<

Гірники б’ють на сполох: шахту №10 «Нововолинська» можуть приватизувати

09:37 | 29.01.2024 / Нововолинськ / , , , /
Перегляди
702
/ коментарі 2

Шахта №10 «Нововолинська» може потрапити у приватні руки. Гірники розповіли, що об’єкти інфраструктури копальні планують віддати під приватизацію. Шахтарі забили на сполох: вони звернулися з відповідними листами до Фонду держмайна, Міністерства енергетики та Міністерства економіки.

Об’єкти інфраструктури шахти №10 можуть піти з молотка. Про те, що шахту фактично хочуть розпродати, гірники дізналися з власних джерел, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс», – пишуть Волинські новини.

«Західним регіональним відділенням Фонду держмайна, яке безпосередньо займається питаннями приватизації шахт, було оголошено закупівлю послуг з виготовлення технічних паспортів на об’єкти шахти №10 «Нововолинська». В тендерній документації, яка опублікована у відкритих джерелах, відсутній перелік усіх матеріальних активів, на які асигнувалися державні кошти для реалізації проєкту будівництва шахти №10 «Нововолинська».

Зокрема, не включені в оцінку вартості підземні гірничі виробки довжиною 14,16 кілометра, трубопроводи водопостачання, каналізації на території та до міста Нововолинська, лінії електропередачі до підстанції 35 кВт, благоустрій території та інші. Відсутні актуальні оцінки вартості всіх активів», – прокоментував заступник голови первинної профспілкової організації ДП «Дирекція по будівництву об’єктів шахти №10 «Нововолинська» Валентин Васюхно.

Чоловік уточнив, що неправильна оцінка майна шахти в подальшому може вплинути на вартість приватизації, яка, імовірно, буде в рази меншою від об’єктивної ціни. Але справа навіть не в цьому, адже приватизація шахти може призвести до неочікуваних наслідків. Копальню без необхідних для її функціонування об’єктів узагалі можуть не добудувати, а в разі добудови і запуску може виникнути низка проблем.

«Якщо приватизують об’єкти на нашій шахті, ми не зможемо відремонтувати своє обладнання. Якщо ми не зможемо відремонтувати своє обладнання, то не зможемо утримувати гірничі виробки, не зможемо відкачувати воду, тобто свою життєдіяльність шахта втрачає. Не відкачали три-чотири дні воду – і все, шахту затопило. На цю шахту було витрачено дуже багато грошей – 1,7 мільярда гривень. Була велика надія працювати на цій шахті в гірників з інших шахт, які в нашому регіоні закривалися», – зауважив голова профспілки ДП «Дирекція по будівництву об’єктів шахти №10 «Нововолинська» Олександр Ткаченко.

Шахтарі припустили, що у випадку затоплення копалень не вдасться уникнути підтоплення та заболочення навколишніх сіл.

Гірники розповіли: якщо нова шахта №10 «Нововолинська» запрацює, то за місяць там можна буде видобувати стільки вугілля, скільки шахта №9 продукує за рік. За словами Олександра Ткаченка, за рік на шахті №10 можна видобути 900 тисяч тонн вугілля. З такими потужностями на копальні могли би працювати півтори тисячі шахтарів.

До слова, доля шахти №9 відома. За прогнозами, її запаси вичерпаються до кінця 2024 року. І якщо шахту №9 закриють, а нову – №10 «Нововолинську» – не запустять, то видобуток вугілля в регіоні фактично зупиниться.

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець наголосив, що приватизація поставить хрест на добудові шахти.

«Нібито причетність до цього своїми ініціативами має перший заступник міністра Власенко (перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко, – ВН). Додаткової інформації я не маю. Є постанова Кабінету Міністрів, яку чомусь проштовхнули. І Фонд держмайна в цьому випадку проявляє ініціативу, і Міністерство енергетики схвалює це все», – сказав Михайло Волинець.

За його словами, Міністерство енергетики ще нещодавно мало намір запустити шахту №10 «Нововолинська».

«Вони там збирали обладнання з інших шахт у Донецькій області, наприклад, із шахти «Гірник», шахти «Курахівська». Концентрували це обладнання в Донецькій області, там, де є склад, саме для добудови шахти №10 «Нововолинська». Тепер на цьому ставлять жирний хрест», – акцентував Михайло Волинець.

Волинські гірники вже звернулися до Фонду держмайна, Міністерства енергетики та Міністерства економіки з вимогою не виставляти на приватизацію шахту №10.

Нагадаємо, що шахта №10 «Нововолинська» – довгобуд. Копальню розпочали споруджувати ще в 1989 році. У будівництво держава вклала близько двох мільярдів гривень. Зараз об’єкт – фактично на завершальному етапі будівництва.




коментарів: 2
  1. Дорогі шахтарі, не відступайтесь!!! Спасайте те, що залишилось, бо все вже занадто очевидно.. Бог в поміч.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота