<

У Нововолинську з 1 січня на майже 60% збільшаться тарифи на воду

15:34 | 29.12.2023 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
1443
/ коментарів 7

З нового року на 57,6 % збільшаться тарифи на водопостачання та водовідведення у Нововолинську.

Відповідне рішення 28-го грудня затвердили на засіданні виконавчого комітету.

Нові тарифи діятимуть з 1-го січня 2024 року. Вартість метра кубічного води та стоків разом – 62,96 грн. з ПДВ в т. ч.

  • тариф на централізоване водопостачання – 33,97 грн. за 1 м. куб. з ПДВ;
  • тариф на централізоване водовідведення – 28,99 грн. за 1 м. куб. з ПДВ.

До цього тарифи були: за водопостачання 19,15 грн. за 1 м. куб. з ПДВ, водовідведення – 20,80 грн. за 1 м. куб. з ПДВ, загальний – 39,95 грн. за 1 м. куб. з ПДВ.

На підприємстві пояснили, що на зміну тарифів вплинули наступні чинники:
1) зростанням прожиткового мінімуму для працездатних осіб та рівня мінімальної заробітної плати, витрати зросли на 8,2% , в діючому тарифі врахована 7056 грн. в планованому – 7633 грн.
2) зростання тарифів на електроенергію в 2,1 рази, так в діючому тарифі врахована вартість електроенергії 2,79396 грн./кВт. год. (без ПДВ), а в плановому тарифі вартість електроенергії становить 5,87053 грн./кВт. год. (без ПДВ);
3) зростання ціни на ПММ (дизпаливо, бензин) на 80% в діючому тарифі врахована вартість бензину 23,17 грн./л (без ПДВ), в плановому тарифі – 41,6583 грн./л(без ПДВ), вартість дизельного палива в діючому тарифі – 22,92 грн./л (без ПДВ), в плановому тарифі – 41,6583 грн./л (без ПДВ);
4) курс іноземної валюти (долар США), в діючому тарифі 27,0 грн, в планованому 36,5686 грн., а також виросла ставка сплати відсотків з 0,75% до 5,32% ;
5) зростання ставок зборів на сплату екологічного податку у 7,2 разів та спецвикористання на 14,5%. Загалом витрати по ресурсних платежах збільшилися на 32%.
6) зменшення обсягів реалізації на 12,6% по водопостачанню, на 8,7 % – по водовідведенню.

Також мільйонні суми Нововолинськводоканал боргує за електроенергію та Світовому банку.

Наразі КП «Нововолинськводоканал» НМР опинилося у критичній ситуації. Найбільші статті витрат підприємства – це рахунок за електроенергію (при місячному споживанні 326 тис. кВт), реагенти для очищення води, які з початку війни здорожчали в 3-4 рази, та виплата кредиту і відсотків Світовому банку.

На 01.12.2023 року майже 4 мільйони гривень Нововолинськводоканал заборгував за електроенергію. 

Однак ще більші зобов’язання має комунальне підприємство перед Міжнародним банком реконструкції та розвитку. 

Все почалося у далекому 2014 році, коли набули чинності Угоди про позику між Україною та Світовим банком за проєктом «Розвиток міської інфраструктури-2». Зокрема, проєкт передбачав реконструкцію і модернізацію систем водопостачання та насосних станцій. Кредит надавався майже на 20 років. За умовами договору, перші п’ять років водоканали нічого не сплачували. А вже потім і кредит, і відсотки мали закладати у тариф за водопостачання. Учасниками впровадження проєкту «Розвиток міської інфраструктури-2» стали водоканали з Києва, Харкова, Кропивницького, Житомира, Краматорська, Коломиї, Тернополя, Чугуєва, Черкас, Вінниці та Нововолинська.

Фактично Нововолинськводоканал отримав гроші від Світового банку через три роки – у 2017 році. Кредит на модернізацію комунального підприємства склав майже 6 мільйонів доларів США (наразі це – 219,6 млн грн).

За ці кошти у Нововолинській громаді було замінено головні магістральні сталеві трубопроводи на сучасні поліетиленові загальною протяжністю близько 30 км. Після проведеної реконструкції в крани споживачів потекла набагато якісніша вода та суттєво поменшало аварійних поривів на водопровідних лініях, що суттєво скоротило втрати та витрати комунального підприємства.

Однак не встиг водоканал повністю реалізувати проєкт, як вже у 2019 році йому виставлено рахунки на оплату кредиту і відсотків. А як же кредитні канікули?! Так, і з 2014 року пройшло саме 5 років.

Починаючи з 2019 року Нововолинськводоканал уже сплатив Світовому банку понад 1,3 млн доларів США тіла кредиту і відсотків, тобто майже 40 млн грн. Днями комунальне підприємство розрахувалося за виставлені платежі за 2021 рік. Але до повного погашення кредиту, а тим паче відсотків, ще дуже далеко. 

Оплата здійснюється двома платежами — 15 червня і 15 грудня, по курсу НБУ на день оплати. У 2014 році ніхто не міг передбачити повномасштабного вторгнення Росії в Україну, динамічне здорожчання долара з 17 грн до нинішніх 37 грн та підвищення відсоткової ставки по кредиту з 0,85% (15,8 тис. доларів або 578,3 тис. грн) до 5,75% (143,3 тис. доларів або 5,2 млн грн). Зараз підприємство повертає позику і відсотки з лишком. Надіятися на чиюсь допомогу або компенсацію комунальному підприємству нема як. Борги ростуть. 

За 2022 рік заборгованість Нововолинськводоканалу за тілом кредиту і відсотками склала понад 500 тис. доларів США. У 2023 році до цієї суми додалося ще майже 735 тис. доларів США. Загалом це – 45,2 млн гривень боргу. Це – непідйомна для водоканалу сума.

«Вижити Нововолинськводоканал може лише завдяки повній і своєчасній оплаті споживачами послуг водопостачання та водовідведення, економічно обґрунтованого тарифу або компенсації різниці в тарифах. Адже саме в тарифі закладено кошти на погашення кредиту Світового банку», – зазначає КП «Нововолинськводоканал» НМР.




коментарів: 7
  1. А як ще по іншому “ДОЇТИ” шахтарів ? Крутелики мають своє користування водою ! Субсидіянти СУБСИДІЮ ! А В “ХРУЩІВЦІ” ? НАВІТЬ ЯКЩО ТИ ВЛАС КОШТОМ УТЕПЛИВ КВАРТ ! Є БУД ЛІЧИЛЬНИК ТЕПЛА ! А В КОГОСЬ окрім Китай двері , лише субсидія ! так НАС ГРІЮТЬ ? чи ми КОГОСЬ ?

  2. Завжди платила справно. Тепер подумаю. Бо за жовту воду, білизну “радісного” кольору та пральну машину, що передчасно вийде з ладу, думаю, мені ще водоканал має заплатити. Ніякого покращення від тої модернізації я не відчула.

  3. А ми проти такого рішення,всі люди проти!Було дорого 40 гривень за куб води,а 63-то взагалі,напевно хочуть,щоб люди взяли їх на вила під час війни…

  4. А які премії в керівництва водоканалу не повідомляють ??? Премії за жовту смердючу воду !!!

  5. Вимагаємо відміни цього рішення!!!
    Військовий час! Це колись закінчиться?! Чи в нас золоті копальні? Опалення в місті найвище по Україні. Квартплату підняли у військовий час у півтора рази! Тепер вода майже в 2 рази. Ми маємо сплачувати за їх кредити. Понабиралися, повитрачали хто зна як, а людей роблять крайніми? То їх відповідальність.
    Ту води навіть для прання не можна використовувати. Жовта, вся пісок. Що вони там модернузовували за ті кредити?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя