<

ТОП-10 продуктів з високим вмістом цукру: у студії БУГу експерт з правильного харчування

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:25 | 4.11.2019 / Володимир / , /
Перегляди
5316
/ Коментарі відсутні

БУГ разом з експертом зі здорового харчування Світланою Філюшкіною започатковує серію відео і статтей про те, як харчуватися правильно та чого в їжу вживати не варто, щоб почувати себе здоровим та енергійним.

Перший випуск присвячений речовині, яка наповнює наш організм гормоном радості – цукру.

Поради експерта:

Шукайте в складі продукту прихований цукор

Всім відомо, що надмірне споживання цукру до добра не доведе, говорить Світлана Філюшкіна. Денна норма для дорослого складає всього 50 грамів цукру, враховуючи цукор (фруктозу) з фруктів.

Міністерство охорони здоров’я  рекомендує споживати не більше 25-30г цукру. Адже дуже багато продуктів, що ми споживаємо в щоденному раціоні, містять прихований цукор. Навіть коли у складі продуктів ви не знайшли слово цукор, то він там може бути під замаскованою назвою.

Інші назви цукру в складу продуктів: ячмінний солод, сироп рожкового дерева, буряковий цукор, декстран, кристалічна фруктоза, кокосовий цукор, тростинний цукор, концентрат фруктового соку, меляса, цукрова пудра, мальтодекстрин, нектар агави, кукурудзяний сироп, солодовий сироп, патока, рисовий сироп, кленовий сироп, кондитерська глазур, мед.

Споживання цукру понад міру може спричинити хвороби

Надмірне споживання цукру приводить до низки хвороб. Це карієс, ожиріння, передчасне старіння, серцево-судинні хвороби, атеросклероз та цукровий діабет другого типу.

При потраплянні цукру (вуглеводів) в організм, підвищується рівень глюкози в крові та стимулюється виділення інсуліну(гормону, що виробляється підшлунковою залозою). Інсулін допомагає глюкозі (основному джерелу енергії) надходити до клітин та перетворюватись в глікоген (полісахарид, що виконує зберігаючу функцію та надає енергію, коли падає рівень глюкози в крові). Проте, якщо запаси глікогену в печінці перевищують звичайну норму, то з’їдений цукор починає відкладатися у вигляді жирових запасів. Зазвичай це ділянки на стегнах і животі.

Якщо постійно переїдати денну норму цукру, відбувається надмірне навантаження на підшлункову, що може привести до інсулінорезистентності. При інсулінорезистентності чутливість тканин до інсуліну знижена, тому глюкоза не може потрапити всередину клітини і її концентрація в крові зростає, тоді як клітини відчувають енергетичний голод («голод при достатку»). Надлишок інсуліну впливає на обмін холестерину та призводить до розвитку атеросклерозу та гіпертонічної хвороби.

У жінок інсулінорезистентність проявляється синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ), який супроводжується порушенням менструального циклу, безпліддям і гірсутизмом – надмірним ростом волосся за чоловічим типом.

З часом резерви підшлункової залози виснажуються. Клітини, що відповідають за секрецію інсуліну, працюючи тривалий час з перевантаженням, гинуть – розвивається цукровий діабет.

Ця хвороба помолодшала: за останні 10 років кількість випадків захворювань збільшилось аж на 50%.

Існує статистика, що більш 70% цукру ми споживаємо з продуктами. Цукор – добрий консервант, гарно маскує смак, швидко надає додаткову енергію та стимулює вироблення дофаміну (гормону задоволення), і саме тому, якщо ми з’їли щось солоденьке, то нам хочеться його ще і ще.

Якщо ви не їсте цукор ложками, то це не означає, що ви не їсте його зовсім. Є продукти, в яких цукру дуже багато.

Топ 10 продуктів з високим вмістом цукру. Розрахунок експерта:

1. «Кока-Кола»: 27 грам цукру в 250мл. Спробуйте замінити солодку воду простою водою.

2. Сирок дитячий: 14,7 грам цукру в 100 грамах продукту. Тому краще з’їсти кисломолочний сир.

3. «Снікерс»: 25.9 грам в батончику вагою 50 грам. Альтернатива – чорний гіркий шоколад з вмістом какао продуктів більше 70%.

4. Енергетичний напій: 28,5 грам цукру в 250 мл. Альтернатива – вода.

5. Йогурт з наповнювачем: 30,8 грам в стакані 280 грамового йогурту. Менше цукру у йогурті без наповнювачів.

6. Желейні цукерки: 79,6 грам в 100 грамах. Менше цукру у домашньому желе.

7. Сік яблучний: 29 грамів в 300 мл.

8. Цукрове печиво: 32 грам в 100 грамах, окрім цукру містить ще й маргарин. Альтернатива – домашнє печиво.

9. Сухі сніданки (пластівці, каша швидкого приготування з добавками): 26,9 грмаів цукру в 100 грамах. Альтернатива – крупа.

10. Кетчуп: 18,6 грамів цукру на 100 грам продукту. Менше цукру у томатній пасті або домашньому соусі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер