<

Андрій Бокоч розповів в інтерв’ю про боротьбу з московським патріархатом у регіоні Прибужжя

08:15 | 30.05.2023 / Інтерв'ю, Володимир, Нововолинськ / /
Перегляди
1241
/ коментарів 5

Святині Володимирського району: Зимнівський і Низкиницький монастирі та Свято-Успенський собор у Володимирі мають перейти від протекції московського патріархату в лоно ПЦУ. У цьому переконаний депутат Волинської обласної ради, помічник нардепа Ігоря Гузя Андрій Бокоч.

Своє бачення щодо майбутнього храмів Володимирського району, боротьбу з московським патріархатом та як вплине на перехід церков до ПЦУ нещодавній приїзд митрополита Епіфанія, а також провалене питання на сесії Зимнівської громади про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території сільської ради Андрій Бокоч висловив в телепрограмі “Актуально” на 12 каналі.

Він визнав, що питання переходу церков з опіки московського патріархату до Православної церкви України – дійсно складне і все не так легко, як би хотілося. Однак, на його думку, рішення про зміну церковної юрисдикції має прийняти громада.

“Команда нардепа доєднується до процесів переходу церков тільки там, де вже є люди, які конкретно цим займаються, а ми лише допомагаємо їм. Здебільшого юридично, організаційно чи консультаційно. Ми не приїжджаємо в село, щоб самим почати цей весь процес. В основному люди не знають, як юридично все правильно оформити і ми допомагаємо в цьому”, – зауважив він.

Бокоч зізнався, що не розуміє позицію керівництва Зимнівської громади, яке відсторонилося від прийняття важливого рішення про заборону діяльності УПЦ московського патріархату на території сільської ради.

Нагадаємо, 16-го травня Зимнівська сільська рада не підтримала рішення про національну безпеку у сфері свободи совісті та заборону діяльності Зимненського монастиря УПЦ мп. Не вистачило лише одного голосу для позитивного прийняття рішення, дві працівниці сільради утримались від голосування, дев’ятеро депутатів – взагалі не з’явилися. А голова громади В’ячеслав Католик взагалі не приймав участі в голосуванні.

Однак, Андрій Бокоч запевнив, що і він особисто, і команда Гузя тримають це питання на контролі й “не спустять на гальмах”. Він повідомив, що незабаром на позачерговій сесії це питання знову підіймуть. На думку депутата облради, цього разу його таки приймуть.

“Я думаю, що незабаром буде скликана наступна сесія. Зимне – це наша українська святиня. І це не правильно, що там до сьогоднішнього дня правлять московські попи. Ми будемо робити все можливе, щоб земля була вилучена і передана ПЦУ. Це перше. А друге, я не розумію позицію ні депутатів, які не підтримали цього питання, ні голови громади В’ячеслава Католика, який взагалі не брав участі в голосуванні, ні секретаря ради Любові Вишняк, яка утрималася. Я думаю, що на наступній позачерговій сесії це питання буде проголосоване і прийняте”, – наголосив Бокоч.

За його словами, він разом з командою нардепа працюють над тим, аби й інші святині Володимирського району: Низкиницький монастир і Свято-Успенський собор у Володимирі перейшли до ПЦУ. Щоправда, зауважив, що є чимало труднощів через те, що голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко продовжив Зимненському і Низкиницькому монастирям оренду землі до 2069 року. Що стосується Свято-Успенського собору, то з ним, мовляв, трохи легше. Адже його оренда закінчується 1-го червня 2024 року.

Андрій Бокоч впевнений, що ситуацію з переходом церков з-під опіки московського патріархату до ПЦУ покращить нещодавній візит митрополита Епіфанія у Володимир і Нововолинськ.

Також депутат обласної ради розповів про нещодавню поїздку в Литву й результати зустрічі з представниками і головою сейму. Серед питань, які обговорювалися в Литовській республіці, – відновлення житла в Україні, розбудова інфраструктури для внутрішньо переміщених людей, лікування поранених військових, міжнародна співпраця між обома країнами, зокрема з Волинською областю

“Поїздка відбулася завдяки народному депутату Ігорю Гузю. Ми хочемо налагодити співпрацю, щоб литовці більше працювали з Волинською областю. Володимир і Нововолинськ вже мають міста-партнери в Литві, з якими співпрацюють. І ми хочемо, щоб ще більше громад Володимирського району мали міста чи громади-побратими в Литві, з якими могли співпрацювати. І процес вже пішов.

Мені сподобалося, що в кожному населеному пункті Литві, навіть невеликому, поряд з литовським прапором висить український. Тобто підтримка є велика. Це був перший наш візит, здебільшого ознайомлюючий. Надіюсь, інші наші поїздки в Литву вже будуть мати якісь конкретні результати. Ми зрозуміли, що ми можемо просити в Литви, і в якій сфері працювати”, – повідомив Андрій Бокоч.

Окрім цього, в під час розмови йшлося про інші цікаві й важливі теми: культуру, освіту (зокрема профтехосвіту) та спорт, серед яких, баскетбол і БК Старий Луцьк – Університет.




коментарів: 5
  1. Рішучіше, Андрію Бокоч! Ви на правильному шляху, що веде до Божої правди.

  2. Все правильно ,сатаністи повинні бути виділені до своїх хозяїв і разом з ними їх великі прибічники
    Меньше смороду -читстіше повітря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа