<

«Вважаю ганебною позицію голови Іваничівської громади», – Ігор Гузь про процес дерадянізації в регіоні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:33 | 23.03.2023 / Іваничі / , , /
Перегляди
3338
/ коментарів 7

Процес дерусифікації в Україні триває. У багатьох громадах округу, до якого входять колишні Володимирський, Іваничівський та Любомльський райони, підтримали ініціативу щодо знесення російських та радянських символів та пам’яток, перейменування вулиць. Проте, совєтський танк в Іваничах навіть не зрушився з місця.

Народний депутат Ігор Гузь в інтерв’ю БУГу зазначив, що вважає позицію голови громади щодо питань дерадянізації ганебною. Лідія Томашевська просто гальмує процес знесення радянського пам’ятника.

Коли по всій країні, у тому числі у Володимирі, Нововолинську Луцьку та інших містах підтримали боротьбу на культурному фронті, включилися в процес відстоювання історичної справедливості, Іваничі досі “тримаються” за радянський танк.

До слова, відповідь голови громади про знесення танку – «не на часі». Все, що зробили – просто заклеїли дати 1941-1945 чимось сірим, чи то скотчем, чи то клейонкою.

За словами нардепа Ігоря Гузя, історія з радянським танком в Іваничах завершиться виявленням народного гніву, коли патріотично налаштовані люди не витримаються і просто знімуть танк.

“Не хочеться під час війни таким методом розв’язували дані питання, але все до того йде”, – відповів нардеп у інтерв’ю.

Під час розмови Ігор Гузь додав, що російська та радянська імперія дотичними пам’ятниками, назвами та іншими символами відтягувала нас від незалежності й української свідомості.

“Ми маємо зрозуміти, що це минуле нам не потрібне. Давайте шукати наших Героїв сьогодні, їх десятки тисяч, програмувати нові змісти”, – зазначив Ігор Гузь.

Під час інтерв’ю згадали й про Володимир. Там 22-го квітня минулого року на розі вулиць Устилузької та Драгоманова демонтували радянський пам’ятник-танк. Також на площі Героїв демонтували меморіальні стели, що були встановленні з обох сторін біля обеліска слави, більше знаного у народі, як «шпиль». Слідом знесли пам’ятник НКВДистам по вулиці Устилузькій.

На думку Ігоря Гузя, потрібно ще завершити історію з обеліском. Раніше міський голова Володимира Ігор Пальонка повідомляв, що наразі тривають заходи та процедури, щоб в найближчій перспективі питання демонтування винесли на розгляд відповідного органу.

“Центральна частина княжого міста Володимира мала би бути позбавлена даної споруди”, – відповів Гузь

Нардеп підтримав зняття радянського танку у Володимирі, дощок, постаментів прикордонникам НКВДистам і інші ініціативи, що стосуються дерадянізації та деколонізації.

Більше про питання дивіться в інтерв’ю інтернет-видання «БУГ» з народним депутатом Ігорем Гузем від за посиланням.




коментарів: 7
    • Зате танка нема в Володимирі, скоро шпиля не буде. А Томашевську не так просто зсунути

  1. А якби ви проїхалися баварськими селами, що в Західній Німеччині, то побачили б там пам’ятники у вигляді славнозвісного залізного хреста датовані 1914-1918р.р. І ніхто навіть не звертає на це увагу. А мінімалка на заводі БМВ у простого робітника 17,50 євро за годину. А з такого танка можна зо три БМВ Х5 зробити, якшо не більше..

  2. Шановні Колеги, коментуємо також і відео в ютубі. Хто перший? Будь ласка. Прошу коментувати..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця