<

Святкувати чи ні? Про Хеловін говорили з мешканцями Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:38 | 31.10.2019 / Нововолинськ / , /
Перегляди
70
/ коментарів 6

У ніч з 31-го жовтня на 1-ше листопада відзначають Хеловін. Кельтське свято, яке в США вважається національним, останнім часом набирає обертів в Україні. Що думають нововолинці про Хеловін, запитали зі «святковим мікрофоном».

Кафе, ресторани, магазини та навіть навчальні заклади декорують в хеловінську символіку – гарбузи, кажани, павутиння. Нововолинськ не став виключенням. А у соцмережах активно ведуться дискусії щодо того, чи відзначати Хеловін.

Журналісти інтернет-видання «БУГ» прогулялися Нововолинськом, шукали гарбузи та атрибути Хеловіна в магазинах, кафе, на ринку, на міському стадіоні та в Нововолинській міській раді.

Озброївшись “святковим мікрофоном”, вийшли на вулиці міста, щоб запитати перехожих, чи вважають вони Хеловін святом, чи будуть відзначати та що їм відомо про історію та традиції цього дня.

13 фактів про Хеловін від Цікаво.факти

1. Хеловін – це один з найдавніших свят, що існує вже близько 2000 років.

2. Хеловін має й інші назви: Переддень дня всіх святих, Самайн, Свято мертвих, День мертвих.

3. Батьківщиною Хеловіна традиційно вважається Ірландія.

4. Коли християнство прийшло в Англію і континентальну Європу, 1 листопада стало називатися «Днем всіх святих» і було присвячено тим святим, у яких немає свого особливого дня для вшанування. У цей день служилась так звана «меса всіх святих», а ніч перед нею стала називатися «Переддень дня всіх святих» – All Hallows E’en, скорочено – Hallowe’en. До речі, коректне написання назви свята – саме таке, а не звичне Halloween.

5. Коли римляни завоювали Англію, вони поєднали традиційне місцеве свято Самайн зі своїми власними – святом врожаю Помона і вшануванням мертвих фарелій.

6. Образ кішки тісно пов’язаний зі святом Самайн і надалі з Хеловіном. У стародавні часи друїди під час святкування Самайна спалювали кішок, часто в плетених клітках. Це було частиною їх магічного обряду.

7. Традиція одягатися привидами, монстрами і іншою нечистю також пішла з кельтських повір’їв. Вважалося, що якщо переодягнутися демоном або духом, то можна таким чином замаскуватися, і справжні духи не помітять тебе.

8. Оскільки протестантська Англія відкидала католицькі традиції і католицькі свята, ритуал святкування Хеловіна тут міцно асоціюється з святкуванням Ніч Гая Фокса (англ. Guy Fawkes’ Night), також відома як Ніч вогнищ. 5 жовтня англійці відзначають Ніч Гая Фокса в пам’ять про страту натхненника вибуху будівлі Парламенту в 1605 році.

9. Вважається, що традиційні кольори Хеловіна – помаранчевий і чорний, тому що помаранчевий асоціюється з урожаєм, а чорний – зі смертю.

10. Від самого початку чорні кішки вважалися захисниками відьом від темних сил.

11. Близько 99% гарбузів продаються перед Хеловіном і використовуються для створення «ліхтарів Джека». «Ліхтарі Джека» прийшли з ірландської традиції. Тут було прийнято потрошити турнепс, вирізати з них особи і ставити всередину свічку.

13. За легендою, назва «ліхтар Джека» походить від імені молодої людини Джека, який був занадто скупий, щоб потрапити в рай, і надто норовливий, щоб приєднатися до Диявола в пеклі. На втіху Диявол кинув йому тліюче вугілля, який Джек поклав в недоїджений турнепс. Вважається, що Джек так і використовує це вугіллячко, щоб висвітлити собі дорогу і знайти місце свого заспокоєння. За іншою легендою, Диявол покарав скупого Джека за те, що той обманював його кілька разів. За це йому був закритий вхід і в рай, і в пекло. Він був приречений поневірятися по землі і своїм ліхтарем збивати людей з їх шляху.

Яке відношення має Хеловін до України?

Для когось – це можливість стати казковим чудернацьким створінням і повеселитися з друзями. А хтось вважає, що це “диявольське святкування, яке не повинно з’являтись у лексиконі українців”, – пише UA.Моdnа. Але яке ж все-таки відношення Хеловін має до України?

Першими цей день почали святкувати кельти. Це був день, коли на землю падав перший сніг, зима приходила на зміну літу, а кельти збирали врожай. Вважалося, мертві повертаються на землю, аби відвідати живих родичів.

Окрім душ померлих, на землю цього дня може потрапити і різна нечисть: домовики, відьми, бісенята й інші бешкетники, – так думали кельти. Маскування було спробою обдурити злих духів. Люди вірили в те, що відьми, злі феї та мерці можуть викрасти їхніх дітей, тому перевдягали малечу у страхітливі костюми, аби збити з пантелику нечисть. А ще від потойбічних сил намагались відкупитись, насипавши повну торбу ласощів та смаколиків.

Християни, намагаючись викорінити язичницькі звичаї, спробували замінити одне святкування іншим. Та, незважаючи на всі намагання церкви, люди не захотіли відмовитись від своїх древніх традицій. Хоча це не перший такий випадок, адже і в наших віруваннях християнські традиції тісно переплелись з язичницькими обрядами.

Не тільки кельти вірили у те, що душі померлих можуть відвідувати живих. Слов’яни (особливо українці та білоруси), наприклад, періодично здійснювали обряди під назвою “Діди”, “Баби” та “Діти” для поминання померлих родичів. У відповідні дні люди йшли на могили рідних і вшановували їх, приносячи гарячі поминальні страви (вважалось, що духи могли вдихати запах цієї їжі). А під час сімейних трапез на столі з’являлись додаткові столові предмети для гостей з потойбіччя. Окремо згадувалось ім’я кожного предка.

Чи святкувати українцям Хеловін і яким чином, мабуть справа індивідуальна. А ви? Святкуєте чи ні?




коментарів: 6
  1. З нашою веселою комуналкою та найвищими тарифами за тепло, то в Новіку вічний Хеловін.

  2. Щодня спостерігаю як навколо ходять під ручку мумії і примари, ввечері дворами виють упирі з вурдалаками, загрозливо розмахуючи кулачками з чаркою. А з парку і від каблука здригаючись виходять зомбі. . Хіба це свято? Це повсякденність, Лавкрафт би заплакав… Що ж, сходжу в кафе, може яка чорнява відьмочка зварить мені кави)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа