<

«Зареєструйся і плати» – серія 5: підприємець, який біля Нововолинська створив яблуневий сад, поділився секретами прозорого ведення бізнесу

14:49 | 15.06.2023 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
2499
/ Коментарі відсутні

Розвивати або започатковувати підприємництво під час війни в Україні –  звучить як виклик. У підприємців після 24 лютого 2022 року все кардинально змінилося. Багато хто визнає: справи погіршилися, але є й ті, хто не бояться випробувань, підлаштовуються під суворі реалії та продовжують рухатись вперед, підтримуючи економіку держави в тилу.

У п’ятій серії відеороликів «Зареєструйся і плати» розповімо про розквітлий яблуневий сад у Нововолинській громаді фермерське господарство «Дари Волині», де вирощують понад 30 тисяч плодових дерев. Голова ФГ Юрій Єлева поділився, як разом з родиною справлявся з викликами і продовжує розвивати свій аграрний бізнес та офіційно сплачувати податки.

Важливим чинником підтримки економіки країни, яка перебуває у стані війни, є офіційна сплата податків та зареєстровані працівники. Тож ми відзняли серію відеороликів на тему «Зареєструйся і плати», в яких успішні підприємці міст Володимира та Нововолинська розкажуть, чому нині надважливо продовжувати працювати, підтримувати нашу державу, вести прозорий бізнес, офіційно сплачувати податки та розраховуватись з працівниками без «чорних конвертів».

Відео зняте задля підвищення підприємницького потенціалу мешканців Володимир-Волинської та Нововолинської територіальних громад в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Локальним партнером з виконання програми є Агенція регіонального розвитку Прибужжя у співпраці з Володимирською та Нововолинською міськими радами.

EU4Business – ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим і середнім підприємствам у країнах Східного партнерства. Детальніше: www.eu4business.org.ua

До вашої уваги пропонуємо п’ятий відеоролик “Зареєструйся і плати”, в якому колишній чиновник, що перейшов в аграрний бізнес і займається вирощуванням та реалізацією яблук, розкаже про роботу в саду та розвиток бізнесу в умовах війни.

Зміст ролика є виключною відповідальністю Агенції регіонального розвитку Прибужжя і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.

Яблуневі сади у Нововолинській громаді «Дари Волині»

Юрій Єлева – колишній чиновник, який вирішив зайнятися власним бізнесом – вирощуванням яблук. Він реалізувався в улюбленій справі, в господарстві, яке створив сам – «Дари Волині». Разом із сім’єю ще у 2013 році чоловік заклав яблуневий сад у селі Грибовиця Нововолинської громади на площі понад 13 Га. У 2022 році його вдалося розширити ще на 8,5 Га.

Обов’язки в господарстві розділені. Юрій займається загальним керівництвом, будівництвом, насадженням та обрізанням дерев, інженерними питаннями, оскільки має відповідну освіту. Дружина Ірина займається реалізацією, збутом продукції та маркетингом. А донька Марина керує економічно-бухгалтерською частиною бізнесу. На постійній основі у фермерському господарстві працює чотири людини, а на сезонні роботи залучають ще 25-30 робітників для збору яблук та обрізки дерев.

Раніше Юрій Єлева чимало працював в різних  сферах діяльності. Зокрема близько 10-ти років він був директором ливарного заводу, ще 10 років працював у місцевому самоврядуванні, а потім захотів спробувати себе у садівництві. Оскільки чоловік  родом із села, його більше тягнуло до роботи на природі.

Допомагав започатковувати справу  нинішній міський голова Нововолинська Борис Карпус, який на той час був помічником Юрія Єлеви.

Однією з причин, яка підштовхнула чоловіків  до аграрної справи, стало те, що після зими доводилося їсти польські яблука, хоча українська земля славиться своєю родючістю. Тож вони вирішили вирощувати власний продукт. Пройшли ряд навчань, семінарів, дивилися відео з інтернету.

«Ми багато чого не знали у свій час, але енергія, життєвий оптимізм і віра у власні свої сили зробили свою справу. Ми за два роки посадили перших 10 Га саду, фактично 30 тисяч саджанців. Було таке, що ми лягали спати о 12 ночі, а вже о 5-6 ранку прокидалися й знову йшли на роботу», – згадує фермер.

Через деякий час господарство вийшло на ринок Заходу України, а нині яблука продаються мережею по всій країні. Через збільшення попиту підприємство вирішило розширити свою діяльність. Вирощують Єлеви яблука виключно зимових сортів.

Повномасштабне вторгнення росіян залишило свій відбиток на фермерському господарстві. Воно припало якраз на пік сезону яблук. На місяць вся діяльність повністю зупинилася. Однак через деякий час яблука вдалося збути, хоча зі значно меншою економічною вигодою.

«Навіть під час війни вдалося посадити так званий “сад перемоги”. Тому що багато людей говорить, що лише той, хто вірить у перемогу, може створювати сад під час війни”, – ділиться голова ФГ «Дари Волині».

Щоб висадити нові дерева, довелося взяти кредит й одними з перших в країні податися на державний грант «єРобота», що дає можливість отримати грантові кошти на започаткування та розвиток власної справи. Ці гроші підприємці витратили лише на купівлю саджанців, вирішили не брати надто велику підтримку. Насправді  левова частина вкладених у бізнес коштів все таки є власними, оскільки Єлеви вірять, що українці скоро переможуть у війні. А після перемоги сади будуть потрібні для держави.

Важливо, щоб робота приносила задоволення не лише матеріальне, але й моральне. Коли родина Єлев розпочинала діяльність, на землі саду була лише пустота, а нині завдяки підприємству  люди мають роботу , сплачуються податки.

Зараз держава створює хороші умови для підприємців-початківців, надає фінансову допомогу для старту діяльності. Виграли вже 34 підприємці, які отримують хороші кошти для початку бізнесу.

«Це 34 робочих місця, які будуть забезпечувати себе й сплачувати податки в міський та державний бюджет», – зазначає Юрій Єлева.

На думку голови фермерського господарства «Дари Волині», працювати й не сплачувати податки не чесно.

«Твої діти вчаться в школах, користуються лікарнею, адміністративними послугами. Це все існує за рахунок платників податків. Щоб все працювало справедливо, держава розробила законодавство, де зрозуміло, хто й скільки з якого бізнесу сплачує податків», – додає фермер.

Секрет успіху Юрія Єлеви в праці та пристрасті до власного діла. Насправді в Україні зараз багато можливостей, які можна реалізувати. Варто просто займатися тим, що вам подобається, тоді й на роботі ви будете відпочивати та насолоджуватися результатом. Важливо зібрати біля себе однодумців, чудово, якщо у новій справі вас підтримуватиме родина. В такому випадку ви будете приречені на успіх. 

***

Поспілкувавшись з нашими героями, бачимо, що навіть у час війни починати та розвивати бізнес – актуально. Головне мати велике бажання, хорошу команду та продовжувати працювати й обов’язково сплачувати податки. Завдяки вчасно і належно сплаченим податкам:

  • держава спроможна утримувати та забезпечувати армію,
  • державні органи продовжують функціонувати,
  • оновлюється інфраструктура,
  • ваші діти можуть здобувати освіту,
  • хворі  отримують лікування,
  • пенсіонери та люди з інвалідністю мають грошове забезпечення та державні пільги.

«Зареєструйся і плати» та підтримуй економіку нашої країни, адже нам із вами ще її відбудовувати!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота