<

Бокоч звернувся до Погуляйка щодо рефінансування мільйонного кредиту Нововолинськводоканалу

14:40 | 19.03.2024 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
674
/ 1 коментар

На сесії облради 19-го березня депутат та помічник нардепа Ігоря Гузя Андрій Бокоч звернувся із депутатським запитом до начальника військової адміністрації Юрія Погуляйка. У ньому він закликає підняти перед Кабінетом міністрів України та іншими профільними органами питання щодо необхідності вирішення фінансового стану водоканалу Нововолинська, шляхом надання рефінансування кредиту, який отримали від Світового банку у 2017 році.

Нагадаємо, кредит дістався нововолинцям у спадок від ексмера Віктора Сапожнікова та попереднього керівника водоканалу Володимира Озімчука. Угоду по кредиту підписували у 2014 році. Світовий банк надав позику Нововолинськводоканалу на 6 мільйонів доларів (наразі це – 219,6 млн грн). Гроші на заміну водогону отримали у 2017 році, наразі з відсотками водоканал повернув близько 40 мільйонів гривень. Термін кредиту – до 2031 року. Тому ще 8 років нововолинцям потрібно виплачувати орієнтовно по 750 тисяч доларів, наразі в гривнях це 30 млн в рік (за курсом $ та процентною ставкою на цей час).

До Бокоча звернулося КП «Нововолинськводоканал» з проханням підняти питання щодо можливості надання рефінансування цього кредиту.

Кредитні кошти були використані на:

  • передконтрактні послуги, проєктування і підготовка тендерної інформації для реконструкції зовнішніх мереж водопостачання та будівництва 2-х станцій знезалізнення на водозаборах м. Нововолинська – загальна вартість 154 680 дол. США;
  • реконструкція каналізаційних насосних станцій у м. Нововолинську – загальна вартість – 756 432,97 дол. США;
  • реконструкція зовнішніх мереж водопостачання від Північного та Південного водозаборів до м. Нововолинська – загальна вартість 4 687 164 дол. США.

Всього загальна сума використаного кредиту (разом з комісією МФ) склала 5 711 521 долар.

Через зростання процентної ставки, збільшення курсу долара США стосовно гривні, виплата  кредиту в даних умовах для КП «Нововолинськводоканал» значно ускладнена.

 У березні 2023 року податкові органи звернулися до суду на предмет стягнення з КП «Нововолинськводоканал» простроченої заборгованості за кредитом. Примусове стягнення боргу, призведе до зупинки фінансової діяльності підприємства, неможливості оплати за енергоносії та матеріали, що унеможливить виконання робіт з водовідведення та водопостачання.

Виконком Нововолинська в січні 2024 року встановив підприємству новий тариф, більший на 57%, однак і він не дає можливості повноцінно сплачувати кредит та відсотки.

Зі схожою проблемою зіткнулися й інші водоканалі України. Борг за кредитними угодами з МФО складає 1,2 млрд грн, прострочену заборгованість мають 11 водоканалів.

“Оптимальним варіантом розв’язання проблеми заявники вважають можливість врегулювання ситуації шляхом перекредитації водоканалів (бюджети місцевих рад яких дефіцитні) українськими державними банками в валюті під ставку, що дорівнює подвійній депозитній ставці, або ставці, що діяла протягом 2021 року, чи порекомендувати інші дієві шляхи вирішення проблеми.

Це дасть змогу комунальному підприємству забезпечити безперебійну роботу, Міністерству фінансів України виконати зобов’язання перед іноземними партнерами, українським банкам отримувати дохід, а місцевим бюджетам зекономити кошти, які можна направити на допомогу ЗСУ”, – йдеться у депутатському звернені Бокоча.

Він звертається з проханням до голови Волинської ОВА Юрія Погуляйка підняти перед Кабінетом міністрів України та іншими профільними центральними органами виконавчої влади питання необхідності вирішення проблем фінансового стану КП «Нововолинськводоканал» через можливість надання рефінансування міжнародного кредиту.

Читайте також:

Водоканал Нововолинська відповів на поширені запитання мешканців: «Коли брали кредит та на якій основі?».

Ще вісім років по 30 млн грн: пенсіонери прийшли на зустріч у Нововолинську міськраду щодо тарифів на воду




один коментар
  1. Перекредитувати ще дорожче – під подвійну депозитну ставку? А Бокоч не хоче знати, під які проценти надає гроші Світовий Банк, який термін кредиту та під які відсотки та на яких умовах брав кредит Сапожніков з Озімчуком в українського банку? Куди пішли ці гроші, якщо в Нововолинську вже тиждень з кранів тече вода з каналізації (іржава та з брудом)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя