім основних процесів, доводиться вирішувати багато додаткових питань. Приємною і несподіваною була зустріч із дружиною Тетяною та сином Бориса Карпуса – дворічним Орестом, які прийшли на роботу до чоловіка під час обідньої перерви.

Псевдоволонтер-хабарник

Чоловік мав доступ до системи “Шлях” та за гроші надавав дозвіл чоловікам на право виїзду за кордон для здійснення, нібито, волонтерської дільності. А насправді – для перевезення автівок за спрощеною процедурою розмитнення. Про це і запитали у мера відразу.

“Під час війни всі процеси загострились, люди стали дещо бентежні інколи навіть і злі, і дуже багато шириться різних чуток щодо цього питання. З приводу цієї ситуації, є багато волонтерських центрів, з якими ми співпрацюємо, і я їм за це дуже вдячний.

Ніякого відношення ні міська рада, ні посадові особи міської ради до нього не мали. Служба здійснювала заходи, вони опитали десятки людей, в тому числі й мою заступницю. Це нормальна процедура. Відповідно у слідства є підозра, що він брав кошти для допомоги в перетині кордону. Це має встановити слідство, воно має тривати місяця два, потім буде рішення суду, яке дасть відповіді на всі питання”, – розповів міський голова Нововолинська.

Він додав, що міська рада продовжує працювати далі, процеси йдуть, всі волонтерські ініціативи функціонують. Також мер закликав мешканців повідомляти про різні випадки.

“Шириться дуже багато різних чуток, починаючи з початку війни. Наприклад, в магазині одного з волонтерів продавали берці, які привозили з-за кордону. Служба безпеки відреагувала, вияснили, що цими берцями люди торгували вісім років, там нічого такого немає”, – зазначив Карпус.

Щодо інших чуток про продаж гуманітарки, мер каже, що це брехня, а люди, які їх поширюють – працюють проти України та єдності. Оббріхують різні волонтерські організації. Міська рада співпрацює з “Укриттям”, Волиньтил, Нововолинськ.help, Карітас, волонтерами Борисом Бабійчуком, Валерієм Курстаком та багатьма іншими.

“Нещодавно придумали, що моя матір продає гуманітарку в Луцьку. Але вона у 1992 році померла. Хочу звернутися до тих людей, які це роблять, з єдиним проханням: будь ласка, друзі, не витрачайте свій час на цю деструктивну діяльність. Витрачайте його краще на допомогу українській армії, допомогу людям в тилу, допомогу внутрішньопереміщеним особам. Це буде набагато краще, ніж те, що ви робите, бо це недостойно вас”, – звернувся Борис Карпус, до людей, що розповсюджують чутки та нівелюють роботу волонтерських організацій.

За словами мера, ніяких обшуків, не було, правоохоронці провели слідчі дії, в рамках яких опитали різних людей, в тому числі і його заступницю. О 10 перевірка прийшла, і тривала годину часу. Після чого у міській раді продовжилась робота в штатному режимі.

“У правоохоронців не було ні ордера на обшук, ні рішення суду. Вони просто прийшли і попросили їм надати інформацію. Ніяких обшуків не проводили, записали пояснення щодо роботи цих людей. З їхніх слів, я вже потім зрозумів, що цей чоловік допомагав комусь перетнути кордон. Є слідство, нехай займається”, – підсумував Карпус.

Логістичні центри, облік гуманітарної допомоги

Нагляд за гуманітарно допомогою здійснює Волинська військова цивільна адміністрація. Нововолинськ надає їм інформацію.

“У нас є міста-партнери, які нам надають поміч, а ми її доправляємо в різні інституції. Вона фотографується, як у відправника, коли тут розвантажується – обліковується. Є перелік, ми відразу в перші дні створили базу, якій все повністю обліковується. І далі воно їде по запитах. Є безліч волонтерських організацій, які їдуть на Схід і приїжджають довантажитись, назбирують 2-4 буси і їдуть. Є фотографії, відео та багато іншого.

Наші люди – “цнотливі”, адже кажуть, що робити добро треба тихо. Повірте, у мене є десятки відео з подяками мені, міській громаді, волонтерам, Нововолинську, але ми їх не публікуємо, щоб потім не говорили, що ми піаримося на армії”, – розповідає міський голова.

Він вважає, що найголовнішою у даному питанні є довіра, без якої зараз усе б зупинилося. Але до Нововолинська продовжує їхати допомога з багатьох міст. Мер додав, що незабаром опублікують великий звіт про роботу місцевої волонтерської ініціативи “Нововолинськ.Help”, яка отримала й розподілила понад 200 тонн допомоги. Близько 10 вантажівок поїхали в міста, установи, лікарні, в благодійні фонди, в дитячі будинки, будинки сімейного типу.

“Це одна історія. Інша – це допомога армії. Її теж було дуже багато, як індивідуальної, так і колективної, допомоги з-за кордону… Ми рахували десь місяць тому, що приблизно з 50 міст і місць з-за кордону було отримано і передано в більш як 70 точок по Україні”, – зазначив Борис Карпус.

Скільки коштів з міського бюджету виділили для військових

Нововолинськ з перших днів співпрацює з силовими структурами, прикордонниками, із ЗРП, 14 бригадою, з батальйоном територіальної оборони та місцевими добровольчими формуваннями (ДФТГ, варта порядку). Варто додати, що на тижні має прийти допомога від Литви у вигляді спорядження для ДФТГ.

“Ми прийняли програму для підтримки армії і цих всіх силових структур. 1,2 млн грн уже використано. Думаю, ще мільйон до червня місяця буде передбачено. Це за кошти міського бюджету. А ще позабюджетних коштів було виділено багато в рамках інших волонтерських ініціатив. Люди просто приносили ресурси до різних центрів, самі завозили знайомим.

Кошти міського бюджету пішли на встановлення відеоспостереження, на закупівлю двоярусних ліжок, на форму. Зараз дуже багато форми в процесі пошиття, більш як на пів мільйона виділено на літню форму”, – зауважує очільник громади.

Борис Карпус додав, що він систематично відвідує батальйон тероборони, який знаходиться не на лінії фронту, але готується і хлопців в кожен момент можуть забрати. Їм бусами возили допомогу. Спілкування і запити потреб відбувається через їхніх керівників, їхніх представників.

“Це не такі піарні речі, як прилади нічного бачення чи спорядження. Наприклад, потрібен був ретранслятор. Це дороговартісна річ, як дозволяє їм розширити географію спілкування. Бувають складні речі, які важко інколи знайти, але їм дуже потрібні, то ми намагаємось це забезпечити”, – поділився мер.

До Нововолинська прибули близько 10 тисяч переселенців: як їх забезпечують

Облік переселенців у Нововолинську розпочали вести з початком війни вже 25-го лютого. Станом на початок травня у Нововолинськ уже прибули понад 10 тисяч переселенців. За словами міського голови, у місті він найкраще в області організований. Спеціалісти в ІТ-галузі допомогли створити програму їх реєстрації і чат-бот.

Наразі вирішується питання про створення паспорта внутрішньопереміщеної особи, який дозволить оформлювати допомогу і розуміти, яка сім’я, яку допомогу потребує. Людей реєстрували цілодобово. Нововолинськ – друге місто за кількістю внутрішньопереміщених осіб після Луцька на Волині: близько 7 тисяч зареєстрованих, яким видано довідки ВПО. 5-6 тисяч отримали допомогу. Також реєстрували переселенців для отримання міжнародної допомоги від ООН по 2,2 тисячі за людину на 3 місяці. Приблизно 1280 господарств отримали дану допомогу у громаді.

“Через наш внутрішній муніципальний реєстр пройшло майже 9 тисяч людей, бо є ще реєстр Мінсоцполітики, який видає довідки ВПО. Я оцінюю, що їх було до 12 тисячі, бо деякі люди просто вже повернулися додому і вони не вважають себе внутрішньопереміщеними особами. Повернулися в Нововолинськ, хоча не жили тут уже 20 років”, – розповів Карпус.

Ті люди, які не мають житла, проживають в місцях компактного проживання: в гуртожитках обласного ліцею-інтернату, ЦПТО, в коледжі та в дитячому садочку. В місцях такого, компактного проживання, розміщенні близько 1,5 тисячі людей. Гуртожитки їх забезпечують харчуванням, також допомагають волонтерські ініціативи міста та міжнародні організації: фонд “Східна Європа”, ООН, Ротарі та інші.

Також триває ремонт у таборі прикордонник, створюються умови, щоб в будь-який момент переселити туди людей, в разі необхідності. Очікувана вартість робіт – близько 2 млн грн. Облаштовуються будиночки, замінюються вікна, дахи, проводяться роботи по заміні електрики. Очікується, що їх туди переселять, якщо розпочнеться навчальний процес і до гуртожитків повернуться учні та студенти.

Наступним етапом є працевлаштування та будівництво житла для переселенців. Уже створенні робочі групи, які мають напрацювання. Ведуться перемовини з міжнародними партнерами. Планується будівництво будинків.

“Робота з донорами, з волонтерами, з жертводавцями – це про довіру. І мене дивує, як можна думати, що тут є якісь нюанси, якщо у нас величезний спектр людей, які нам допомагають? Якби вони не були впевненні в нашій прозорості, підзвітності й відповідальності, то вони б сказали: “Дякуємо, Нововолинськ нам не цікавий”.

Але в нас величезний спектр, є близько 10 міст-партнерів, які допомагають. Це місто Біліна, Стропков, Бєлгорай, Ярачево, польські гміни, місто Ноймюнстер, з яким ми зараз укладаємо партнерські стосунки. Перед якими ми звітуємо, пересилаємо фотографії, записуємо відео, що допомога приходить безпосередньо на місце”, – ділиться мер.

Релокація бізнесу в Нововолинську та як війна вплинула на діючі підприємства

У Нововолинську створили перелік площ, куди підприємці можуть перевезти свій бізнес. Далі, коли йде запит на переміщення, їм дають заповнити анкету, тоді під запит формується бізнес-тур (локації, які відповідають потребам підприємства).

“Кому треба рампа, сухий склад, комунікації, земельна ділянка, розміщенні іншого бізнесу поруч. Відповідно, ми теж були на зустрічі на ливарному заводі, і гофротара, і наше підприємство “Фаба””, – розповідає очільник міста.

Після огляду запропонованих локацій, людина приймає рішення або шукає далі. У Нововолинську для перевезення підприємств є понад 80 локацій, наразі ведуться перемовини з представниками понад 35 одиниць бізнесу і шість – уже “релокувались”, зареєструвались і почали працювати. Це текстильна промисловість (швейне виробництво), виготовлення витяжок, підприємства, які виготовляють стрічку для Кроноспану, підприємство по переробці сировини, два підприємства в медичній галузі, домовленості з іншими наразі тривають.

Разом з тим, з початком війни, погіршилась ситуація на деяких місцевих підприємствах.

“Я з ними на зв’язку, щомісяця телефоную до топ-100 бізнесів-платників податків, запитую, яка ситуація і чим ми можемо бути корисні. Є підприємства, які завантаженні запитами або “законтрактовані” на рік вперед. Це Ханелектробау, Гофротара, бізнеси у Благодатному, біля м’ясокомбінату і сам м’ясокомбінат”, – ділиться мер.

Також у місті чекають на “велику рибу”. Є окремі процеси, які тривають, пов’язанні з індустріальним парком. Уже відбулися зустрічі з “якірними підприємствами”, які готові заходити в індустріальний парк. 20 гектарів землі під 3-4 лідерів галузі в Україні готові інвестувати. Але це тривалий процес, виробництво, яке експортуватиме продукцію в Європу, має бути побудоване відповідно до певних стандартів.

Також в рамках релокації, у Нововолинськ можуть перейти і вищі навчальні заклади.

“Такі зустрічі у нас теж були і ми шукаємо ще. Для того, щоб можна було залучити сюди навчальні заклади: це молодь, навчання, конкуренція з існуючими. Молодь, яка б приїхала сюди вчитися, могла б тут залишатися”, – розглядає перспективу очільник Нововолинська.

Крім того, у Нововолинську є підприємства, які через військові дії, призупинили свою роботу або зменшили обсяги виробництва.

“Були проблеми в Кроноспана, є проблеми і в ливарного заводу, в логістичних компаніях. Їх не багато, але проблеми на наповнення бюджету впливає. За березень не вдалося виконати бюджет, за квітень також. Але я вірю, що вони активно діють для відновлення своєї роботи, платоспроможності і найму робочої сили. Вони або шукають нові ринки збуту, або налагоджують процеси чи інше”, – повідомив Карпус.

Реалізація соціальних проєктів у місті в умовах війни

З настанням війни з держбюджету було призупинено фінансування більшості робіт і соціальних проєктів, які проводились в країні. Кошти на міста, фактично не виділяються. У перший місяць держава дозволила оплачувати лише заробітну плату та енергоносії.

“Ми не можемо ні ямковий ремонт проводити, ні інвестувати енергозбереження, ні завершувати соцеконом, ні розпочинати. Тобто багато речей, які ми змогли в минулому році закупити: світлофор, майданчики дитячі, нові зупинки, два нових сміттєвози, трактор, причеп та інші речі, ми не можемо оплатити це все. Те що в минулому році закупили, зараз дороблюємо. А, наприклад, трактор, причеп ми не можемо зараз профінансувати, бо це заборонено чинним законодавством.

Ямковий ремонт також не можемо провести, бо це заборонено чинним законодавством. Ми б’ємося уже другий місяць, щоб дозволили, бо треба людям зробити нормальну дорогу. І ми вже навіть на 700 тисяч зробили ямковий ремонт на “чесне слово”, – розповідає мер.

Також є великий проєкт по соцеконому із гімназією. Наразі ведеться діалог із підрядником, щоб він міг зробити поки за свої кошти. Грошей у них немає, але міська влада просить, щоб частково хоча б там зробили чорнові робити, щоб не було розрито. Також сподіваються, що у червні кошти розблокують, до цього залучають Асоціацію міст України, яка виступає “адвокатом” між містами та державою. Тоді ж планують дороблювати парк біля Фореста і рекреаційну зону біля озера. Нагадаємо, кошти на ці проєкти по соцеконому виділенні із державного бюджету за сприяння народного депутата Ігоря Гузя. Проєкт довготривалий, його реалізація передбачається у декілька етапів.

Доля шахт, вугільна трансформація

Питали в мера, чи не постає питання, через військові дії, подальшу окупацію територій у Донецькій та Луганській області, дефіциту теплової енергії, відновлення роботи нововолинських шахт. За його словами, інформації про відновлення їх роботи, наразі немає, хоча зараз питання про вугілля стає все актуальнішим.

“Тому може бути так, що буде прийняте рішення, і це звичайно позитивно вплине на наші сусідні громади. Я щиро бажаю, щоб уряд добудував шахту і по-новому подивився на наші вугільні підприємства. Це дасть можливість і фінансово, і інституційно підтримати Литовезьку і Поромівські громади, які в цей час, напевно, відчувають ще більші проблеми з бюджетами. Але якби відновили шахти, то в них би справи пішли набагато краще”, – вважає Борис Карпус.

Він додав, що було б добре, якби уряд звернув на це увагу, тим більше, що 10 шахта на 60% уже добудована.

Читайте також: Підписали меморандум з громадами, щоб залучати держкошти та створювати робочі місця, – мер Нововолинська про вугільну трансформацію

Благоустрій міста

Тут ситуація аналогічна ямковому ремонту, додаткові кошти, які мали використати на роботи по благоустрою заблоковані. Інші роботи, які не потребують значних витрат у місті виконуються, вивозиться сміття, прибираються вулиці, скошується трава.

Було прийнято рішення по закупівлі сміттєвозів із заднім завантаженням, а для цього ще потрібно докупити сто додаткових контейнерів і зробити майданчики під них. Тому у місті будуть замінювати сміттєві майданчики і впроваджувати нову систему збору сміття.

“Все йде в нормальному темпі. Єдине, в чому ми відчуваємо проблему – це в фінансуванні. У нас є закладенні кошти на певні розвиткові проєкти. Так, минулого року у мене була зустріч по Луцькій, 26. Мали робити ліфт, а тепер не можемо фінансувати, бо це заборонено. А в людей 3 роки не було ліфта і цього року ми планували один з них відновити. А якби нормальні податки пішли, думаю, що до кінця року ми б і другий відновили, головне, щоб вони співфінансування знайшли. Так само багато речей по об’єднанню співвласників закладено. По ремонтах, по всьому, воно зараз заблоковане.

Але мешканці не знають про це. Вони й не повинні знати. Так само, вони й не повинні знати, що проїзд у маршрутних таксі має коштувати 10 грн на сьогодні. Бо зросла вартість пального і вже двічі у нас мав бути страйк і вони мали не виїжджати. Ми переконували їх їхати, бо це не на часі, війна. Певні речі є, бо нічних немає рейсів, але ми допоможемо їм. Зрозумійте, коли в тариф 5 грн закладене паливо по 28 грн, а в реальності вони ледве по 40 можуть його купити, то яке інше рішення можна знайти, як не підвищення тарифів, щоб не допустити колапсу, – зауважив очільник Нововолинської громади.

Також могли бути шалені тарифи по теплу, але вдалося їх врівноважити, в результаті переговорів з Асоціацією міст, облгазом. Також у Нововолинську в системі теплопостачання немає котлів з альтернативним видом палива, усі шість котелень, які перебувають на балансі теплокомуненерго опалюються газом. Нині ведуть перемовини з німецькою програмою “GIZ”, щоб вона профінансувала місту чотири котли вартістю у 3 млн грн з альтернативним видом палива.

Чи зросла заборгованість за комуналку у Нововолинську

У березні комунальні підприємства міста відчули величезний сплеск заборгованості. За словами мера, платежі були мінімальні. Але зараз ситуація покращується.

“Борг збільшився, але ми розуміємо, яка ситуація у людей. Зараз все зупиняється, а далі може бути й гірше. Я не маю рожевих окулярів, через три місяці ми будемо бачити по скільки буде паливо, хліб, зернові та інше. В цій ситуації всі мають затягнути паски і гідно пройти цей період”, – пояснив Карпус.

Оздоровлення дітей за кордоном

Минулого року, та й попереднього, через ковід, діти з Нововолинської громади не мали змоги оздоровитися.

“Я звернувся до наших міст-партнерів, звернувся до інших регіонів, щоб вони могли прийняти наших дітей на оздоровлення. Вже є зворотний зв’язок. Відгукнулося польське місто, ведуться переговори з чеською Біліною, німецьким Мюнстером, з Фрвнцією, з Литвою”, – ділиться мер.

Спеціаліст формує перелік, в першій черзі будуть діти-сироти, діти учасників АТО і війни, творчі та обдаровані, діти з неблагополучних сімей. Згідно з переліком дітям будуть пропонувати поїхати за кордон на оздоровлення. Міська рада просить, щоб переїзд, відповідальні люди, харчування були за рахунок приймаючої сторони.

Чи лишається в міського голови вільний час, в зв’язку з нинішніми подіями

Вільного часу лишається дуже мало, оскільки через воєнні дії додалося багато додаткової роботи і велике навантаження. До всієї основної діяльності по місту, яка була, до проєктів, які планувалося впровадити, додалися ще внутрішньопереміщеної особи, робота по логістичному центру, гуманітарній допомозі, охорона громадського порядку, переселенці, залучення бізнесу і інші заходи.

“Це все забирає багато часу. Баскетбол хочеться грати, але не завжди”, – з ностальгією жартує Борис Карпус.

На останок міський голова Нововолинська звернувся до мешканців з побажанням спокою, єдності та не “вестися” на всілякі чвари та чутки. Він закликає мешканців, у разі виникнення питань, звертатися до нього особисто, можна писати на сторінки у соцмережах. Включайте критичне мислення, довіряйте один одному, бо це дуже важливо, не конфліктуйте, бережіть своє психологічне здоров’я, бо воно нам дуже знадобиться при відбудові України!




коментарів: 4
  1. Грати назвою Україна , і КАРБУВАТИ ТАМ , ПІД БОМБАМИ , УСТАНОВЛЕНИХ НОРМ (!) світовою спільнотою воєн ратифікованою рівнем ООН , речі не сумісні ! ТАМ В АЗОВ ЦЕ УКРАЇНА ! ЦЕ ВИКОНАННЯ БОГА ЗАПОВІДЕЙ ! ЦЕ ВІДПОВІДЬ рішалам світу , НА ДОЦІЛЬНІСТЬ БОГА ЗАПОВІДЕЙ ?

  2. Не все так просто, аноніми. Не захищаючи міського голову, скажу: А чому мер не розповів про все це відразу ж після корупційного скандалу? Таким чином накликавши на себе біду у вигляді пліток і наживши відвертих ворогів, бо ж гуманітарна організація “HELP” працювала при міськраді Нововолинська. Є й інші цікаві запитання: Чому ніхто не контролював її? Хто дав дозвіл на користування системою “Шлях”, фактично, невідомому біженцю? Чому місцевих чиновників НВ МР, ці та інші моменти, зовсім не хвилювали? Добренькими хотіли бути, чи щось інше?

    • в прикордонику не так давно робили ремонт там ще лакиш добре заробила а зараз знову будуть робити

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця