<

Після двох років повномасштабної війни у Володимирі зробили перший крок до перенесення радянського обеліска на площі

19:46 | 29.02.2024 / Володимир / , , , /
Перегляди
764
/ Коментарі відсутні

У Володимирі розпочнуть процедуру виготовлення документів, які необхідні для отримання відповідного дозволу від Міністерства культури та інформаційної політики, щодо перенесення радянського обеліска слави з центральної площі Героїв.

За відповідний проєкт рішення 29-го лютого на сесії проголосували 24 депутати Володимирської міської ради.

Як зазначив головний архітектор Тарас Киба, сам гранітний пам’ятник не має важливого значення. Знести радянську споруду «Могила братських радянських воїнів, пам’ятник на честь радянських воїнів, партизан та підпільників» не можна саме через поховання, яке може знаходитися під гранітною плитою. Тож обеліск планують перенести на Федорівське кладовище.

Крім того, даний пам’ятник знаходиться в аварійному стані, споруда похилилась в бік готелю, що може призвести до непередбачуваних випадків.

Неодноразово зазначалося, що такі поховання у населених пунктах були своєрідними маркерами радянської доби, символом російської імперії та радянської тоталітарної політики та ідеології. Сьогодні, у зв’язку з численними воєнними злочинами російських військових, здійснених в ході російсько-української війни, в Україні все частіше приймаються рішення щодо їхнього знесення.

Прийняті Верховною Радою України ряд законопроєктів створили правове підґрунтя для вилучення елементів комуністичної ідеології з українського публічного простору, спростили процедуру переміщення та демонтажу таких об’єктів. Перенесення «шпиля» у центрі Володимира підпадає під положення 6 статті 5 Закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії” щодо демонтажу (вилучення) пам’ятників, пам’ятних знаків, що символізують російську імперію, розташованих на території місць почесного поховання за межами кладовищ з публічного простору.

Тож враховуючи вищенаведені факти, депутати вирішили визнати доцільним перенесення пам’ятки історії місцевого значення «Могила братська радянських воїнів, пам’ятник на честь радянських воїнів, партизан та підпільників», розташованої на площі Героїв у місті Володимирі.

Управлінню з гуманітарних питань виконавчого комітету Володимирської міської ради доручили забезпечити виготовлення необхідної облікової та науково-проектної документації на перенесення даної пам’ятки та звернутися до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо надання дозволу на її переміщення.

Своєю чергою міський голова Ігор Пальонка зазначив, що наразі йдеться лише про виготовлення документів на перенесення обеліска, цей процес займе тривалий час, про самі роботи з демонтажу, поки не йдеться.

Нагадаємо, ініціював процес демонтажу обеліска Слави у центрі Володимира Нардеп Ігор Гузь. З відповідним листом наприкінці минулого року він звернувся до міського голови, депутатів міської ради.

На початку війни у Володимирі активно розпочались процеси деколонізації, 22-го квітня 2022 року у місті на розі вулиць Устилузької та Драгоманова демонтували радянський пам’ятник воїнам-танкістам. Перед цим на площі у Володимирі демонтували стели з радянськими знаками. Цьому передували численні обговорення і суперечки. Історики та видатні діячі та активна громадськість нашого краю неодноразово висловлювалися про його знесення, але процес затягнувся.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота