<

Про роботу підприємства, котелень, боротьбу з боржниками та стереотипами розповіла керівниця Нововолинськтеплокомуненерго Вікторія Герасимик

18:50 | 21.03.2024 / Нововолинськ / , /
Перегляди
958
/ коментарі 2

У студію БУГу завітала директорка Нововолинськтеплокомуненерго Вікторія Герасимик. Говорили з керівницею КП про роботу, оновлення котелень, стереотипи, з якими їй довелося боротися, щоб довести, що молода жінка може займати таку високу посаду на технічному підприємстві, боротьбу з боржниками та ряд інших питань.

Заступила Вікторія Герасимик на посаду директорки Нововолинськтеплокомуненерго у жовтні 2022 року, до того працювала юристом на даному підприємстві. За цей час, завдяки наполегливості та своїй команді, їй уже повністю вдалося увійти у курс справ, ознайомитися з аспектами дільності КП, зокрема, розібратися з виробничими та технічними напрямками. Нині вона може розказати всім про діаметри й протяжність труб, роботу техніки, нарахування тарифів, розібратися у деталях, які варто закупити для ремонту та провести екскурсію котельнями й розповісти, як вони функціонують.

Звісно, чи не щодня Вікторії Герасимик доводиться боротися з новими викликами та стереотипами, оскільки ще досі чимало людей вважає, що молода жінка не може досконало розібратися у всіх технічних аспектах такого великого специфічного підприємства, та й загалом, мовляв, це не зовсім жіноча справа. Однак своєю працею вона доводить інше: не важлива стать, а – професійність, наполегливість, працьовитість, бажання вчитись та розвиватися.

“Немає різниці, чи це жінка, чи чоловік. Так, це технічна робота, це є мережі, котли, все досить специфічно. Як на мене, тут більше залежить не лише від самого керівника, але й від загального колективу. Ми працюємо командою, у нас великий колектив, до війни це було понад 200 людей в сезон, нині орієнтовно 150 осіб працює, ще 10 – служать. Але ми з меншим обсягом працівників закриваємо ті ж питання, можливо нам ще сприяють погодні умови, бо зими були теплішими останні роки. Тож зі своїми викликами ми справляємося добре, аварійні ситуації виконується чітко і надаються вчасно послуги. 80 % споживачів обладнанні лічильниками обліку”, – розповіла керівниця Нововолинськтеплокомуненерго.

Щодо аварійності мереж, то Вікторія Герасимик, зазначає, що дійсно у місті мережі старі, зношені, прокладені у 70-80 роках, тож періодично виникають непередбачувані ситуації. Мешканців невеликих двоповерхових будинків закликають відключатися та переходити на автономне опалення. На оновлення всіх мереж потрібні значні ресурси, яких наразі у підприємства немає. Але все ж частину, завдяки власним коштам та залученим інвестиціям, потрохи оновлюють.

Програма переходу житлових будинків на автономне опалення діє, теплокомуненерго сприяє цьому, але, згідно з постановою Кабміну, для цього потрібна згода 75% мешканців будинку, а не лише одного споживача. Переходити можна у міжопалювальний період, з 15 квітня до 1 вересня. Наразі дозвіл на відключення від централізованого опалення мають мешканці 10 будинків, але, через війну, у частини людей змінилися плани й цей процес призупинився.

У 2022 році у місті, завдяки співфінансуванню німецьких грантодавців, міського бюджету та коштів теплоенерго за 23 млн грн переобладнали дві газові котельні у Нововолинську на твердопаливні. Частину робіт, щоб зекономити, працівники підприємства робили власними силами. Завдяки цьому вдалося виконати умови уряду, щодо зменшення витрати природного газу на 10%.

Також того року на 5-му мікрорайоні встановили модульну котельню, яка забезпечує опалення і подачу гарячої води для мікрорайону. Вона працює без оператора, керувати нею можна віддалено з телефону чи комп’ютера. Періодично котельню приїжджають обслуговувати електрики та слюсарі, проте немає потреби, щоб там постійно знаходився працівник. Також вона дає значну економію у споживанні газу. Досвід їх встановлення планують впроваджувати й надалі, зокрема в майбутньому хочуть встановити на 15-му мікрорайоні, але, щоб забезпечити потребу цієї частини міста, потрібно розмістити 3-4 таких котельні. Адже, як зазначає Вікторія Герасимик, це зручно, автоматизований процес дозволяє економити, як енергоресурси, так і робочу силу, з якою зараз є проблеми, як в Нововолинськтеплокомуненерго, так і на інших підприємствах.

Ще однією значною проблемою підприємства є боржники. Наразі вони боргують за спожиті послуги близько 40 млн грн.

“Борги є, деякі мешканці не платять роками. Є люди, які мають по декілька квартир, але там немає нікого прописаного. Ми в таких випадках подаємо до суду, проводимо претензійну роботу. Як за рік, так і за квартал, постійно скеровуємо претензії. Раніше розвішували повідомлення на під’їздах. Через ЗМІ та соцмережі постійно нагадуємо про необхідність сплачувати за спожиті послуги. Також у нас діють договори реструктуризації, що дозволяє розбити заборгованість на декілька платежів. Завжди намагаємось іти на поступки”, – зазначає директорка теплоенерго.

Підприємство не відключає злісних боржників за несплату. Але неодноразово зверталося до Кабінету міністрів України та прем’єр-міністра щодо внесення змін в законодавство, що дасть можливість забирати у злісних боржників нерухомість. Вікторія Герасимик вважає, що якби був такий один-два прецеденти на місто, то заборгованість зменшилася б у рази.

Також говорили з директоркою Нововолинськтеплокомуненерго про оновлення техніки на підприємстві, її застосування, нестачу робочої сили, співпрацю з міжнародними організаціями для залучення інвестицій та плани подальшої роботи на наступні роки. Більше знайдете у відеоінтерв’ю з Вікторією Герасимик.




коментарів: 2
  1. ви дайте встановити лічильники на кожну батарею,а то ви фактично який хочете такий тариф встановлюєте.зими як такої немає,а берете за тепло як ніби то -20 на вулиці кожен день

  2. ви монополісти.щоб зробити автономне опалення треба чималі гроші.не всіх людей є.відключитися від вас не можна.субсидія не всіх є.тому,я думаю,що ще більше людей не будуть вам платити.альтернатива дорога,тому і не платять

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця