<

Договір оренди Успенському собору у Володимирі необхідно припинити, – Бокоч до депутатів облради

14:12 | 16.11.2023 / Володимир / , , , , /
Перегляди
2420
/ коментарі 2

Волинська облрада підтримала звернення, ініційоване помічником нардепа Ігоря Гузя та депутатом Волиньради Андрієм Бокочем, щодо розірвання договору оренди на користування УПЦ МП комплексом Успенського собору XII-XVII ст. у Володимирі.

Питання про необхідність розірвання договору оренди із релігійною громадою Успенського собору УПЦ МП у Володимирі розглянули на черговій сесії 16-го листопада.

Депутат Андрій Бокоч вже вкотре звернув увагу голови облради Григорія Недопада на необхідність розриву релігійних зв’язків із країною-агресором. Він наголосив, що цей давній собор це – пам’ятка архітектури національного значення, свідок нашого славетного історичного минулого, наша культурна спадщина. За його словами, це велика ганьба, що в його стінах й надалі господарюють представники релігійної структури керівництво якої знаходиться в росії!

Він нагадав, що договір від 07.10.2019 №101 про безоплатне користування релігійною громадою Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ МП м. Володимир культовими будівлями й державною власністю закінчується вже наступного року – 1-го липня 2024-го. Тож зараз дуже важливо зробити все можливе, аби не допустити його продовження.

Бокоч проінформував, що Волинська область посідає 11-те місце в Україні за кількістю нерухомості у власності УПЦ мп та 18-те за кількістю володіння або користування земельними ділянками. УПЦ мп у Волинській області володіє або користується 209 одиницями майна. Також у переліку є 106 споруд. Окрім того, різні парафії УПЦ мп користуються або володіють 70 гектарами земель: 9% цих земель – у приватній власності, 80% – у комунальній та 8% – у державній.

“Той факт, що така кількість представників УПЦ мп виправдовують збройну агресію росії, свідчить про те, що московська “церква” становить загрозу національній безпеці України та діє не як релігійна організація, а як важлива організаційна та адміністративна структура російської церкви та агентурна мережа окупаційних спецслужб.

Зважаючи на це, а також на те, що керівний центр УПЦ мп знаходиться за межами України, в державі, що здійснює збройну агресію проти України, звертаємося із закликом не продовжувати договір про безоплатне користування УПЦ мп комплексом Успенського собору XII-XVII ст. у Володимирі з 1-го липня 2024 року та не укладати інші види договорів з релігійними громадами УПЦ мп, які б надавали можливість перебування кліриків УПЦ мп на території зазначеної української православної святині”, – наголосив Андрій Бокоч, виступаючи з трибуни.

Відтак 50 депутатів підтримали пропозицію Бокоча і прийняли рішення надіслати керівництву держави звернення про не продовження договору оренди на Успенський собор у Володимирі УПЦ мп.

Однак зауважимо, що рішення про оренду земельних ділянок релігійним громадам приймає Волинська обласна державна адміністрація. А зважаючи на те, що голова ОДА Юрій Погуляйко своїм розпорядженням, підписаним уже у 2020-му році, коли росія напала на Крим та східні області України, передав у користування Зимненський монастир УПЦ мп ще на 50 років, чекати можна чого завгодно.

Врешті депутати підтримали проєкт рішення і невдовзі скерують звернення до Прем’єр-міністра України, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики та Голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті звернення щодо недопустимості продовження договору про користування УПЦ МП  комплексом Успенського собору XII–XVII ст. у Володимирі.

Нагадаємо, на сесіях Волинської обласної ради неодноразово озвучувалося питання про необхідність розірвання договорів оренди культових споруд із релігійними громадами УПЦ МП, зважаючи на те, що керівний центр Української православної церкви московського патріархату знаходиться за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України. Зокрема, на одній із сесій депутат Волиньради Андрій Бокоч та помічник нардепа Ігоря Гузя звернувся до Волинської облради щодо позбавлення права оренди земельних ділянок, що знаходиться під церквами та храмами УПЦ мп на Волині. Зокрема, у Володимирському районі йдеться про Успенський собор, Зимненський та Низкиницький монастир. Тож 11-го квітня облрада заборонила діяльність УПЦ мп на території Волинської області. А 24-го квітня у Володимирі припинили право оренди релігійним громадам Успенського собору та Миколаївської церкви УПЦ мп.

Питання припинення договору оренди релігійними структурами московського патріархату Успенського собору у Володимирі неодноразово порушував і народний депутат Ігор Гузь. Влітку парламентар направив відповідне депутатське звернення до міністра культури України та голови Волинської обласної державної адміністрації. Про це він повідомив 10-го травня під час святкового богослужіння у володимирському Соборі Різдва Христового, під час приїзду митрополита Епіфанія.

Читайте також:

Вимагаю розпочати роботу щодо розірвання договорів оренди культових споруд, які займає УПЦ МП, – Андрій Бокоч на сесії Волиньради

Бокоч звернувся до облради щодо позбавлення права оренди земельних ділянок Успенського собору, Зимненського та Низкиницького монастирів

Під час війни в Україні не можуть існувати церкви, які підтримують зв’язок з країною-окупантом, – Ігор Гузь

Володимирська райрада заборонила діяльність УПЦ мп: із Зимненським, Низкиничівським монастирями та Успенським собором хочуть розірвати договір оренди

Ігор Гузь: 46 народних депутатів звернулися до Шмигаля, аби перевірити Успенський собор, Зимненський та Низкиницький монастирі




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота