<

«Закриття шкіл призведе до того, що село почне вимирати»: Бокоч обурився бездіяльністю обласного управління освіти

16:16 | 15.04.2024 / Новини / , , , , /
Перегляди
648
/ Коментарі відсутні

Під час засідання постійної комісії облради 10-го квітня депутат Андрій Бокоч висловив свою негативну позицію щодо закриття малокомплектних шкіл у сільській місцевості Волинської області. А також поцікавився у представниці голови ОДА, чому ті бездіють і не відстоюють існування шкіл перед вищим керівництвом держави.

Під час засідання постійної комісії облради з питань освіти депутати підтримали звернення Волинської обласної ради до центральних органів влади щодо недопущення закриття малокомплектних шкіл у сільській місцевості.

Як зазначив ініціатор звернення, перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, у березні цього року Кабінет Міністрів України затвердив зміни, відповідно до яких не фінансуватимуться коштом освітньої субвенції заклади освіти з кількістю учнів, менш як 45 осіб (з вересня 2025 року) та менш як 60 осіб (з вересня 2026 року).

Юрій Поліщук запевнив, що цим рішенням Кабмін лише «простимулює» низку негативних процесів, а саме – масове закриття закладів освіти у сільській місцевості. Він переконаний, що прийняті Урядом зміни мають дискримінаційний характер щодо учнів і суперечать нормам чинного законодавства. Посадовець нагадав, що раніше працювала формула, що кошти освітньої субвенції «йдуть» за дитиною. Нині ж дітей, мовляв, дискримінують за місцем проживання.

“Складається враження, що влада хоче зачистити території від таких невеличких сіл. Сьогодні фактично йде процес вигону людей із землі. І закриття сіл цьому процесу буде лише сприяти. Навіть під час світових війн, школи в селах відкривали, а у нас – навпаки їх хочуть позакривати. Це дискримінація учнів за місцем проживання. Тобто, якщо ти проживаєш в невеличкому селі, де є маленька школа, то значить гроші на навчання ми тобі давати не будемо. Субвенція має поступати до кожної дитини, де б вона не навчалась.

До того ж важко організувати довіз учнів до інших більших шкіл. Бо не кожна громада може купити у співфінансуванні 50 на 50 шкільний автобус. Це чималі кошти. Я вважаю, що процес закриття шкіл — неприпустимий. Тим паче під час війни в країні”, – наголосив Юрій Поліщук.

Депутат Андрій Бокоч додав, що Волинська область — переважно сільський регіон. Тож рішення Кабміну про закриття шкіл у сільській місцевості найбільше вдарить саме по нашій області. До того ж, за його словами, без роботи залишаться чимало вчителів. Тому Бокоч запитав у представниці голови ОДА, чи клопотали вони перед Кабміном, щоб не закривали школи.

“Таке враження, що тільки обласна рада це питання піднімає перед Кабміном і керівництвом нашої держави. А що робить обласне управління освіти? Чи донесене в профільне Міністерство питання, що наша область — це переважно сільська місцевість і закритись може дуже багато шкіл. Я думаю, що за три роки 30% шкіл нашої області із загальної їхньої кількості буде оптимізовано і закрито. А то й більше.

Що було зроблено обласним управлінням освіти, щоб цього не допустити? Були поставлені якісь вимоги чи прохання Міністерству освіти та науки саме від вас? Можливо, не через обласне управління освіти, а через голову Волинської ОДА? Ви взагалі хоч якось піднімали це питання в міністерстві? Наголошували, що ми — сільський регіон? Просили, можливо, якесь виключення для нас зробити? Або може хоча б один лист надіслали в Кабмін з проханням не закривати школи?”, – запитав депутат у представників Погуляйка.

В результаті гострої суперечки представники облдержадміністрації зізнались, що не надсилали в профільне міністерство жодних листів чи звернень. Та й взагалі не порушували цього питання. А найцікавіше те, що заступниця начальника обласного управління освіти і науки Наталія Даньків намагалася виправдати процес закриття сільських шкіл і навіть віднайти в цьому позитив. Хоча мала б, навпаки, відстоювати кожен навчальний заклад. Адже представляє їхні інтереси.

Так Наталія Даньків зазначила, що сільські школи — не конкурентоспроможні з міськими. І сільські діти, мовляв, в рази відстають в навчанні від своїх однолітків з міст. Та й утримання приміщень малокомплектних шкіл у сільській місцевості, за її словами, — нераціональна трата коштів. До того ж усі територіальні громади, за твердженням освітянки, можуть купити шкільний автобус, адже, нібито мають достатньо для цього коштів.

А щодо звільнених вчителів, то за версією заступниці начальника обласного управління освіти і науки усім їм запропонують робочі місця в інших навчальних закладах, бо наразі, мовляв, в школах є багато вільних посад. А ще посадовиця висловила припущення, що такі маленькі школи можна “перекласти на плечі” територіальних громад, які можуть їх утримувати за свої місцеві бюджети.

Однак Андрій Бокоч зазначив, що школа має бути доступною для дітей. А в умовах, які перед громадами ставить Кабінет Міністрів України, цього не буде. У приклад він навів Павлівську громаду, в якій із 12 шкіл лишиться лише 3.

«Волинь – це аграрний регіон, де більшість населення проживає у селах. Закриття шкіл призведе до того, що село почне «вимирати». Наприклад, у Павлівській громаді залишиться 2-3 школи. Хоча зараз їх є 12. І відстань доїзду до школи буде тоді 15-20 кілометрів. Та ще й поганими дорогами. А ще в результаті такої оптимізації на вулиці лишаться десятки, якщо не сотні вчителів. І це не правда, що усім їм знайдеться нове робоче місце. Бо зараз працевлаштуватися вчителю дуже важко, навіть у містах», – обурився депутат.

Щодо того, що обласне управління освіти і науки пасивно ставиться до закриття сільських шкіл, Бокоч назвав це “бездіяльністю”.

“Ви не переживаєте за школи, за їх учнів і вчителів. Ви це скидаєте “на плечі” депутатів і територіальних громад, аби вони переживали і все це якось вирішували”, – наголосив Андрій Бокоч.

Врешті депутати одноголосно підтримали звернення Волинської обласної ради до центральних органів влади щодо недопущення закриття малокомплектних шкіл у сільській місцевості.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок