<

З кредиту у 219 мільйонів повернули 40: керівник водоканалу Нововолинська пояснив причини зростання тарифів

16:15 | 2.01.2024 / Нововолинськ / , /
Перегляди
1304
/ коментарів 8

Через кредит, який у 2017 році отримали за часів мера Сапожнікова, повномасштабну війну, збільшення вартості електроенергії та курсу долара, підприємство водоканалу Нововолинська опинилось у борговій ямі.

Про зміну тарифів на воду розповів у відео керівник КП «Нововолинськ водоканал» Богдан Мигович.

У Нововолинську з 1 січня на майже 60% збільшаться тарифи на воду. Нагадаємо, що у 2022 році Верховна Рада підтримала урядовий законопроєкт про мораторій на підвищення тарифів на опалення, гарячу воду та газ на час війни та шість місяців після її завершення. Електроенергії та холодної води це рішення не стосувалося. З 1 червня 2023 року в Україні майже вдвічі підвищили тариф на електроенергію для населення.

Мигович зазначив, що вони були змушені вимагати у місцевої влади затвердити нові тарифи, які не переглядали два роки, за цей час підприємство встигло накопичити борги по кредиту.

Нагадаємо, що кредит дістався у спадок від мера Сапожнікова та попереднього керівника водоканалу Озімчука.

Нововолинськ отримає 6 мільйонів доларів на якісну чисту воду

Угоду по кредиту підписували у 2014 році. Кредит був на 6 мільйонів доларів (наразі це – 219,6 млн грн). Гроші на заміну водогону отримали у 2017 році, наразі з відсотками повернули близько 40 мільйонів гривень.

Нагадаємо, угоду зі Світовим банком Нововолинськ підписав у 2014 році. Тоді за каденції Віктора Сапожнікова, на сесії депутатам розповіли, що на тарифи кредит суттєво не вплине, буде невелике підвищення. Рішення було підтримане. Світовий банк обіцяв кредитні канікули на п’ять років.

Фактично Нововолинськводоканал отримав гроші у 2017 році. За які у Нововолинській громаді було замінено головні магістральні сталеві трубопроводи на сучасні поліетиленові, загальною протяжністю близько 30 км.

Тодішній очільник водоканалу Володимир Озімчук розповідав: “Зношення водопровідної мережі – ось в чому проблема Нововолинського водоканалу. Каналізаційна система, яка існує на даний момент перенавантажена зайвою водою. Прокладання газопроводу негативно вплинуло на стан сталевих труб. Термін їхньої служби – 25 років, а вони вже три рази по стільки використовуються. Через це стаються постійні пориви, з кранів тече іржава вода. Прийшов час замінити їх на поліетиленові, які  будуть слугувати приблизно сто років”. Також, що Нововолинці матимуть воду зовсім іншої якості. Зникнуть проблеми іржавої води, накипу в чайниках. Для самого підприємства зменшиться енергоємність.

Світовий банк надавав кредитні канікули на п’ять років. Але вже у 2019 році Водоканалу було виставлено рахунки на оплату кредиту і відсотків.

І ось у 2019 році відбулося підвищення тарифів на воду на 96 %, вартість метра кубічного води та стоків разом – 38,28 грн. БУГ тоді писав: “Потрібно віддавати кредит: розповіли, чому тарифи на воду в Нововолинську можуть значно зрости“.

Починаючи з 2019 року Нововолинськводоканал уже сплатив Світовому банку понад 1,3 млн доларів США тіла кредиту і відсотків, тобто майже 40 млн грн. Нагадаємо, що сума тіла кредиту без відсотків 219,6 млн грн. Днями комунальне підприємство розрахувалося за виставлені платежі за 2021 рік. Але до повного погашення кредиту, а тим паче відсотків, ще дуже далеко. 

Керівник КП «Нововолинськ водоканал» Богдан Мигович додав, що ніхто не розраховував на повномасштабне вторгення, збільшення вартості курсу долара, плаваючого відсотку, який зріс з 0,75% до 5,32%, також вартість електроенергії збільшилась вдвічі, зростання ціни на ПММ (дизпаливо, бензин) на 80%.

Через те, що два роки не відбувалось корегування тарифів, підприємство водоканалу назбирало боргів по сплаті кредиту і тому були змушені наполегливо відстоювати встановлення нового економічно-обгрунтованого тарифу. Якби цього не зробили, то підприємство ще б глибше тонуло в боргах. Тоді б збанкрутувало, йому заблокували рахунки та відключили б підприємство від електроенергії. І тоді жителі громади отримували б воду в кращому випадку за графіком, а в гіршому – залишились без неї в кранах взагалі.

“Доцільність заміни водогону була і залишається, підприємство несе менші витрати на ліквідацію аварійних поривів, мешканці не залишаються постійно без води, після ремонту було постійне погіршення якості води. Покращення від заміни водогону є, але маємо великий тягар по сплаті кредиту. Прошу мешканців громади з розумінням поставитись до зміни тарифів. Враховуючи, що інші міста також встановлюють нові тарифи, бо проблематика у всіх водоканалів одна, просто вони мають більші заборгованості по електроенергії, а ми по сплаті кредиту”, – сказав Мигович.

Для повноцінної роботи водоканалів у 2024 році тарифи на централізоване водопостачання і водовідведення мають бути підвищені на 50%. Про це президент асоціації “Укрводоканалекологія” Дмитро Новицький сказав у коментарі Укрінформу.

Читайте також:

Собівартість води в крані бердичівської оселі становить вже 75 гривень за куб.

У Ковелі планують встановити нові тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на 2024 рік.

З 1-го січня 2024 року КП «Червоноградводоканал» підняв тариф на водопостачання та водовідведення.




коментарів: 8
  1. Залишається тільки порадіти за тих, у кого дійсно “зникли проблеми із ржавою водою та накипом у чайнику”.

  2. мене не цікавить ваш кредит і я напишу вам заяву що я не буду його платити,ту проблему хай вирішує міська рада самостійно,без населення!!!

  3. Ви от подібного роду “відосікі” та пояснення, залиште для тих, хто голосував за теперішнього мера. Чому досі декларацію не подали, Борисе Сергійовичу? Певно багацько так часу потрібно, щоб все своє “чесно” нажите переписати на “котика-собачку”?))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок