<

«Московські священники підуть і заберуть із собою все майно», – Бокоч вимагає ОДА надати список артефактів Успенського собору Володимира

19:54 | 11.04.2024 / Володимир / , , , /
Перегляди
1305
/ коментарі 2

10-го квітня під час засідання постійної комісії облради Андрій Бокоч звернувся до представників Волинської ОДА з проханням надати список артефактів Успенського собору Володимира. Адже ревізія майна востаннє там проводилась 1992 року.

Під час ревізії майна в Успенському соборі Володимира 1992 року в список тамтешніх артефактів внесли лише 2-3 речі. Про це йшлося час засідання постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку обласної ради.

Депутат Андрій Бокоч наголосив, що 1-го липня закінчується договір тимчасового користування комплексом Успенського собору XII–XVII століть у Володимирі з релігійною організацією УПЦ московського патріархату закінчується 1-го липня. Він нагадав, що на крайній сесії заступниця голови Волинської ОДА Мирослава Якимчук поінформувала, що договір оренди продовжувати не будуть.

Тому Бокоч поцікавився в директора Департаменту культури, молоді та спорту обласної державної військової адміністрації Олександра Хвіщука, чи є список артефактів, які знаходяться в Успенському соборі Володимира. Адже є ризик того, що московські священники підуть і все майно заберуть з собою. А там, за словами депутата, є чимало цінних релігійних речей: мощі святих, давні книги, ікони та інша давня церковна атрибутика, якій понад 200-300 років.

“Успенського собору – тисячу років. За ці роки там назбиралось чимало цінного. У вас залишається 2,5 місяці до закінчення терміну оренди. Ви мали б зараз провести ревізію і задокументувати все майно, яке там є. Коли ви востаннє обстежували собор? У вас є список артефактів, які там знаходяться? Я, як депутат, звернусь із запитом, щоб мені його надали. Бо за моєю інформацією, у вас дуже мало описано речей, які наразі є в Успенському соборі Володимира. Бо може вийти, що 1-го липня, коли ми проженемо московських священників, вони підуть і все з собою заберуть”, – зазначив Андрій Бокоч.

В результаті активної полеміки й гострої дискусії вияснилось, що востаннє ревізія в Успенському соборі Володимира відбулася аж в 1992 році. Тоді вона задокументувала лише два чи три цінних артефакти.

На своє виправдання Хвіщук зазначив, що важко визначити справжнього власника церковних речей. Адже вони, мовляв, можуть бути чиїмись подарунками.

Однак Бокоч назвав це нонсенсом. Адже, у речей, яким понад 200-300 років, не може бути власника. Вони належать собору і місцевій громаді. Тому він закликав очільників департаменту культури, молоді та спорту виправити ситуацію та провести моніторинг цінних пам’яток Успенського собору Володимира.

Олександр Хвіщук, своєю чергою, запевнив, що навіть, якщо представники УПЦ московського патріархату щось заберуть із Собору, то є чіткий алгоритм дій, як тоді чинити.

“Якщо комісія з відповідними фахівцями виявить, що чогось немає, тоді викликається поліція. Правоохоронці все фіксують і відкривають кримінальне провадження. Й опісля ведуться слідчі дії”, – повідомив посадовець.

Окрім цього, Андрій Бокоч закликав звернути увагу на Зимненський Успенський Святогірський монастир, яким наразі також користується УПЦ. Адже це пам’ятка архітектури національного значення, однак, не зважаючи на це, тамтешню територію перебудували до невпізнанності. А це є порушенням чинного законодавства, на яке чомусь ніхто не звертає увагу.

“Замінити вікна в музеї Володимира – проблема. Бо потрібно чимало дозволів. Однак в Зимненському монастирі вже так все набудовано і розбудовано, що “не влазить в жодні ворота”. Він вже повністю поміняв свій вид”, – констатував Бокоч.

Врешті члени комісії вирішили, що моніторинг основних пам’яток області дійсно потрібен. Однак коли саме його проведуть і чи взагалі це зроблять – наразі не відомо.

Також Андрій Бокоч вкотре вимагав провести повторну і цього разу дійсно незалежну перевірку Зимненського і Низкиничівського монастирів, Успенського собору у Володимирі. Однак цього разу долучити до неї місцевих активістів, депутатів і фахівців. Аби огляд був дійсно об’єктивним та неупередженим.

Нагадаємо, що у червні 2023 року 46 депутатів Верховної Ради, за ініціативою народного депутата Ігоря Гузя, звернулися до прем’єр міністра Дениса Шмигаля з проханням перевірити три волинські святині, які перебувають в руках упц мп – Зимненського і Низкиницького монастирів, Успенського собору у Володимирі. Тоді ж Погуляйко отримав завдання від прем’єр-міністра створити комісію і перевірити святині. Чиновники РВА знову все зробили для вигляду і “на папері”, не виявивши жодних порушень. Голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко та голова Володимирської районної військової адміністрації Юрій Лобач продовжують саботувати ініційовані депутатами перевірки святинь Володимирського району, які перебувають в користуванні московського патріархату.

Таке враження, що чиновники роблять усе, аби зберегти російську церкву та її вплив на мешканців області. Не зважаючи на повторне доручення від Міністерства культури та інформаційної політики провести перевірку Зимненського і Низкиничівського монастирів, Успенського собору у Володимирі, чиновники знову все зробили приховано, не виявивши жодних порушень.

Зазначимо, що на території Успенського собору знаходиться Володимир-Волинська єпархія, керуючий якої, митрополит Володимир нещодавно “засвітився” у церковному календарі очільника Російської православної церкви патріарха Кирила

9-го квітня 2023 року у Володимирі біля Успенського собору небайдужі мешканці зібралися на акцію протесту проти московського патріархату. Організатори й присутні вважають, що релігійні громади, які є часткою російської православної церкви, в Україні не мають права на функціонування.

Читайте також:




коментарів: 2
  1. Як московські московити підуть у свою московію, то не забудьте повиколупувати в Зимненському монастирі зі стіни снаряди, шо застрягли там ше з минулої війни, і відвезти їх новим господарям – західним партнерам, це ж їхні артефакти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок