<

Повідомили, що робити у разі затоплення будинку через паводки: алгоритм дій від рятувальника

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:24 | 27.06.2020 / Новини / , /
Перегляди
8
/ Коментарі відсутні

Через негоду на заході України підтоплені майже 300 населених пунктів і понад 7 тисяч будинків.

Рятувальник Костянтин Федотов пояснив, як готуватися до паводків і потопів, а також як діяти під час негоди, – інформує Суспільне.

“Якщо у вашому регіоні стаються паводки та потопи, ви маєте бути підготовленими і знати заздалегідь, що будете робити й куди йти. По-перше, ви маєте прочистити всі зливні комунікації, щоб вода максимально швидко виходила з вашої оселі. По-друге, треба мати спеціальний набір речей першої необхідності, які ви можете завжди взяти з собою, залишаючи домівку. Серед них — аптечка, теплі речі для можливої ночівлі просто неба, запас продуктів, ліхтарик, можливо, карта. Тобто це речі, які забезпечують вашу життєдіяльність. Рекомендується запасатися на 3 дні”, — розповів Федотов в ефірі Радіо Культура.

Рятувальник назвав алгоритм дій під час затоплення:

  1. Подбайте про свою домівку. Вимкніть електрику та газ, щоб не сталося додаткових руйнувань.
  2. Далі беріть необхідні речі та пересувайтесь якомога вище, наприклад, на дах чи горище. При цьому слідкуйте, що вас не заблокувало, якщо там тільки один вихід.
  3. Тримайте зв’язок зі своїми сусідами та рятувальними службами, щоб у разі погіршення ситуації ви могли вчасно про це сповістити.
  4. Якщо під час паводку ви опинилися у багатоповерхівці чи готелі, тоді всім варто бути максимально організованими, піднятись на вищі поверхи, забезпечити цілісність будинку та комунікації.
  5. Необхідно евакуювати цінні речі, за можливості, електропристрої з перших поверхів, щоб вони зазнали менше руйнування. Головне — залишатися спокійними і не втрачати здоровий глузд.
  6. Сигналізувати про допомогу можна за допомогою мобільного зв’язку або подати сигнал ліхтариком. Якщо немає ліхтарика і мобільного телефона, використовуйте яскравий одяг і яскраві елементи, якими можна викласти територію довкола себе.
  7. Якщо у воду впав стовп, дроти якого перебувають під напругою, то відпливайте від нього якомога далі і намагайтеся максимально швидко вийти з води.
  8. Не йдіть у воду, яка вище коліна, оскільки є дуже висока ймовірність, що потік зіб’є вас і понесе за собою.
  9. Якщо ви бачите людину, яка потребує допомоги, яку несе течія, необхідно знайти предмети, якими можна їй допомогти — наприклад, мотузку, палицю, човен тощо. Але у будь-якому разі треба бути дуже обережними і не наражати своє життя на небезпеку.

Що відомо

  • У західних регіонах України триває повінь, яку спричинили значні опади. За цей час вже загинули три людини, сотні осіб евакуювали. Негода знищила сотні доріг і мостів, а для доставки ліків, їжі та води населенню залучили військову авіацію.
  • 24 червня на захід країни вирушив прем’єр Денис Шмигаль з керівництвом Міністерства внутрішніх справ, Держслужби з надзвичайних ситуацій та Нацгвардії.
  • 25 червня у ДСНС повідомили, що кількість підтоплених через повінь населених пунктів зросла до 285.
  • Президент Володимир Зеленський обіцяє допомогти вирішити проблему з житлом людям, які постраждали від повеней у кількох областях України.
  • 25 червня уряд ухвалив виділити 672 мільйонів гривень з Держрезерву регіонам, які постраждали внаслідок повеней на заході України. Найбільша сума надійде в Івано-Франківську область.
  • МЗС звернулося до ЄС і НАТО з проханням допомогти подолати наслідки повеней у західних областях.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер