<

Домашнє насильство: чому не можна мовчати та як діяти, якщо ви стали жертвою

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:04 | 30.06.2020 / Володимир, Онлайн / , /
Перегляди
37
/ коментарі 2

«Б’є – отже, любить». Таку фразу доводилось чути усім. Але коли ти чуєш її від жінки з синцями на обличчі, яка при цьому сором’язливо опускає очі, – розумієш, що про любов тут навряд чи йдеться. Що таке домашнє насильство, чим воно небезпечне та як від нього вберегтись – про це говорили з директором Володимир-Волинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Вікторією Юхимюк.

За час карантину у всьому світі зросла кількість випадків домашнього насильства. В Україні протягом першого місяця ізоляції на гарячі лінії, що займаються цією проблемою, звертались майже вдвічі частіше у порівнянні з попередніми місяцями. Щодо того, яка ситуація зі зверненнями за цей період у Володимирі-Волинському, поцікавились у Вікторії Юхимюк.

«Не можна трактувати, що проблема загострилась в період карантину, – вона дуже гостро стоїть в будь-який період. Сімейне насильство – це такий вид насильства, що вчиняється щодня. Інше питання, що люди, які страждають від сімейного насильства, часто навіть можуть не розуміти, що від нього постраждали.»

Проблема, за словами Вкторії Юхимюк, полягає в тому, що люди не завжди розуміють, що до домашнього насильства відноситься не лише фізичне, а й психологічне, економічне та сексуальне. Вони є так само небезпечними для жертви та сім’ї в цілому, тому замовчувати, терпіти будь-які з цим форм знущання, боючись осуду чи нерозуміння, – не можна.

«Насилля потрібно припиняти від самого його початку. Не потрібно чекати, поки погрози переростуть в реальну фізичну агресію. Як правило, жертви насилля про це не говорять. Вони звертаються за допомогою в моменти найбільшого страху: коли безпосередньо вчиняється фізичне насильство і жінка боїться за життя (своє або своїх дітей), тоді викликає поліцію.»

Вікторія Юхимюк наголошує, що у будь-якому разі, коли ви є жертвою або ж свідком домашнього насильства, необхідно звертатись за допомогою. Зробити це можна цілодобово за телефонами:

  • 102 – виклик поліції;
  • (03342) 3-57-01 – виклик мобільної бригади соціально-психологічної допомоги для жертв домашнього насильства, яка діє у Володимирі-Волинському з 18 червня цього року;
  • 0 800 500 335 – Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства.

Якщо ви стали свідком, проте не хочете називати своє ім’я, – виклик за даними номерами може бути анонімним.

«Хочеться закликати всіх, хто став свідком домашнього насильства, не мовчати, адже це може врятувати комусь життя, психологічний стан. Навіть якщо людина не хоче називати своє ім’я чи звідки вона знає про цей випадок насильства – все одно на виклик будуть реагувати», – зазначає Юхимюк.

Про те, які випадки та ситуації підпадають під визначення «домашнє насильство», як реагують на виклики та допомагають жертвам відповідні служби, а також про програму допомоги тим, хто вчиняє насильство, – у сюжеті.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця