<

Представили сім проєктів: у Володимирі комісія розглянула концепції реконструкції центральної площі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:15 | 3.11.2022 / Володимир / , /
Перегляди
1608
/ коментарів 11

2-го листопада у Володимирі засідала конкурсна комісія по реконструкції площі Героїв міста. Всього на розгляд було представлено сім пропозицій від місцевих проєктантів, волинських, зі Львова та Дніпра.

За результатами голосування головою конкурсної комісії обрали Ярослава Матвійчука, його заступником – Андрія Трофимука. Також до комісії увійшли представники місцевої влади, депутатський корпус, архітектори, історики та громадськість.

Нагадаємо, минулого року уже проводили конкурс на кращу концепцію реконструкції площі. Але згодом вирішили врахувати місце, де знаходиться радянський обеліск. Його планують незабаром демонтувати. Більшість проєктантів бачать на цьому місці інший меморіал сучасним полеглим героям, але вони не врахували або не знали, що даний монумент буде облаштований на розі вулиць Ковельської та Шевченка. Конкурс на нього проводили минулого року.

Майже усі автори подали проєкти з відновленою дзвіницею біля костелу Іокима та Анни, облаштуванням фонтану, знесенням обеліска, новими зеленими насадженнями та відпочинковими зонами. Також більшість врахували облаштування нових паркомісць. Однією з умов для нової концепції була передбачена доступність площі для осіб з інвалідністю, тому в проєктах передбачені пандуси біля будівель та тактильні смуги для кращого орієнтування незрячих.

Заради уникнення упередженого ставлення до виконавців, їхні імена і назви фірм було вирішено не вказувати, їм призначили порядкові номери. Отож розповімо про концепцію кожного проєкту детальніше.

Проєкт 1 – № 080920

Розробник проєкту уже є переможцем одного конкурсу по реконструкції площі на Волині. В концепції закладений простір без “шпиля”, автор пропонує відновити дзвіницю біля костелу.

Також однією з родзинок даної концепції є музичний фонтан із підсвіткою, схожий на луцький, музику можна буде вимикати. Автор хоче, щоб площа перестала бути транзитом, щоб люди могли зупинитися, відпочити попити кави. Тож в проєкті передбачені нові зелені насадження та відпочинкові зони.

Проте концепція передбачає не достатньо паркомісць, на думку конкурсної комісії, тож проєкт допустили до конкурсу, але рекомендували доопрацювати зауваження.

Проєкт 2 – №141121

Дизайнер проєкту не врахував демонтаж обеліску слави та лишив його у концепції. Проте зазначив, що в разі потреби можна внести зміни. В проєкті також передбачений фонтан біля культурно-мистецького центру. Вздовж всієї площі розміщені сучасні лавочки, що забезпечать зони для відпочинку, а також є літні кафе навпроти будинку по Князя Василька, 2.

Концепція не передбачає відновлення старовинної дзвіниці біля костелу, проте заплановано облаштування нових паркомісць.

Проєкт 3 – № 555996

Єдиний був представлений у формі 3D макета. Автор уже неодноразово брав участь у міських конкурсах. В проєкті врахований історично-культурний фактор міста.

Дизайнер пропонує відновити дзвіницю і від неї до кінця площі, а згодом і до Успенського собору, викласти доріжку старовинною бруківкою, частина якої нині лежить під асфальтом площі. Таким чином спробувати відродити вулицю Фарна, яка раніше тут знаходилась. Вздовж доріжки встановити сучасні лавки та облаштувати освітлення, передбачена ігрова зона для дітей. Є місця для парковок.

Крім того, в концепції закладене вертикальне укріплення балконів будинку на Князя Василька, 2, який раніше стягували по периметру, щоб уникнути руйнувань багатоповерхівки. Автор також передбачив облаштування фонтану, але на відміну від інших концепцій, пропонує його виконати у формі логотипа міста, а зверху розмістити корону, сама конструкція буде підсвічуватись.

Проєкт 4 – №230722

Автор уже розробляв один з проєктів міста минулого року. Він також пропонує знести обеліск слави в центрі. Великим недоліком нинішньої площі вбачає те, що вона повністю заасфальтована “транзитна”. Пропонує облаштувати її так, щоб людям було цікаво по ній проходити, проводити час там.

Даною концепцією площа поділена на умовних три зони. Є зелені насадження під кутом, вздовж виступів облаштовані лавки. За задумом автора, на траві люди зможуть відпочивати під нахилом. Вздовж виступів передбачений сухий фонтан. Також планується відновлення дзвіниці.

Щодо доріжок, то проєктанти передбачають два види: бруківку та гладке покриття. По автентичній бруківці зможуть гуляти пішоходи, а на інших – їздити маломобільні групи населення, мами з візочками, велосипедисти тощо.

Також в проєкті пропонується зробити активний фасад на першому поверсі готелю, щоб люди могли проводити дозвілля, випити кави. Паркомісця передбачені позаду міської ради, біля готелю, вздовж вулиці Ковельської. Їх пропонують облаштувати екоплиткою, де між розрізами проростає трава.

На зауваження членів комісії, щодо надмірної сучасності проєкту, автор відповів, що концепція враховує й історичні аспекти. Але не треба боятися сучасні методи архітектури впроваджувати в історичне місце, бо не буде шляху для пізнання нового.

Проєкт 5 – №100293

Автор проєкту пропонує вздовж будинку на Князя Василька, 3 влаштувати подіум, який буде облаштований пандусами для маломобільних груп населення. Перед КМЦ облаштувати невеличке водне плесо, а не сухий фонтан, щоб не заважати мешканцям прилеглих будинків, оскільки він є досить гучним.

Біля будинку Князя Василька 2, виділити місце під ресторанний бізнес з літніми майданчиками. Паркінг готелю пропонують дещо реконструювати та влаштувати так, щоб люди заїжджали передом і передом виїжджали, це убезпечити від аварій.

Окрім водного плеса, автор передбачає сухий фонтан, ближче до вулиці Ковельської і подалі від житлових будинків, як у Львові, де будуть бавитися влітку діти. Якщо потрібно буде провести захід, фонтан вимкнуть і територію використовуватимуть, як площу. Також у сквері біля КМЦ передбачили дитячий майданчик і пропонують облаштувати pump track для велосипедистів та скейтерів.

Вздовж вулиці Ковельської планують прокласти велодоріжку. Більшість території сучасної площі пропонують не зачіпати, щоб за можливості провести там археологічні дослідження. Шпиль, на думку автора необхідно демонтувати – це тоталітарна форма, яка нагадує про радянський союз. Місце залишити меморіальним для сучасних Героїв.

Проєкт 6 – №161820

Автор поділив площу на умовних сім зон. Променад – місце для відпочинку. Біля КМЦ пропонує облаштувати дитячий та спортивний майданчик. Біля костелу Іокима та Анни – відтворити старовинну дзвіницю.

Парковку за задумом, необхідно облаштувати вздовж вулиці Ковельської. Для велодоріжки дизайнер шляхи не прокладав, бо кожен проєкт поділений на фрагменти і вони потім не зв’яжуться. Але за бажанням, може її вписати, втім хоче, щоб вони сполучалися між собою, тобто була певна мережа.

Щодо інклюзивності, то передбачена тактильна плитка перед всіма входами, перед багатоповерховими будинками – пандуси. Освітлювати площу пропонується двома типами ліхтарів, високими та низькими.

Проєкт 7 – №23159

Автор не прибув на комісію та не зміг вийти на зв’язок. Представив плакат з концепцією, необхідні документи надіслав. Оскільки в предтавленому проєкті комісія побачила цікаві елементи, то проєкт вирішили також допустити до конкурсу.

Ярослав Матвійчук зазначив, що серед представлених пропозицій є декілька гідних, і виконавцям при проєктуванні можна буде взяти декілька елементів з даних концепцій.

В результаті, конкурсна комісія вирішила допустити до усі представлені проєкти. Згодом рішення прийматимуть на позачерговій сесії міської ради. Також на наступній сесії прийматимуть рішення про початок демонтажу обеліска слави в центрі. Після цього оголосять громадські обговорення по кращій концепції реконструкції площі Героїв. Попередньо, до кінця року планують обрати переможця.

Нагадаємо, що автори трьох кращих концепцій будуть відзначені преміями. Призовий фонд конкурсу складає 120 000 грн. Визначено три премії за перші 3 призові місця:

  • 1 премія – 50 000 грн.
  • 2 премія –  40 000 грн.
  • 3 премія – 30 000 грн.

Читайте також за темою:




коментарів: 11
  1. надіюсь виграє 1 або 4 і може 5 з токи зору урбаністики і зручності Для людей хороші варіанти… тільки щоб не третій цей фонтан з короною це ж крінж… і це ж основа походу червоного мармуру… в той час коли скрізь такі фонтани демонтують (наприклад біля львівського оперного) якийсь архітектор думає що це сучасно…Я за сухі фонтани. Плюс скрізь прямі кути як з радянської школи архітектури… плюс це що на площі, мафи? мафи на постійній основі? тільки не 3-ий!

  2. Кріндж це ваш коментар. Таке враження, що автор 3 тього проекту зробив вам особисто щось погане.

    • автор особисто нічого не мені зробив! А школа “совєтского” модернізму. Бо і модернізм буває різний… через цю школу наші міста убогі, і сірі… Не для людей, не для прогулянок, не для поїздок на велосипеді. Не інклюзивні, бо радянському союзі осіб з інвалідністю “не було” (в світлі останніх подій в нас буде купа осіб з інвалідністю про цих людей теж треба думати) Всюди придумані якісь спотикачі бордюри, наші міста у крайньому випадку міста для автомобілів!
      І я на особистості не переходив.. оцінив проект.
      і це ще я про будинок 5-ти поверхівку розмальовану нічого не сказав…

      • Я бачу ви великий експерт в архітектурі. А можна поцікавитись де ваш проєкт? Чи Ви тільки поговорити?

  3. Не пишіть неправдиву інформацію та аналізуйте проекти уважніше, в описі ясно сказано про однорівневий горизонт ,на макеті показано варіант компоновки яток та новорічне оформлення ,а не на постійній основі,рішеня по фасадах подано тільки в цьому проєкті,проїзди спец техніки та тимчасових стоянок теж запропоновано,відпочинкові зони теж запропоновано з врахуванням зручності та естетики ,прямими лініями користувались не тільки совецкі архітектори,а єгиптяни ,греки,римляни і тд.і про безпечний відпочинок дітей /це фонтан з обмеженим доступом /сухі фонтани дорогі в виконанні і обслуговуванні та дають можливість заразитися інфекційними хворобами,травмуватися,намочитися та попасти в зону сквозняків які присутні на площі/читайте висновки лікарів/тим більше цей варіант презентує місто Володимир як княжу столицю,пропозиція реконструкції дзвінниці та вулиці фарної/без бордюр/а оригінальною бруківкою яка лежить під асфальтом з відповідними світильниками ,лавами та озелененням, та можливістю використання ретроавтомобілів для проведення туристичних екскурсій, та музей археології навпроти ТІЦ /це про розвиток туристичної інфраструктури та презентації міста та його історії/і про озеленення,в комютері дерева ростуть дуже швидко і красиво ,а реальність зовсім інша і враховувати це потрібно в проекті а не пропонувати сучасні ,модні ефектні форми які немають ніякого відношення до стилю архітектури,проект це не картинки а пропозиції.Стосовно ваших знань,смаків навчання ,та досвіду це ваша особиста проблема яку я не стану обговорювати ,з ваших дописів я зрозумів що у вас є велике бажання переконати жителів громади що це все іспанський стид ,бажаю успіху…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота