<

Шахту №10 «Нововолинська» готуватимуть до запуску: як триває процес

16:43 | 1.05.2024 / Нововолинськ / /
Перегляди
711
/ 1 коментар

Нововолинську шахту-довгобуд, яку хотіли виставляти на приватизацію, таки запустять. Нині провели кілька тендерів на послуги з розгазування шахти та ремонту обладнання. Коли запрацює – конкретних термінів поки ніхто не називає. Мовляв, через брак коштів робота з підготовки копальні відбувається повільнішими темпами, ніж планували.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс», пишуть Волинські Новини.

Днями ДП «Дирекція по будівництву об’єктів», яка опікується шахтою-довгобудом №10 у Нововолинську, підписала тендерну документацію. Першу укладено з відокремленим підрозділом «Шахтоспецмонтажно-налагоджувальне управління «ДП «Волиньвугілля» на послуги з ремонту та технічного обслуговування обладнання. Ціна договору – близько чотирьох мільйонів гривень.

Інший тендер на суму 195 тисяч гривень на послуги з розгазування шахти виграв Львівсько-Волинський воєнізований гірничорятувальний загін Державної воєнізованої гірничорятувальної служби.

Також черговий тендер на проведення експертиз та аудиту має відбутися на початку травня. Його вартість – майже 294 тисячі гривень. Як розповів голова незалежної профспілки гірників шахти №9, про плани запустити шахту №10, яку будують з 1989 року, говорили давно.

«Задумки готувати шахту до запуску є. Але за фактом, на самій шахті ніякої підготовки до запуску немає. Тому що там потрібно провітрювати виробітки, налаштовувати. Прийняли чотирьох чоловіків додатково», – зазначив голова незалежної профспілки шахти №9 Василь Гура.

Виконувач обов’язків керівника підприємства «Дирекція по будівництву об’єктів», яке, власне, й утримує шахту, підтвердив, що ці тендери пов’язані з тим, що шахту №10 готуватимуть до запуску. От тільки про які дати йдеться та чи розпочнуться роботи цього року, прогнозувати не поспішають.

«Більше щось сказати важко, адже фінансування на цей момент немає, тому що теплова енергетика пошкоджена. Ми робимо те, що можемо зробити: розгазовувати і вже починати проходити монтажний хідник за власний кошт», – зазначив в. о. директора ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» Сергій Сівцов.

«А можемо говорити про цей рік? Про ці роботи із запуску?» – запитала журналістка.

«Поки не знаю. Усе залежатиме від того, що буде в країні», – відповів в. о. директора.

Не так давно волинські гірники забили на сполох, що десята шахта може піти з молотка, оскільки західне регіональне відділення Фонду держмайна, яке безпосередньо опікується питаннями приватизації шахт, оголосило закупівлю послуг із виготовлення технічних паспортів на об’єкти шахти №10 «Нововолинська».

Шахтарі тоді розповідали, що неправильна оцінка майна шахти в подальшому може вплинути на вартість приватизації, яка, ймовірно, буде у рази меншою від об’єктивної ціни. Але справа навіть не в цьому, адже приватизація шахти призведе до неочікуваних наслідків. Копальню без необхідних для її функціонування об’єктів узагалі можуть не добудувати, а в разі добудови й запуску може виникнути низка проблем.

Волинські гірники зверталися і до Фонду держмайна, Міністерства енергетики та Міністерства економіки з вимогою не виставляти на приватизацію шахту №10.

Як розповів голова профспілки ДП «Дирекція по будівництву об’єктів шахти № 10 «Нововолинська» Олександр Ткаченко, їм обіцяли гроші на добудову копальні.

«Люди хочуть добудувати і будуть працювати. Вони мають працювати. Ми сподіваємося, що все буде добре», – наголосив Олександр Ткаченко.

Шахтарі кажуть, що з ідеєю віддати шахту на приватизацію в столиці, схоже, зупинилися. Її таки готують до запуску, щоправда, повільними темпами.




один коментар
  1. Нормально! А в пенсiйний за 2020, 2021 коли нарештi буде сплачено? Скiльки ще того стажу з “Бужанськой” чекати????

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 Травня, Середа