<

Ще вісім років по 30 млн грн: пенсіонери прийшли на зустріч у Нововолинську міськраду щодо тарифів на воду

18:35 | 8.01.2024 / Нововолинськ / , , , /
Перегляди
2315
/ коментарів 8

8-го січня у Нововолинську відбулась зустріч міського голови Бориса Карпуса, його заступників, начальника водоканалу Богдана Миговича з громадянами, які прийшли з’ясувати, чому підняли тариф на воду та вимагали скасовувати рішення.

Нагадаємо, тарифи на воду в Нововолинську зросли з 1-го січня на 58%. Причинами стало збільшення вдвічі вартості електроенергії, паливно-мастильних матеріалів та необхідність сплачувати кредит Світовому банку – 6 млн доларів, який брали на заміну водогону.

20% від нового тарифу це сума, яку закладають на повернення кредиту, орієнтовно – 13,7 грн за 1 м. куб. Також через ріст електроенергії тарифи на воду підіймають в інших містах України. Якщо з тарифу Нововолинська відняти кошти за сплату кредиту, то він буде нижчим, ніж в сусідніх містах.

Кредит дістався нововолинцям у спадок від ексмера Сапожнікова та попереднього керівника водоканалу Озімчука. Угоду по кредиту підписували у 2014 році. Кредит був на 6 мільйонів доларів (наразі це – 219,6 млн грн). Гроші на заміну водогону отримали у 2017 році, наразі з відсотками водоканал повернув близько 40 мільйонів гривень. Термін кредиту до 2031 року.

В угоді, яку підписали зі Світовим банком було прописано, що повертати кошти будуть шляхом підвищення тарифу. Тобто у тариф будуть закладати кошти для повернення тіла кредиту та відсотків, і виплачувати його будуть споживачі.

На перші п’ять років надавали кредитні канікули. Платити за кредит почали у 2019 році, коли кредитні канікули закінчились. Оплата здійснюється двома платежами — 15 червня і 15 грудня, по курсу НБУ на день оплати. Також в угоді зі Світовим банком було прописано, що відсоток за кредит виставляє, два рази в рік на підставі розрахунку, Міністерство фінансів України. У 2021 році цей встановлений відсоток становив 0,85% (578,3 тис. грн) а зараз – 5,75% (5,2 млн грн). Тобто щороку водоканал повинен сплачувати 288 тисяч доларів відсотків та 462 тисячі доларів тіла кредиту – це 750 тисяч доларів або 30 мільйонів гривень в рік. Якщо, звісно, курс долара та відсоткова ставка не буде рости. Бо сума боргу, в перерахунку на гривню, буде далі зростати й, відповідно, тарифи на воду знову доведеться підіймати.

Кредит брали до 2031 року. Тому ще 8 років нам потрібно виплачувати орієнтовно по 750 тисяч доларів, наразі в гривні це 30 млн в рік (за курсом $ та процентною ставкою на даний момент).

Організували зустріч прихильники ексмера Сапожнікова – колишній депутат Віктор Тарасенко, який будучи обранцем громади сам на сесії підтримав рішення про отримання кредиту, «активіст» Віталік Грабовський та Василь Гура.

Директор водоканалу пояснював людям, що рішення про підняття тарифу вимушене, його й так відтягували. Але через зростання електроенергії та інших складових, у підприємства продовжувала збільшувалась заборгованість. Що могло б призвести до банкрутства водоканалу та взагалі відсутності води в домівках містян. Додав, що незахищені верстви населення можуть отримати субсидію, також для економії потрібно встановити лічильники обліку.

Також він розповів, що ведеться постійна робота з боржниками. Сума боргу станом на 1-ге грудня 2023 року у мешканців Нововолинська – 15 мільйонів гривень. Пів року тому це було понад 20 мільйонів. Боржників змушують сплачувати через суд. Також нещодавно Уряд дозволив від’єднувати злісних боржників від водопостачання. Але загалом 95% споживачів розраховуються за послуги, сказав Мигович.

Міський голова Борис Карпус зазначив, що міська рада надсилала звернення до міністерств з проханням допомогти вирішити питання кредиту.

“Надіслав десятки листів та звернень у: Кабінет Міністрів України, Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, в банки, народним депутатам. У Міністерстві фінансів відповіли: “В угоді прописано, що кредит закладається в тариф, значить підіймайте. Ми не можемо іноземним партнерам показувати, що ми не платоспроможні”.

Також, як нарікають люди, є питання щодо якості води, треба перевірити, як використали ці 6 млн доларів, які труби вкладали й хто виконував роботи”, – сказав мер.

Детальніше у відео:

У міському бюджеті недостатньо коштів, щоб сплачувати кредит. Всі вільні було спрямовано на армію. Минулого року ця сума склала 70 мільйонів, це 100% «військового ПДФО» та ще плюс 13,8 млн. У 2024 році ж Уряд забрав у громад «військове ПДФО», тому для підтримки військових залишилось ще менше фінансів, у новому році заклали поки тільки 10 мільйонів.




коментарів: 8
  1. Я давно просив про здійснення моніторингу реконструкції водогону в Нововолинську: Хто виконував роботи, яка сума була витрачена, скільки м\п труб було пркладено тощо. Як і про всілякий інший аудит діяльності колишнього міського голови. Нардеп І.Гузь обіцяв. І ви всі про це знаєте. Між іншим, вода знову пішла жовтого кольору…

  2. Аудит в студію не гайно ! Нехай Сапожніков і ко, сплатять і ті хто освоїв кошти , Коптюк ! Мародери ! Зарплати , пенсії підніміть ! Так ні тариф піднімають … Бо їм потрібно виплачувати , потрібно було думати ! Запросіть учасників деребану і вірішіть справу !!!

  3. То ж хто виставив відсоткову ставку більше 5 відсотків: світовий банк чи якийсь чинуша з міністерства? під такі відсотки світовий банк позики не надає ( надає під значно нижчі!). Під такі відсотки позику міг надати тільки Сапожніков зі своїх мільйонів!

  4. Як можна взяти кредит з розрахунком що споживачі віддадуть ? Чого міська рада не проведе повний аудит і чому не відкриють кримінальну справу з приводу розкрадання коштів(кредиту) ??? Чи може відкати досі отримують всі з чиновниками міської ради ???

  5. Почекайте, Світлано, розстрілювати: це вам не сталінські часи. І слава Богу. Істина, як завжди – десь посередині. Я повністю передивився відео Віталія Грабовського та відеоверсію зібрання сайту “Буг”. Насторожила велика кількість соратників (нинішніх чи тодішніх?) екс-міського голови на зборах. Які рясно годувалися і користувалися дечим, що належало міській громаді (можу довести), від щедрот його. У мене є багато незручних запитань до діючого міського голови. Проте. Він доволі аргументовано навів докази необхідності погашення кридиту і відсотків. Але, це зовсім не означає, що я готовий сплачувати його своїм коштом. Помилка мера в тому, що не було повідомлено, хто заклав в кредитну угоду пункт про сплату позики, виключно і тільки, за рахунок підвищення ціни на воду для населення. А також, початку проведення майбутнього аудиту стосовно виконаних робіт і витрачених коштів. Злякався, як і завжди, чи що? Пам`ятаєте, на зорі його головування, вислів: “Я не буду ганятися за колишнім міським головою!” Після цього, я написав: “Тоді він поженеться за тобою!”. Так і сталося. І продовжуватиметься. Згадаєте. Гордість чи посадове чванство привели “команду змін” до нинішньої конфронтації з громадою? Хто скаже? Яке дуже на руку певним колам людей з числа колишньої “міської еліти”, що втратили своє привілейоване становище та доходи внаслідок приходу у місцеву владу нового мера і його посадовців. І які знову рвуться до влади. Хтось заперечуватиме? Аргументуйте.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота